vijver voor warmteonttrekking met warmtepomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Dag iedereen,

Heeft er iemand ervaring met een warmtepomp met een warmteonttrekking uit een vijver. Ik beschik over een vijver met een opp 350m² en diepte 3 tot 3.5m (inhoud meer 1000m³). Het regenwater mijn dak wordt in de vijver opgevangen. Is wens een zaal van 600 m² verwarmen met vloerverwarming.

Kan ik op rendabele manier de vijver gebruik als warmteonttrekking met warmtepomp of is lucht/water warmtpomp beter.

mvg

Reacties

Na verloop van tijd zal de vijver afkoelen (als u door de warmtepomp afgekoelde water weer terug pompt in dezelfde vijver. Het rendement wordt dan niet groter.
Als u stromend water hebt en dat de vijver ververst, ishet wat anders.
Het is nog steeds een groot vraagteken waarom men de (relatief warme) rivieren niet gebruikt om energie op te wekken d.m.v. warmtepompen: dat zou direct het grote probleem van te warme rivieren deels oplossen.

1000m³ water an 5°C bevat 5800kWh energie boven de 0°C

Als je 600m² vloerverwarming aan 50w/m² wilt verwarmen (goed geisoleerd!), dan zal e vijver na 193 uur in één grote ijsklomp verandert zijn.

Je kan in de winter dus welgeteld één week je vijver als warmtebron gebruiken (en 'm dan weer laten ontdooien...)

(ter info 5800kWh energie kost in gas: +-400€)

1000m³ water an 5°C bevat 5800kWh energie boven de 0°C

Als je 600m² vloerverwarming aan 50w/m² wilt verwarmen (goed geisoleerd!), dan zal e vijver na 193 uur in één grote ijsklomp verandert zijn.

Je kan in de winter dus welgeteld één week je vijver als warmtebron gebruiken (en 'm dan weer laten ontdooien...)

(ter info 5800kWh energie kost in gas: +-400€)

Koen VK, de bodem rond een bodemwarmtewisselaar bevriest toch ook niet, misschien kan de vijverbodem wel als een enorme open bodemwarmtewisselaar beschouwd worden. Misschien ?

Patrick,

bij een horizontaal captatienet bij een warmtepomp bevriest de bodem in de omgeving van dit captatienet wel degelijk.

mvg,

Toon

Toon,

Ook als het 3.5 meter diep zit en verspreid over 350 m² ?
(We hebben het hier niet over Masser zie andere vraagstaarten)

Ok ik zat vooral met de bodemwarmtewisselaar bij gebruik met balansventilatie in mijn hoofd maar toch ?

Toon Demuynck schreef: “bij een horizontaal captatienet bij een warmtepomp bevriest de bodem in de omgeving van dit captatienet wel degelijk”

Als dat het geval is, dan is dat captatienet superslecht gedimensioneerd.
Wat zal er in de praktijk dan nog overblijven van de COP?

Dirk Bauwens

Ik heb een provinciale beek(ongeveer 1,5m breed) dat langs mijn tuin vloeit,zou het daar interessant zijn om met een warmtepomp die warmte te onttrekken?

Keysaler, meet eens hoe warm dat water nu is, en stel uw vraag dan eens opnieuw ?

Mijn antwoord moest inderdaad iets genuanceerder zijn.

Omdat redelijk wat installateurs van warmtepompen nog niet echt op de hoogte zijn van een deftige berekening hiervan, komt het vrij veel voor dat de bodem in de omgeving van het captatienet bevriest. Indien dit niet te lang voorvalt, en de bodem niet te hard bevriest, is dit meestal geen probleem aangezien in de zomer de grond weer opwarmt.
Indien warmtepompen echter op grote schaal ingezet worden, zal het noodzakelijk zijn om de grond in de zomer te regenereren.

mvg,

Toon

Jimmy,

de studie die je aanhaalt behandelt het regenereren van de bodem door middel van warmte die in de vijver zit. Dit is nog iets anders dan rechtstreeks je warmtepomp aansluiten op een vijver.

De factoren die je aanhaalt (bezonning en dergelijke) zullen inderdaad een positieve impact hebben, maar ik kan zo niet direct zeggen of dit genoeg is of niet...

mvg,

Toon Demuynck

@Koen VK,

Je houdt geen rekening met de faseverandering. Om water (vloeibaar) van 0°C om te zetten in ijs van 0°C moet je er minstens 20 maal zoveel warmte aan onttrekken als van 5°C naar 0°C. De vijver zal dus niet na 193 uur in een grote ijsklomp veranderd zijn, dat zal pas na ongeveer 4000 uur zijn.

vr gr
Pluto