CV ketel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie weet raad ?

Wij wonen ongeveer 10 jaar in ons huis en hebben al sinds het begin problemen met de verwarming. Wij hebben sleutel op de deur gebouwd met Firma C. en de verwarming is gelegd door ene Willems (verplicht te nemen door C.) die ondertussen al falliet is.Geen wonder. Na een lange lijdensweg van bellen met Willems hadden ze eindelijk (na 1 jaar) geconstateerd dat de toevoer en afvoer verkeerd was aangesloten.Dat is rechtgezet.

Van Firma C. mochten we geen andere installateur inhuren om een mening te vragen, want uiteindelijk werd het nog niet warm.

Wij hebben ter goedertrouw het voorstel van de installateur aangenomen en wij hebben hem steeds op het hart gedrukt dat we het graag lekker warm hadden .....

Welke installatie hebben we nu ?
Een hoogrendements-doorstroom verwarmingsketel van Vaillant.
Een 1 pijp systeem voor de radiatoren.

Welke problemen hebben we ?
We krijgen het NIET warm.....
De ketel valt regelmatig uit, vooral als de verwarming aanslaat en we warm water nemen.
De leidingen blijken vervuild te zijn volgens Vaillant en we moeten ze laten behandelen met FERNOX, wat we ondertussen gedaan hebben.....
De ketel is voortdurend aan het draaien om de gewenste temperatuur te bekomen ('s avonds 21°C)

Wij overwegen om een nieuwe ketel te plaatsen hoewel deze nog niet versleten is, want we vermeoden dat dit type NIET geschikt is voor ons radiatorsysteem. Wij zijn leken op het vlak van CV ... Wie kan ons advies geven ?

Alvast bedankt,
mvg
Karin K.

Reacties

Wat bedoel je met we krijgen het niet warm?
Worden de radiatoren niet warm?
Het is wel zo bij een doorstroomketel dat het sanitair water voorrang heeft op de verwarmingsketen, dus is het normaal dat de verwarming "stopt" wanneer warm water genomen wordt.
Wij hebben condensatieketel van vaillant met eenpijpsysteem en dit geeft geen problemen; waarom zou de ketel niet werken met eenpijpsysteem?
Wat bedoel je met de ketel valt uit? Wanneer het chauffagewater op temperatuur is moet die uiteraard even stoppen met opwarmen tot de warmte afgegeven is door de radiatoren en daarna begint de ketel terug op te warmen enz..
Wat is het typenr van de ketel?

Karin K,

Je hebt éénpijpsysteem.
Ik heb twee vragen :
1. Hoeveel radiatoren op één lus ?
2. Is elke radiator wel gekozen in overeenstemming met de bij eenpijpsysteem kleine temperatuurval over elke radiator ?

1 kan je gemakkelijk zelf nagaan.
2 is wat anders, maar ik vrees dat daar het probleem zal liggen.

Groeten,

Rik

De temperatuursval over de gehele lus met radiatoren mag niet meer dan 20 graden zijn anders komt de ketel niet op vermogen.
Hydraulisch inregelen lijkt me in iedergeval het controleren waard. (voor een 1 pijps systeem is dit een extra handicap)

Dat de ketel niet verwarmd tijdens warm watergebruik is logisch, het warme water krijgt voorrang omdat de ketel niet 2 maal zijn vermogen kan leveren, na warm watergebruik schakelt hij normaal automatisch weer om naar cv bedrijf.

Een andere ketel zal waarschijnlijk geen oplossing bieden.
Zeker met een 1 pijp systeem is het belangrijk dat het cv water niet meer dan 20 graden afkoelt. (voor een 2 pijpssysteem eveneens maar geeft veelal minder problemen)

Voor de rest sluit ik me aan bij Rik, die zoekt het in de zelfde richting en wat meer info is meegenomen.

Ps. Handig is om zowel aanvoer en retourtemperatuur bij de ketel te vermelden en per lus.

Niet weinig eenpijplussen zijn zelfs maar voorzien voor een globale temperatuurval van 10 graden (in plaats van 20 graden); maar dat hangt ook samen met het aantal radiatoren in 1 lus.

Zoals Chathanky zegt : belangrijk is het om de teruglooptemperatuur te kennen na de laatste radiator van elke lus.

Alvast heel hard bedankt voor jullie reakties.

-Antwoord op Luc6580 : Het duurt heel lang vooraleer de radiatoren op temperatuur zijn. Om 06.00h slaat de verwarming op (begintemperatuur = 18.5°C)en rond 07.00h is de temperatuur (20.4°C) bereikt. "Met de ketel valt uit" bedoel ik dat hij in storing komt (rood lampje brand) en hij moet herstart worden.
Type ketel :

- antwoord op Rik RVR - chanthanky:
1. wij hebben boven (1e verdiep) 4 radiatoren en beneden 5, hoeveel lussen dit zijn zou ik niet weten.In alle geval worden eerst de radiators boven warm en dan beneden(op basis daarvan denk ik dat alles op 1 lus zit). De ketel staat op zolder .
2. Hoe kan ik dit nagaan ? de vermogens van de radiatoren zouden voldoende moeten zijn voor de ruimte (is reeds verschillende malen uitgerekend). Wij hebben momenteel convectorradiatoren.
Hoe kan ik de terugvaltemperatuur nagaan?
Misschien zit hier inderdaad het probleem omdat we 9 radiatoren op 1 lus zouden hebben....

groeten
Karin

Lastig oordelen zo dus.
Je cv water mag in elke lus niet meer dan 20 graden afkoelen.
Elke radiator in de lus pakt zijn deel mee dus met veel radiatoren op 1 lus of door een niet correcte inregeling komt je ketel niet "los".
Die blijft op klein vermogen branden en dan duurt het lang voordat je woning op temperatuur is.

Ik denk dat je er goed aan doet om een andere installateur in de hand te nemen om de problemen op te lossen.
Het is vervelend maar met de huidige kom je niet verder.

Alle 9 op dezelfde lus is zeer onwaarschijnljk zoniet onmogelijk. Waarschijnlijk 1 lus boven en 1 beneden, maar daar 5 radiatoren lijkt me veel (al ken ik niet de nodige warmteafgifte per radiator en dus de som voor alle 5).

Je zegt "de vermogens van de radiatoren zouden voldoende moeten zijn voor de ruimte (is reeds verschillende malen uitgerekend).
Geef ze eens op voor deze beneden, en met de gewenste temperaturen voor de lokalen waarin ze staan.
Convectorradiatoren : je bedoelt toch paneelradiatoren met vinnen tussen de panelen ?
Zou in een eenpijopsysteem geen probleem mogen geven.
Probeer eens met beneden de radiatorkraan van deze in de lokalen met de laagste gebruikstemperatuur eens dicht te draaien (maar deze boven allemaal open, en de overige beneden ook) en te zien of je het dan in de living warm krijgt.

Tot later.

Rik

dat de ketel in storing valt,heeft te maken met de ttb beveiliging denk ik.hoor je vaker als ze op zolder staan

Bedankt voor de reakties. Wat het vermogen van onze radiatoren beneden betreft :
Beneden
Living : 1 radiator,br 180x h 30 en 2 platen,2 lamellenrijen
1 radiator,br 60 x h 90 en 3 platen,3 lamellenrijen
Veranda :1 radiator,br 90 x h 60 en 3 platen,3 lamellenrijen
Keuken : 1 radiator,br 60 x 90 en 2 platen, 1 lamelrij
Hal : 1 radiator, br 45 x h 90, 2 platen, 2 lamellenrijen

Vooral de living is een probleem om warm te krijgen, afmetingen living 9m x 4m x 2,6h

Wij hebben inderdaad een andere installateur gecontacteerd en deze stelt voor om als we een nieuwe ketel zetten, een vloerketel te plaatsen. Deze zou een grotere warmte wisselaar hebben waardoor het temp verschil beter te overbruggen is ...