forum over DDG centrale verwarming-houtkachels

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:

http://ddg-heatingforum.actieforum.com/

beste groeten

Reacties

Hallo mensen,

Heeft er iemand soms ervaring met cvhaarden van Nordicfire,
hiermee bedoel ik de inbouwhaarden;

Michel

Zo te lezen is niet iedereen op de hoogte van de moderne houtkachel met CV aansluiting. De Nordic Fire CV haarden kan men, met de juiste appendages, goed en veilig laten branden. Het rendement van die haarden ligt dan zelfs boven de 80%. De uitstoot is laag, doordat de Nordic Fire haarden op temperatuur gehouden worden, voordat warm water wordt afgegeven naar het CV systeem. De haard zal dus altijd optimaal branden.
Kijk op onze website: www.nordicfire.nl Ook hebben we complete handboeken met uitleg over onze CV haarden, waar alle informatie is terug te vinden.

@ Tom:

Dank voor de reclame.

Kan je ook een testverslag geven van de uitstoot van de kachel en temperatuur gedurende het stookproces?

Beste,
Als volgens jullie bijna allemaal de ddg kachel niet goed is,mag iik dan vragen of er andere betere zijn?
Om met hout, water in een buffervat op te warmen?
Bedankt

Ikzelf heb mij een Brunner (www.brunner.de) besteld : daar
zit de warmtewisselaar niet in de vuurhaard, maar in de
mantel.

Misschien dat ik over een jaartje (na installeren e.d.) de
eerste bevindingen kan geven.

En om even te weten hoe die er uit kan zien neem je even een kijkje op onderstaande link.
Komt tevens in aanmerking voor de renovatiepremie. (Zowel als pelletgestookte kachel als voorziening voor het SSW)

Patrick

Die linken toch,dus op onderstaande link.
En ineens antwoord voor Michel: Ik ken de haarden van Nordicfire niet, dus ik weet ook niet waarom deze dan wel of niet in aanmerking zouden komen voor de renovatiepremie. En de aanvraag werd ingediend bij de Vlaamse Overheid (Wonen-Vlaanderen). Even googlen (of hoe zeg je dat?) en je bent er zo.

http://picasaweb.google.be/Goverco/Tegelkachel#

Groetjes Patrick

Ik heb nu al 3jaar een houtkachel van dgg is aangesloten op mijn mazoutkachel en ben zeer tevreden .Als er mensen op bezoek komen lopen ze weg van de warmte . Ik heb alles volgens plan aangesloten in koper . Heb er al kolen mee gebrandt ,hout . Ik weet echt niet wat er mis is met houtkachel van DGG

Ilse,
er zijn er andere die je met veel minder hout evenveel warmte geven

Dat weet ik niet ,maar ik kan je zeggen ik spaar heel veel uit op mazout gebruik hem zelf niet meer . als je wilt stuur ik jou wel de foto's door van onze kachel .

Beste ik begrijp niet dat een ddg kachel al 30jaar bestaat en dan zo slechte kachels heeft nog op de markt is
Het ligt dan ook niet aan de klanten maar aan DDG als het niet brand naar behoren.
Dirk ,jaren lang heb ik een kolen ketel gehad die ontnam ook de warmte van het vuur gelukkig maar want dat is de bedoeling toch niet dat de warmte door de schouw weg gaat.
Men streeft er toch naar om de schouwtemperatuur zo laag mogelijk te houden dat is het redement ,en gelukkig dat de nog lucht geregeld word ik heb eens mijn deur slecht toe gedaan de kool was snel weg en het was toen behoorlijk warm (heet) dus probeer eens met kool
En dennenhars moet je vermijden ik heb ook een hout kachel
mijn den moet minimaal 3jaar liggen voor ik dat stook
Zo en toch overweeg ik een DDG aan te schaffen in plaats van mijn hout kachel ben in de werkplaats geweest en heb een afspraak gemaakt Word vervolgd
MVG Johan

Heren

ik heb ook een DDG en ik denk dat dit de enige echte
milieubewuste kachel is als je naar de zogegenoemde
pellets kijkt dan zit je met een groot probleem
Wat dacht je hoeveel ton afval er is voor hetmaken
van de pellets, ik mag er nie aan denken
mijn hout komt van zieke bomen

Grt JO

Hoi,
Ik heb al 3 jaar z'n kachel van DDG en ben er tevreden over
verbruik nu geen mazout meer voor te verwarmen , wel nog voor het warm water.
Houtverbruik valt nogal mee 2 kruiwagens deze week(dag en nacht gestookt en was deze week thuis.
dirk schrijft:
> om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:
>
> http://ddg-heatingforum.actieforum.com/
>
> beste groeten

Als hij even goed werkt als je Link?

Hallo wij hebben ook een tijdje uitgekeken naar een finoven, maar die is voor ons nu nog niet te betalen (van de werking van de finoven zijn vrij goed overtuigd en die komt bijna zeker in onze toekomstige living), dus zijn we nu ook aan het rondkijken voor iets dat veel goedkoper is.
Wat is nu eigelijk een goed merk dat voor een 10-tal jaar
kan dienen om als CV-kachel te werken en die ook nog verplaatsbaar is. Voor iemand die geen kennis heeft van kachels (wel van CV, die doen wel allemaal zelf) zie je echt op de duur het bos door de bomen niet meer.

hallo, ik ben ook aan het kijken naar een CV houtkachel, ik heb van een kennis 2 merken doorgekregen DIPLOMAT en PRITY ,schijnen hele goede kachels te zijn worden in Bulgarije gemaakt en worden geexporteerd naar nederland,duitsland,engeland etc. de kachels kosten daar rond de € 300,00 voor een 16 KW, kennis verwarmd zijn hele huis ermee zij gebruiken de kachel als moederhaard en werkt perfect winters zijn daar veel kouder dan hier, ik hoop dat je erwat aan heb,je moet met een paar man zon kachel kunnen kopen, transport kost rond de € 225,00 per meter 1000x2500x2400 lxbrxh

Geachte,

Ik herken verschillende verhalen van de DDG kachels hierboven. Zeker dat de mensen gaan lopen van de warmte, maar dat is niet de bedoeling.
Ik heb verschillende kachels van DDG gaan installeren bij klanten, maar ben ervan afgeweken omdat de warmteoverdracht naar het water niet zo efficient is als ze zeggen. Wel kan je met die 35 kw veel warmte creeren maar op de foutieve plaats. Nu plaats ik andere kachels met een grotere waterinhoud en een groot buffervat en van daaruit wordt dan alles gestuurd. Veel betere oplossing dan ddg en geen overtemperatuur in de woonkamer waar de kachel staat.

groeten,

Hans

Ik heb aandachtig dit energieforum gelezen voor mijn aankoop bij DDG. Ik heb ook de argumentatie en testrapporten gezien bij DDG. Zelf zit ik in het wetenschappelijk onderzoek en testrapporten bij CETIAT (het leidinggevende Europese laboratorium voor testen op verwarmingsappartuur, airco...)overtuigen me meer dan het wetenschappelijk niet overtuigende gepraat op dit forum. Wanneer ik dan nog eens een opzoeking deed naar wie de hevige kritiek uitoefent op het systeem, dan was ik overtuigd en heb mijn bestelling geplaatst. De DDG-houtkachel is nu reeds 2 maanden geïnstalleerd. Ik heb een erg groot, alleenstaand huis te werwarmen (wel goed geïsoleerd): de living + keuken heeft een loft-achtige architectuur met een volume van 300 m³, er zijn boven nog eens 4 grote slaapkamers en 2 badkamers. De DDG-kachel overtreft mijn stoutste verwachtingen. Vroeger hadden we een gewone houtkachel, daarmee kon ik nauwelijks de living verwarmen, de DDG verwarmt het ganse huis (living> 23° C)voor hetzelfde verbruik aan hout als vroeger! En ik kan U verzekeren dat ik geen enkele band heb met DDG: mocht U twijfelen (net als ik dat deed door de pseudo-wetenschappelijke discussies op dit forum), dan bent U zeker welkom bij me thuis om de zaak in werking te zien.
Om het warm te krijgen, leg ik in het begin meer hout op dan bij de vroegere houtkachel, daarna later nog een enkele houtblok voor het vlammenspel en de woning is warm tot de vokgende morgen (dank zij een grote thermische inertie binnen de woonkamer). Ik heb de installatie wel volledig toevertrouwd aan de firma.
Als ik een tevreden klant ben, dan wil ik dit ook duidelijk stellen!
dirk wrote:
> om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:
>
> http://ddg-heatingforum.actieforum.com/
>
> beste groeten

Een wetenschapper die vindt dat het beter is hete rookgassen door de schouw te jagen dan zo ver mogelijk afgekoelde rookgassen, BartI ik denk dat je niet weet waar je mee bezig bent.

BartI schreef: “Wanneer ik dan nog eens een opzoeking deed naar wie de hevige kritiek uitoefent op het systeem, dan was ik overtuigd en heb mijn bestelling geplaatst.”

BartI,

Dit lijkt je eerste bericht op dit forum.

Ik hoop niet dat dit eerste bericht tekent wie je werkelijk bent.
Weet je dat op de man spelen (en dat nog eens zonder argumentatie!) tegelijkertijd erg onbeschoft én onwetenschappelijk is?

Probeer misschien eerst eens de duidelijk omschreven argumenten tegen de DDG kachel te weerleggen -dat is pas wetenschappelijk!- en speel daarna, als je dat niet kunt laten, op de man. Mét argumenten natuurlijk.

Nu, wat je ervaringen met jouw nieuwe DDG-kachel betreft. Is het zo speciaal dat je met je nieuwe kachel méér warmte uit een houtvuur haalt dan met je vroegere houtkachel? Natuurlijk niet! Iedereen die een watergekoelde warmtewisselaar aanbrengt in een doorsnee houtkachel of bijbehorende schoorsteen zal daardoor het rendement verhogen. Dat zegt echter totaal niets over eindkwaliteit van de kachel zelf.

Dirk Bauwens

Beste Dirk,

1) Voel U daar de quote niet geviseerd, mijn reactie betreft de verkopers van andere systemen die dit systeem aanvallen. (Wat uw motivatie is om zo intens met dit forum bezig te zijn is me niet erg duidelijk en heb ik ook niet opgezocht);
2) Mijn reactie volgt uit ergernis over de weken van twijfels die jullie discussie bij me teweeg bracht vóór de aankoop, terwijl dit nu achteraf gezien gelukkig onterecht bleek. Ik ben er na twee maand intens gebruik ZEER tevreden over (zie hierboven). Ik kan geen uitspraak doen over het gedrag in de tijd, maar ik voel me er toch vrij gerust over.
3) Veel mensen komen op dergelijke sites terecht met twijfels, men wil weten of dit een mogelijke oplossing is om op de verwarmingsfactuur te kunnen besparen. Dit lijkt me zeer duidelijk het geval te zijn. Kyoto is daarbij voor de klant niet altijd de eerste bekommernis. Dus de wat ongenuanceerde standpunten hierboven zijn misleidend voor de doorsnee klant. Laat ons het hier duidelijk stellen zoals in je mail: dergelijke systemen zijn veel beter dan de beste traditionele houtkachels (ik laat de massasystemen hier buiten beschouwing).
4) Ik kan me indenken dat je een dergelijk systeem nog kan verbeteren (leve de innovatie) en naar ik vernomen heb doet het bedrijf nog onderzoek (IWT), maar persoonlijk vind ik de bestaande oplossing reeds meer dan bevredigend.
5) Ik geloof in harde cijfers en proefrapporten bij erkende, gecertifieerde laboratoria. Dit kan dit bedrijf voorleggen. Dit heeft me over de streep getrokken om mijn bestelling te plaatsen. De aanvallen hierboven lijken me niet terecht tenzij je de meetwaarden van deze labo's echt kan aanvallen, maar dat zou me sterk verbazen.

Voor de rest wens ik verder niet meer te reageren op de discussie, ik voel me niet geroepen om een bedrijf te verdedigen. Wel is mijn doel om mensen die op zoek zijn naar een op-de-verwarmingskost-besparend systeem te laten delen in mijn zeer positieve ervaring met de DDG-houtkachels.

bartI

wat jij daar nu zegt van de mensen van DDG verbaast me zeer, ik heb vroeger al met hun proberen een gesprek aan te gaan over de onvolkomendheden van hun systeem, maar ze waren er toen heilig van overtuigd dat zij dé houtkachel hadden. wat die harde cijfers en proefrapporten betreft, hun kachel krijgt nooit een goedkeuring in duitsland en oostenrijk (bij uitstek de landen die met houtverbranding bezig zijn), zolang zij deze niet aanpassen.

maar misschien dat zij net door de voortdurende commentaren, veelal terecht, wat verder zuijn gaan zoeken, en dat is dan een pluim voor dit forum.
ikzelf heb geen ddg maar er wel een paar geplaatst en aangesloten (en dus bekend met de problemen), en ik kan je verzekeren dat geen van hen terug deze kachel zouden nemen als ze opnieuw zouden beginnen.
grootste problemen zijn:
slechte verbranding, vooral doordat de bovenste warmtewisselaar in de vlam hangt en de vlam dus afkoelt waardoor deze niet volledig kan uitbranden.
daarnaast is het systeem niet of moeilijk stuurbaar (tenzij met veel geknutsel), gevolg is dat de pompen veelal draaien voordat de kachel op bedrijfstemperatuur is, want deze worden dikwijls manueel aangezet.
gevolg: roet- en teerafzettingen en waarschijnlijk een redelijk hoge dioxine-uitstoot. alleen spijtig dat ik zoiets niet kan nameten. het spijtige is dat je dioxine's niet kan zien.
een aantal dingen waren makkelijk vatbaar voor verbeteringen, zoals bv een simpele dompelhuls om de watertemperatuur correct te meten, maar dat was allemaal teveel gevraagd.

misschien doen ze nu een beetje meer hun best, maar zij hebben het aan zichzelf te danken dat zij zo ongenadig worden aangepakt.

hans d

Geachte meneer Valcke en uiteraard andere forumbezoekers,

Wij willen een nieuwe houtkachel aanschaffen welke dmv. een warmtewisselaar een buffervat verwarmd. In dit vat willen wij vervolgens een warmtewisselaar plaatsen die de cv "voorverwarmd". Ter zijner tijd willen wij, voor de zomerdag, zonnecollectoren toepassen en deze dus ook op het buffervat aansluiten. Als je in Nederland gaat "googelen" kom je al gauw uit op een houtkachel van Prity en DDG. Lekker goedkoop! In het forum, waarin u een bijdrage levert (http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1206606420), wordt aangegeven dat dit geen "goede" houtkachels zijn (geen hoog rendement dus veel uitstoot schadelijke stoffen etc.). Welke houtkachel zou u ons adviseren toe te passen? Hierbij rekening houdend met de zuinige Nederlander! Het mag dus eigenlijk niets kosten.

Gaarne een goed(koop) advies.

Met vriendelijke groet,

Roelof Meinardi

dirk schrijft:
> om alle reacties wat samen te bundelen is er een site:
>
> http://ddg-heatingforum.actieforum.com/
>
> beste groeten

beste Roelof Meinardi luister goed naar hans hij is goed

jawadda, na dit hier allemaal gelezen te hebben,zijn we niet meer zo zeker van een ddg kachel aan te schaffen.
daar da duits systeem met warmtewisselaar aan de zijkant is misschien wel beter. of zijn er hier mensen die zelf een gebouwd hebben. wij zoeken eigenlijk een doorkijk kachel(een kant gewone deur andere kant liftdeur) het wordt een lew woning daarom ik de warmte wou ontrekken met water en zwembad(houten opbouw) als buffer gebruiken , in geval het te warm zou worden, maar willen zeker houtkachel
mvg

Ik heb zojuist in gesprek gekomen met een leverancier en die stelde een DDG haard voor (F25) omdat die als doorkijk haard te verkrijgen is.

Gezien jullei reacties ben ik wel benieuwd naar de oordelen van andere leveranciers. Welke is wel goed en heeft ook een doorkijk model. (zie ook al de vraagsteller hierboven.
M. vr Groet.

Hallo,

Ik ben sedert een jaar eigenaar van een DDG kachel. Installatie is gebeurd in samenspraak met onze lokale installateur + iemand van DDG. Installatie is dan ook deftig gebeurd en werkt naar behoren.

Ik krijg echter niet mijn temperatuur constant op 60° maar wel op 40 - 50. In mijn geval is dit volgens mij te wijten aan mijn type van woning (oude woning) en dus installatie + ook grote boiler van 200l te verwarmen.

Als ik DDG iets kan verwijten : de verkoper is komen kijken terwijl de schouw langs binnen te zien was waar de kachel ging staan. Hij heeft niet gesproken over onze brede schacht met het risico tot slechte afzuiging. Gevolg is dat we na de plaatsing van de kachel nu een inox buis hebben moeten steken. Dit zou door DDG moeten vermeld worden bij aankoop of bij het bezoek want zo een buis laten steken is ook niet voor niets.

Voor de rest dus tevreden. Wat de reacties betreft die ik hier te lezen krijg omtrent slechte verbranding van de gassen ed : Men moet dit vergelijken met de manier waarop men verwarmde voordat men zo'n kachel in huis nam. Verbranding van mazout is ook niet het zuiverste ...

De systemen van DDG of ook andere merken kunnen voor mij ook nog wel beter maar men moet eenmaal een keuze maken en bij mij is dit dan DDG geworden.

Generatie van stoom ... bij mij is er nog nooit stoom vrijgekomen. Indien jullie dit wel hebben, dan heb ik maar 1 bemerking : de installatie is niet goed gebeurd. Op mijn overdrukventiel heb ik een koperen buis gestoken naar buiten zodat, mocht dit dan wel voorkomen, de stoom veilig weg kan.

de groeten
Philippe

Philippe schreef: “Ik krijg echter niet mijn temperatuur constant op 60° maar wel op 40 - 50. In mijn geval is dit volgens mij te wijten aan mijn type van woning (oude woning) en dus installatie + ook grote boiler van 200l te verwarmen”

Indien je kachel het vroeger wél aankon en indien je voldoende hout verbrandt, kan een te lage watertemperatuur alleen maar betekenen dat de warmtewisselaar bovenin de kachel aan het dichtslibben is (met creosoot, roet en as). Daardoor zal die steeds minder warmte kunnen overdragen, waardoor het cv-water niet meer warm genoeg wordt.

Dirk Bauwens

Hans Delannoye schreef: “als je ketel/kachel bij houtverbranding niet op minstens 60° blijft, vervuil je...”

Hans,

Af en toe hoor of lees ik dergelijke opmerkingen, maar ik kan het er niet mee eens zijn. Ik denk zelfs dat eerder het tegendeel waar is.

Op wat baseren jullie die 60° regel ?

Dirk Bauwens

Hans schreef: “dit werd mij ooit verteld door de mensen van het vito in mol.”

Hier mijn uitleg.

58 à 60° is het dauwpunt van water in de rookgassen. Van zodra er waterdamp kan condenseren op de warmtewisselaar gaan vele andere componenten uit de onverbrande houtgassen zich versneld aan de condensdruppeltjes vasthechten. Een warmtewisselaar die warmer is dan 60° zal dus inderdaad minder snel aankoeken en zal ook veel minder snel elektrochemisch aangetast worden. Alleen daarom zal een kachelfabrikant die temperatuur van boven de 60 graden aanbevelen.

Het verbrandingsproces zelf wordt nauwelijks verschillend beïnvloed door een waterkoeling op 55 graden of op 65 graden. Het vuur gaat echt niet beter branden door een iets warmere watergekoelde warmtewisselaar. Zelfs een warmtewisselaar op 90 graden heeft nog steeds een moordend effect op de kwaliteit van de verbranding!!

Wat het ecologisch effect betreft: een warmtewisselaar die minder snel aankoekt zal dus alleen maar meer onverbrande rookdeeltjes doorlaten en bijgevolg schadelijker zijn voor zijn omgeving!

Dirk Bauwens

Hans Dellanoye schreef: “…als een vlam niet volledig kan uitbranden krijg je dioxines, dat kan doordat er bv met te nat hout wordt gestookt of doordat de top van de vlam (daar waar ze het heetst is) wordt afgekoeld”

Daar ben ik het ongeveer mee eens. In een gewone houtkachel ontstaan bij het te afgekoelde en te korte verbrandingsproces vele tientallen nieuwe stoffen, waaronder soms ook dioxines.

Belangrijk om op te merken is wel dat dit niet geldt voor de klassieke finoven. Daarin worden zelfs de natuurlijk voorkomende dioxines afgebroken in onschuldige componenten.

Dirk Bauwens

Dirk,

Ik heb het je al eerder gevraagd, echter nog steeds geen antwoord gehad. Hoe weet je dat een finoven minder dioxines uitstoot dan een gewone houtkachel, en hoe groot is dat verschil juist? Heb je hier metingen op gedaan, of heb je hierover wetenschappelijke literatuur? Wat is trouwens uw definitie van een gewone houtkachel? Ben je zeker dat de afgebroken dioxines niet terug synthetiseren in de rookgasstroom?

Mij schijnt het, na het lezen van een aantal wetenschappelijke publicaties, dat zelfs de specialisten terzake nog niet alle belangrijke aspecten van dioxinevorming kennen...

Beste,

toch wel grappig: de mensen die een DDG hebben zijn er zer tevreden over (behalve het geval hier ergens boven waar iets serieus misgegaan is). De "specialisten" die er geen hebben beweren dat dit hoegenaamd niet kan...Zijn jullie irs of waar halen jullie bovenstaande argumentatie vandaan?

Bij mijn DDG zit de warmtewisselaar voor een stukje beneden en voor het merendeel in de zone van de rookafvoer (dus niet rechtstreeks in de vlam). Het water in de warmtewisselaar geraakt gemakkelijk aan 60 °C. Er is dus geen afkoeling van de brandhaard zelf (behalve misschien in het begin bij een pas gekuiste kachel in de zone langs de randen van de kachel (het centrum wordt ook niet afgekoeld door de warmtewisselaar), dus heb ik het moeilijk met hoger vermelde theoretische redeneringen. Overigens: wat doen jullie met die testen in ht CETIAT? Dat is het best uitgeruste centrum in FR en wellicht Europa waar alle rookgassen wel opgemeten werden.

Mijn houtkachel doet het werkelijk schitterend! Het probleem lijkt me dus zeker niet dat het systeem niet werkt, maar wellicht dat het te goed werkt voor lage energiewoningen waar het misschien te warm kan worden.

Keuze pellts/ DDG of gelijkaardig? Pelletkachels lijken me interessant als vervanging van een CV in een stookruimte, maar geven minder visueel plezier en lijken bovendien te luidruchtig om in een woonkamer te plaatsen. En of dit nu een duurzame oplossing is voor het milieu....

Bart

BartI, zijn die testen van CETIAT onafhankelijk ? Als ze op vraag van DDG gebeuren ?

CETIAT is een labo onderworpen aan het Franse kwaliteitssysteem voor laboratoria COFRAC waarbij ondermeer de internationale norm voor laboratoria ISO 17025 wordt toegepast. Dit is gegarandeerd onafhankelijk en correct.Ik zit niet in het domein van de verwarmingstechniek maar heb wel contacten met hen voor andere technische discipline en ken hen als een zeer serieus Europees laboratorium in verwarmings- en AC-technieken.

ECHTER: Ik moet wel toegeven dat ik het rapport zelf niet heb bestudeerd, maar wel de info heb van de oprichter van het bedrijf (een technisch sterk onderlegd iemand en dus niet van een verkoper). Mij trok dat reeds over de streep, maar wellicht moet U dit opvragen indien dit voor U een belangrijk beslissingscriterium is. Mij was het in de eerste plaats te doen om een mooie houtkachel te hebben die ook de slaapkamers kon verwarmen (studerende kinderen) en een mogelijke oplossing biedt om et stookolieverbruik te beperken wanneer de stookolie weer sterk zou stijgen.

Het is niet mijn technisch domein, maar door het feit dat de brandhaard (vlam en brandende gassen) niet rechtstreeks in contact staat met de warmtewisselaar zie ik niet in waarom dit overigens nefast zou moeten zijn voor de verbranding. Ik denk dat de onvolledige verbranding vooral het gevolg is van het beperken van de luchttoevoer wat typisch is voor alle houtkachels?

Bart

Bart, hebben zij hun constructie gewijzigd? Ik heb nog een oude flyer waarop de warmtewisselaar met een spiraal in cortenstaal te zien is onderaan op de vloerplaat met doorlopende buis schuin naar boven en dan in het bovenste gedeelte de volgende spiraal, deze constructie staat volledig in de verbrandingskamer, dus in het vuur.
Mon

barti

misschien heb jij er veel zelf aan geknutseld, en dan is er nog iets van te maken. ik heb er inderdaad zelf geen, maar heb er meerdere geplaatst, en geen van allen zou nog opnieuw een ddg nemen.
er is werkelijk niks voorzien voor rücklaufanhebung (hoe noem je dat in schoon nederlands?), geen plaats voor een sensor, noch voor een kookbeveiliging, nul, niks, nada. als je enige veiligheid op dat onding wil, moet je het er allemaal extern aanbouwen.
bij onze oosterburen mag je zo'n ding zelfs niet verkopen.
ik ken persoonlijk het cetiat niet, maar voor zover ik weet laten daar vooral de fransen keuren. de duitsers, oostenrijkers, zwitsers, italianen, zweden en denen gaan allen naar het blt-wieselburg.
in elk geval, als je dat rapport van het CETIAT op de kop kan tikken mag je me dat graag toezenden, een link is ook al OK.
als we ww niet in de vlam hangt, hebben ze tenminste al iets veranderd.
overigens, ik ben inderdaad geen ingenieur, maar technieker met vele jaren ervaring. maar dat wil nog niet zeggen dat ik niet weet waar ik over praat.

als je inderdaad werkt waar je adres naar verwijst, vind ik dat je toch bijzonder vriendelijk bent voor de heren van DDG. een beetje kritische kijk mag van iemand die in een onderzoekscentrum werkt toch wel verwacht worden. zomaar insinueren dat diegene die het lef hebben DDG z'n gebreken aan de kaak te stellen er niks van afweten, is toch wat kort door de bocht.
en als het jou onderzoeksterrein niet is, zijn jou beweringen helemaal te gek, jou bron is, zeg je zelf, de producent van de kachel. 't zou wel gek zij als die zou toegeven dat z'n kachel niet deugd. op z'n minst toch een beetje naief mag ik stellen.
verder nog dit, hoeveel mensen die een kachel of ketel hebben kennen er iets van, of weten wanneer hij goed brandt? als ze dat allemaal zo goed weten, waarom laat meer dan de helft van de eigenaars hun installaties niet regelmatig onderhouden? jij weet toch ook wel, mag ik hopen, dat onderhoud samen gaat met een goede performantie?

hans d

Weet iemand of je bij het installeren van een cv-haard kan aanspraak maken op een renovatiepremie of eventueel een andere premie. Ik heb al gezocht en mij ook al bevraagd bijde provincie maar heb niets gevonden. Blijkbaar zijn deze cv-haarden nog vrij onbekend alhoewel dat het volgens mij toch wel milieuvriendelijker is en haal je er toch veel rendement uit.

Hans,

Ik baseer me puur op persoonlijke waarneming (ik geloof wat ik zelf zie en voel en laat alstublief mijn job achterwege in de discussies, die heeft er echt niets mee te maken): ik heb zo'n DDG en die werkt gewoon schitterend en is super robuust. En er zit wel degelijk een beveiliging op (stoomafvoer in geval van problemen naar buiten) en die lijkt me zeer doeltreffend. Ik heb geen enkele band met die firma maar ik sta perplex van de zeer negatieve reacties voor iets wat ik als mijn beste aankoop van de voorbije jaren beschouw. Altijd welkom bij me om de DDG in werking te zien (stuur me een mailtje): het is hier subtropisch terwijl het buiten vriest. We kunnen er dan eens over discussiëren met een goed glas...

Mvg, Bart

BartI schreef: “…toch wel grappig: de mensen die een DDG hebben zijn er zer tevreden over (behalve het geval hier ergens boven waar iets serieus misgegaan is). De "specialisten" die er geen hebben beweren dat dit hoegenaamd niet kan...”

Ik ken persoonlijk slechts 2 heel concrete gevallen van mensen die zich een DDG hadden aangeschaft.
En geloof het of niet, maar allebei deze kachels zijn na veel problemen en ergernissen op de schroothoop beland.
Aan de warmtewisselaar van één van deze kachels heb ik destijds nog meer dan een volle dag gewerkt om hem van creosoot te ontdoen.

Dat zijn mijn praktische ervaringen met DDG.

Dirk Bauwens

bart

ik weet er meerder staan die lekker staan te branden, zeker bij het rotweer van de laatste dagen. en het spijt me dat ik zo negatief doe over wat jij als je beste koop beschouwt, maar ik ben een technicus, en ik meen te mogen zeggen dat ik weet waarover ik praat.

het feit dat je het lekker warm hebt, is natuurlijk geen bewijs van kwaliteit, de duizenden woningen in belgie met ketels die 4 keer en meer overgedimensioneerd zijn, die zijn ook lekker warm, maar je kan dat bezwaarlijk goede installaties noemen.
robuust is de ddg wel, dat heb ik nooit ontkent, maar je moet de rookgassen maar eens meten. waarom denk jij dat ze met hun ketel niet op de duitse en oostenrijkse markt komen, zeer interessante markten op dat gebied? omdat ze nooit door de keuringen geraken, enerzijds voldoen de emissies niet, en anderzijds krijgen ze nooit het fiat met hun externe beveiliging.
overigens is deze laatste ook een flinke miskleum, voor diegenen die iets over corrosie in verwarmingssystemen afweten, weten dat je nooit telkens weer vers water in je systeem mag pompen, dat is vragen om problemen.
degelijke systemen hebben een warmtewisselaar ingebouwd in de kachel waardoor het koelwater spoelt, op die manier komt er niet telkens vers water (en dus zuurstof) in je systeem.
vraag maar eens aan jacques s. od karel dc.

hans d

Alternatief voor DDG
CTM EvolutionII goedgekeurd in Duitsland en Zwitserland.
Wel anticondens systeem plaatsen om temperatuur van ketelwater boven 60 graden te houden.
ik heb er een en het werkt goed.
http://www.ctmacgallo.com/onthaal.php

mvg

Dag Hans,

Je stelt:
" overigens is deze laatste ook een flinke miskleum, voor diegenen die iets over corrosie in verwarmingssystemen afweten, weten dat je nooit telkens weer vers water in je systeem mag pompen, dat is vragen om problemen.
degelijke systemen hebben een warmtewisselaar ingebouwd in de kachel waardoor het koelwater spoelt, op die manier komt er niet telkens vers water (en dus zuurstof) in je systeem"

Dat klopt niet: bij de DDG wordt er natuurlijk ook geen vers water toegevoegd. Het is gewoon een gesloten systeem, de DDG vervangt gewoon de CV-brander. Er is dus helemaal geen corrosieprobleem.

Bart

Hans,

er zit een aquastaat op die enkel in extreme gevallen (bvb. de circulatiepomp is stuk of er is een electriciteitspanne die langer dan 2h duurt) het meer dan 92°C warme water en stoom weglaat en koel water toevoegt. Dus zeker NIET iets dat een paar keer per jaar voorvalt... Dus met die corrosie is er volgens mij geen probleem.

Bart

Die aquastaat is het apparaat dat de luchttoevoer regelt in functie van de watertemperatuur.

Wat de overhittingsbeveiliging betreft: ik herinner me dat één van de eigenaars van een DDG zich, op slechts enkele maanden tijd, verschillende van deze overhittingsbeveiligingen heeft moeten aanschaffen. Naar het schijnt zijn die maar éénmalig te gebruiken .

Dirk Bauwens

Mijne heren,
Graag zou ik toch het één en ander willen verduidelijken omtrent de werking van onze haarden op CV. Bepaalde zaken die ik hier lees zijn heel vaag ofwel gewoon niet correct en zijn vaak dan ook blijkbaar ‘van horen zeggen’ of ‘naar het schijnt’, misschien zelfs zonder onze huidige technieken al gezien te hebben.

Om te beginnen genieten onze haarden sinds jaar en dag een heel secure regeling door de aquastaat. Dit element gaat de luchttoevoer automatisch regelen in functie van de bekomen en gevraagde watertemperatuur. Oververhitting is, bij normale werking (lees: circulatie) dan ook uitgesloten. De watertemperatuur blijft mooi stabiel op de gevraagde waarde, net zoals bij een gas- of mazoutketel.
In geval de circulatiepomp zou uitvallen, zit er een gecombineerd ventiel aan de uitgang die opengaat bij 92°C of 3 bar. Een automatisch watervulsysteem zorgt vanzelf terug voor het op druk brengen van de installatie. Op die manier is alles volstrekt veilig. Het automatisch bijvullen van de installatie is dan ook geen deel van de normale regeling en doet zich enkel voor in ‘noodgeval’, geen circulatie dus (defect pomp, uitvallen stroom, …). Zo is uiteraard bij veruit de meeste klanten het ventiel nog nooit opengegaan. Het probleem van kalk- en corrosieafzettingen speelt dus totaal niet mee in dit verhaal. Voor streken met gebrekkige stroomvoorziening kunnen wij sinds enige tijd een noodbatterij aanbieden. Deze voorziet de kachelpomp een tweetal uren van stroom bij het uitvallen van de elektriciteit.

Door de fijne sturing met de aquastaat kan de haard rechtstreeks op de radiatoren, ed. aangesloten worden. Toch kan het ook zijn dat wij toch een buffervat (ev. inclusief driewegklep voor recirculatie) adviseren, in functie van het geval. Uiteraard dient hier telkens een studie (dimensionering!) te gebeuren, klant per klant. Hier kunnen we trouwens buigen op bijna 30 jaar ervaring, die de laatste jaren aangevuld is met een heel aantal ingenieurs (waarvan een aantal uit deze sector komen). Het is hiermee ons doel om de huidige en toekomstige normen en technieken op de voet te volgen en toe te passen.

Wat betreft het openen van het veiligheidsventiel: hier dient de installateur vaste normen qua dimensionering van de afvoerleidingen (alsook bochten, weerstanden) te volgen. Anders krijgt het ventiel te veel tegendruk en kan na één of meerdere keren het binnenste geforceerd zijn, waardoor een (eenvoudige) vervanging noodzakelijk is.

Verder kan ik nog melden dat de strenge (Europese) testen van Cétiat in Frankrijk betrekking hebben, op zowel rendement, alsook op uitstoot! Dit is dus heel wat meer dan simpelweg een labo te betalen voor het bekomen van een attest.

Hieraan kan ik ook voor de volledigheid nog toevoegen dat wij volgend voorjaar (Batibouw) ons nieuwe haard ‘Eco’ voorstellen. Dit nieuwste voorzetmodel is speciaal ontwikkeld voor sterk geïsoleerde woningen en biedt naast zijn beperkte vermogen, nog betere waardes voor uitstoot, rendement, en warmteverdeling (ruimte/water). Hiervoor zijn een aantal nieuwe technieken toegepast. U bent bij deze dan ook van harte uitgenodigd om kennis te komen maken.

Mochten er toch klanten met specifieke problemen zijn, dan zal onze dienst na verkoop dit uiteraard kort opvolgen. Natuurlijk zijn we bereid op de concrete vragen van iedereen te antwoorden, liefst in een persoonlijk onderhoud. Hiervoor kan U best een afspraak maken voor een bezoek aan ons bedrijf in Leuven. Dan kunnen alle belangrijke elementen inzake de toegepaste hedendaagse techniek, dimensionering, normering,… in detail bekeken worden. Dit is trouwens zeker een hartelijke uitnodiging voor de enkele sceptici, die regelmatig passeren op dit forum. Mvg,

ing. Daan De Glas
daan.de.glas@ddg.be
DDG nv - Leuven

meneer De Glas,

die aquastaat waar u zo fier op bent, die regelt de luchttoevoer in functie van de watertemperatuur, dus mogelijk staat die op een bepaald moment tamelijk "dicht", en wat krijgen we op dat moment: een onvolledige verbranding van de aanwezige brandstof -> CO, roet, dioxines, ...
Het milieu is toch iets wat ons allen op dit forum nauw aan het hart ligt.

Volgens mij moet die luchtaanvoer geregeld worden om een perfecte verbranding te bekomen. Het kachelsysteem moet er dan maar op voorzien zijn om de daarbij vrijkomende energie zo volledig mogelijk te benutten.

Hans,

zijn er dan houtkachels waarbij de luchttoevoer niet ingeperkt wordt? Die moeten dan wel gigantisch veel hout verstoken? Als je dan veel meer hout verstookt aan een goede verbranding, vervuil je dan meer of minder dan weinig verstoken aan een minder goede verbranding?

Bart

BartI, een finoven of een goede speksteenkachel, en die verbruiken net gigantisch weinig hout.

Patrick,

ga ik mee akkoord maar dan zijn de slaapkamers weer niet verwarmd (of moet je weer gaan doen met stookolie, gas of electriciteit)....
En zo kunnen we blijven doordoen...

Bart