Zonneboiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hey,
Ben nogel bezonnen als het gaat over alternatieve energie.
Men gedachte is ook gezet op het vervangen van men bestaande boiler en te vervangen door een zonneboiler. Echter zou ik graag ervaringen willen lezen van mensen die er reeds eentje hebben. Als ik info inwin via bedrijven is het soms beetje onduidelijk, veel te rooskleurig en misschien een beetje misleidend.
Bij deze ben ik op zoek naar mensen die me wat meer kunnen vertellen uit eigen ervaringen.
We zijn een gezin van 5-en...... Open bouw en hellend 45° dak voledig zuiden gericht. Er is wel 1 boom die een deeltje van het dak in de schaduw durft te zetten. De boom wensen we echter te behouden...
Ik heb nu al eens gelezen dat er meerdere collectoren geplaatst kunnen worden, mono of een andere ....enz....
Welke mogelijkheden,kostenplaatje...subs..enz
Groetjes

Reacties

Hey Joeri

ik heb zonnepanelen en een zonneboiler.
ben zeer tevreden van beide systemen.
Wij zijn hier met 4 personen, ik heb een buffervat van 300liter laten plaatsen omdat de vaatwasser en wasmachine ook is aangesloten. de collectoren zijn vacuum heat pipes (compleet systeem van rivusol)
systeem werkt voortreffelijk zelfs op een heldere tot lichtbewolkte winterdag nog netjes 35° in de boiler.

voor een zonneboiler krijg je een pak meer subsidies dan zonnepanelen. en de kostprijs is niet zo hoog als zonnepanelen.
ik heb iets minder dan 4000 eur ex btw betaald volledig geleverd en geplaatst. ik verwacht volgend jaar nog een 1600 eur ongeveer terug te krijgen via belastingen, 130 eur van gemeentebelastingen, 525 eur van infrax en 500 eur van gemeente. zo goed als 80% heb ik terug via premies en subsidies op 1 jaar tijd. en ik zou op jaarbasis ongeveer 65% besparing hebben op stookkosten van sanitair water.
niet slecht dus.

ieder systeem heeft zo zijn voordelen en nadelen, dat zal ik niet ontkennen maar het systeem waar ik voor heb gekozen laat zich probleemloos integreren in bestaande woning. het buffervat kan vrij gezet worden (niet verplicht onder het dak dus) en haalt heel hoge rendementen en scoort beter dan vlakkeplaat collectoren.
Izen heeft ook een goed systeem maar véél te duur vind ik.

Grtn Louis.

Joeri,

ik heb een systeem van www.zenrenewables.be laten plaatsen.
Het is een 200 liter RVS boiler met 5,6 m2 collectoren van het leegloopprincipe. Ik heb gekozen voor een enkele spiraal en een gasgeiser van Junkers als naverwarming.
Om eerlijk te zijn was het niet goedkoop, maar ik ben wel voorstander van dit systeem aangezien het geen enkele vorm van onderhoud nodig heeft. Het functioneerd naar alle verwachtingen. Om eerlijk te zijn het ik geen ander systeem op mijn dak liggen om te vergelijken, maar ls je de tests mag geloven...
Subsidies waren er toen voldoende, nu nog meer dus...
Ik ben dus een tevreden klant!

Groeten

Hey Luk,

ik heb me hetzelfde systeem als jou besteld, ze gaan dit plaatsen in februari. Welke temperaturen haal je nu nog in de winter?

hier alvast een heel tevreden zonnegebruiker
zonneboiler en pv panelen
zie mijn site en of forum
groeten stef
http://www.zonstraal.net
http://zonstraal.forumup.be/?mforum=zonstraal

hoi,

wat is eigenlijk een zonneboiler?
is dat iets dat ook energie uit de zon ( licht) haalt en dat je je water mee kan verwarmen , of zie ik dat verkeerd?

Els, dat klopt, het 'licht' is in dit geval voornamelijk diep infrarood licht = warmte.

David,

ik zal een van de dagen eens kijken en laat het je nog wel weten!

Groeten

izen veel te duur en geen grantie