thermosifon buffervat+finoven

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Drie jaar geleden heb ik een "finoven 20" van Tichelaar gebouwd. Afmetingen: 120x120x260 cm. Een fijne kachel.
Nadat ik klaar ben met een verbouwing wil ik een groter buffervat in gebruik nemen.
Ik heb een liggende rvs boiler met een lengte van 250 cm en een doorsnede van 95 cm (afmetingen zonder isolatie)kunnen verkrijgen.
De leidingen van en naar de finoven hebben een diameter van 35 mm. Het betreft een open systeem (thermosifon).
De boilerspiraal/warmtewisselaar van het buffervat wil ik gaan gebruiken om warmte te nemen uit het buffervat ten behoeve van de vloerverwarming.
Een vraag: hoe ontkalk ik zo'n groot vat? De onderste helft van het vat en de spiraal zijn bedekt met kalk.
De spiraal, ruim 200 cm lang en een doorsnede van 45 cm, ligt onder in het buffervat. Het zou wellicht beter zijn als de spiraal boven in het vat zou zitten. Dit is een kwestie van het vat een halve slag omrollen. Echter, dan hangt de spiraal "los" in het vat, wat ik geen goede keuze vind.
Doordat het hete water, vanaf de warmtewisselaar van de finoven, boven in het vat stroomt en vanaf de onderzijde weer terug zal er mijn inziens tijdens het stoken geen groot verschil zijn tussen de temperatuur boven en onder in het vat. Klopt dit?
De finoven brandt echter hooguit een tweetal uren per dag in het stookseizoen.
Tijdens de uren dat er niet wordt gestookt zal er meer sprake zijn van gelaagheid van de warmte in het vat.
Het rendement van de spiraal/wisselaar is dan minder.
Graag zou ik tips vernemen over hoe ik het beschreven buffervat zo goed als mogelijk kan toepassen.

Reacties

Als ik het goed begrijp loopt aan de ene zijde water uit het finoven circuit en aan de andere zijde water van de vloerverwarming. Beide circuits zijn dood water en zullen geen kalk vormen. Dit probleem doet zich wel voor bij sanitair water dat verwarmd wordt, en telkens extra kalk meebrengt.
Bij aansluiten moet je wel opletten met dat je geen ijzer chauffage buizen aansluit op het vat. Je zal hier galvanische corrosie krijgen van deze buizen in het voordeel van de RVS (en dit kan heel snel gaan). Dit is te vergelijken met batterij.
Zoals je zelf schrijft zal er gelaagdheid optreden. Hierdoor is de temperattur onderaan het laagst. Dit geeft grootste temperatuur verschil bij aanvoer warm water uit de finoven en dus grootste energie overdracht.
Uit intresse, wat is het te verwachten vermogen in het watercircuit van de finoven?

huuwan,

ik kan je niet helpen met jouw vraag, maar had graag geweten waar je de finovern gekocht hebt en of je deze volledig zelf gebouwd hebt. Ben je er tevreden over? Wat is een richtprijs?

Ik heb de finoven zelf gemetseld aan de hand van een beschrijving van Tigchelaar.
Zie: www.tigchelkachels.nl
Kosten: minstens 5000 euro
Inmiddels heb ik gevonden dat de warmtewisselaar in de finoven 45 kWh warmte neemt per uur.
Aangezien een stookbeurt hooguit een tweetal uren duurt en e.e.a. eerst op temperatuur moet komen, zal er mogelijk een 50 kWh aankomen in het buffervat.
Hoeveel (de inhoud van het vat) 1700 liter water daardoor in temperatuur zal stijgen, weet ik niet. Kan iemand hiervan een berekening geven?

Graag zou ik ook informatie krijgen van iemand over hoe zo'n groot vat te ontkalken zonder hiervoor hoge kosten te moeten maken.

o

Hier is de soortelijke warmte van water van toepassing: Wanneer je 1 KG water 1 graad celsius wilt laten stijgen dan moet je 4,18 KJoule warmte toevoeren.

De berekening:
==============

Energie (KJoule) = 4,18 (Kjoule/(Celsius * Kg water))
* gewicht water (Kg)
* temperatuurverschil (Celsius)

En ook: Energie (KWH) = 3,6 * Energie (MJoule)

Energie in KJoule
=================
50 KWH = 50 * 3,6 MJoule = 180 MJoule = 180.000 KJoule

Dus het temperatuurverschil (Celsius) =
Toegevoerde energie (KJoule)
/ (gewicht van het water (KG)
* 4,18 (KJoule/(Celsius * KG water))

Dus wanneer een vat van 1700 liter = 1700 KG verwarmd wordt met 50 KWH energie dan leidt dit tot temperatuurtoename:

temperatuurtoename (Celsius) = 180.000 (KJoule)
/ (1700 (KG)
* 4,18 (KJoule/(Celsius * KG))
= 25 graden Celsius

O.

Bedankt voor de berekening.

De temperatuur van het water in het buffervat zal continu/minimaal zo'n 20 graden Celsius (ruimtetemperatuur) zijn. Door een stookbeurt wordt het dan zo'n 45 graden.
Dat zal dan net genoeg zijn voor een LT-/vloerverwarming.
Indien ik extra hout stook, dan breng ik de temperatuur in het buffervat naar boven, waardoor de vloerverwarming kan draaien zonder dat een bijverwarming van een gasketel nodig zal zijn.
Het zal nog enkele maanden duren (verbouwing) voordat ik toekom aan het koppelen van het buffervat aan de finoven. Dan zal ik ook een gasketel (laten) plaatsen.
Een puzzel voor me is nog hoe de verschillende zaken op elkaar af te stemmen opdat het geheel optimaal kan werken.

Goededag,

Even een ander vraagje, maar ik zie hier dat u tevreden bent over uw finoven 20. Mag ik vragen hoe groot uw ruimte is en hoeveel graden u haalt in de ruimte met deze oven in het stookseizoen door 2 u te stoken?

Om een lang verhaal kort te maken, eerst waren we bij Tichelaar voor de Finoven en toen dit bijna rond was kwamen we op de beurs een bekende tegen die werkt voor Ensign die beweerde dat zijn produkt nog veel beter was en de finoven telkes volledig afbrak. Ondanks mijn slecht gevoel tegenover die persoon zijn we -doordat mijn partner zei van die we kennen toch- in zee gegaan met Ensign, ook wel omdat hun een soort termostaat hebben dat de kleppen na 1,5 u automatisch dichtzetten. Eerst moesten we 400 € betalen en dan zou men een offerte maken. De 400€ zou later bij de factuur van het plaatsen van de kachel eraf getrokken worden. Na betaling stond hij na 3 dagen hier om te vertellen dat hij niet aan het volume van schouw kan voldoen en dat de brander vraagt om om de 3 u te stoken.
Wij voelen ons mooi in het zak gezet door deze man.
Hun beweren dat nu dat een finoven nooit zo groot kan gemaakt worden maar die van u is al groter dan wat wij willen. Hun zeggen ook dat het nooit kan zijn dat je maar 2x per dag hoeft te stoken. En die 400€ mogen we nu ook naar fluiten volgens hun... Van bekenden mag je het ook hebben blijkbaar!

Daarom deze vraag om het eens van een ervaren persoon te horen.

gr C Floren

Caroline schreef: “Hun zeggen ook dat het nooit kan zijn dat je maar 2x per dag hoeft te stoken.”

Dat hun kachels dat niet kunnen, betekent nog niet dat andere kachels dat ook niet kunnen.

Met plezier zou ik op dat punt een weddenschap tegen die mensen van Ensign willen aangaan.
En laten we er één stookbeurt per dag van maken…

Dirk Bauwens

Caroline,

Dat je eerst 400 Euro moet betalen om een offerte te laten maken klopt al niet, ik zou er al niet op in durven gaan. Voor wat diende die 400 Euro? Voorschot, een energiescan,...?

Het lijkt er op dat die firma gewoon 400 Euro vraagt om gewoon eens een offerte te maken en zo hun klanten te binden.

Heb je hiervoor een contract moeten tekenen, en zoja wat stond daar in? Ik zou die gasten zeker een proces aan doen.

--Even een ander vraagje, maar ik zie hier dat u tevreden bent over uw finoven 20. Mag ik vragen hoe groot uw ruimte is en hoeveel graden u haalt in de ruimte met deze oven in het stookseizoen door 2 u te stoken?--

De finoven staat midden in het ongeïsoleerde huis. De wanden van de finoven grenzen (rondom) aan de huiskamer en aan de woonkeuken. Met één maal stoken per dag, en als het vriest één maal bijvullen, breng/houd ik het op een aangename temperatuur.
De finoven blijft, nadat ik het dagelijks stoken staak, nog zeker drie dagen op een temperatuur boven twintig graden C.
De grote stenen massa is een hele goede accu/buffer.
Mijn besparing aan aardgas is ongeveer 1500 m3 per jaar.
Momenteel verbouw ik het huis. De vloer, het dak en de wanden hebben dadelijk een R-waarde van 4.
Mijn "stookgedrag" zal hierna wijzigen. Zoals ik eerder al heb beschreven, ga ik de finoven met buffervat koppelen aan een vloerverwarming. Dan zal ik hierdoor ook het achterhuis kunnen verwarmen.
Ik ben heel benieuwd naar hoe e.e.a. dan functioneert.

Wat betreft het verwijderen van kalk, zuur lost kalk op.
Je zou schoonmaak azijn kunnen proberen of verdunt zoutzuur, wees wel voorzichtig!!!!
De spiraal kan je met wat rvs steunen stutten, ik neem tenminste aan dat je met je arm in het vat kunt via een inspectie opening.

Beste Huuwan,

je maakt het moeilijker dan het is:
de warmtewisselaar heb je niet nodig, sluit zowel je vloerverwarming als je kachel rechtstreeks aan. Maak er dus een buffervat van.

Gewoon keukenazijn losty kalk op. Je hoeft niet voorzichtig te werk te gaan, een buffervat roest niet, zelfs zonder emaillaag, omdat er geen vers water wordt toegevoegd.

Indien het vat rechtop kon staan zou je langer kunnen profiteren van de gelaagdheid (Hoe langer de bovenkant boven de 28°C blijft, hoe langer je kan verwarmen, zonder de kachel moeten aan te steken. Je riskeert ook dat je langer zal moeten stoken alvorens beschikbare warmte te hebben als het vat liggend geplaatst wordt.

Als het vat tot 90°C gestookt wordt, dien je een CV-zijdig expansievat te voorzien dat 8% van het volume van je buffer bedraagt, ik schat hier 150liter.

Succes ermee

beste,

-Wat betreft het verwijderen van kalk, zuur lost kalk op.-
Met schoonmaakazijn heb ik een groot deel van de kalk kunnen verwijderen. Echter voor een groot vat heb ik daar veel van nodig. Dus voor de tweede schoonmaakbeurt heb ik verdund zoutzuur in het vat gedaan. Ik moet het vat nog openen om het resultaat te zien.

-De spiraal kan je met wat rvs steunen stutten, ik neem tenminste aan dat je met je arm in het vat kunt via een inspectie opening-
Met het plaatsen van RVS steunen zal ik de spiraal aan het uiteinde mogelijk wel 20 cm hoger kunnen plaatsen.
Aan de voorzijde is de spiraal verbonden aan het mangat. De onderzijde daarvan is een 10 cm boven de bodem. Die hoogte blijft ongewijzigd.
Ik ben zelf te dik om er in te kruipen. Als ik steunen heb gemaakt, kan mijn zoon van dertien ze wel plaatsen.

-je maakt het moeilijker dan het is:
de warmtewisselaar heb je niet nodig, sluit zowel je vloerverwarming als je kachel rechtstreeks aan. Maak er dus een buffervat van.-
De kachel en de vloerverwarming zijn aparte circuits. Het circuit van de vloerverwarming is gesloten. Dat van de kachel en het buffervat niet (thermosifon).
Gelukkig is de spiraalbuis een hele forse. Een doorsnede van -ik denk- 28 mm en vele (25?) meters lang. Een goede warmteoverdracht lijkt me wel gewaarborgd.

-Als het vat tot 90°C gestookt wordt, dien je een CV-zijdig expansievat te voorzien dat 8% van het volume van je buffer bedraagt, ik schat hier 150 liter.-
Bij gescheiden circuits zal dit niet nodig zijn.

Na een vertraging kan ik weer verder met mijn verbouwing en wil ik de plaatsing van het buffervat, een boiler en LTV verder voorbereiden. Graag ontvang ik tips/informatie voor het volgende:

Bij het aansluiten van een roestvrijstalen warmtewisselaar van een r.v.s. buffervat op een boiler van gewoon staal kan ik een overgang maken van messing of roodkoper om het probleem van galvanische corrosie te voorkomen. Echter ik vraag me af of er toch corrosie wordt teweeggebracht via het (dood) water dat stroomt door de r.v.s. warmtewisselaar en de boiler van gewoon staal ? Indien dat zo is, kan daar iets tegen worden gedaan? 

Een andere vraag: hebben de toegepaste mangaten op vaten/boilers een standaardmaat waardoor ik een kant-en-klare en precies passende kunststof/rubberen afdichtring met 12 bevestigingsgaten zou kunnen bekomen? Ik weet namelijk niet van welk fabrikaat mijn r.v.s vat/boiler is.

Alvast bedankt, Huub