loftproject energetisch verantwoord aanpakken

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

In een project dien ik een ruimte van 500m² met 4m hoge plafonds volledig betonbouw om te toveren in een woonst met kantoor met redelijke verbruiken.

Een degelijke isolatie en vloerverwarmingssysteem dringen zich al op, maar vermits de doorhangende betonbalken en kolommen zichtbaar moeten blijven, zijn er wel wat koudebruggen.

De opdrachtgever wenst in ieder geval ook een houthaard.
Daarom dacht ik aan een pellethaard met buffervat 1000 l en een 10m² zonnecollectoren.
Maar ik vermoed dat het sjouwen met de pellets zal tegensteken.

Verder dacht ik, vermits er in dat volume toch een stevige ventilatievraag is, aan een lucht-water warmtepomp gekoppeld aan een groot buffervat en een cv houthaard (die ervoor zorgt dat de warmtepomp niet overgedimensioneerd moet zijn). De lucht-water warmtepomp zou dan voor een groot deel kunnen werken op de uitgaande ventilatielucht. (ter vervanging ook van balansventilatie)

Ik weet dat er voor ieder systeem voor en tegen-argumenten zijn, ik hoop dat ze beiden op een aangename manier aan bod kunnen komen in deze thread. (m.a.w. no fighting :-) )

Reacties

Wat is de totale buitenoppervlakte ?

Je schrijft "Verder dacht ik, vermits er in dat volume toch een stevige ventilatievraag is", maar overweegt geen balansventilatie + wtw !
Je kan er die tapwater-WP toch mee combineren ?

Rik

De warmtepomp zou inderdaad het wegvallen van een balansventilatie kunnen compenseren door de grote ventilatievraag. Een argument voor het systeem met warmtepomp.

De totale buitenoppervlakte heb ik nog niet berekend. Het is een gebouw met 1m dikke volsteense metselwerkwanden (idd) betonnen vloeren en plafond. Over het grootste deel van de loft zit er een bovenbuur. Onder de loft is er een parkeergarage.

Ik dacht aan 12cm isolatie op vloer daarop vloerverwarming. 8 cm pavatex en leem op de buitenwanden en 16cm vlaswolisolatie tegen de plafond. (met de notie dat er redelijk wat koudebruggen zijn door de doorhangende betonbalken en kolommen)

Michael

Micael K,

Met een parkeergarage eronder is 12cm isolatie op de vloer (met vloerverwarming) zeker niet te veel.
Daar je het plafond van de binnenkant gaat isoleren (behalve misschien waar je een bovenbuur hebt, of toch minder daar), heb je een dampscherm nodig aan de binnenkant.
Gelukkig ga je dan de muren isoleren aan de buitenkant, want anders heb je geen massa meer over, want je chape is al aangeslagen door de vloerverwarming.

Maar "grote ventilatievraag" ?
Voor de EPB is de ventilatievraag met je 2000 m³ grote volume relatief veel kleiner dan bij een kleinvolumige woning.

Rik