Flessengas tov elektriciteit voor kookfornuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag forum, ik had graag uw opinie; In het verleden hebben we ons een elektrisch kookfornuis aangeschaft vermits er geen aardgas in onze straat was, en ik het toen niet zag zitten om met flessengas rond te zeulen. Ondertussen vraag ik me af of dit financieel en op milieuvlak wel een goeie beslissing was. Af-en-toe een fles propaan meebrengen en aansluiten is nu ook weer geen drama. Heeft iemand van jullie ervaring met het vervangen van een elektrisch fornuis naar butaan/propaan flessen? Is het goedkoper? Ik las ergens op internet dat propaan 0.08 eurocent/kwh kost, is dit realistisch? En dan op milieuvlak, ben ik een groenere burger als ik gasflessen gebruik tov elektriciteit? bedankt voor uw input. Marc

Reacties

Ik kom ongeveer 6 maanden toe met een fles van 12.5 kg dus dat zeulen valt nogal mee denk ik.
Een probleem de gas geraakt op als ge aan het koken zijt dus ik raad twee flessen aan als een leeggeraakt kunt ge wisselen en hebt ge 6 maanden de tijd om een volle te kopen.

Bedankt voor de informatie Luc!
Je gebruikt 2 flessen/jaar om te koken. Mag ik zo onbeleeft zijn om te vragen voor hoeveel mensen je kookt? Kwestie dat ik het ongeveer kan vertalen naar mijn gezinssituatie (nogal klassiek: 2 ouders / 2 kinderen).
groeten
Marc

Elektrisch is inderdaad het meest ongunstige, keramisch en halogeen zijn gewoon verbeterde manieren van elektrisch koken. Maar blijven af te raden.
Inductie is wel elektrisch maar is een catogerie appart omdat hier geen warmte maar magnetisch veld wordt geproduceerd en dit is veel zuiniger en reageert even snel als gas.
Inductie kost in verbruik ongeveer hetzelfde als aardgas. Maar er zit een hoop gevoelige elektronica in en het is ook niet uitzonderlijk dat na een paar jaar een kookveld ermee ophoud. Kijk maar eens hoeveel tweedehands inductieplaten worden aangeboden waar bij staat dat er nog maar 3 velden van werken.
Ook kun je niet alle soorten pannen op inductie gebruiken.
Als je speciaal een gasaansluiting neemt om te koken zal het vastrecht waarschijnlijk meer kosten dan wat je met gasflessen aan verbruik hebt.
Ik kook zelf met propaan en gebruik 1 fles van 10,5 kg per jaar. (Ongeveer 14 euro.)
En ik ben niet afhankelijk van het netwerk.

Een aardgas fornuis is makkelijk zelf om te bouwen naar propaan, de sproeiers moeten 30% verkleind worden. Meestal kun je de sproeiers van de twee kleinste pitten in de twee grootste zetten en de sproeiers van de grootste pitten dicht solderen en 30% kleiner open boren of gewoon een beetje dicht kloppen.
Als je een nieuw fornuis aanschaft kun je meteen een propaan fornuis kopen, deze zijn over het algemeen iets duurder omdat er een thermokoppelbeveiliging op zit. Dit zorgt ervoor dat er geen gas kan stromen als de vlam uit gaat.

Plaats de fles altijd buiten en gebruik een koperen leiding voor de aansluiting met GAS knelkoppelingen (geen water knelkoppelingen) of fitten met teflon (geen vlas of hennep) of de leidingen HARD solderen met zilver (niet met lood/tin)

Propaan in bulk (gastank) is nog voordeliger dan flessen, maar doordat hier huur voor de tank moet worden betaald komt dit voor kleine huishoudelijke verbruikers onvoordeliger uit.
http://mineco.fgov.be/energy/energy_prices/tables/energy_prices_euro_nl_001.asp

Let op, de prijzen vermeld op de link zijn maximum prijzen. De meeste leveranciers geven korting.

Om de prijzen van flessen en bulk te vergelijken moet je de kg eenheid naar liters omrekenen:
De densiteit van propaan bedraagt 0.510 kg/liter.
Anders gezegd weegt 1 liter vloeibaar propaan 510 gram. Aldus is 1 kg vloeibaar propaan gelijk aan ongeveer 2 liter vloeibaar propaan.

Er worden ook flessen met butaangas verkocht, maar deze zijn niet bruikbaar in de winter. Ook is de verbrandingswaarde van butaan lager dan die van propaan.

Ook kun je een speciale lpg fles aanschaffen die je aan de pomp kunt vullen. Maar de fles kost 200 euro dus voor de besparing hoef je het niet te doen. Deze flessen zijn bedoeld voor campers en voorzien van een vulbegrenzer en gekeurd. Dus wel veilig, maar door de lagere accijns op lpg niet toegelaten om in belgie op te koken.
http://www.onlinekampeerwinkel.be/index1.html

Marc wij zijn met twee en koken iedere dag we gebruiken dagelijks zo een vier gaspitten.
Het klop de meeste fornuizen zijn zijn alleen voor aardgas als ge met flessengas wilt stoken moet ge het laten ombouwen ik heb het zelf gedaan de sproeiers waren bij mijn fornuis bijgeleverd met de handleiding voor de ombouw en afregeling.
De meeste winkels die deze fornuizen verkopen en een dienst naverkoop hebben kunnen de ombouw ook zelf doen daar moet ge misschien iets voor bijbetalen.
Ga voor een emaile of een inox gasfornuis ivm het schoonmaken wij hebben een zwarte glazen dit geeft toch een beetje werk meer daar ziet ge alles op.
MVG Luc

hoi

gewoon effe mede delen wij koken ook op propaan 2volwassenen en drie kinderen

eentje van 5

eentje van 3

en eentje van 1.5

er word zeker 6 van de 7 dagen gekookt

wij doen met een grootte fles (sla me dood hoeveel liter) kostprijs 70 euro

wel 2 jaar

groetjes