berekening verbruik elektriciteit - GAS

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
Graag zou ik ons jeugdhuis met oog op de toekomst graag inzicht willen geven in hun energiegebruik maar ik geraak er niet uit ..Kan iemand me helpen ?

- onze driedeurs frigo vermeldt 630w : is dit per uur te tellen dus 630wx24x365 = jaarverbruik ?
- licht & geluid = +/- 6000w : zelfde vraag : is dit per uur ? dus x6u(per avond)x150(openingsavonden/jaar) voor het jaarverbruik ?
- hoe tel ik voor een te verwarmen ontmoetingsruimte van 245m³ ? Een gemiddeld gezin verbruikt +/- 17.000kWu gas voor 225 dagen verwarming - 22u dag ! Dus 3/7 voor een jeudhuis met3 openigsavonden per week ? Hoe dit tellen voor mazout ?

Indien te moeilijkoim uit te leggen ook altijd tevreden met webtips om zelf ad slag te kunnen ..
- BJORN -

Reacties

wat zeg je een gemideld gezin 17000kw gas dan is het .
een huis van 170m2 neem ik aan .

ik denk niet dat je een jeugdhuis zomaar kunt vergelijken met een gewone woning. 6.000 watt aan licht en klank + een 200-tal dansende jongeren die elk opzich misschien nog eens 100 watt produceren, dan zitten we al aan 26.000 watt verwarming, zonder de mazoutkachel aan te steken.
Anderzijds ga je veel aandacht moeten besteden aan verluchting.
(In bioscopen/theaters bv doet men aan warmterecuperatie uit de luchtafvoer, wat natuurlijk logisch is op plaatsen waar veel mensen samenkomen.)
Dus moelijke vraag, ik zou er ook niet uitkomen. Lijkt me specialistenwerk om zoiets te berekenen.

Hoi,
Die 17.000 heb ik ergens op het net gevonden .. natuurlijk niet steeds even betrouwbare bron maar we gaan dan ook voor een "raming" !

Verluchting idd een aandachtspunt .. het feit dat er niet meer gerookt mag worden hier alvast een handig pluspunt

Als iemand nog een antwoordje heeft op de berekening van het electriciteitsverbruik (frigo, belichting, .. ) zullen we de rest idd best aan specialisten overlaten .. bedankt !

- BJORN -

Bjorn,

Je moet een onderscheid maken tussen verbruik en vermogen. Een gloeilamp van 40W verbruikt 40*24*365W, indien ze een gans jaar wordt gebruikt. Een gloeilamp van 40W verbruikt nul, nul in de verpakking.
Ik weet dus niet of de koelkast constant 630W verbruikt. Ik denk dat de koelkast niet continue op vol vermogen werkt, waardoor het verbruik wel lager zou liggen, tenzij de koelkast een gemiddeld verbruik van 630W/u vermeld.

Misschien eens aansluiten op een energiemeter om te kijken wat het verbruik op pakweg 24u is?

Inderdaad, specialistenwerk, alhoewel ik niet weet welke specialisten zich hiermee bezighouden.
Moest ik verantwoordelijk zijn voor een jeugdhuis, zou ik veel meer bezorgd zijn om het CO-gehalte in de clubruimte dan om het CO2-gehalte van de uitstoot.

- onze driedeurs frigo vermeldt 630w : is dit per uur te tellen dus 630wx24x365 = jaarverbruik ?

Neen. 630W is het maximale vermogen. een koelkast verbruikt enkel wanneer ze 'aanslaat'.

- licht & geluid = +/- 6000w : zelfde vraag : is dit per uur ? dus x6u(per avond)x150(openingsavonden/jaar) voor het jaarverbruik ?

ja.

- hoe tel ik voor een te verwarmen ontmoetingsruimte van 245m³ ? Een gemiddeld gezin verbruikt +/- 17.000kWu gas voor 225 dagen verwarming - 22u dag ! Dus 3/7 voor een jeudhuis met3 openigsavonden per week ? Hoe dit tellen voor mazout ?

Net in te schatten. hangt af van de isolatie,ventilatie en luchtdichtheid. Aantal keren dat de deur opengaat...
het aantal mensen doet ook heel veel...
Heb je geen factuur van vorig jaar?

Hallo,

Ik zou graag weten wat het gemiddeld verbruik is van een gezin van 3 voor electriciteit?
Ik denk dat wij ergens met verlies zitten want wij hebben nu 5041 kwh verbruik in 7 maanden.
Ik denk dat dit veel is maar als ik zou weten wat er ongeveer door een ander gezin per jaar wordt gebruikt, kan ik zie of dit adnormaal is of niet.

Groetjes
sara

Wij (4 personen) hebben momenteel ongeveer een jaarlijks verbruik van 4200 kwh. (We zitten momenteel met een verbouwing, als alles klaar is zou dit nog wat moeten verminderen.) Een kleine schets van de verbruikers. Bijna overal spaarlampen,spaarspots, koelkast A++ (net nieuw), electrisch koken - gewoon, electrische oven A, vaatwas A, aangeloten op warm water, verbruik 0,4 kwh per cyclus (net nieuw), wasmachine A aangeloten op regenwater, jammer genoeg veel gebruik van (oude) electrische droogkast (vooral in de winter), oude diepvries (binnenkort weg en vervangen door A++, sluimerverbruik zoveel als mogelijk vermeden.
Groetjes, Guy

Neen, die 5041 is duidelijk je verbruik van die periode.
Nog even ter info, twee reuzeverbruikers van electriciteit zijn electrische verwarming (vb een electrisch vuurtje dikwijls gebruikt in de badkamer) en een "Amerikaanse ijskast".
Groetjes, Guy

Een verlies zal niet direct een groot verbruik met zich meebrengen. Een verlies van 300mA zou het maximum mogen zijn want uw verliesstroomschakelaar zou al lang reageren.

300mA verlies op een jaar zou een meerverbruik van 604 kwh kunnen zijn. Doch, dit is onwaarschijnlijk. Zo'n verlies zou je wel al gewaar geworden zijn als je een bepaald toestel met metaal aan vast zou nemen.

Een groot verbruik ligt meestal aan elektrische boiler, elektrische verwarming, oude frigo...Ook onnodig verlichting laten branden of een spot in de tuin met bewegingsdetector die aanslaat voor de katten kan wel veel verbruik met zich meebrengen.

vfegrgtthrhrhnbv rhjuykliutgukgkyk

Sara, het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor een gezin van 3 personen komt ongeveer neer op 3875 kWh/jr.
Afhankelijk van de apparaten die je in huis hebt kan dit hoger of lager uitvallen.
Elektrisch koken bijvoorbeeld is aanzienlijk duurder dan koken op gas. Elektrisch koken komt al snel neer op een gemiddeld verbruik van 550 kWh/jr.
Heb je de luxe van een waterbed dan betekent dat een verbruik van 750 kWh/jr.
Zo zijn er nog tal van dingen te bedenken die het elektriciteitsverbruik opdrijven.
Het is dus zaak om eens goed na te gaan welke stroomverbruikers je in huis hebt, hoeveel vermogen ze vragen en vooral in welke frequentie je ze gerbruikt.

Vergeet ook niet de SWW-productie indien electrisch opgewarmd.
Mon

Ik heb net onze jaarafrekening voor elektriciteit gekregen: Een gezin met drie personen in een bescheiden stadswoning: Jaarverbruik: 931 kWh.

Bij ecopower betalen we er alles inbegrepen € 77,38 voor.

Dat is wel heel erg weinig voor 3 personen. Jullie hebben geen wasmachine?

@Koen dat is wel heel weinig je hebt zeker een PV installatie
anders zou je maar een dagverbruik hebben van maximaal 2.5Kw per dag......

Verbruik twee volwassenen met elektrische boiler 150 l en waterbed en airco en spaarlampen 7 tot 8000 KW/jaar

Ulrik

Twee volwassenen, 3 kinders, grote open bebouwing van het jaar 1998. Koken op inductie, verwarmen + warm water op gas. Waar het kan gebruik van regenwater.
Volgens de energieaudit hebben we Um = 0.57 (is dit goed??), 141 m² gelijkvloers (waarvan 120 verwarmd). 100m² eerste verdieping (waarvan enkel badkamer verwarmd).

3800 KwH electriciteit (nu gedekt door eigen zonnepanelen)
21000 KwH gas
42 m3 water

franky, gas verbruik wordt gemeten in m3 niet in kWh en 21000 is dan wel heeeeel veel

Richard,

Gas wordt omgezet naar KWh. 21000KWh aardgas is helemaal niet veel voor een gezin. Een gemiddeld gezin zit aan een jaarverbruik van zo'n 24000KWh

Bedankt Johan voor de bevestiging. En ondertussen experimenteer ik verder: ipv zoals vorig jaar de ketel op 55°C, en de thermostaat in intervalstand, nu gewoon continue ketel op 35°C, en ons huis continue opwarmen (of liever, warm houden). Het huis blijft aangenaam warm, en we verbruiken zo'n 10% minder.

ik heb een gasverbruik van maar liefst 19962 kwh klopt dit kan dat ik heb er geen flauw benul van, kan iemand mij even zeggen wat je ongeveer gemiddeld verbruik hebt met 4 personen alvast heel erg bedankt patrick

Patrick,

Zo'n 19962kWh zal zo'n kleine 1900m³ op de teller zijn.
Dat *IS* veel, maar is niet gerelateerd aan de 4 personen maar eerder aan de woning .

Woon je in een gesloten bebouwing van 130m² is dat gruwelijk veel, woon je vrijstaand op 500m² bewoonbare oppervlakte is dat weinig.

En uiteraard hoe is uw kot voorzien van isolatie hé ?

Wij doen het met z'n 800m³ (= +- 8000kWh) op jaarbasis met 2 personen in een goed geisoleerde 200m² HOB (K30 LEW)

wat doe ik verkeerd
917kw maal 0.17 euro prijs van ecopower is toch 155.89 euro

hoe komt u aan die 77.38 euro

Om m3 gas om te zetten naar kwh doe je maal 11,6. Voor gemiddelde verbruiken zie www.vreg.be

917 x 0,17 is inderdaad 155. Maar je moet ook rekening houden met de gratis kwh, en het feit dat het vorig jaar nog 0,16 euro was.

Jan, wat *IS* veel??? Vanuit jou perspectief met een LEW.

Een Passiefhuis of LEW ... OK veel te veel, hallo. Maar voor de doorsnee oudere huizen huizen. En bij die huizen kan je toch niet isoleren tot in 't oneindige. Op een gegeven moment is het gedaan. Je kan maar slecht terug alles terug afbreken.

Er zijn trouwens zoveel rand aspekten die het verbruik uitmaken. Alle vermeldde verbruiken hier zijn slechts een indicatie en is een aanzet om naar de details te gaan kijken.

Hallo
Mijn verbruikt is dit jaat super hoog ?????
38824 kWh gas of 3150m³
6736 kWh Elek
Begrijp er niks van

+/- de helft s'nacht en overdag maar we zijn s'nacht niet meer gaan verbruiken ???

De gas, ik stook met een hoogrendements brander van Bulux
voor mijn vloerverwarming beneden +/- 100m² en boven met radiatoren die bedient worden door elektroventielen met klokthermostaten
??????

Begrijp er niks van, ik vindt zelf heel veel
Vorig jaar normale cijfers
vb Elek 3572kWh
Gas 565m³

@Ben,

Dringend uwe gasketel laten nakijken alsook de gasleiding ? Lekken ?? Zo maar eventjes 6x meerverbruik is niet normaal!!

Ook die electriciteit nu 2x zo hoog ?????

...dringend tijd voor een audit zou ik zeggen ???
Ergens een oude frigo/ijskast die volledig tilt is geslagen ???

Hoi!

Ik ben dringend op zoek naar huishoudens met een jaarverbruik van 5000 kw/h of die een sterke stijging van ongeveer 1/3 verbruik op jaarbasis hebben.

Hoor jij hierbij? Mail dan zo snel mogelijk naar tine at paradigma.be.

Voor een nieuwe rubriek in het programma Huis en Thuis laten wij huizen met hoog verbruik GRATIS doorlichten door een energiedeskundige. Hij formuleert daarna een advies aan de bewoners om het verbruik te doen dalen.

Reageer snel! tine@paradigma.be!

ook wij hebben dit jaar (2008) een superhoge electriciteitsrekening.
Ik noteer nu iedere maand de stand van de tellers van water, gas en electriciteit.
Kan iemand me vertellen wat een "normaal" verbruik is, zodat ik ergens een referentiepunt heb?
Ons gezin telt twee volwassenen en drie kinderen (tieners), we wonen in een relatief groot, oud (°1905) alleenstaand huis.

Katrien,

normaal (=gemiddeld, als je een beetje moeite doet kan het lager, en zonder moeite kan het ook een pak hoger) is, in jouw geval, een kleine 4000kilowatt/uur per jaar (ongeveer 10 per dag) als je electrisch kookt, maar niet electrisch verwarmt.
Da's dag- en nachttarief opgeteld.

Hallo Allemaal, kan er mijn iemand helpen. wij zouden op 1 jaar tijd met een verbruik van 10828 kwh zitten voor electriciteit. Wie kan mij helpen het probleem op te zoeken in de woning. Ons aardgas verbruik zou redelijk normaal zijn door de staat van de woning geen geisoleerd dak, enkele beglazing, tochtgaten, vocht en noem maar op. De huisbaas is een sociale verhuurmaatschappij die de woningen laat verkrotten. Tof he. Maar wij zitten wel met de facturen die we moeten betalen. Wie kan helpen. Liefs zo snel mogelijk want ik heb maar uitstel van betalen tot 14 Mei 2009. HELP groetjes wij uit Aalst

Eerst controleren of de meterstanden wel kloppen. Misschien heb je vorig jaar je meterstanden niet doorgegeven, en is er toen een lagere stand geschat. Dat kan ook een verklaring zijn.

Kijken of meter snel draait: zo ja: een voor een je zekeringen uitzetten en kijken wanneer de meter stopt met snel draaien, dan weet je op welke zekering het probleem zit.

10000kwh elektriciteit is enkel 'normaal' als je op elektriciteit verwarmt.
Je hebt wellicht een versleten diepvries of boiler of zo staan.

Je kan ook een tijdje wekelijks/maandelijks je meterstanden noteren, dan krijg je een beter zicht op je verbruik.