boiler

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik was zondag op een beurs waar ik info vroeg voor zonneboiler. De verkoper stelde een boiler van 350 liter voor (gezin van 4 kinderen). Is dat niet overdreven? Kan er niet beter één van 150 l geplaatst worden? Of heeft een zonneboiler meer opslagcapaciteit nodig?

Reacties

ik heb er eentje staan van 300l waarvan de helft elektrisch of via ketel naverwarmbaar is, en dit is op sommige ogenblikken te weining.
Zekers als de 5 huisgenoten samen (bv met feestdag) zich willen klaarmaken voor een familiebezoek.

Maar zoals je redeneert, 150l indien er geen zon is en nogmaals 150l voor als er zon is totaal 350 l

Die ga je toch wel nodig hebben hoor.
Ik heb er hier eentje van 300l en wij zijn met 4 thuis.

Je moet voldoende kunnen bufferen, anders is je rendement weg van je zonneboiler. Want dan komt er koud water bij en krijgt de zon het niet snel genoeg opgewarmd voor de volgende.

Grtn Louis.

Een gasboiler maakt vers warm water aan van zodra warm water wordt verbruikt. Tegen dat de volgende persoon in bad stapt (of een douche neemt onder de spaardouchekop), is de voorraad warm water alweer aangevuld.
Een zonneboiler warmt enkel op als de zon schijnt. Met het warm water dat de dag oplevert wil je graag - in de zomer - de nacht en een sombere volgende dag doorkomen zonder dat de bijverwarming in werking treedt. En dus heb je een grotere buffer nodig. Bovendien kan een beetje goed gedimensioneerde zonneboiler op een zonnige dag die 300 liter vlot warm krijgen. Het zou zonde zijn die gratis warmte niet te gebruiken.
Natuurlijk dat je die zonneboiler ook met gas kan bijverwarmen. Maar als je zo'n ding hebt, maak je d'r al snel een sport van om die bijverwarming in de zomer te vermijden.

Een zonneboiler zal het water trouwens ook nog eens warmer maken dan de gasboiler : tot 95° tegenover zo'n 65° voor de gestookte boiler. Een zonneboiler van 300 liter buffert na een zonnige zomerdag dus meer dan dubbel zoveel warmte als een gasboiler van 150 liter - beiden klassieke waarden voor gezinnen van 4à5 personen.

350 liter is zeker niet teveel. In het voor- en najaar komt
de boiler soms maar op een temperatuur van 40 graden. Je
kunt hiermee perfect douchen, maar omdat je geen of
nauwelijks koud water bijmengt is de boiler natuurlijk 2x
zo snel afgekoeld dan een boiler die tot 80 graden is
verwarmd.
Tweede argument om een grote boiler te nemen is dat het
langer duurt om deze op te warmen waardoor er bij weinig
zonneschijn meer warmte kan worden opgeslagen omdat het
temperatuurverschil groter is tussen de collector en de
boiler. m.a.w. hoe groter de delta T hoe hoger het
rendement.

We gaan een 200 liter boiler nemen met 5,5m² panelen en een dubbele spiraal, de 2de spiraal gaan we gebruik als retour temperatuur verhoger van de CV. We hebben radiatoren in ons huis, en met een aanvoer van 40-45°C krijgen we het goed warm. Waarschijnlijk een 3 weg klep plaatsen die het circuit via de zonneboiler laat gaan, indien de temperatuur hoog genoeg is in de boiler.

Dag Luc,
Wij zijn relatief tevreden met onze 250 liter boiler. (4m² zonnecollector, bijverwarmen met CV en elektrisch element voor tussensezoen..maar we hebben het laatste nog nooit gebruikt..). Op zeer zonninge dagen in de zomer zie ik soms met spijt in het hart dat het systeem stopt om 13:00H omdat de volledige boiler al op 75°C is.
Wel belangrijk te vermelden is dat we bijna steeds douchen en zelden een bad nemen.
groeten
Marc