condens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

sedert ik deze zomer de slaapkamers geisoleerd heb met 22cm isolatie daarover een dampscherm geplaatst looopt het water achter de velux hoe komt dit wat deed ik verkeerd

Reacties

Och troost u,
Een paar jaar terug hebben we de keldervloer geïsoleerd, beneden hadden we toen nog enkel glas en sinds het aanbrengen van die isolatie was de condensatie op het glas ook beduidend erger...
Sinds een paar maanden dat raam vervangen door 1.1 glas, nu extra condensatie op andere plaatsen...
We plannen ook nog om het dak te vernieuwen + bijkomend te isoleren (plat dak), wie weet waar het dan zal condenseren...

Ach, echt wakker lig ik er niet (meer) van. Koude lucht (dus vooral tijdens de winter en op plaatsen waar weinig (niet) gestookt wordt) kan weinig waterdamp 'vasthouden' => waterdamp condenseert daar waar het koudste oppervlak is. In jou geval had je vroeger veel koude oppervlakken (dak, glas => condensatie was niet echt een issue, want waterdamp kon op alle oppervlaken condenseren ...) nu met te isoleren is je dak lekker warm (dus daar geen condens), maar je velux is veruit het koudste oppervlak in de kamer.... => waterdamp condenseert geconcentreerd op dat oppervlak..;

Oplossingen??
Bron van waterdampproductie proberen reduceren... (badkamer dichtbij? - na het douchen zoveel mogelijk proberen te verluchten - warme vochtige lucht afvoeren, want 't is net deze lucht die heel veel waterdamp bevat, afkoelt, en condensatie veroorzaakt)

Zorgen voor betere ventilatie. (wij zetten 's morgens, en soms 's avonds de ramen 15 minuutjes open - NIET de ganse dag, want je wilt enkel de vochtige lucht buiten).

Wat meer stoken?? => T kamer naar omhoog => meer waterdamp in de lucht en geen (minder) condensatie (met de dakisolatie erbij zou je toch wel een stuk minder warmte mogen verliezen dan voordien).

velux met superisolerende beglazing??

...

Veel van bovenstaande zijn middelen om de oorzaak tegen te gaan, je zou de bron moeten kunnen aanpakken...

'k dacht dat er in het nieuwste nummer van Vibe wel wat info stond ivm condensatie. Zou het nog een moeten doornemen, wsl staan daar nog wel extra tips/info in om condensatie te vermijden...

Indien je één maal per dag 15 minuutjes de raam gaat open zetten, loop je nog steeds kans op condensatie. Dit omdat je in dergelijk geval enkel de vochtige lucht naar buiten ventileert, maar het vocht dat is opgeslagen in meubelen/lakens/gordijnen en dergelijke migreert dan weer gewoon naar de lucht met als resultaat weer condensatie.

Indien er echt vochtige lucht vanuit de badkamer binnekomt, heft het uiteraard wel zin om op die momenten de raam te openen. Het vocht heeft dan immers niet de tijd om in gordijnen e.d. te dringen.

Een betere oplossing is dus permanente ventilatie te voorzien.

mvg,

Toon

condensatie treedt altijd op, ter hoogte van het koudste punt van een ruimte.

Mogelijk is er aan die Velux ergens een koudebrug of komt er ergens koude lucht door. Heb je de Velux goed aangesloten op de isolatie?

Ventilatie lost dit probleem niet altijd op.

Wij hadden problemen met een slechte aansluiting van dak en muurisolatie. Hierdoor hingen de druppels water aan het plafond tegen de muur aan. De aannemer beweerde dat we tijdens de dag alle vensters moesten open houden, want het huis nwas zogezegd overgeisoleerd. Wij hebben zelf de isolatie aangebracht zoals het zou moeten. Probleem van de baan.

Ventilatie lost het probleem idd niet op, het helpt enkel wat bij het bestrijden van de symptomen... (daarenboven, de ramen de volledige dag openhouden zorgt enkel maar voor meer problemen, alle muren hebben dan de volledige dag tijd om alle geaccumuleerde warmte af te staan, maw de ruimte is dan nog kouder + nog meer (kans op) condensatie.

Het best is natuurlijk om de oorzaken aan te pakken (slecht geplaatste isolatie kan er één zijn), maar is niet altijd zo eenvoudig (kosten).
En in het geval van de velux kan ik me wel inbeelden dat het intrinsiek aan de velux zelf ligt.
Als je 22cm isolatie geplaatst hebt (stel lambda 0.04) => U-waarde ~ 0.18 W/m²K
Stel nu nog dat de velux vrij recent is, k-waarde 1.1W/m²K, i.e. nog steeds +/- 10x slechtere "isolatiewaarde" dan het geïsoleerde dak. Als er dan relatief veel waterdamp in de lucht aanwezig is, en de ruimte wordt niet verwarmd, dan zal dat toch wel de eerste plaats zijn waar er "problemen" optreden

Heb je trouwens ook last van condensatie op de kader of enkel maar op het glas?

heb enkel condens op het raam de velux is wel 24 jaar oud misschien ander glas plaatsen

Als de Velux 24 jaar is zal het zeker nog gewoon dubbel glas zijn, K waarde 2.8 of hoger.

Ik zou beginnen met nieuw glas te plaatsen. Is gemakkelijk te doen bij een Velux. En stukken zijn gemakkelijk te verkrijgen, zelfs voor de oude ramen van 25 jaar.

Davy,

De eerste ruimte waar het vocht condenseert als alle ramen openstaan moet ik nog zien...

De enige goede oplossing is inderdaad alles deftig isoleren, zowel ramen als deuren, zodat er geen enkel oppervlak koud genoeg is om vocht uit de lucht te laten condenseren. Maar zoals je zelf zegt is dit niet altijd goedkoop of praktisch haalbaar.

Daarbij komt dat bij een goed uitgevoerde isolatie, alles nogal luchtdicht gaat zijn. Hierdoor is het dan weer nodig om voldoende ventilatie te voorzien.

Frank,

Als je nieuw glas en of ramen gaat plaatsen, zorg er dan zeker voor dat de temperaturen aan de binnenkant van raam en venster niet nog steeds te laag zijn want dan ga je nog steeds condensvorming hebben. Als je deze nieuwe ramen plaatst, en je werkt ze dan mooi luchtdicht af, moet je ook ventilatie voorzien, anders gaat de luchtkwaliteit er niet beter op worden in deze ruimte.

Enkel het glas vernieuwen is misschien ook niet zo'n goed idee, je loopt dan nog steeds kans op condens op je raamprofiel omdat dit mogelijk een nog slechtere k-waarde heeft dan de genoemde 2.8 van je glas.

Botomline is dus: zie dat je eerst zeker weet wat het probleem is voordat je stappen onderneemt om iets te vervangen. En via dit forum ga je moeilijk zeker weten wat het probleem juist is vrees ik, nogal moeilijk op afstand te achterhalen.

mvg,

Toon

deze nacht iets nieuw geprobeerd de verduisteringsgordijnen open gelaten resultaat deze morgen droge ramen

Toon:
"De eerste ruimte waar het vocht condenseert als alle ramen openstaan moet ik nog zien..." Misschien was m'n betoog van hierboven niet 100% duidelijk. Idd als alle ramen open staan, zul je geen condens hebben, maar als je de ramen de ganse dag laat openstaan => ruimte kan flink afkoelen, en dan 's avonds de ramen terug dicht => nadien ('s morgens) meer last van condensatie omdat alles lekker afgekoeld is...

Frans:
"deze nacht iets nieuw geprobeerd de verduisteringsgordijnen open gelaten resultaat deze morgen droge ramen"
Dus hoogst waarschijnlijk wsl de "slechte" isolatie van het glas die de oorzaak is.
Met verduisteringsgordijnen dicht zal je ietwat warmte tegenhouden, maw het glas zal 's nachts flink kunnen afkoelen (en zeker als het "gewoon" dubbel glas is) => condens op koudste opp = het raam
Met verduisteringsgordijnen open: de warmte in de ruimte aanwezig zal in hoofdzaak doorheen het raam ontsnappen (vraag is dan wel of je dit zo leuk vindt, maar ontsnappende warmte zie je natuurlijk niet ...), maw het raam zelf zal ietske warmer hebben => minder condensatie.

Een heel gelijkaardige probleem hadden we vroeger ook met het enkel glas, als de rolluik naar beneden was: geen condens, 's morgens rolluik naar boven, en 5 minuten later stond er condens op het raam... Op die plaats heeft het dus wel veel geholpen om raam+kader te vervangen. (idd met glas alleen vervangen, veel kans dat er condens optreed op de kader.)

davy
dat wil dus zeggen dikke pech voor mij 18 cm bij geissoleerd nieuwe plafonds gelegt (velux is er mee uitbekleed )ja dat zal voor volgende zomer zijn dat zie ik voor de moment niet zitten bedankt voor de raad
gr frans

Maar bij ons is het toch wel héél raar: geen condens op het veluxraam, noch op het kader aan de binnenkant.
Maar deze dagen (lees: vrieskou) lekt onze velux in de slaapkamer.
Situatie:
- goed geïsoleerd dak (23cm isofloc +dampscherm)
- recent (samen met dak) geplaatste velux (k 1,1)
- slaapkamertemperatuur ca 18°C, luchtvochtigheid was 's morgens ca. 42%
- wij laten wel de verluchtingsklep van de velux permanent open. Nu hebben we gemerkt dat het lekken blijkbaar duidelijk minder is (weg is?) wanneer we die klep dicht doen bij dit weer.

Het moet dus iets te maken hebben met condens die op een verkeerde manier langs het kader wegloopt en zo weer binnenkomt?
Het bizarre is ook dat dit al de tweede winter is die we in onze hernieuwde slaapkamer meemaken, maar dat dit lek nu voor het eerst (op 2 ramen) optreedt.