Drooggelopen regenwaterpomp

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste,
Ik heb een Marinapomp KS801 CRF die enkele maanden geleden is
drooggelopen. Wegens tijdgebrek heb ik ze toen maar uitgeschakeld. Nu ik ze
terug heb aangezet leek het alsof de pomp blokkeerde en voor ik kon reageren
kwam er zelfs rook uit.
Ik wil nu best wel op zoek gaan naar de "procedure" om de pomp terug op te
starten, maar heeft er iemand een idee of de pomp per definitie beschadigd is
(gezien de rookontwikkeling) ?
Als ik ze nu nog aanzet komt er geen rook meer uit, maar ik heb ook niet de
indruk dat er iets ronddraait. Ik hoor een gezoem dat een wel eens op een
vastloper zou kunnen duiden.
Enig idee of zoiets te repareren is ?

Alvast dank

Reacties

Benny,

Als er ergens rook uit komt waar het niet moet is dat eigenlijk meestal niet zo goed.

Volgens mij is uw pomp idd vastgelopen.

Het gezoem dat je hoort is de trilling van de motor die vast staat denk ik. Of het nu de motor is die vastgelopen is of de pomp kan je alléén maar zien als je deze eens openmaakt.

Vergeet ook niet dat de meeste regenwaterpompen niet zelfaanzuigend zijn. Dus je moet ze opgieten met water om ze op te starten. Als ze een tijdje stil staan lopen ze af en moeten ze opnieuw opgegoten worden. Mss een lek in de aanzuigleiding waardoor deze lucht trekt?...

Het geluid van de pomp kan wel veel vertellen. Als je weet hoe ze klonk als ze normaal werkte, kan je nu ook wel zeggen of ze niet werkt.

Een tik met de hamer kan ook soms iets doen, maar als het een deftige blokering is zal ze moeten open gemaakt worden en zien of er iets in de pomp zit. De motor zelf kan natuurlijk ook vast lopen, of na een tijd zelfs verbranden.

Stof zoet om je eventjes bezig te houden -;)

Ik zou ze eraf vijzen en eens open doen.

Als daar alles goed is en ze draai in vrijloop zal je eens naar de waaier van de pomp moeten kijken (beschadigd) of uw aanzuigleiding eens moeten nazien (lucht lek).

Benny, ruik aan de kant van de motor of je een vreemde geur ruik, zoja, geef ik je weinig kans dat ie het nog doet. Kijk, of er aan de motorzijde een waaier zit voor de koeling, als dat zo is kan je misschien met een schroevendraaier door het raster heen de as draaien, zoniet, kan misschien het kapje eraf, en met de hand de waaier draaien, als de as vast staat voel je weerstand en daar moet je doorheen. Als dat is gelukt, stekker er in en als je geluk heb doet ie het weer, zoniet, jammer. Als een pomp enige tijd stil staat wil ie vaak vast komen te staan, na een winterstop draai ik eerst de as een paar keer rond, afvullen en draaien. Waarom is ie droog gelopen .... sloot leeg getrokken - lucht gezogen - lek in de aanzuigslang , de zuigslang hangt toch niet in de bagger? Heb je wel een voetklep met drukveer gemonteerd.

Benny, onderstaande heb ik op de pomp zitten, werkt perfect.
Heeft een droogloopbeveiling - als je water vraagt, gaat de pomp vanzelf aan - kraan dicht, pomp bouwd druk op en slaat af, géén omkijken naar. Ik heb er nog een extra-tje opgezet, en dat is een 12-volt richtingaanwijzer via een trafo, die ik buiten de pompkast heb geplaatst, zodat ik altijd kan zien op de pomp draait of uit staat. Dus pomp aan, licht aan - pomp uit, licht uit. Ik heb een ander merk, maar een goed ingerichte zaak verkopen deze dingen wel.

http://shop.conrad.nl/verlichting-installatietechniek-beveiliging/zonne-energie-tuin/waterpomp-pomp-accessoires/waterschakelaar/572008.html

Ik heb al begrepen dat ik ze moet opgieten, dat lukt wel. Maar hoe zorg ik
dat er geen lucht meer in de aanvoerdarm zit ?? Dat lijkt me helemaal niet
eenvoudig.

Niet zo moeilijk; Altijd een voetklep onderaan de zuigslang, zuigslang zó kort mogelijk houden en met een vloeiende lijn de put in, dus zonder slingers en bochten, en zéker niet omhoog. Hoe diep zit het water ?? , zuiglengte is meestal max. 6á7 meter, liever korter, zuigen vergt een hoop kracht, en is dus verlies op de perskant. Water via het pomphuis ingieten en de lucht gaat vanzelf naar boven, tot je pomphuis vol is. Je zou ook een maat grotere zuigslang kunnen nemen bv 1.1/4" of 1.1/2" , de meeste huis/tuin/keuken pompen hebben 1" aansluiting

suc6

Benny, inderdaad, dat is een droogloopbeveiliging, maar die kan evengoed z'n werk hebben gedaan door af te slaan, en wil je 'm weer aan de praat krijgen moet je 'm "resetten" ,
maar omdat ie al een paar maanden stil stond bestaat de mogelijkheid dat de as vast komt te staan. Tot zover niets aan de hand, maar toen jij 'm na een X aantal maanden wil starten, toen stond de as vast wat je waarschijnlijk te laat door had, maar "te" lang voor het motortje, en dan gaat ie roken en stinken. Dat vullen kan via de opening waar de vleugelwartel in zit, bovenop het pomphuis, maar dat stukkie messing/brons, wat is dat, is dat een extra klep??? zoja, dan kan die er wel af, want er zit einde slang al een klep, en dubbel heeft géén zin en is weerstand, en dan krijg je ook de zuigslang nooit vol.
Als alles goed werkt, hoef jij 'nooit' de kelder in om de pomp 'aan' of 'uit' te zetten, als je tussen de persleiding waar die naar buiten komt, een 'kogelkraan' monteer. Hoeveel mm koper is dat wat van de pomp omhoog loopt, lijkt me een beetje klein van maat, maar misschien voor jou genoeg. Wat ik al eerder zei, een 12-volt lampje wat je ergens buiten monteer zodat je kan zien of de pomp loopt of uit staat is een handige optie.

Benny, zoals ik het bekijken kan lijkt het een borging/pal om de zuigslang los te koppelen, waarschijnlijk is het een twee-delige coniche koppeling die is met een rubberring en dat rode dus een borging, maar het maar gissen van me.

suc6.