Nieuwbouw yton

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo , wij zijn van plan om een nieuw huis te bouwen . Het is de bedoeling om LEW woning te bouwen .Wij zitten echter met een beperkt budget .Is het een goed idee om onze buitenmaren te metselen in ytonblokken van 36 cm breed en deze enkele jaren bloot te laten staan . Een bijkomende vraag is , wij hebben een speksteenkachel in onze huidige woning zijn die ytonblokken geschikt om de stralingswarmte op te slaan en deze geleidelijk weer af te staan in de woning.

Reacties

Ytong buitenmuren: je krijgt gegarandeerd regendoorslag, en het pleisterwerk binnen wordt na elke bui kletsnat.

Ik kan het weten: onze ruwbouw staat bijna in de crepi, hoog tijd, want het pleisterwerk binnen is op 1 maand al een paar keer nat geweest ...

Zeker geen goed idee om zo te wonen.

Qua stralingswarmte : het lijkt mij dat Ytong niet genoeg massa heeft om die lang vast te houden, sterker nog, door de isolerende kwaliteiten zal die warmte niet ver in de Ytong kunnen doordringen.

Hallo Yannick , merci voor je antwoord . Maar dat van die regendoorslag vind ik raar ,Hoe dik zijn jou buitenmuren en zijn deze wel gelijmd met zo een speciale lijmkam ?

Volgens de site van Yton zelf zouden deze stenen beschikken over een goede inertie , maar ikzelf heb ook mijn twijfels daar over .

Jantje,

Ytong langs buiten bloot laten staan is geen goed idee, zoals Yannick Willox je al liet weten.
Voor een LEW zou ik met Ytong 35 cm ook nog geen genoegen nemen.
Massa genoeg, dat wel. Maar "door de isolerende kwaliteiten zal die warmte niet ver in de Ytong kunnen doordringen" is een misvatting die je zou berouwen.
Dacht je dat de warmte ergens stopt daar in die 35 cm ?
Vergeet het.

Rik

Jantje,

onze Ytong is 24cm plus 8cm EPS.
Het is wel zo dat niet alle voegen perfect zijn - ik ben tamelijk teleurgesteld van de maatvastheid van Yong blokken. Blijkbaar zijn Silka blokken maatvaster ?

Maar ik meen toch te merken dat het materiaal een beetje verandert naargelang blootstelling aan vocht.

Rik,

het lijkt mij dat bijv. Silka blokken met 3-4x meer massa en geen isolerende eigenschappen veel beter geschikt zijn om warmte van een kachel vast te houden. Ik begrijp wel dat Ytong geen perfecte isolator is, maar toch: ik denk niet dat je een dikke muur warmstookt op korte tijd, wat dan weer wil zeggen dat er meer warmte in de leefruimte terecht is gekomen ipv in de muur die als buffer moet dienen. Dus ga je minder hard stoken, waardoor de muur nog minder opwarmt enz...

Yannick,

Even opletten :
In Silka blokken met 3-4x meer massa kan natuurlijk meer warmte opgeslagen geraken, maar wegens geen isolerende eigenschappen zal je dan een spouwmuur en spouwmuurisolatie behoeven.
Voordeel voor verbruik ? Niet meteen evident. Voordeel tegen oververhitting ? Dat wel, maar het zijn lang niet enkel de buitenmuren alleen die meetellen.

Ytong blokken van 35 cm met crepi vormen een massieve (buiten)muur, en het heeft dan niet meteen voordeel dat ze evenveel veel warmte zouden opslaan. Gelukkig maar dat ze dat NIET doen, want bij gebrek aan spouw en bijkomende isolatie aan de buitenzijde zou die warmte even graag langs de buitenkant weglekken. Daarom zijn ze (gelukkig maar !) veel beter isolerend.
Maar zoals gezegd zijn het lang niet enkel de buitenmuren alleen die meetellen tegen de oververhitting.

Rik

Yannick,

Het heeft geen belang op hoeveel tijd je een (buitenwaarts geïsoleerde) buitenmuur warmstookt, zolang je dat niet telkens vanaf nul moet doen.
De erin opgeslagen en 's nachts (bij verwarming uit) naar de leefruimte weer uitstromende warmte komt goed terecht en blijft binnen,althans in de mate dat ook je vensters zeer goed isoleren en niet HET lek naar buiten gaan vormen.

Rik

Yannick,

Om even te vergelijken:
- Cellenbetonblokken:
* tolerantie op lengte, breedte en hoogte = +/- 2mm
* soortelijke warmte = 1000 J/(kg K)
* soortelijke massa = 535 kg/m3 (voor een C3/450)
- Kalkzandsteen lijmblokken:
* tolerantie op lengte, breedte en hoogte = +/- 2mm (merk op dat de elementen -- vooral gebruikt in grotere bouwprojecten -- wel kleinere toleranties hebben)
* soortelijk warmte = 840 J/(kg K)
* soortelijke massa = 1750 kg/m3
Dus kom je (in jouw geval) met 24cm Ytong blokken op een warmteopslag van 128 kJ/K per m2 muuroppervlak, tegenover 220 kJ/K voor een 15cm dikke muur in kalkzandsteen (of een factor 1.7 verschil). Zoals je zelf al aangaf, heb je bij Ytong daarnaast nog die fameuze "faseverschuiving": omwille van de isolerende werking van de steen, is z'n volledige warmteopslagcapaciteit niet ogenblikkelijk beschikbaar. Het duurt dus een tijdje vooraleer je die capaciteit kan aanspreken (omgekeerd ook: de opgeslagen warmte wordt ook traag terug afgegeven). Is dat nu een voordeel of een nadeel? Als je een kachel hebt, dus ineens veel warmte vrijzet, lijkt het me belangrijk dat je een snelle thermische buffer hebt (zoals kalkzandsteen). In een passiefhuis daarentegen, speelt de snelheid van de buffer volgens mij minder een rol.

Trouwens een hele discussie over het belang van thermische massa in huis, kan je vinden op http://archi.climatic.free.fr/inertie.html .

Filip