bodemisolatie versus vloerioslatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Een kruipruimte verliest zijn warmte slechts voor een beperkt deel middels ventilatie. Een belangrijk deel van de warmte gaat via de funderingsmuren verloren. Deze warmte is via straling afkomstig van de bodem en de onderkant van de vloer. Deze warmte wordt via de muur naar buiten verder geleid. In het rapport “Een kruipruimte thermisch doorgemeten” SBR-Publicatie 118 dat is uitgevoerd door TNO in samenwerking met de TH Delft worden voor de noordgevel waardes gemeten van 12 tot 21 W/m² in de periode van december tot mei. Mede om deze reden is het isoleren van de buitengevels aan de binnenzijde, zoals bij sommige bodem- en vloerisolatiesystemen wordt gedaan, niet verstandig. De afkoeling naar buiten gaat gewoon door terwijl de opwarming aan de binnenzijde is afgeremd. Het resultaat is een versterking van de koudebrug bij de oplegging met de fundering. Daar wordt de vloer in huis dus kouder dan voorheen, zoals ook wordt vast gesteld in diverse andere onderzoeken. Buitenfunderingen zouden dus niet aan de (warmere) binnenzijde geïsoleerd moeten worden maar aan de buitenzijde.
Een isolatielaag op de bodem verstoort de warmtehuishouding van de bodem waarbij in de zomer warmte wordt opgenomen, die in de winter weer wordt afgestaan. Het blokkeren van de positieve warmtestroom in de winter heeft een averechts effect op de temperatuur van de vloer. Deze wordt zelfs nog kouder dan zonder bodemisolatie het geval zou zijn geweest. Een interessant en reproduceerbaar proefje is bij een vloer met bodemisolatie een halve vloer te voorzien van een goede vloerisolatie. Naarmate het buiten kouder wordt, neemt het temperatuursverschil aan de bovenzijde van de vloer toe.

Reacties

beperkt verlies via de ventilatie,ik kwam eens onder mijn verluchting uitgekropen in een winter
toen ik nog wat meters van het kruipgat was,dacht ik amai wat ziet het er mistig uit buiten
toen ik dichterkwam zag ik het ,het was gewoon de koude die in de kruipruimte viel precies zoals mist
want koude daalt
ik ben direct begonnen met de ruimte van de living dicht te maken,en dat scheelt zeker drie graden aan de vloer
dus zo beperkt zal het dan wel niet zijn naar mijn mening

Lees ik hier goed dat een perimeter isolatie (aan de buitenmuren) een beduidend effect gaat hebben op de vloertemperatuur?

Ik heb een deftig stuk vloer langs onderen geïsoleerd, maar dat is een zeer vervelende klus.

Een perimeter isolatie is bij mij op een aantal plaatsen vlot doenbaar, nu ja het blijven grondwerken. Is het de moeite om een aantal, redelijk grote, stukken gevel van een perimeter isolatie te voorzien?

Ik dacht het te beperken tot de diepte van één plaat (60cm), is dit nuttig en welke diktes zouden nog rendabel zijn? Werken zouden in eigen beheer gebeuren.

Enige voorbeelden op het web?

mvg

Alain

Neem 80 mm. Het plaatsingswerk blijft hetzelfde.

Ton:

"Het blokkeren van de positieve warmtestroom in de winter heeft een averechts effect op de temperatuur van de vloer."

Leuk dat tno mede hierbij betrokken is, zouden ze dit hierin ook nog gaan veranderen of klopt er iets niet???

http://www.termokomfort.nl/pages/tnorapport.html

"Mede om deze reden is het isoleren van de buitengevels aan de binnenzijde, zoals bij sommige bodem- en vloerisolatiesystemen wordt gedaan, niet verstandig. De afkoeling naar buiten gaat gewoon door terwijl de opwarming aan de binnenzijde is afgeremd. Het resultaat is een versterking van de koudebrug bij de oplegging met de fundering."

Je isoleert dan het opgaande werk toch ook mee als je toch bezig bent.

"Het resultaat is een versterking van de koudebrug bij de oplegging met de fundering. Daar wordt de vloer in huis dus kouder dan voorheen, zoals ook wordt vast gesteld in diverse andere onderzoeken."

Dit gaat voornamelijk op voor betonvloeren in en/of waarbij er geen spouwmuur aanwezig is. Toch?

Rik

Als specialist berekeningen vloerisolatie
Hoeveel zou zo'n 8cm perimeter isolatie teweegbrengen? Gaat dat ook voelbaar zijn in de vloertemperatuur?

Hoe erg zijn onderbrekingen met een betonnen vloerplaat? Sommige plaatsen zijn immers moeilijk opbreekbaar en kunnen/zullen pas gedaan worden als daar effectief aan gewerkt moet worden. Gaat de betonnen vloerplaat het effect over vele meters teniet doen?

Alain

Alain,
Vloer op volle grond, neem ik aan.
Dan moet ik weten wat de verhouding A/P is en wat de warmteweerstad is van je vloeropbouw tussen vloeroppervlak en de grond.

Rik

Alain,
Vloer op volle grond, neem ik aan.
Dan moet ik weten wat de verhouding A/P is en wat de warmteweerstand is van je vloeropbouw tussen vloeroppervlak en de grond.

Rik

Rik

Vloer boven kruipruimte.

Je andere vragen zijn me onduidelijk.

A/P Is dat oppervlakte en perimeter : 150m² versus 50m
vloer bestaat uit betonnen welfsels, buitenfundering grote grijze betonblokken.

Alain

Alain,

OK, vloer boven kruipruimte. Dan is het nog ingewikkelder, want moet ook geweten zijn hoe diep die ingegraven is en wat de warmteweerstand is van de perimetermuren ervan, en hoeveel cm² ventilatieopeningen ze hebben per strekkende meter lengte. Ik zwijg dan nog over de ligging van de grondwatertafel.
Ik heb een rekenblad dat daaruit de invloedscoêfficiënt van de kruipruimte bepaalt.
Met dan nog de warmteweerstand Rf van de vloeropbouw boven je kruipruimte, volgt dan uit beide (Rf en de invloedscoëfficiënt) de U-waarde van je vloer.
Dan kan daarmee de oppervlaktetemperatuur van die vloer worden gegeven bij eender welk temperatuurverschil binnen/buiten.

O ja, warmteweersand Rf van je vloer = som der quotiënten dikte/lambda van alle lagen in die vloer.

Rik

Alain,

Dit vergat ik nog, en je kan het ook bij Chathanky lezen :
Perimeterisolatie langs de buitenzijde van de kruipkeldermuren helpt, als er niet teveel bovengrondse gedeelten zijn en maar weinig ventilatie-openingen+

Rik

Rik

Ik had inderdaad al begrepen dat ik de ventilatie best terugschroef.

Is er een nadeel om de ventilatie zo veel als mogelijk te verminderen?

Alain

Alain,

Denk nog even aan een evt geplaatste gasleiding !

Alain,

Inperken van ventilatie van kruipruimte kent geen nadeel bij betonwelfsels of -vloer boven de kruipruimte.

Rik

Rik

Met dank, zal eens snel de ventilatie gaan inperken.

Rene

Gasleiding enkel een bocht bij het binnenkomen.

het licht er maar aan hoeveel u de ventilatie inperk anders kunnen er wel degentlijk grote problemen komen
houd daar zeker rekening
heb het al gezien parket er uit,en de vloer binnen helemaal klets nat

Marcel

Met een betonnen vloerplaat? De vloerplaat is ook het warmste.

Nu is de luchtvochtigheid ook al 100%.

Met hout is het altijd oppassen, voor een betonvloer speelt dit minder.
In Nederland wordt tegenwoordig veel gebouwd met luchtdichte vloeren en geen ventilatie. Bij de meeste woningen is er dan ook geen kruipruimte meer aanwezig.

De mate van vochtigheid zou je zelf nog kunnen bijhouden om na te gaan of het niet te vochtig wordt onder de vloer.
Met name de zomermaanden is de vochtbelasting groot in de kruipruimte.

De moraal van mijn verhaal is: Vloerisolatie hoort tegen de onderkant van de vloer. Isoleren van de kruipruimtebodem is onverstandig. Daarmee wordt de positieve warmtestroom geblokkeerd die in de winter uit de bodem omhoog komt. Daardoor wordt het vloeroppervlak nog kouder dan zonder bodemisolatie het geval zou zijn geweest. Onverstandig is ook het isoleren van een funderingsmuur aan de binnenzijde. De fundering wordt daardoor kouder omdat de afkoeling naar buiten gewoon doorgaat. Een praktijkonderzoek waaruit dit blijk http://www.verkorturl.nl/308/ .Als je een fundering wilt isoleren doe dat dan aan de koude buitenkant Beter is het te beginnen met een goede vloerisolatie direct tegen de onderkant van de vloer. Hoe beter de isolatie hoe warmer de vloer, hoe sneller de vloer ’s ochtends is opgewarmd en hoe langer de warmte wordt vastgehouden na het ingaan van de nachtverlaging.

Hoe zit dat dan met die andere link die ik aan gaf Ton?
Ook een TNO rapport.
Die staan wel haaks tegenover jou moraal.

De kruipruimtetempereraturen geven toch een haaks beeld op hetgene jij hier aangeeft.

"SBR-Publicatie 118 dat is uitgevoerd door TNO in samenwerking met de TH Delft worden voor de noordgevel waardes gemeten van 12 tot 21 W/m² in de periode van december tot mei."

Ik neem 18 watt/m2 In de periode van 5 maanden en uitgaand van 5 meter bij 0,5 meter geeft een totaal van 5,4 kw.
Dit is 16 m3 gas en ook nog niet meegenomen is de isolatiewaarde hoe klein dan ook van de vloer.
Elke besparing is zondermeer mee genomen maar is het werkelijk een besparing van dik hout zaagt men planken?

Hoe vertaalt zich 45 watt tot de kruipruimtetemperatuur?
Over een vloer uitgesmeert van 50m2 nog geen watt/m2 verlies. Tot de bovenliggende ruimte minus de isolatiewaarde van de vloer.

Nu spaar je in de zomer warmte in de grond van de kruipruimte. (handig voor de winter. ontkennen van de positieve invloed van bodemwarmte doe ik zeker niet) Net na de koude periode heb je een bak met kou opgeslagen in de grond, als het dus boven de 12 graden komt zijn de rollen volgens mijn simpel denkwerk omgedraait.
De ventilatielucht van zeg 12 tot 18 graden zouden de kou die je in de winter hebt opgeslagen een negatieve invloed uitoefenen op de verliezen van de vloer. De negatieve invloed komt dus later.
Wat blijft er over van die positieve invloed van de aanvang van het stookzeizoen als je dit later alsnog krijgt als je in de periode zit tussen deze etmaaltemperaturen?