Hoe zit het met oververhitting volgens EPB ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Het voor een E-peil te rekenen ventilatiedebiet voor bewuste ventilatie is te hoog bij kleinere woningvolumes.
Daar komt nog bij dat de EPB ook nog eens infiltratiedebiet doet rekenen BOVENOP die bewuste ventilatie.
Terwijl bvb bij een systeem A alle ventilatie in wezen infiltratie is, en bij een systeem C of B de respectievelijke infiltratie en exfiltratie in het mechanisch debiet eigenlijk inbegrepen zijn, aangezien ze respectievelijk onderdruk en overdruk creëren.

Door dat alles is in de EPB de totale ventilatie te hoog, en ga je minder gauw over de 'oververhittingsdrempel' van 8000 Kelvin-uren.

Van de andere kant is in de EPB op oververhitting geen zicht zonder de berekening te hebben gemaakt.
Hoe zou men dat beter kunnen aanpakken ?

Rik

Reacties

Hier werd een oorzaak gesignaleerd waarom er in de EPB minder kans op oververhitting is bij kleine woningvolumes.

Nochtans is er op oververhitting geen zicht zonder de berekening te hebben gemaakt.
De vraag "Hoe zou men dat beter kunnen aanpakken?" bleef zonder antwoord.

In http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1228926385&replies=9 werd intussen een flagrant geval van boete gesignaleerd voor oververhitting, die niet weg te krijgen lijkt.

Voordat ik een poging tot antwoord doe : weet iemand al meer (van VEA bijvoorbeeld !?)?

Liefst niet in de trant van http://dirkheirman.skynetblogs.be/post/6263236/vermijd-oververhitting : 19-09-2008

"Vermijd oververhitting! Alvorens uw gebouw uit te rusten met een afkoelingssysteem moet u alle noodzakelijke maatregelen nemen om oververhitting te vermijden! Daarvoor bestaan er vandaag op de markt heel wat producten: zonnebescherming van de kozijnen, ‘reflecterende’ dakbedekking, zonwerend glas…
Wanneer u zowel bij nieuwbouw als bij renovatie de energieprestaties van uw constructie berekent, kunt u het risico van oververhitting precies bepalen op basis van de oppervlakte en de oriëntering van zowel de ramen als de elementen die de verschillende wanden van uw constructie vormen.
Vraag aan uw architect om al bij het voorontwerp een simulatie te maken. Zo kunt u de noodzakelijke maatregelen nemen en voorkomen dat u een luchtbehandelingsinstallatie moet plaatsen die zowel bij aankoop als gebruik duur is."

Graag zou ik eens die architecten op een rijtje zien die "al bij het voorontwerp simulaties maken" daarvoor.
Maar misschien ben ik pessimistisch wat dat betreft.

Rik