houthaard met reuze boilervat

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste mensen, Ik heb hier in het verleden al een paar keer een idee geplaatst waarvan ik meende dat het het ei van Columbus was, mij veel geld zou besparen én het milieu minimaal zou belasten. Telkens zijn jullie met-veel-meer-kennis-ter-zake-dan-ik er uitzonderlijk efficient en heel beleefd in geslaagd mij binnen de kortste keren weer met beide voeten op de grond te krijgen en mijn wilde plannen te verbannen naar het rijk der dromen.
Ik heb er echter weer ééntje....
Sinds jaar en dag bevindt zich onder onze woning een "regenwaterkelder" waar ruim 30.000 liter regenwater in zit. Wij krijgen dan nooit verbruikt. Zelfs niet met de buren die er ook hun toiletten mee doorspoelen, maar met hun daken hem ook weer bijvullen....
Nu wil ik al jaren iets met dat water aanvangen. Vandaar het volgende idee:
Onze renovatie moet zich nog uitbreiden naar de gelijkvloerse verdieping. We wonen nu op het eerste in een afgescheiden appartement. Bendeden moet dus nog een verwarmsysteen uitgedokterd worden. Warmtepomp genoot mijn voorkeur, maar de lokatie is niet toegankelijk voor een boring (rijwoning). Voor pellets voel ik mij te afhankelijk van de specificiteit van de brandstof. Ook de opslag en toevoer naar de brander is niet ideaal. Ook van gas zou ik onafhankelijk willen zijn. En, en, en daar komt het: wij zijn verknocht aan een haardvuur.
Dus we willen sowieso een haard hebben. Die bestaan met warmtewisselaars (ja, ik heb ook de thread gelezen over dgg, maar ik stap voorlopig nog niet van het principe af, hooguit van het merk, en dan nog...)
Nu zou ik liefst helemaal geen conventionele (gas)ketel meer willen bijplaatsen. Ik ga wel de leidingen voorzien voor de toekomst. Liefst zou ik de watervoorraad onder het huis aanwenden om warmte in op te slaan zodat ik elke morgen die warmte kan aanwenden om het huis op te warmen voor de haard aangestoken wordt. Maar ik wil nog verder gaan. Stel ik heb een griepje. Ik wordt al een dagje ouder en kan mij voorstellen dat ik dan een dag of 3 absoluut geen energie heb om met blokken hout te sleuren. Ook dan zou ik warmte uit het voorraadvat willen halen. Ik zou dat tot ongeveer een week willen kunnen uitzingen zonder de haard te MOETEN aansteken. Inclusief de mogelijkheid om daar ook SWW uit te halen.
Ik heb nog geen berekeningen gedaan omtrent de warmtevraag voor de woning, maar gezien de groote ervan zal het niet weinig zijn, ook al streven we naar een LEW na de renovatie.
30kW lijkt mij echter wel voldoende te zullen zijn.

Voor de zomermaanden denk ik aan een aanvullende zonneboiler voor SWW, of gewoon een geiser die dan conventioneel op gas werkt volgens het doorstroomprincipe.

Principieel wil ik dus een degelijk geïsolleerd buffervat van ettelijke duizenden liter water bouwen, waarin ik zelf een aantal warmtewisselaars zou plaatsen om een week lang zonder haard toch CV en SWW te hebben.

Ben ik weer luidop aan het dromen of zou dit iets kunnen worden?
Alvast bedankt,
Groeten,
Kurt

Reacties

reken even mee: 30 kW gedurende 10 uur = 300 kW;

Je hebt een vat van 10.000 liter; je toevoer naar radiatoren moet > 50 graden zijn. Als je nu het buffervat opwarmt naar 75 graden zit er in het vat 25x1.16x10=ca 300 kWh warmte (onder de 50 begin je niets mee)

Dus precies genoeg voor 1 dag.

Als je dan je warmteverliezen op je vat gaat tellen zie je dat dit nooit gaat werken.

Ik zou toch een pelletkacheltje overwegen; dan stook je zolang je gezond bent en aanwezig op je houtkachel. Een pelletkacheltje 8 kW-10kW koop je voor 2000-3000 euro, met tijdklok; die laat je s ochtends 2 uurtjes branden (=4 kg pellets) en als je ziek bent.

Als je dat 150 dagen per jaar zou doen kost je dat 600 kg pellets = iets van 100-120 euro.

de pompen die je nodig gaat hebben (stroomverbruik) kosten al meer voor de warmtewisselaars en cv pompen.

En de isolatie gaat al meer kosten dan je pelletkacheltje

Zoek eens op Sonnenhaus op dit forum of internet, dat is nog enigszins reel: het vat rechtop in je huis zetten , zeer goed isoleren en je huis er omheen bouwen en op minimaal LEW isoleren.

Mvg Arnold

Ik denk dat je eerst je benodigde vermogen moet berekenen.

Er zijn ook pelletkacheltjes van 12 kW te krijgen, daar moet je ene heel eind mee kunnen komen. Je hebt dan een buffervatje van 800 liter nodig. Die samen incl. aanleg etc. kosten misschien 7.000 euro

De houtkachel, warmtewisselaar, isolatie van je tank, leidingen etc. zeker het 3 voudige.

Waarom zou je energie in water op willen slaan als het al keurig opgeslagen zit in pelletjes?

Arnold

kurt

om te beginnen, met een K30 (en ik zou proberen verder te gaan) zou je met 10 a 12 kW moeten toekomen, is dat niet het geval moet je beter isoleren.
arnold z'n oplossing zal installatietechnisch goedkoper zijn, daar ben ik quasi zeker van, maar je bent dan inderdaad nog afhankelijk van de brandstof.
een goede houtkachel met ingebouwde warmtewisselaar, incl veiligheidstoebehoren kost je ruwweg 5000 euro, daar komt nog een buffervat bij (neem 2 a 4000lt), 2500 a 3500 euro, een friswaterstation a 1400 en je zit bij een 9 a 10.000 euro + btw, neem je er nog een systeem bij om de zon op twee niveau's in je buffer te steken (schichtladung) komt er nog eens bijna 2000 euro bij.
als je van alles het goedkoopste zoekt, kan je er misschien nog 1000 euro afpitsen.
een degelijke oostenrijkse of duitse pelletskachel kost ook 6000 euro, neem daarbij de boiler en dan is die 7000 euro m.i. toch aan de zuinige kant gerekend.

arnold heeft een punt wat de bouiler betreft, mar als je bv met vloer- en muurverwarming zou stoken, heb je heel wat meer mogelijkheden, want dan zij t° van 30° nog wel bruikbaar, en daarmee verdubbel je de kapaciteit van je systeem. deel daarbij je nodige vermogen door 3 (moet zeker haalbaar zijn) en je komt met een goeie 1500 lt toe putje winter, neem je een buffer van 4000 lt, haal je allicht 3 dagen.

verder gaat arnold z'n vergelijking niet echt op, want hij haalt een pelletskacheltje aan van 10 kW dat ie 2 uur laat branden, dus 20 kW haal je eruit, daarmee kan je met jou voorbeeld de woning nog geen vol uur verwarmen, zelfs al haal je je benodigde vermogen naar beneden naar 10 kW, kan je maar net je woning verwarmen als je continu stookt, ik begrijp arnold z'n redenering dus niet helemaal.

maar je ziet direct dat goed isoleren een must is om op een zinvolle manier met hout te stoken, anders wordt je slaaf van je ketel.

hans d

Weet één van jullie hoe ik de dubbele berichten weer kan bewerken/verwijderen? Het is niet de bedoeling dat ik mezelf blijf herhalen...
Kurt

waarom een combinatie van vloerverwarming en radiatoren? ga toch ineens resoluut voor stralingsverwarming? als je een beetje inventief bent lukt het misschien toch, en dat geeft je veel meer mogelijkheden.
dat delen door 3 is als je beter isoleert en er voor zorgt dat je met 10 kW toekomt, zoiets moet haalbaar zijn!
maar die waterput gebruiken als buffervat kan je wat mij betreft wel vergeten, voor een buffer moet je in de hoogte gaan, niet in de breedte! anders heb je absoluut geen gelaagdheid en haal je 2 keer niks uit je buffer vrees ik.
friswaterstation is een combinatie van pomp en warmtewisselaar (en een regelingetje) waarmee je met je warme cv-water warm drinkwater maakt.
in elk geval, wat je ook doet, gelaagdheid is een eerste vereiste, anders zijn al je inspanningen voor niks vrees ik.

hans d

Ik wou dat ook even melden zoals het vorige bericht dat een grote kelder nog geen goed buffervat zal opleveren.
De gelaagdheid is werkelijk een must.
Dus je moet een VAT vertikaal kunnen plaatsen om die lagen te krijgen.
Zo heb ik toch mijn info gekregen vorige week en ik geloof mijn instructeur.
Let dus even op!

Succes verder met je K30.

kurt
ik zal wat roet in het verhaal komen gooien

ik heb ervaring met een iets kleinere installatie, zal je ondertussen al wel gevonden hebben in het forum, dus niet helemaal vergelijkbaar.

overeenkomst is de kachel met serpentain (niet dgg) met het vuur echter deze kan wel vervangen worden door een pelletkachel of pelletinbouwhaard. Bij deze laatste is een buffervat niet echt nodig.

hetgeen je dus wil doen is in één dag het verbruik van minstens 3 dagen consumeren. Heb je al uitgerekend hoeveel dit is in hout met het zwakke rendement van een kachel (zie verder)?

volgend punt: wat is de vloeroppervlakte van de 30.000l put? en daarop rust 30 ton en die 30 ton moet rusten op een isolatiemateriaal met een (liefst waterdichte) folie? Ik vrees voor dat er snel een lekje ontstaat met alle gevolgen van dien, zeker als je al wat hogere (>50) temp wil halen.
Een speldekopje is voldoende voor rampzalige momenten (ik spreek van ervaring midden in de nacht). En geloof de specs van de fabrikanten nu eenmaal niet want die zijn daarop niet getest.

bij mij hangt palfonsverwarming

bereken eens de warmteverliezen van de voorraadput, de pompverliezen om de warmte eerst in en dan uit de put te halen samen met het rendement van een houtkachel en reken hierop je houtverbruik.

het leuk is als je jonger bent om hout te halen, te zagen, te stapelen, binnen te halen in weer en wind én nog eerst je kachel aan te steken vooraleer er warmte is (indien de boiler leeg is). Sommige mensen (meestal onze dames) willen op een bepaalde leeftijd gewoon aan het knopje kunnen draaien gelijk elders het geval is. Zorg dus dat je dame ermee akkoord gaat (ik spreek van ondervinding)

Toch succes gewenst als je doorzet en heb je vragen PM maar

Bedankt voor het roet. Met Sinterklaas op komst komt het best van pas . Maar het zijn ook precies dat soort reacties die ik nu zoek en apprecieer.

Het verbruik van 3 dagen in één dag consumeren? Ik versta dit niet goed... het (nominale) verbruik van drie dagen in een buffervat opslaan. Dat is wat ik bedoel. Maw op dag 1 warm ik het buffervat op. Dat blijft in principe op temperatuur gehouden. Normaliter wordt er alleen warmte uitgenomen voor sanitair verbruik en 's morgens om het huis op te warmen voordat de haard wordt aangestoken (een uurtje of twee). Daar is 1000 liter voldoende voor. Dit werkt, er zijn mensen die het toepassen en daar best tevreden mee zijn. Maar ik wil verder gaan en meer warmte opslaan zodat in geval van ziekte, geen zin of kater er geen hout moet aangesleept worden. In UITZONDERLIJKE gevallen dus zal het voorraadvat echt aangeboord worden.

Jullie spreken van een kelder, maar in mijn eerste mail spreek ik van een 'regenwaterkelder' Dat ding is 'overschot' van een brouwerij en bevat sinds meer dan 100jaar 30.000 à 40.000 liter water en heeft een ronde bodem. Rampen kunnen dus niet gebeuren. Het water is er al... alleen is er geen isolatie. Ik ben ook niet van plan die 30.000 liter te gebruiken. Daarom zoek ik op dit forum naar de 'juiste' hoeveelheid. Die kan ik makkelijk afzonderen door 1 of meerder muren te bouwen in die 'kelder', daarin isolatie te plaatsen en daarover een folie (Epdm van 2,5 mmm is echt wel heel sterk. Ik heb er op mijn dak liggen en heb hem zelf geplaatst: is niet kapot te krijgen). Als de folie toch ooit lekt tussen de drukvaste platen en het opgespoten PU schuim dan komt dat water terecht waar het al altijd geweest is tot nu toe: gewoon gevangen in de originele kelder. Leeglopen kan dus niet en veel water zal er ook nooit in de isolatie terecht komen omdat die op zich waterafstotend is. Ik gebruik dus de wanden van de originele 'kelder' als wanden voor mijn buffervat. (ik maakte zo een leuke typfout dat ik ze eigenlijk wou laten staan: e ipv u in buffervat).
Palfonsverwarming is mij niet bekend, maar ben wel nieuwsgierig, tenzij je plafond bedoeld, en dan ben ik nog nieuwsgierig, want daar ken ik bijzonder weinig van.
Wij stoken al 8 jaar op hout en vinden dat nog steeds heel leuk (ja, ook de echtgenote heeft er van genoten). Maar ik voorzie wél de leidingen om in een andere (droge) kelder een andere brander (gas, pellets,...) te kunnen aansluiten op het moment dat we geen zin meer hebben in dagelijks hout aanslepen. Alleen wil ik voorlopig de kost van een (dure) dubbele installatie ontlopen.

MAAR, Maar, maar, ... door een andere thread te lezen op dit forum kom ik dit tegen: http://www.jolly-mec.it/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=7&phpMyAdmin=5f8677cfd58d71c585b3fadb5eefd3ce

Is dit het perfecte alternatief?

Groeten
Kurt

vraag je eerst eens af hoeveel kilo hout je per jaar gaat gebruiken.

Stel 12 kW verwarmingslast dan zegt een vuistregel per jaar ca 1000 m3 gas + warmwater zeg 300 m3 gas = 1300 m3 gas. Stel je rendement van je kachel op 75% dan is dat ca 3200 kilo hout

Ben je bereid dat aan te gaan slepen?

Mvg Arnold

kurt

nee, dat zijn convectoren, dat is net het tegenovergestelde!
stralingsverwarming = vloer/muur/plafondverwarming.

een ronde kuip isoleren? hoe ga je dat doen met een harde drukvaste isolatie? en je blijft zitten met het feit dat je geen gelaagdheid hebt!
vergeet dat gekke idee, als je zoveel plaats hebt, kan je dan geen buffervat van 5000 (of 2) plaatsen? ik denk trouwens dat dat niet zoveel duurder zal zijn, en een stuk efficiënter.

wat dat alternatief betreft, nooit 2 verschillende brandstoffen in één verbrandingsruimte is mijn goede (?) raad, dat is vragen om problemen. wil je met hout verwarmen en een venstertje hebben, kijk dan eens op
http://www.normatherm-heiztechnik.de/fachinfo.html

hans

Ja Arnold, ik ben bereid om dat aan te slepen. Ik doe dat nu ook en dan nog naar de eerste verdieping.
Die gelaagdheid is een ander paar mouwen, waarover iemand mij wat achtergrond info zal moeten geven. Ik snap namelijk niet waarom een gekocht buffervat van 5000 liter wél gelaagdheid zou hebben en een zelfgebouwd buffervat niet. Verkrijgt een volume water niet automatisch gelaagdheid of hoe werkt dat nu precies?
Ik dring wat aan omdat de toegang tot de ondergrondse kelderruimte een putdeksel van 60x60 is. Ik krijg daar bakstenen en isolatie of ander bouwmateriaal door, maar geen vat van 5000 liter. Ik heb nog wat zitten surfen op afmetingen van buffervaten, maar vond niet echt iets.

Bedankt voor de normatherm tip, dat spreekt mij erg aan.

Maar zo stillaan krijg ik door dat het idee nog steeds met haken en ogen aan elkaar hangt. Misschien moet ik eerst mijn probleem even beschrijven alvorens zelf met een -niet werkbare- oplossing af te komen. Ik wil een ruimte verwarmd krijgen van 275m², gebruikmakende van een houtverwarmingsysteem met open vlam (type open haard), vanwaaruit de warmte kan gedistribueerd worden naar de verschillende ruimten (CV werking), dat sanitair warm water kan voorzien en dat autonomiteit heeft om zichzelf aan te steken en een tijd (1 tot meerdere dagen) zonder bijstoken van hout de ruimtes kan verwarmen.
(die Jolly-mec met water/gas/hout -zie link- kan dat dus, vandaar mijn enthousiasme)

Groeten en alweer bedankt allemaal voor jullie bijdrage...
Kurt

OK een raadseltje :

Je hebt 2 identieke buffervaten, het eerste staat vertikaal, is perfekt "gelaagd", meet bovenin 80° en onderin 20°. Het tweede ligt plat, er is van gelaagdheid geen sprake, en meet overal 50°. De vloerverwarming behoeft een temperatuur van 30°. MET WELK VAN DE 2 BUFFERVATEN GA JE HET LANGST TOEKOMEN?

vr gr
Pluto

@kurt

roet en de sint mooi gevonden

eerst uw hoeveelheid hout:
een k30 verbruikt 55KWh/jaar/m2 en met 275m2 gedeeld door uw houtverbruik zou dit neerkomen op een calorische waarde van 4,7 voor hout. Indien ik me nog herinner van tijdens mijn studies (als zo'n 15j geleden) denk ik dat kastdroog hout een energiewaarde had van 4KW. Een open haard principe levert een slecht verbrandingsrendement (niet hoger dan 40%)
Je kan iets recupereren maar niet veel door de serpentin, deze neemt gewoon warmte af van de vlam en verhoogt het rendement niet van de haard. De haarden die op watertemp regelen die veroorzaken een slechte verbranding, wat met het hout zorgt voor aanladen van deur en schouw.
Je kan wel een rookgassenrecuperator in de schouw steken die die warmte eruithaalt, heb ik niet gedaan wegens de kosten en voor mij het risico van verstoppen én omdat ik ook futurex wou branden.

Het opwarmen vergt het grootste piekvermogen. 's morgens en 's avonds bij het thuiskomen draait een ketel enkele tijd op maximaal vermogen, dus uw systeem zal niet anders reageren. Meestal duur dit ook een tijd, stel nu nog 1 's morgens en 2 's avonds, dus drie uur in totaal. Dan moet jij al minstens 3 uur stoken in die mate dat de verschiltemp van wat in en uit de serpentain gaat minstens dezelfde is als deze van de verwarming. Reken maar uit hoeveel dit zal zijn.
Indien die pomp(en) op 700l/h staan dan spreken we over een watervolume van 2000 L. De rest is dan een blok aan je been die die 2KL maar zal afkoelen.

plafondverwarming heb ik leren kennen in zwitserland in de wachtpaatsen van de telefriques. In de vorm van plafond maar ook muurverwarming. Het waren enkelplaatsradiatoren op lage temp die de lucht niet opwarmden maar een lekkere stralingswarmte gaven terwijl je toch buiten zonnestalen in openlucht stond.
Het enkelplaatsysteem wordt gebruikt, horizontaal hangend aan het plafond en ingewerkt in het vals plafond aan de inkoms van de Makro.
Zelf heb ik een hangen en dit lijkt sterk op een zonnepaneel. langs de lange wanden lopen dikke buizen. Tussen die dikke lopen over het plafond heen dunne buizen. Tussen die dunne buizen zitten metalen plaatjes (wit, in tegenstelling tot een ZP). Elke 60 cm zit wel een metalen plaatje die de buisjes op hun plaats houden.
Nadat de verantwoordelijke technische installaties Roeselare mijn uitvoering heeft gezien heeft hij in de Hallen in Roeselare het verwarmingssysteem laten vervangen door een gelijkaardig plafindverwarming als in de Makro, maar dan zonder vals plafond.

Wat het isoleren betreft, indien het geen kwaad zou kunnen dat je folie lekt, waarom heb je hem dan nodig? Wel je zal je isolerend effect kwijt zijn, water kruipt waar het niet gaan (lopen) kan.

met de gelaagdheid zit je wel snor indien je met een serpentain werkt. Hierdoor werk je ook met een gesloten systeem.

je wilt verder gaan dan enkel de dagelijkse behoefte. Hou er dan rekening mee dat er dagelijks een bepaalde hoeveel op een hoge temp daar gewoon staat uit te stralen en dit moet je ook dagelijks aanvullen.

mijn vrouw heeft nooit anders gekend dan het aansleuren van hout, het zagen, het stapelen, je kent het verhaal. Iedereen in het ouderlijk huis had er zijn handen mee vol.
Bij mij thuis hadden ze een centraal verwarmingssysteem, warme lucht, kolenkachel à la pelletsysteem met voorraad waarbij de kolen uit de koker vielen door zwaartekracht (dus pellets is de moderne vorm met elektrische aandrijving) die maar éénmaal, tenzij bij héél erge vrieskou iets meer per week met 3 kolenemmers moest gevuld worden. Na 15 jaar (iets vroeger zelfs kwamen de opmerkingen) was mijn vrouw haar eigen gekozen systeem beu ze wou aan het knopje kunnen draaien zoals iedereen.

Niet iedereen is én blijft het milieu (en soms zijn beperkingen) eeuwig trouw. Behoed u voor uw relatie.

voila in denk dat ik de meeste openstaande punten behandeld heb
CU
Marc

Nog een raadseltje:

Je hebt 2 identieke buffervaten, identiek geisoleerd

De ene staat in je huis in de verwarmde schil en de andere ligt onder je huis.

Welke geeft de meeste verliezen en hoeveel verlies geeft degene met het minste verlies

Mvg Arnold

Kurt op 17.11 :

"Ik kan de retour van de ratiatoren op 90° laten binnenkomen in het vat en ze ter hoogte van 70° laten naar buiten treden. Zo benut ik de warmte van het vat op 90° en werk ik toch met een stooklijn van 70-50"

Zo, je radiatoren leveren warmte aan het vat ?
Met hun retour op 90° , om er dan een vertrektemperatuur van 70 ° in te steken ?

Er moeten dringend nog een paar hoofdwetten bijgeschreven worden in de thermodynamic.

Rik

Beste Kurt,
ik heb met belangstelling je discussie gelezen en kom terug op je warmtepomp. Als je nou een water/water warmtepomp gebruikt om "warmte" uit je 30 m3 vat te halen dan kan je met een ongeisoleerd vat werken, eventueel warmte uit de bodem gebruiken om je vat op ca 10°C te houden maar ook restwarmte van je haard. Door de lage temperatuur van je buffer is het niet nodig om deze te isoleren. Een warmtepomp kan je vat immers makkelijk tot 5 graden afkoelen. Als je 30000 liter 10 graden afkoelt kan je met een warmtepomp 350 kWh aan warmte winnen! Dit dmv bv vloerverwarming verdelen en klaar is kees. wellicht iets te simpel voorgesteld maar lijkt mij goed realiseerbaar. ben benieuwt naar je reactie.

groet,

\\henk

Ge kunt uit een buffer aan de éne kant niet méér energie (of warmte) uithalen, dan datgene wat ge er aan de andere kant insteekt. Gelaagdheid en een vertikaal staand vat creëren geen energie (alhoewel dat sommige fabrikanten van buffers de mensen trachten wijs te maken dat dat wél kan - waarschijnlijk ook een nieuwe wet van de thermodynamica) Een buffer dient om energie (warmte) tijdelijk te stockeren, dat is de énige functie. Bij een zonneboiler hoort een buffervat omdat je niet altijd gaat douchen op het ogenblik dat de zon schijnt. Bij een houtketel hoort een buffer omdat het vermogen van de houtketel niet regelbaar is en véél te groot voor een normale woning. Een speksteenkachel is een houtkachel met ingebouwde buffer. Een vloerverwarming is ook een soort van buffer. Massa binnen de geïsoleerde schil is ook een soort van buffer. Buffers bestaan reeds zeer lang. De fles met warm water die wij vroeger meekregen naar bed was ook een buffer, die hield je voeten enkele uren warm.

vr gr
Pluto