maken van elektriciteit met houtkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen,

Graag had ik wat raad gekregen van eventuele "specialisten" onder jullie.

Sinds enkele dagen hebben we naast onze CV-installatie een houtkachel (model ingevoerd door Saint-Roch MORVAN AFX219 - 43 KW) staan, welke een boiler van 1.000 liter verwarmt.
Met deze boiler verwarmen we ons huis (ca. 350m2 - overal een temperatuur van ca. 20°) EN hebben we de hele dag warm water.
Momenteel moeten we 2 à 3 keer (afhankelijk vcan werk- of vrije dag) per dag naar beneden (zo erg niet, want de vrouw doet de was en de plas beneden in de kelder).

Hout dat we verbranden : volle eiken parket die niet door de kwaliteitseisen geraakt. Later zal dit beuk en eik zijn (we wonen in een bos) die ons van het nodige hout zal voorzien.

Maar we beginnen natuurlijk te dromen ....

We hebben een artikel gelezenop de site van Bouwinfo (zoeken naar groene stroom).

Hier een stukje uit het artikel :

"130 gezinnen.
De werkzaamheden in het Vlaamse natuurreservaat Oudsberg zullen ongeveer 490 m3 aan hout opleveren waarmee 130 Vlaamse gezinnen een jaar lang van groene stroom voorzien kunnen worden."

Mijn conclusie :
- 130 gezinnen verbruiken gemiddeld 3.500 KW en daarvoor is 490 m3 hout nodig.
- wij zullen jaarlijks 60 m3 hout verbruiken, wat wil zeggen dat we een potentieel hebben van ca. 130*3500*60/490 = 55.000 Kw electriciteit zouden kunnen opwekken.

We zouden deze houtketel zò ombouwen dat er een "serpentin" doorloopt met water, dat omgezet wordt naar stoom die een (weliswaar kleine) turbine aandrijft. De opgewekte elektriciteit zou net als zonnepanelen aangesloten worden aan het net,met alle financiële gevolgen vandien ...

We weten het : "dromen zijn (meestal) bedrog", maar "in dromen is alle mogelijk".

Kan iemand mij helpen ?

- bestaat dit idee reeds ?
- zouden we warmteverlies hebben voor onze boiler;
- hebben we vergunningen nodig;
- is het gevaarlijk (het water zou onder druk moeten komen te staan).

Dank voor alle mogelijke uitleg.

Piet

Reacties

Gewoon even melden dat er nog een ander alternatief bestaat
: de stirlingmotor oftewel heteluchtmotor.
Zoek daar ook maar eens op. (heeft volgens mij minder
invloed op de kwaliteit van de verbranding)

@Piet,

"zouden we warmteverlies hebben voor onze boiler"

Ja, je hebt warmteverlies voor je boiler. Alles wat je aan elektriciteit produceert ben je kwijt in je boiler.

vr gr
Pluto

ipv het rechstreeks stoken van hout in een soort van stoomketel zou je ook kunnen denken aan een houtvergasser (waarmee bijv. ook auto's aangedreven werden/worden - dus toepasbaar om op deze manier hout arbeid te laten leveren). Je zou dan een soort WKK bekomen.

Een systeem met turbine lijkt me niet geschikt om toe te passen op kleine schaal (complexiteit en dus investering, onderhoud,...), toch zeker niet als je er enig rendement uit zou willen halen.

Het bedrag van de GSC hangt af van de energiebron, dus je kan niet zomaar die stroom van je mini WKK optellen bij je zonnestroom (waarvoor je 450 €/1000 kWh krijgt).

ps: probeer correct te zijn, dat vermijdt heel wat misverstanden, bijv. verbruik wordt uitgedrukt in kWh (voor een gezin op jaarbasis idd zo'n 3500 kWh). Het vermogen zelf wordt uitgedrukt in (k)W.

Beste Piet,

Is uw cijfermateriaal hierboven correct ???

Je schrijft dat je 60 m³ beuk of eik per jaar zal verbruiken.

In dat geval ben je nog niet toe aan groene energie, maar kan je best eerst fors je verbruik naar beneden proberen te halen.

Je verstookt het equivalent van bijna 15 000 liter stookolie !

Dirk

Dirk,

Ik ben het volledig met U eens.

Piet,

Na het terugschroeven van je verbruik kan je eens neuzen op volgende website

http://www.stirling-engine.de/index.html

zeker niet gratis die spullen

Jan,

verontschuldig me : Kwh, zal er volgende keer op letten. ik ben nog niet zo goed thuis in die materie.

Kun je dan eens uitleggen wat KWe is ?

Dirk & Molenman ; 't is te zien wat je groene energie noemt ... Ik ga leven van wat het bos me biedt (omvergevallen bomen, zieke bomen, afgevallen takken, afgedankt hout van mijne maat zijn parketbedrijf).

Langs de ene kant zeggen ze dat stoken met hout CO2-neutraal is, langs de andere kant is mazout toch ook niet één van de zuiverste vormen van verbranding (we hebben een verbruik van 10.000 liter/jaar. Delen we dit door 180 l voor 1 m3 hout komen we aan ca. 60 m3).

En betreffende mijn verbruik : ja, het is een groot huis, zonder deuren binnenshuis (behalve waar nodig), en hebben graag comfort.

Inbinden willen we niet, andere vormen van energie gebruiken wel.

Immers, wie is er de "grote" vervuiler ?

1) wij die 60 m3 (CO2-neutraal) hout verbranden en ons zelf voorzien van de nodige wamte en elektriciteit

of

2) het gezin die 3.000 liter mazout verstookt en 3.500 KWh (!!, zie je Jan, ik leer het al) verbruikt, binnengekomen via één of andere centrale ....

OK, we zijn een grote verbruiker, maar volgens onze mening "verbruiksvriendelijker" dan een doorsneegezin.

Ben ik mis ? Geen probleem, maar geef me gegronde redenen.

nog een goede avond.

zelf stroom produceren bij die hoeveelheden is gekkenwerk

Om te beginnen zou ik toch eens kijken hoe je je warmtevraag kan bepereken; 10000 L stookolie is toch wel heel extreem, een supergroot passiefhuis van 400 m2 vloeropp. verbruikt 600 L.....

Verder begint een wkk voor hout bij ca 150 kW warmte / 40 kW stroom

Zie bijv. http://www.autohaus-bhkw.de/downloads/sd3holzvergaserbhkwstirlingmotor.pdf

dit soort installaties is niet hobbiematig (prive) rendabel te krijgen, moet zomer en winter voldoende warmtevraag zijn; als je een sauna of zwembad met veel douches zou hebben zou ik zeggen, kopen zo'n ding!

ah

Piet

Een PV -installatie plaatsen??? (grapje)

Met zo'n verbruik moet je op redelijk eenvoudige wijze enorme besparingen kunnen maken.

Met het uitgewonnen hout kunnen andere woningen verwarmt worden. Als je het verkoopt heb je er ook nog iets aan.

bestaat: ja
verlies voor boiler: ja
vergunningen: ja
gevaarlijk: ja

Over Sterling-motors: in theorie allemaal zeer interessant natuurlijk. De reden waarom dergelijke machines niet wijdversprijd zijn (of zullen worden), is het zeer lage vermogen dat met dergelijke machines gehaald wordt.
M.a.w. het "rendement": vermogen/(grootte van de machine) is enorm

w

60 m3 hout, waanzin!

Stel dat je 200 dagen per jaar stookt, dat is dan 0.3 m3 hout per dag, dat is een pallet van 1x1 m en 30 cm hoog, zonder lucht tussen, elke dag. Dat is elke week een pallet van 1x1 m x 2.1 m hoog, elke 10 weken komt er dus bij u een oplegger toe met hout en daarvoor heb je thuis een clarck staan én plaats om dat allemaal te stockeren? Die parketvriend moet nogal wat hout weggooien. Nu is het zo dat bij parketproduktie, zoals bij elke houtbewerking er veel afval is (om jullie een idee te geven, van boom naar gezaagde planken gooit men meer dan de helft weg aan spint en zaagmeel, om er dan nog plancher van te maken komt men op 25 à 30 % materiaal dat over blijft, de rest wordt weggeschaafd en uitgekort, er is ook een deel dat als water verdampt.)

 

Maar 60 m3 blijft gigantisch veel, iets wat een gigantisch bos noodzaakt om je toekomstige behoeftes te dekken, en dan moet je dat hout nog gekliefd en gedroogd krijgen, want van nat hout krijg je het niet warm.

60m3 lijkt mij ook waanzinnig veel! Een vriend die 100% hout stookt in een speksteenkachel verbruikt 20à25m3 per jaar, dennenhout dan nog.  Het is een oud villaatje, dus zeker geen lage energie constructie.