Blowerdoortest in PH met houtkachel.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Gegroet iedereen,

weet iemand te bevestigen hoe de blowerdoortest uitgevoerd wordt in een PH als er een houtkachel in komt?
Wordt de aan en afvoer afgetaped, zoals dit in Duitsland mag, of mag dit niet in België en moet de kachel in werkende staat zijn tijdens de test?

Geen één fabrikant die ik cecontacteerd heb durft positief te antwoorden op de vraag of zijn houtkachel (op stukhout) zo een test zou doorstaan.

Yannik

Reacties

Luchtdichting voor een PH moet lager dan 0.6 liggen. Voor wat bouw je passief? Niet enkel voor het certificaat hoop ik. Ik zou de test dus met kachel doen, zonder te tapen ... enkel zo heb je een realistisch beeld. Het kan geen kwaad voor wat reserve te hebben... als je door omstandigheden ooit kleine lekjes zult krijgen.

Ook wij hebben bv 75mm rotswol bijgeplaatst terwijl het volgens PHPP niet nodig was voor het certificaat. Het bracht ons gewoon voldoende op (in de berekeningen) om het te doen.

Gaat uw houtkachel goed te regelen zijn? Is het vermogen niet te groot?

Groeten

Als je met een blowerdoortest onder de 0.6 wil geraken en je hebt een (hout)kachel staan, dan zal dit enkel maar lukken als deze kachel zijn lucht via een leiding langs buiten aanzuigt en voor de rest "hermetisch" is afgesloten van je kamer.

Een gaatje met een diameter van ca 1 cm zorgt er immers voor dat het resultaat van een dergelijke meting van 0.6 naar 1.6 kan wijzigen (ongeveer). Ik denk dat een gewone kachel echt wel grotere gaten heeft dan 1cm, vandaar...

mvg,

Toon

Waarom exact 0.6, waarom PH,...
Waarom in Duitsland wel en in België niet?
Allemaal relatieve vragen hé.
Hout groeit er genoeg in de tuin en het huis is in steen met gevelisolatie. Buffer genoeg dus voor het kleine vermogen dat nog kamerzijds uit moderne c.v. kachels komt.
Idealer voor een beperkt verbruik is de houtketel buiten de bebouwde schil misschien, maar daar zijn dan weer transportverliezen. Het gemak en plezier van de haard in de living wordt de korvé van de stook in de garage of kelder.
Een zonneboiler met elec. staaf haalt de 0.6, een bruinkoolketel in de kelder ook.

Moest iemand een dichte c.v. kachel met laag vermogen kennen, dat zou ideaal zijn maar helaas...
Tenzij Dirk op tijd klaar komt?

Toon, natuurlijk met aan en afvoer van en naar buiten via gesloten kanalen, maar de kachel zelf is een probleem op zich blijkbaar.

kan er hier iemand mij vertellen waar je zo'n blowerdoor test kan laten uitvoeren. Welke firma's ik eventueel zou kunnen contacteren regio limburg of nabije omtrek alvast bedankt yu

@yannik,
"passiefhuis" is een internationaal zeer precies gedefinieerd begrip, en daarbij hoort n50 max 0.6/h .
niemand verplicht je zo te bouwen (maar als je het financieel aankunt is dat wel de verstandigste optie), je kunt ook LEW bouwen, met n50 max 1.5/h .
de strenge luchtdichtingswaarde bij een PH is zo gekozen/afgesproken en internationaal aanvaard om een zeer hoog rendement van de balansventilatie te bekomen .
als er dan toch een houtkachel wordt ingebouwd, zal dat er een moeten zijn met een speciale luchtdichte sluiting van het cassettesysteem, en een luchtaanvoer van buiten de beschermde schil .
op dit vlak is er geen enkel verschil tussen Duitsland en België .

@maarten
www.passiefhuisplatform.be

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Bart,

Twee vragen :

Je schrijft : "passiefhuis" is een internationaal zeer precies gedefinieerd begrip.
Waarom is het criterium 42 kWh/m²vloer (België) dan verschillend en ook anders gedefinieerd dan (40 kWh/m² vloer) volgens PHI in Duitsland ?

"je kunt ook LEW bouwen, met n50 max 1.5/h".
Waar staat dat ergens als criterium voor LEW ?

Vriendelijke groeten,

Rik

@rik,

zoals al vaak gezegd hier : er zijn slechts 3 criteria waarop certifiëring gebeurt (in België),

- netto-energiebehoefte verwarming max 15 kWh/m²a
- n50 max 0.6/h
- frequentie temperatuuroverschrijdingen 25°C max 10 %

in tegenstelling tot jouw vele beweringen hier en elders zijn er geen andere .
hoogstens constructie-richtlijnen, waarvan mag afgeweken worden mits gegronde argumentatie .
van de criteria kan daarentegen niet afgeweken worden .
het begrip "passiefhuis" staat toe dat bepaalde berekeningen ingevuld mogen worden volgens de nationale normering terzake .
voor berekening van netto vloeroppervlakten en -volumes heb je al internationale verschillen bijvoorbeeld .
"passiefhuis" is wel precies omschreven, maar daarom niet internationaal éénduidig .

voor LEW: zoals jij wellicht wel weet hanteren vele LEW-architecten liever de DIN 4108-7-norm, wegens de veel te lakse Belgische norm .
n50 max 1.5/h is dan de bovengrens die gesteld wordt aan gebouwen met mechanische ventilatie .

verschillende onder hen gaan zelfs nog verder voor LEW, en eisen n50 max 1.0/h in hun lastenboeken .
die waarden zijn vlot haalbaar, vaak voldoen de metingen bij LEWs sowieso zelfs aan de passiefnorm . niet moeilijk te begrijpen : de uitvoeringsprocedures voor de luchtdichting zijn krek dezelfde .

het weze natuurlijk wel opgemerkt dat "LEW" jammer genoeg een vaag begrip is en nog steeds geen duidelijke definitie heeft , hetgeen natuurlijk garant staat voor vele diskussies ... zo blijkt ook hier weer...

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Bart en hoe bepaal je objectief die temperatuuroverschrijdingen ?

Bart,

"voor LEW: zoals jij wellicht wel weet hanteren vele LEW-architecten liever de DIN 4108-7-norm, wegens de veel te lakse Belgische norm .
n50 max 1.5/h is dan de bovengrens die gesteld wordt aan gebouwen met mechanische ventilatie ."

Wist ik echt niet, Bart.
Ik weet ook niet welke veel te lakse Belgische "norm" je bedoelt. Nummer = ?
Ik neem dus aan dat n50 max 1.5/h een bovengrens is voor DIN 4108-7 .

In elk geval bedankt voor die uitleg.

Dan blijft nog mijn vraag :
Waarom is het criterium 42 kWh/m²vloer (België) dan verschillend van 40 kWh/m²vloer volgens PHI in Duitsland (waar dit bovendien anders gedefinieerd is) ?

Vriendelijke groeten,

Rik

@patrick

dat doe je in de PHPP berekening aan de hand van klimaatgegevens en constructie-parameters (zoals diepte van de dagopening, beschaduwing door de raamkaders, oriëntatie ramen, beschaduwende objecten/constructiedelen ,zonwering , buffercapaciteit massieve bouwdelen etc ... ja, ja ik weet het, dat laatste is maar een benadering...)

@rik,
goh, was dat niet NBN D50-001 of zoiets ? ik zou het moeten opzoeken .
voor je vloer-vraag : kan ik ook zomaar niet direkt bedenken . heb ook geen tijd om me erin te verdiepen .
zelf eens navragen bij PHP en PHI ?

vriendelijke groeten,
bart humbeeck .

Yannik,

Volgens http://www.passiefhuisplatform.be/content/seetool_media/pdf/checklist_certificatie.pdf wordt de luchtdichtheid van je passiefhuis getest volgens EN 13829 methode A. Als ik dan kijk in http://www.passiefhuisplatform.be/content/seetool_media/pdf/Luchtdichtheidsnota_wtcb.pdf dan staat er in Tabel 1 dat enkel de "mechanische toevoer- en afvoeropening" mag worden "afgedicht of dichtgestopt met een ballon". Een schoorsteen mag enkel worden "gesloten", in de toelichting gedefinieerd als "het bedienen van (de) openingselement(en) om de doorgang tussen de twee ruimten die door deze opening gescheiden worden, maximaal te beperken". Lees: als er kleppen staan in het luchttoevoer- en rookgasafvoerkanaal, dan mag je die sluiten, maar je mag die kanalen niet afplakken of dichtstoppen, in tegenstelling tot de toevoer en afvoer van je balansventilatie.

Bestaan er kachels die een luchtdichtheidstest kunnen doorstaan? Ik heb toevallig dezelfde vraag gesteld aan het passiefhuisplatform, en zij hebben me per mail het volgende geantwoord: "Merken van luchtdichte kachels zijn: Wodtke en Ökofen. Deze merken hebben luchtdichte kachels volgens de Duitse normen. Hierbij wil ik opmerken dat het Passiv Haus Institut Duitsland deze Duitse norm in vraag stelt naar luchtdichtheid van gebouwen."

Ik kan er zelf misschien nog aan toevoegen dat het Duitse Passiv Haus Institut een boekje heeft uitgebracht met de titel "Protokollband Nr. 36. Heizung mit Biobrennstoffen für Passivhäuser", waarin de problematiek uitgebreid aan bod komt. Kan je bestellen via hun website (http://www.passiv.de). In dit boekje heeft men het ondermeer over "im Passivhaus erprobte Pelletskessel" met DIBt goedkeuring op "raumluftunabhängigkeit", en men vermeldt daarbij expliciet de "Wodtke ivo.tec Waterplus" (zie bv. http://www.zukunft-sonne.de/wodke/Prospekt_wodtke-ivotec.pdf) die tot 95% van z'n vermogen kan afgeven aan een watercircuit (waardoor je dus lang van de vlammetjes kan genieten zonder in een sauna te belanden).

De enige houtkachel die ik ken met zulke DIBt goedkeuring, is de “Hot Box” (eveneens van Wodtke), een houtkachel met aparte luchttoevoer van 7kW die dus ook voor passiefhuizen geschikt zou zijn, zie http://www.wodtke.com/preise_pdf/pl_hotbox.pdf , maar waarbij ik me wel wat vragen stel over het (veel te hoge) vermogen.

Filip

Filip, er zijn reeds veel meer kachels DIBT gekeurd en te geschikt voor passiefwoningen. Ik denk dat het vermogen niet zoveel uitmaakt, ivm.oververhitting, als deze kachels tenminste gekoppeld zijn aan een boiler(750 à 1500 liter) . De bewoner bepaald zelf hoeveel hout hij verstookt, mogelijk 2 a 3 x per week en bij vriestemperaturen tot -15°C iedere dag. Het maximum van de energie wordt naar de boiler gestuurd. Er zijn kachels die minder dan 10% warmteafgifte hebben naar de woonruimte. Er bestaan isolatiemantels voor kachels en geisoleerde massieve ovens die de oververhitting neutraliseren. Het onderzoek van het P.I. samengevat in protokolband 36 is ondertussen reeds 2 jaar uitgevoerd,ondertussen is er reeds zeer veel gebeurd.
Mon

Sorry, bepaalD met een ,,t,,natuurlijk.

@ Bart Humbeeck

Neen, NBN D50-001 is het beslist niet want die gaat over ventilatievoorzieningen voor bewuste ventilatie, en heeft niets te maken met luchtdichtheidseisen.

Voor mijn "vloer-vraag" had ik het bij PHI al opgezocht en vond ik als vereiste :
Primärenergieverbrauch für Heizung, Warmwasser und Lüftung max. 40 kWh pro m² EnEV-Nutzfläche.
Eindelijk iets dat zich laat vergelijken met dezelfde verbruikssom in de EPB.
Mits "EnEV-Nutzfläche" zowat hetzelfde is als in de EPB de bruto vloeroppervlakte binnen het beschermd volume.

Wie kan daar iets over zeggen ?

Hier bij PHP spreekt men nog steeds van 42 kWh/m² en dan nog huishoudstroom inbegrepen, en op netto vloeroppervlakte betrokken (waarom anders dan in Duitsland ?).Tenzij dat voor PHPP 2007 werd gewijzigd.

Wie kan hierover iets zeggen ?

Rik

Niemand ?

Zijn de PHP mensen hun spraak- of schrijfvermogen kwijt?
Of hebben ze geen tijd om in hun eigen spullen op te zoeken waarom het criterium 42 kWh/m²vloer (België) verschillend is van 40 kWh/m²vloer volgens PHI in Duitsland, waar dit ook anders gedefinieerd is ?
Het begint op een passief fenomeen te lijken.

Patrick M @ Bart Humbeeck :
"Bart en hoe bepaal je objectief die temperatuuroverschrijdingen ?"

Bart Humbeeck @ Patrick M :
"dat doe je in de PHPP berekening aan de hand van klimaatgegevens en constructie-parameters (zoals diepte van de dagopening, beschaduwing door de raamkaders, oriëntatie ramen, beschaduwende objecten/constructiedelen ,zonwering , buffercapaciteit massieve bouwdelen etc ... ja, ja ik weet het, dat laatste is maar een benadering...)"

Op p.67 van de brochure PHPP 2003 staat een formule om BENADEREND de thermische capaciteit te bepalen die in het werkblad "Zomer" dient ter bepaling van de frequentie van temperatuuroverschrijding boven de 25°C, met een correlatiemethode.

Ik wees er elders reeds op dat die methode geen verband houdt met de bepaling van de netto-energiebehoefte voor ruimteverwarming, maar ga daar nu niet weer over uitweiden.
Wel vond ik het noodzakelijk dat het PHP meer uitleg geeft waarom daar geen verband tussen wordt gelegd.
Dat is nog altijd niet gebeurd.

Rik

Als je afvoer wordt afgetaped is ie nog zo lek als een mandje, de aanvoer zal ook moeten worden afgedicht.

Als je luchtdicht bouwt moet de houtkachel wel genoeg verse lucht aangevoerd krijgen om goed en veilig te functioneren.

Vreemd hoor een houtkachel in een PH. Wat moet je met zoveel vermogen aan warmte in een passief huis?
Zijn er houtkachels die minder dan 1kw vermogen afgeven?

Het eens met Chathanky.
In een passiefhuis hoort geen haard thuis.
Ook geen die tijdens de blowerdoortest perfect wordt afgetaped.

Rik, Chathanky, volgens het P.I. kan het wel. Metalen kachel C.V., massieve kachel( speicherofen, grundofen, tegelkachel, finoven etc.) en natuurlijk de pelletkachels. Het is mogelijk alléén met deze toestellen de woning te verwarmen. Met een metaalkachel is het oppassen voor oververhitting, een isolatiemantel brengt in dit geval een oplossing samen met een open-plan en het openen van de binnendeuren is dit probleem opgelost. Massieve kachels met hun specifieke warmtestraling zijn probleemloos te integreren in de passiefwoningen, een constante temperatuur is te realiseren, wel rekening houden met het constant verwarmen van de woning. De temperatuur gaat hierbij niet lager dan 21°C. en niet hoger dan 25°C. Hier ook het groot belang van het openen en sluiten van binnendeuren. Kachel en ovenbouwers hebben dit goed begrepen en ontwikkelen meerdere toestellen voor het P.H. concept. Er zijn reeds vele oplossingen te koop in de duitstalige landen. Deze ontwikkeling gaat door.
Mon

Mon, ik bedoelde natuurlijk de gewone cassettehaarden en niet de luchtdichte kachels-met-dito-luchtaanvoer

Ok. Rik.

Wat denken passiefhuisspecialisten hierove? Tik op Google: ,,BEITRAG FEUERSTATTEN IM NIEDRIGENERGIEHAUS,, blowerdoortest in een passiefwoning met een vakkundig geplaatste ,,kachelofen,, geeft een extra ventilatielek van nog geen 1% op de totale lekkage van een doorsnee woning. Dit is een verlies van 4m3 per uur.

Mon

 

Geen reactie, nochtans een zéér actueel item in passivhaus versus biovverwarming!

Zie hierboven aub8

Mon