Spots met of zonder transfo

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

kan iemand mij uitleggen waarom er spots zijn op 12v en op 230v en wat de voor en nadelen zijn. We zijn aan het bouwen en we kunnen nog kiezen voor beide opties. Maar niemand kan ons duidelijk uitleggen wat nu de voor en nadelen zijn. txs.

Reacties

230V is goedkoper en bestond vroeger niet in halogeenuitvoering.

12V : de electronische transfo's gaan na 10jaar stuk (uit ervaring)

Als een 230V lamp kapot gaat is er een kans dat je zekering afslaat.

12V is veiliger

Hoe hoger de spanning (volt) hoe lager de stroom (ampere) om hetzelfde vermogen te verkrijgen (watt). De bekende formule P=UxI.
Bij een hogere spanning kunnen er dunnere kabels gebruikt worden omdat de stroom beperkt blijft. Hierdoor is er minder warmteontwikkeling in de kabels en dus ook minder verlies. Om diezelfde reden is laagspanning dus zeker niet veiliger voor brandgevaar, de kabels worden warmer en er is eerder kans op overbelasting en dus meer brandgevaar. Voor elektrocutie gevaar is een spanning beneden de 50 Volt wel veiliger.
Om van 230 Volt 12 Volt te maken is er een transformator nodig. Deze hebben altijd verliezen. De transformators met een spoel zijn betrouwbaar, maar hebben het slechtste rendement. De elektronische transformators zijn uiterst onbetrouwbaar maar hebben een beter rendement. Zelfs de duurdere merken kunnen het al na enkele maanden begeven.
Vroeger bestonden er geen hallogeen lampen op 230 Volt. Nu zijn deze te krijgen met GU10 fitting.
Mijn advies is:
Als je graag hallogeenspots wilt gebruiken kies dan voor 230Volt met GU10 fitting.
Als je in de badkamer hallogeen wilt gebruiken zou je uit veiligheids overweging voor 12 Volt kunnen kiezen.
Dat er nog 12Volt wordt verkocht komt natuurlijk omdat veel mensen nog met het oude systeem werken, maar als je nieuw gaat aanleggen altijd kiezen voor 230 Volt. In deze GU10 fitting passen ook spaarlamp spots die dezelfde vorm hebben als de hallogeen spots. Je kunt dus achteraf nog altijd hier tussen kiezen.

Beste Filip,

Omdat dit toch een energieforum is: je kan halogeenspots (230V) vervangen door spaarlamp spots met GU10 fittings, deze hebben dan respectievelijk: 7, 9 of 11W ter vervanging van 30-40-50W halogeen. Je kan ze zelfs in warm en koudlicht (6000K) versie krijgen. Ze passen in dezelfde armaturen als de halogeenlampen ... en hebben dus 1/4de van het verbruik, minder warmte ontwikkeling en zijn 230V (dus niet in een 12V versie). Dit zijn meestal ook de versies met meer dan 10.000 branduren.

Algemeen 'licht' advies. HalogeenSPOTS zijn 'punt' verlichting. Indien je je (bvb) keuken 'egaal' wil uitlichten, lukt dit niet met SPOTS (een veel voorkomende situatie), of je moet er al snel een stuk of 10-20 gaan inbouwen en dan nog blijven het lichtvlekken op tafel en aanrecht! Zelfs met die spaarlampSPOTS blijven dat SPOTS. Je kan dit meestal vervangen met 1 TL armatuur (daar bestaan ook vele versies en designs in). Je bespaart dan vele malen meer (minder lichtpunten, minder wattage) maar hebt een aangenamer en egaler werklicht.

Oh ja, zelfs die spaarlamp-spots zijn (stappen-) dimbaar, zonder dimmers! (gewoon met aan-uit schakelen, 4-stappen dimbaar).

Spots op 220 V kan men dimmen, maar hun verbruik blijft praktisch gelijk. Spots op 12 V verbruiken minder in de mate dat ze gedimd worden. Als men spots lang moet laten branden kan men onmiddellijk spaarspots inzetten, maar de uitsparing in het plafond moet wel voorbereid worden en de verlichting is eerder flauw. Er beginnen nu leeslampen op de markt te komen met leds, en die verlichten plaatselijk zeer goed. Alle lichtpunten die lang moeten branden kunnen (zouden moeten) voorzien worden met allerhande spaarlampen, maar de meeste lampenkappen zijn daar niet op voorzien. Het vraagt wel zoekwerk. In de keuken en technische ruimten kan men TL-lampen voorzien, zelfs als deze dikwijls aan- en uitgezet worden.
Pierre C.

Halogeenspots op 230V geven een magere 20% meer licht af dan klassieke gloeilampen, Halogeenspots op 12V geven een 100% meer licht af dan klassieke gloeilampen (cijfers die mij laatst ter ore zijn gekomen). Beiden scoren nog steeds slecht tov spaarlampen (waarvoor er meer en meer mooie armaturen waarin je de lampen niet direct ziet als spaarlampen beschikbaar komen, maar 't blijft wel zoeken).

De 12V versies hebben echter vaak een transformator met een schandelijk laag rendement (en evt lawaaihinder). Dat maakt het totaalrendement niet veel beter dan 230V halogeen. Behalve met een elektronische transformator (90% en meer rendement). Ik lees hier dat sommige mensen er slechte ervaringen mee hebben. Technisch gezien kun je echter een elektronische transformator van 10 jaar geleden absoluut niet vergelijken met een nieuwe. 't Verschil is nog groter dan tussen een nieuwe PC en één van 10 jaar geleden.

Als je 12V met een klassieke transformator neemt, kies dan eerder een aramatuur van 4 lampen dan 2 aramaturen van 2 lampen (met hetzelfde vermogen per lamp). Het rendement verslechterd immers als het vermogen van de transformator kleiner wordt.

Toch opletten met de stappen-dimbare spaarspots: 4 van de 5 die ik een goed jaar geleden gekocht had, zijn al stuk. Levensduur 15000 uur? geloof er niks van.

Is het moeilijk om 12v spotjes om te schakelen op 220v? Volstaat het om de transformator weg te nemen, draden doorverbinden en andere lampjes te plaatsen? Of is er echt een hele nieuwe spot + bedrading nodig?

@Dirk De Wachter: andere fitting plaatsen en aansluiten zonder transfo. Veel meer is het niet.
De GU10-fittings zijn wel bijna altijd uitverkocht !

240 V is efficienter.

geen verliezen in de transfo's die rond 10% liggen.

240 bestaat in spaarlamp (wel thuis niet zo blij mee over kwaliteit))

12 V bestaat in IRC vorm (30% minder verbruik) maar met goede kwaliteit van licht.

Let op met dimmers, die kunnen een heel hoog sluipverbruik hebben.

Excuses voor het verwarrend verhaal.

Maar als je voor 12V gaat koop dan IRC.

Als je blij bent met spaarlamp kwaliteit ga voor 240 V. Een spaarlamp is wel enkel nuttig op een plaats waar een lamp meer dan 1 uur brandt