bijplaatsen buffervat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

In mijn c.v. installatie (houtketel en gas condensatieketel) is een buffer van 900 liter geplaatst.
Deze buffer is na enkele uren "vol" (80°)
Tot de volgende stookbeurt is de buffer vroegtijdig "leeg " waardoor de gasketel moet bijspringen.
ik wil nu een extra buffer bij plaatsen maar ik heb eigenlijk geen idee hoe ik dat moet aansluiten, om de ene buffer na de andere op te warmen en ook "leeg" te halen
heeft er iemand een idee?
Mat

Reacties

Tot de volgende houtstookbeurt is de buffer vroegtijdig "leeg" ?
Buffers bijplaatsen zal niet helpen want helpt je rendement verder naar beneden.

Een tweede buffer verhoogt het rendement omdat het aantal stookbeurten hierdoor gehalveerd wordt en de afkoelingsverliezen van de ketel na elke stookbeurt ook gehalveerd worden.

Mat, er zijn 2 mogelijkheden ofwel zet je de tweede buffer in serie met de eerste (dat is wat jij voorstelt), ofwel zet je de tweede buffer parallel met de eerste. Het nadeel van de serieschakeling is dat de inwendige weerstand in de kring hoog oploopt (de pomp krijgt het water moeilijk rond). Dit nadeel heeft de parallelschakeling niet, de buffers worden hierbij gelijktijdig warm. Je moet dan de 2 buffers aan de bovenzijde met elkaar verbinden en ook aan de onderzijde. Bij de serieschakeling verbind je de onderzijde van de eerste buffer met de bovenzijde van de tweede buffer, de retourleiding moet verplaatst naar de onderzijde van de tweede buffer.

vr gr
Pluto

"Een tweede buffer verhoogt het rendement omdat het aantal stookbeurten hierdoor gehalveerd wordt en de afkoelingsverliezen van de ketel na elke stookbeurt ook gehalveerd worden."

De stooktijd wordt toch verdubbelt met een 2 de vat.
Het maakt in dat geval dus niets uit voor het rendement.

Je afkoelverliezen van de bijgeplaatste buffer neemt wel toe. Zeker als je na buffer 1 nummer 2 aanspreekt.
Die moet nog enige tijd wachten en staat vrolijk enige tijd af te koelen eer hij aan de beurt is.

Ik pak ook geen twee bakken koffie tegelijk want anders is m`n 2 de bakje lauw.

Als je in een ongeisoleerde woning zit kun je beter het geld besteden aan isolatie dan heb je niet zoveel warmte meer nodig.

Om optimaal te profiteren van je buffer is een mengregeling te maken en zo je radiatoren op lage temperaturen te laten werken.
Het nadeel als je van 80 graden afhankelijk bent is dat na de eerste ronde je boilerwater 60 graden is en dan ben je je verwarmingsvermogen deels kwijt.

Als je je radiatoren op bv 50/30 berekend (ipv 80/60) en je maakt een mengregeling die je afstelt op 50 graden haal je meer uit je buffer dan nu en je woning blijft langer op temperatuur.

Dat begrijp je verkeerd Chathanky. Een houtketel weegt wel iets en bevat een redelijk grote hoeveelheid water. Na iedere stookbeurt koelt dat volledig af. Dat is allemaal warmte die je kwijt bent. Over een gans stookseizoen loopt dat serieus op. Dat "afkoelverlies" kan je halveren door een tweede buffer te plaatsen, je moet dan bvb slechts alle twee dagen stoken ipv elke dag. De tweede buffer moet natuurlijk goed geïsoleerd zijn, 5 cm is echt niet voldoende.

vr gr
Pluto

Ik weet niet waar die houtcv staat, bij mij in iedergeval in de woonkamer.

Nog niet voldoende info voor een mischien beter advies.

Ik heb per ongeluk een nieuwe topic gestart met de volgende tekst
Onlangs heb ik een topic gestart over het bijplaatsen van een buffer in mijn installatie omdat ik teveel warmte produceer.
Ondertussen ben ik een ronde mazout tank van 1200 liter aan het ombouwen. (ik weet van het probleem van ontploffen en neem d.m.v. het vullen met water mijn voorzorg)

De bestaande buffer wordt boven gevoed en het retourwater wordt onder genomen.
Door het plaatsen van een drieweg zone ventiel wordt de stroming omgekeerd bij het nemen van het warm water uit de buffer.

Nu komt mijn probleem:

De stroming moet eerst de bestaande buffer voeden tot 80°, deze afsluiten, en dan de warmte naar de bijgeplaatste buffer sturen.
Uiteraard moet eerst moet de bijgeplaatste buffer zijn warmte terug gegeven en dan de bestaande buffer.
Heeft iemand hier een oplossing voor?
Mat

Ik heb zoals hierboven omschreven gekozen voor een parallelschakeling.
De verliezen door slechte isolatie zijn te verwaarlozen.
De bestaande buffer (viessmann) heeft 12 cm schuimrubber met daarom een plastic bescherming.
De leidingen zijn d.m.v. door een firma gespoten laag purschuim geïsoleerd in de stook kelder.
Ook de bij te plaatsen buffer wordt op deze manier geïsoleerd.
Mijn installatie haalt indien er vraag naar is tot 55° uit de buffer voor de c.v en boiler.
De vloerverwarming haalt via een ander circuit de warmte tot 30° uit de buffer.
Mocht er onvoldoende warmte in de buffer zijn bijv.. voor de boiler of als de buffer te ver in temp.gezakt is, dan springt de condensatieketel bij.
Uiteraard gaat er tijdens het stoken ook warmte (indien vraag) naar een evenwicht fles die de warmte naar de boiler of c.v kring stuurt.
De gemonteerde pompen zijn zwaar genoeg om voor een goede stroming te zorgen.
De nieuw te monteren buffer komt ca. 3m van de bestaande buffer.doordat ik het plan heb om de bestaande buffer af te sluiten als hij 80° heeft komt de stroming niet in gevaar.