defecte meter of verlies

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Heeeeelllllppppp mijn eindafrekening van electrabel is rampzalig te noemen.
Verbruik vorig jaar 7500kwh nu meer dan 18000kwh..(ik heb een koude bakkerij) Het enige dat ik bij aangekocht heb is een broodautomaat maar als ik die uitschakel doet dat amper iets aan de snelheid van de meter.
Ik vind dat de meter soms raar doet. Volgens mij kunnen er maar 2 redenen zijn : de meter is op hol geslagen (volgens eandis is dit natuurlijk onmogelijk) of ik heb verlies.
Ik vraag me af of er hier nog mensen zijn die dit al ooit meegemaakt hebben??
Eandis wil graag komen kijken maar dat is natuurlijk niet kosteloos.
Ik zal verplicht zijn om alles laten na te kijken door een elektricien maar ik wil op alles voorbereid zijn.
Dus alle tips zijn welkom.

Mvg
Cynthia

Reacties

Cynthia:

Wat bedoel je met een broodautomaat? Is dat zo'n machien die brood geeft als je er geld in steekt?

Ik veronderstel dat zo'n machien permanet 2 TL lampen heeft, een soort firgo en een sturing die moet stroom krijgen.

Door uitschakelen van de de broodautomaat zal niet altijd direct een verschil op de meter merkbaar zijn. Die automaat draait ook nie altijd op volle vermogen.

Maar om een goed beeld te krijgen zou je eigenlijk een energiemeter van 25 Euro er moeten tussen zetten (als het een gewoon stopcontact is) en het een maandje uitmeten. Daarna maal 12 en je zal wel rap weten of dit de oorzaak is van uw hoge energie factuur.

Een verlies betwijfel ik. Althans als je een goede installatie hebt met een verliesstroomschakelaar die afslaat op 300mA. (Op jaarbasis zou dat nog max 600 Kwh kunnen zijn).

Ik heb het dan idd. over z'on ding dat brood geeft als je er geld instopt ..Het is een nieuw toestel met 2 TL lampen , die branden wel via een sensor dus alleen wanneer het donker is, geen frigo maar ventilatie .. Als ik uittel via de gebruiksaanwijzing zou het een extra van 70euro op jaarbasis betekenen.
Kan zo één toestel zoveel meer verbruik veroorzaken voor slechte werking??

70 Euro op jaar basis zou 411 Kwh mogen zijn zonder rekening te houden met nachttarief. Dus dat kan echt uw meer verbruik niet verklaren.

Heb je nog andere dingen bij gezet? Ovens op elektriciteit, spots in de verkoopsruimte, verwarming, uitbreidingen van het gebouw...

Ik zou zeggen. Hou uw verbruik in de gaten, elke dag...en maak de berekening na 1 maand x 12.

Tellers die raar doen komen weining voor, maar het kan. Je ziet natuurlijk vanhier dat het Eandies zal zijn die zegt dat er een probleem is.

We zij er al dagen mee bezig.. Instanties bellen , stopcontacten één voor één uittrekken , op internet opzoeken , .... Een opleg van bijna 3000euro is ook niet niks natuurlijk. Ik werk hier voor mijn rekening van de elektriciteit te betalen dus daar moet hoe dan ook een oplossing voor komen.
Ik heb een verouderde frigo vervangen door een nieuwe dus dat zou een verbetering moeten zijn.
Wat er wel veranderd is is de verwarming, ik verwarm nu met gas i.p.v mazout. Daar had ik een normaal verbruik.
Dat staat apart op de rekening dus daar kan je je niet aan missen.
Ik heb nog maar is contact opgenomen met Eandis en we hebben afgesproken dat ze alleen de vervoerskosten gaan rekenen , 75euro (wat nog genoeg is maar ok)
Ik ga proberen een nieuwe meter te eisen want ik blijf het gevoel hebben dat daar de fout zit.

1 Hebt u een water- of vijverpomp geplaatst?

Ik had eens een vijverpomp die bij het pompen de elektriciteit doorgaf aan het water. De verliesstroomschakelaar sloeg niet uit. Ik merkte het maar nadat meerdere vissen stierven. De verliesstroomschakelaar sloeg niet uit omdat het stromende water een betere aarding vormde dan de koperdraad.

2.Een gat boren in de muur en de isolatie van een elektriciteitsdraad raken, dat overkwam een stielman bij mijn oom. Blijkbaar kon de stielman de zekering terug aanzetten want mijn oom had de fout pas door toen het verbruik heel wat was gestegen. Ik vermoed dat hij geen verliesstroomschakelaar had.

3. Als je meter nogal snel ronddraait, schakel dan beurtelings de zekeringen uit tot de meter minder snel toeren doet. Ga de leiding van die zekering dan na: apparaten, verlies,...

een bron van verlies kan een aftakdoos zijn die buiten staat . als er water in een aftakdoos komt (zit) zal het water opwarmen door de stroom die door het water vloeit
opwarmen is energie

werkt de verliessstroom automaat nog ? want een verlies naar de aarde zal ook de teller doen draaien
deze stroom kan gemeten worden aan de aardingsonderbreken met een amperemeter.
let wel op als er verlies zit naar de aarde zal bij het openen van de aardverbinding spanning komen op de aardingsgeleider in de woning
als de aardstroom groot is kan je er ook een vonk(je) krijgen
een belangrijk risco van dergelijk verlies is brandgevaar

wat de meeste mensen vergeten is dat een verliesstroomautomaat regelmatig moet getest worden (testdruknop op het toestel)
al hij niet schakeld door op de testknop te drukken moet de automaat vervangen worden en opnieuw voorzien worden van een verzegling ( keuring)

opsporen van verliezen kan ook met een thermische kamera
ieder verlies = warmte

Alvast heel hard bedankt aan iedereen voor de goeie tips..
Ik ben weer wat wijzer.
Als er nog mensen tips hebben , laat maar komen he..

Luc: een vijverpomp heb ik niet

Cynthia

Ga er vanuit dat de meter perfect werkt, een verdubbeling van je verbruik is technisch zeer goed mogelijk. Die meters worden bewust zeer betrouwbaar gemaakt en als er toch een defect zou optreden zal het eerder stilvallen of een compleet absurde waarde zijn.

Ik zou zeer systematisch tewerk gaan :

Is er nu nog een hoger verbruik. Zoja wordt het al heel wat eenvoudiger. Zonee wordt het vooral reconstrueren of er iets gedaan is wat het verschil kan geven.

Zie al eerst welke zekeringen (circuits) je buiten dienst kan stellen zonder problemen. (Let op voor apparaten : zekering uit --> stroom valt plots weg)
Kijk na of het verschil maakt.

Dan zal je de overige stuk voor stuk moeten nakijken, dat kan vervelender zijn als toestellen hebt die niet lang zonder elec. mogen blijven.

Een goede energiemeter kan je verder helpen, maar jammer genoeg zijn deze niet alle even nauwkeurig voor alle soorten verbruik.

Wel Alain , ik hoop dat je ongelijk hebt wat betreft de meter.
Het zal zeker niet zo vaak voorkomen maar ik heb toch al wel enkele verhalen gelezen op het internet over defecte meters.

Dinsdag weet ik normaal meer , dan komt er een elektricien langs om alles te testen.

Ik heb ooit eens bij iemand het zelfde probleem moeten gaan uitzoeken. De man, een eletrieker op rust, beweerde alles te hebben gecontroleerd en zwoor dat het probleem aan de teller lag.

Heb dan gewoon na de verliesstroomschakelaar een 2de teller tussen gezet. Na enkele dagen hadden de meters evenveel aangeduid. Teller niet stuk maar wel een effectief hoog verbruik.

Ondertussen beginnen zoeken naar wat het probleem zou kunnen zijn. Kring per king uitmeten, kijken wat er allemaal op staat en wat het verbruik is.

Op één kring zat er toch een merkbaar hoger verbruik, als de zekering af stond draaide de teller toch minder snel.

Bij het overlopen van de kringen ben ik uiteindelijk op een keukenboilertje uitgekomen in een bergkot/garage achteraan de tuin. Dat boilertje zijn thermostaat was kapot en liet het water de hele tijd opwarmen tot 90° C.

Hallo

De enige manier hoe je dit kan oplossen is zekering per zekering afgaan.

1- trek alle appparaten uit het stopkontakt en hiermee bedoel ik allemaal, ook ijskast, diepvries, tv, video, cv ketel alles
2- alle lichten uitzetten zodat je geen verbruik meer kan hebben.
3- zorg dat er geen enkel toestel nog kan verbruiken, en kontroleer dan of uw meter nog draait.
Indien ja, dan zekering per zekering afzetten tot je het verlies gevonden hebt.
indien nee, alle apparaten stuk voor stuk terug insteken en kontroleer eens hoe snel de meter draait per toestel.
laat heirbij tv ender gelijke uitstaan, dan moet het verbruik mnimaal zijn .
Het eenvoudigste is idd een energiemeter kopen. Dan weet je al snel waar je energievreters zitten.
Nu 18000KW is niet niks he.
Heb je je verlichting vervangen in de zaak ?
Enkele spots bij gehangen, buiten een neon verlichting, een plasma dat 12/hrs per dag staat te spelen in de zaak ???

Dit alles zijn simpele testen waarvoor je geen wizkid of technicus moet zijn.
Dergelijke fouten zijn makkelijk op te sporen.
JE hoofd koel houden en met gezond verstand te werk gaan.
Dan krijg je dit normaal zeer snel te pakken waar het probleem zit.

Een verliesstroomschakelaar reageert alleen als je een lek hebt naar de aarding, maw als er ergens een lek is tussen fase en lijn, dan ga je dit niet merken.

Vanwaar ben je ergens ?

Tom

Tom,

Ik woon tussen Leuven en Mechelen.
Normaal zou ik morgen moeten weten of er ergens een verlies is of een defect toestel ofzo ...
Tenminste , dat hoop ik.

Kijk eens op Google en zoek op Brennenstuhl Energiemeettoestel. Kost rond de € 30,- kan je per apparaat kijken wat het gebruik is en wat dat per tijdseenheid heeft gekost.
*wgb*

Het verlies is vandaag gevonden. Het zat dus toch bij de broodautomaat. Heel raar is dat wanneer je de zekering afzette er geen verandering te zien was op de teller. Wanneer de elektricien hem echt afkoppelde toen ging de meter ineens stukken trager.
Met een beetje geluk gaat de verzekering van de firma waarvan ik de broodautomaat heb gekocht me het verlies terug betalen.
Iedereen die antwoorde wil ik toch nog is bedanken voor de moeite.

Groetjes
Cynthi

Cynthia

Ik ga er dan ook vanuit dat er geen enkel probleem was met de electriciteitsmeter en dat deze perfect werkt.

Alain

Het verdere verloop:
De meter ging stukken trager na een paar kabels die wat knel zaten plaats te geven in de broodautomaat , paar uur later terug gaan kijken en hij ging nog steeds normaal.
Tegen de avond nog is gaan zien en ineens ging hij terug snel.
Ik heb een meter tussen de broodautomaat gezet en hij verbruikt 4kwh per dag wat TEveel is maar niet genoeg om het verbruik van ongeveer 50kwh per dag te verklaren. Er moet dus nog ergens anders een probleem zijn.
Normaal komen ze vandaag alle buitenleidingen afkoppelen en gaan ze die vernieuwen omdat de elektriciens denken dat daar het probleem moet zitten.
Het is allemaal heel bizar vind ik ...

Sinds wanneer loopt elektriciteit minder goed door een kabel omdat deze knel zit?

Tenzij deze een kapotte ader heeft, verlies maakt door slechte isolatie of een slecht contact maakt...Maar dan zal uw broodautomaat ook niet naar behoren werken denk ik.

Zoals je zegt is er een niet te verklaren verschil tussen 4 kwh en 50 Kwh.

Hou ons op de hoogte zou ik zeggen!

Momenteel zijn ze verschillende toestellen aan het meten en tot nu geven ze allemaal veel te veel verbruik aan.
Wanneer ik gisteren zelf een zekering afzette en even later weer aan, ging die zeker 1 minuut super snel en van de één op de andere second 10 keer trager .. beetje later weer wat sneller. Je kan er gewoon geen lijn in trekken.

De electriciteit loopt zo van de eerste dag dat ik hier zit.
Ik heb al eens met de vorige eigenaar contact opgenomen en gevraagd hoe het ervoor bij hun zat en hij vond z'n rekeningen ook altijd heel hoog maar volgens hem geen groot verschil met het huis waar ze nu wonen. Je kan daar natuurlijk niet echt op verder gaan. Als er echt een probleem is kan hij beter doen dat z'n neus bloed anders kan ik het nadien nog op hem verhalen.

Grote slokkoppen van electriciteit in een bakkerij zijn
o.a. een koeltoog, koelcellen, ijskasten, electische boilers , electrische opwarmovens diepvriezers, winkelverlichting.
Als je hier een optelsom van maakt over een bepaalde tijd kan dit uw verbruik verklaren. Toestellen die een koeling hebben moeten gecontoleerd worden of de isolatie volstaat, rijmlaag, afstelling, deursluitingen en op dichtvriezen van de verdampers + werking van de ontdooiing.
Als je verouderde toestellen hebt kan je hier best een kosten-baten analyse van laten maken.

succes

Herman

Cynthia,

Dat de meter de ene keer snel en plots weer traag loopt kan wel normaal zijn. Toestellen draaien ook niet altijd of werken ook niet altijd op hetzelfde vermogen.

Bv. een frigo springt ook nu en dan maar aan, een oven/fornuis ook, CV pomp,...

Bij het opnieuw inschakelen kunnen sommige toestellen ook piekstromen hebben of bij opstart op een hoger toerental gaan draaien.

Allemaal moeilijk om hier zo te zeggen natuurlijk.

Dag Cynthia,
Ik heb in alle berichten nog niet gelezen of je een differentieelschakelaar hebt (= verliesstroomschakelaar) en of deze goed werkt. Dit laatste kan je bv testen door op het test-knopje te drukken.
Als er verlies is moet het: of naar de aarde gaan (maar dan gaat de verliesstroomschakelaar uitschakelen, of zit er ergens iets enorm heet te worden. Iets wat 50 KWh/dag verbruikt heeft een vermogen van +- 2 kw.. dat moet je toch ergens zien? Heb je ergens een onverklaarbare warme muur of zo.
Een andere hypothese, en ik geef toe dat die misschien wel enorm van de pot gerukt is (huh, ik doe iets taalkundig fout in het gebruik van deze uitdrukking maar ik zie niet goed wat ..). Indien we uitgaan van een verlies van 2 KW, en indien dit verlies 'op-en afspringt' volgens uw teller. 2KW is bv het vermogen van die kleine bijverwarmingtoestelletjes... Zit er zo ergens een verbuiker met die eigenschappen bij jou.. of bij de buren?
Heb je toevallig ook een groot waterverbruik en electrische boiler?
Succes bij het zoeken,
Groeten uit Geel
Marc

Ik zal nog even de situatie wat verduidelijken.
Ik ben vorig jaar verhuisd van huurpand naar gekochte woning. Ik heb al mijn toestellen meegenomen van uit de vorige winkel. 1 diepvriezer vervangen door een nieuwe. Koeltoog vervangen. Ik had z'on oud ding dat helemaal open was en waar de koude zo uit kon. Nu heb ik gekozen voor een koeltoog die volledig dicht kan met schuiven. De verlichting in de winkel is met spaarlampen terwijl ik ervoor gewone spots had. En aan het vroegere huurpand was een studio. Daar verbleef 1 persoon die ook een wasmachine, droogkast, tv, kookvuur, .. had. Die zat mee op mijn meter. Ik had daar dus een verbruik van jaarlijks 7500Kwh. Nu zit ik aan meer dan het dubbele. Het enige dat ik hier extra heb is die broodautomaat buiten.
Ik heb geen boilers en een nieuwe differentieelschakelaar van bij de verhuis want die was zo goed als doorgebrand.
Geen abnormaal warme muren.
En stel dat de buren aftappen dan kan dat nog steeds niet mijn extreem hoog verbruik verklaren.
Ik heb s'avonds al eens de hoofdzekering afgezet en gaan kijken bij de buren. Het licht was aan en ik zag de tv aanstaan. En als ik al de stopcontacten uittrek stopt de meter volledig.
Ik heb een koude bakkerij. Ik heb wel een bake off oven en een aantal diepvrieskoffers maar geen koelcel of diepvriescel. Maar zoals ik eerder al zei: die had ik de voorbije jaren ook. Daar is totaal niets aan gewijzigd. Gezien de verbeteringen die ik heb aangebracht mag mijn verbruik niet gestegen zijn en al zeker niet meer dan het dubbele.
Het kan natuurlijk zijn dat er bij de verhuis een toestel is stukgegaan maar dan moet dat normaal gemakkelijk terug te vinden zijn.
Volgens mij zit het probleem ergens anders ... de vraag is alleen : WAAR

Ik heb me de voorbije dagen bezig gehouden met mijn energiemeter en alles nagekeken. Als ik mijn totale berekening maak hou ik per dag ongeveer 25kwh over waarvan ik niet weet waar het naartoe gaat

En, cynthia, ben je al iets meer te wete gekomen. Wij hebben eveneens een probleem in die zin : eveneens een zoektocht met energiemeter gestart en ook met een overschot aan kw. Ben benieuwd naar jouw resultaten van jouw onderzoek.
mia

dat is toch echt wel immens hoor.

25kwh is -afgerond- een verwarming van 1000 watt die 24 uur continue op staat. Dat is een hele hoop hitte en energie die ergens verloren gaat.

dat is meer dan ons hele gemiddelde dagverbruik als particulier.

met een verbruiksmeter meet je natuurlijk alleen maar aan de stopcontacten... wat er in (tussen) de muren gebeurd daar weet je niets over. Wat je zou kunnen doen is een verbruiksmeter in de kast monteren en die telkens een tijdje een bepaalde kring te laten meten. Of een constructie gaan bedenken die vermogen meet na de zekering.

Dit moet je best laten doen door een bevoegd iemand, want in de kast gaan dingen veranderen kan gevaarlijk zijn.

Patrick

Mia:
Neen , nog steeds het probleem niet gevonden.
Ondertussen de meterteller van Eandis al getest met een tussenmeter en ze lopen gelijk
Het enige voordeel aan dit alles is dat ik nu het verbruik ken van al m'n toestellen en wat betreft de verlichting nog wat verbeteringen heb aangebracht.

Patrick:
Bedankt voor je antwoord. Wel wat jij nu verteld heb ik ook al aan de elektricien gevraagd en volgens hem kan dat niet.
Ik ben daar nu al een aantal weken constant mee bezig en op den duur voelt het echt als dweilen met de kraan open. Ik weet zelf niet meer zo goed wat ik moet denken. Misschien moet ik maar eens iemand anders laten komen.

Cynthia

uw zoektocht naar het verlies zal bemoeilijkt worden vermoedelijk door het feit dat er een verbruiker is die niet continue werkt.
Een mogelijke hulp om dit op te sporen: je moet bepalen wanneer de teller snel telt. Op dat ogenblik schakel je één voor één een zekeringenkring uit. Is er een groot verschil in draaisnelheid dan moet je nagaan of dit hersteld wordt nadat je de zekering terug hebt opgezet voor die kring.
Herneemt de snelheid voor meer dan enkele minuten dan heb je een continueverbruiker te pakken, herneemt die niet dan heb je te maken met bvb een frigo, die kan namelijk niet meteen na het afschakelen opnieuw opstarten.
Op die desbetreffende kring moet je nagaan welke verbruikers er aanwezig zijn. Mogelijks is het een normale verbruiker welke niet de oorzaak is. Dan herneem je je zoektocht voor de andere kringen.
Je kan ook elk uur (terwijl je toch de snelheid van de schijf gaat controleren) de meterstand noteren om na te gaan of er regelmaat is of een patroon is in het verbruik.

mmm...

dat is toch raar hoor. Een zekering is toch niet meer dan een schakelaar. Wel, ipv de draden uit de muur op de zekering aan te sluiten kan je die toch gewoon op een verbruiksmeter (al dan niet op rail, wat is dit anders dan de Eandis meter?) aansluiten? 'k zeg niet dat het elegant (of wettelijk) is - maar werken zal het toch doen en je meet dan echt ALLES wat door die zekering gaat.

Een electrieker kan toch gewoon een tijdelijke wijziging in elkaar steken hiervoor? 'k zeg niet dat het leuk is - want bestaande kabels af zekeringen halen in een kast is geen lachtertje.

Patrick

Patrick

de moeilijkheid is fat je niet weet op voorhand waar je op zoek naar bent.
Zijn het 10 verbruikers van .1 KW die 24/24 aanliggen (eerder te klasseren als sluipverbruikers of is het eerder 1 verbruiker die op bepaalde tijdstippen een groot verbruik laat noteren.

Je kan ook niet een kring lagere tijd uitschakelen indien daar bv frigo of diepvries is op aangesloten. Wat je wel zou kunnen doen is deze tijdelijk naar een andere kring overbrengen (via verlengsnoeren indien mogelijk).

Idd Patrick,

Ik zou het ook zo doen. Alles appart aanpakken en zien wat het geeft. Kring per kring afkoppelen en uitmeten via een Kwh meter. Of alles zekeringen afzetten en alle toestelen testen via een verlengkabel met Kwh meter tussen.

Er bestaan idd modulaire Kwh metertjes die je in de zekeringkast kan bijklikken op de DIN rail.

Zal wel een werkje zijn van lange adem maar vroeg of laat moet dit toch eens boven water komen.

de beste oplossing in mijn ogen is dus een vermogenmeter op de rail per elke zekering... echter dat gaat kosten (materiaal en tijd).

daarom zou ik eerst _proberen_ het anders aan te pakken.

Patrick

Weet ge dat ik de laatste tijd al zo vaak op die meter heb staan kijken dat ik er scheel van begin te zien.
Nee echt he .. ne mens zit maar te proberen en op den duur krijg je er kop noch staart aan.
Gisteren heb ik s'avonds alle zekeringen uitgezet die niet echt nodig zijn. Dus alleen broodautomaat en vriezers aangelaten. Maar dat gaf dus geen verschil.
Zekering per zekering heb ik ook al heel vaak gedaan maar het is echt moeilijk om te zien waar er een probleem kan zitten. Het lijkt soms dat die meter zot aan het draaien is en dan gaat hij terug heel traag. Ik heb al eens alles afgezet en toen stopte de meter maar ik heb dan alles direct terug aangezet. Ik ga nu straks nog eens proberen alles minstens een uur uit te laten ... you never now.
Ik heb net nog is de tussenmeter gaan nakijken en nu blijkt er een verschil van 0.7 kwh op te zitten. Niet veel maar het mag niet met een gereviseerde geijkte meter zou ik denken?

Mia: Wat heb jij al ondernomen om te kijken waar je teveel verbruik kan zitten? Is het veel verschil?

Dat u meter soms doldraait en dan langzaam draait is een normaal verschijnsel doet iedere meter.
Een verlies naar de aarde kan ik uitsluiten want uw dferentieelschakelaar valt niet af,ge hebt die toch al getest via testknop.
Een intern verlies zou mogelijk kunnen zijn maar 1kw per uur zou een gigantisch warmteontwikkeling geven en zou brand veroorzaken dit is nog niet gebeurt dus ik denk dat we het ergens anders moeten gaan zoeken.
Het verbruik is van 7500 naar 18000 gestegen maar wat zijn de verbruiksperiodes deze vind ge op u factuur terug ik had bij mijn thuis een meerverbruik van 20% op het eerste gezicht maar uit de grafiekjes bleek dat ik minder verbruikt had dan het jaar der voor,na onderzoek van de factuur van het jaar er voor bleek de verbruiksperiode 40 dagen korter was als op de factuur van het jaar erna.
Ge vertelt ook dat ge een pand gekocht hebt woont ge daar ook en woonde ge vroeger ook boven de zaak of ergens anders want dan moet ge uw huishoudelijk verbruik bij het verbruik van de zaak tellen.
MVG Luc

Cynthia,

Als alle zekeringen behalve broodautomaat en vriezers geen verschil geven, dan zit je verlies in een van die twee.
Zet de zekering van de broodautomaat eens een dag uit en zie wat dat geeft aan je dagverbruik.
Als dat 25 kw/uur lager ligt dan de vorige dagen, dan weet je dat het verlies in die automaat of in de leidingen ernaartoe zit - en dat je de leverancier/installateur aan z'n oren moet trekken. (Die dag zonder broodautomaat haal je d'r wel uit - eventueel test je tijdens de openingsuren van de winkel).
Levert dat niets op, dan zal je de vriezers moeten proberen (elke vriezer om beurten uitschakelen), wat practisch moeilijker is - de waren moeten ingevroren blijven.
Het feit dat je meter snel/traag/snel gaat zou er op kunnen wijzen dat een van je vriezers de slokkop is. Vriezers draaien immers niet continu.
En 25 kw/uur per dag verlies, daar kan het gemiddelde Belgische gezin 3 dagen mee verder.

Cynthia,
Vorig weekend (van vrijdagavond tot maandagmorgen) heb ik er 52,6 kwu doorgedraaid !!!! Ik had reeds de voorbije week al de toestellen die kunnen gemeten worden, gemeten (alles met een stopcontact, zelfs tot de radiowekkers toe. Heb alles opgeteld : 6 wasmachines (à 55kwu per machine), computer, diepvriezers, vaatwas enz enz.. Zo kom ik aan 25 kwu. Uiteraard is het elektrisch kookfornuis er niet bijgerekend, evenmin de centrale verwarming, maar deze gebruiken niet de resterende kwu. Heb alles x2 (2dagen) of x3 (3nachten)vermenigvuldigd. Heb nauwelijks een licht laten branden (1 spaarlampje terwijl ik tv keek).
Ben eigenlijk 2 weken geleden pas (aie aie) mijn verbruik eens bekeken in vergelijking met een collega. Hij verbruikt nog geen 3000kwu/jaar. Wij 8100. Wij hebben geen sauna of zwembad, noch elektrische boiler of buitenverlichting. Gezin van 4 personen.
Heb maandag ll. naar electrabel gebeld : ze zouden eens langskomen binnen de 5 dagen : nog geen kat gezien.
mia.

Luc ,

Mijn vorig verbruik is opgemeten van 4/10/06-20/9/07 (Totaal 7855kwh)en dit factuur is van 17/11/07-16/11/08 (Totaal 18233kwh).
Zoals ik eerder al zei , toestellen zijn dezelfde behalve de broodautomaat. En ik heb ook geen extra kinderen of harem in huis genomen
De verliesstroomschakelaar werkt naar behoren.

Bert,

Zowel de broodautomaat als diepvriezers zijn getest met de energiemeter. De broodautomaat verbruikt z'on 3kwh per 24/h. Hij moet nu wel goed z'n best doen met het vriesweer. Hij staat op een constante van 19 graden. Ik heb 5 diepvrieskisten en 2 koelkasten , die heb ik allemaal samen gemeten en dan nog eens elk apart. Alles bij mekaar was dat 9kwh op 24/h.
1 diepvriezer was nogal een slokop en die is ondertussen vakkundig weggewerkt en zal vervangen worden. Momenteel doe ik het dus met 4 kisten. Daardoor zit ik aan een kleine 6kwh op 24/h Dat zijn de enige toestellen die s'nachts opstaan. M'n frigotoog zet ik alle dagen af. Zondag om 21u m'n bed in met een boek en ben maandag speciaal pas op 6u begonnen om echt m'n verbruik te kunnen zien van de nachtteller dat loopt van 21u-6u s'morgens. Als ik goed kan tellen mag ik maar 3kwh verbruikt hebben en het was iets meer dan 10 ..

Mia,

Allee, we zitten met hetzelfde probleem. Nog zo iets ,de klantenservice van electrabel. Puff betalen zijn we verplicht of ze zetten ons op een minimum verbruik maar als je probs hebt moet je ze zelf maar zien op te lossen.

cynthia, is het mogelijk om de broodautomaat op een andere groep te zetten die je al hebt getest, door middel van een verlengkabel/snoer, zodat je de groep waar nu de broodautomaat opzit ook voor langere tijd kan uitschakelen.

willem:

Niet gemakkelijk maar dat moet te doen zijn. Ik snap waarom je dat zegt maar waarom voor langere tijd?

cynthia, voor een langere tijd bedoel ik minstens 12 uur, om een goed beeld te krijgen bij de aflezing op de meter.
Dat zou je ook met de vriezers kunnen doen daar die niet te lang zonder stroom kunnen, maar op deze manier wel 'die' groepen kan testen waar ze nu op zitten.

cynthia hoe langer met een meting uitvoert hoe kleiner de meetfout zal zijn,maar wat ik zou willen weten hoe meet uw toestellen met een elektronisch toestel die kunnen meetfouten geven zeker zo een ding uit de doe het zelf zaak.
Wat ik zou aanraden draaischijfmeter bemachtigen is zo een toestel waar u verbruik mee gemeten wordt,dan hoofdschakelaar af en dan tussen inkomende voeding en diferentieelschakelaar plaatsen dit is om u hele instalatie in eens te meten dit gedurende een week doen en dan kijken als er verschillen zijn tussen eigen meting en die van de maatschapij is dit zo dan zit ge met een defecte meting en hoeft ge niet verder te zoeken.
MVG Luc

Zouden de elektriekers van electrabel(of andere) geen energiemeter hebben die kan registreren over een langere tijd? Die bijvoorbeeld een dag lang 1 keer per minuut het actuele verbruik registreren op papier met een printertje of in een bestand dat ze dan kunnen bekijken op een pc.

Met zo'n toestel kring per kring aflopen; bijvoorbeeld 1 per 24h.

Nog een opmerking: Staan uw teller/hoofschakelaar en zekeringkast ver van elkaar? Misschien scheelt er iets aan de kabel tussen de 2 door ouderdom versleten of ergens beschadigt door werkzaamheden bij de verhuis?

cynthia, luc

zeker niet op luc z'n voorstel ingaan, dan loop je het risico van nog veel meer ambras te krijgen!
als je al een tussenteller zet, zet die dan na de verliestroomschakelaar, want deze laatste zou verzegeld moeten zijn, en die verzegeling verbreken is vragen om extra moeilijkheden!

hans d

Het beste is natuurlijk die tweede meting te laten plaatsen door de energiemaatschappij dan hebt ge met niemand ambras.
Het voordeel wat ge dan hebt als de metingen afwijken van elkaar is dat er geen diskussie meer mogelijk is want de metingen die zij plaatsen zijn uiteraard gekalibreerd en zouden juist moeten werken,de plaatsing zal uiteraard niet gratis zijn,maar als blijkt dat hun meting defect zou zijn dan vermoed ik dat ze deze kosten voor hun rekening zullen nemen ge kunt het natuurlijk het best op voorhand navragen
MVG Luc

Mathias:

Misschien hebben ze dat wel. Ik zal is informeren.
Zekeringskast en teller staan kort bij mekaar ja. Er staat sinds een aantal dagen een tussenmeter tssn en blijkbaar is dat toch in orde. Er zit tot nu iets meer dan 3kwh verschil op de 2 meters. Hij is er sinds donderdagavond tussen gezet.

Morgen is mijn sluitingsdag en gaan we weer wat testen uitvoeren .. Hopelijk komt er iets uit de bus deze keer.

Er is nog een mogelijkheid om fouten te zoeken:

Er bestaat een toestel waarmee men de kabels kan controleren op defecten: nl. een megger, electriciens kennen dit zeker.

Om de kabels(kringen) te testen moet men alle verbruikers afkoppelen en de kabels ook afkoppelen aan de kant van de zekering.
Kabels moeten aan beide kanten open zijn. Met het meggertoestel plaatst men dan een hoogspanning op de kabel(ongeveer 6000V), als er een kabel beschadigt is zal er een vonk overspringen naar de aarde en zal het toestel dat detecteren. Klinkt gevaarlijk maar is het zeker niet, gewoon zorgen dat alle verbruikers afgekoppeld zijn. Is redelijk eenvoudig uit te voeren door een electricien

Cynthia,

heb je er al eens rekening gehouden dat het verbruik in je vorige huis misschien aan de lage kant was? Dus dat het nu normaal is...

Ben

mathias,

Daar had de electricien het al over over z'on megger. Maar hij durft er gewoon niet aan beginnen om kabels uit de zekeringskast af te koppelen. Die kast steekt zo boordevol dat hij schrik heeft om ze er niet meer in te krijgen en daar ik een winkel heb is dat niet echt aan te raden om zonder stroom te zitten op bepaalde toestellen.
Daarom dat hij ook aangeraden heeft om heel de boel opnieuw te doen en een grotere kast te zetten. Zo kan hij ineens alles testen.

Ben,

Hoe verklaar je een minder verbruik met identiek dezelfde toestellen?

ge kunt ook meggeren zonder de kabels in de kast af te koppelen ge moet er gewoon voor zorgen dat de kabel spanningsloos is en alle verbruikers afgekoppelt zijn dit kan al door de zekering uit te schakelen en de verbruikers af te koppelen,dit moet u elektricien toch weten.
ge meggert tussen fase nul dan tussen fase aarding en dan tussen nul en aarding dit is om de isolatieweerstand tussen alle geleiders te kontroleren.
Als vuistregel kunt ge het volgende gebruiken 1000 ohm per volt,bij 240 volt wilt dit zeggen dat de isolatieweerstand minimumm 240000 ohm moet zijn of 240kohm een hogere waarde is altijd beter.
MVG Luc

Cynthia,

de verklaring voor het lagere vroegere verbruik is hetzelfde als de verklaring voor het hogere verbruik dat jullie nu hebben...
Defecte meter, een meterfactor waar geen rekening mee gehouden is, een deel van het verbruik op een andere meter die eventueel niet gekend was...