regeling verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wij hebben een huis gekocht,de verwarming gebeurt met een HR-ketel op aardgas en een aparte gasboiler voor warm water maar er stonden nergens thermostatische kranen op de gietijzeren radiatoren en de thermostaat in de living stuurde de pomp en de ketel.
Nu hebben we overal thermostatische kranen op de overgedimensioneerde gietijzeren radiatoren geplaatst,de thermostaat in de living stuurt nu de ketel terwijl de pomp constant draait,de ketel heb ik ingesteld op +- 45-50 graden,zo kan ik alle ruimtes relatief nauwkeurig en aangenaam op hun respectievelijke temperatuur brengen en houden.Mijn vraag is nu of dit een goeie oplossing is of kan ik dit nog aanpassen en verbeteren zonder (uiteraard) exuberante kosten.Alvast bedankt.

Reacties

is het niet beter dat de thermostaat de pomp bediend,
en heeft u overal thermostaat kranen geplaatst,pas zo kan u overal de warmte regelen zoals u wil
want nu krijg ik de indruk dat u de watertemperatuur moet in stellen,om de warmte binnen te regelen
en dat kan niet de bedoeling zijn

u heeft ingesteld op 45-50 dat is wel ongeveer de beste instelling voor het rendement

Het is inderdaad ook mogelijk om de thermostaat de pomp te laten bedienen, maar het is echter niet direct duidelijk of dit meer dan wel minder energie zal verbruiken. Indien je immers je pomp stuurt, zal de ketel op een constante temperatuur willen blijven (door de aquastaat sturing), waardoor hij soms nodeloos zal opspringen.
Of dit dikwijls gaat gebeuren of niet, hangt af van de constructie van je ketel en de isolatie ervan. Hoe minder warmte de ketel kan verliezen, hoe beter uiteraard. Indien de ketel echt heel weinig warmte verliest, kan het interessant zijn om de pomp te sturen ipv de ketel.

Misschien is het ook mogelijk om je thermostaat zowel de ketel als de pomp te laten bedienen. Je kan dan wel best de pomp altijd een tijdje laten nadraaien om de ketel nie te laten oververhitten als deze stopt met branden.

Het is moeilijk zo te zeggen welk van de twee optimaal is. Je kan eventueel beide eens testen en je verbruik bijhouden en op basis daarvan dan uiteindelijk beslissen?

mvg,

Toon

Dit jaar hebben wij de keteltemperatuur laten dalen van 75C naar 55C, ik hou lek dag het verbruik bij, we zitten al op veel minder dan vorig jaar, zelfs het afgelopen WE viel best mee.

vroeger hadden wij ook een HR+, maar wel iets primitiefs van 40 kW (Radson 350). Het werkte alles of niets, met een gewone schouw, met waakvlam. Daar hebben wij zoals de temperatuur laten dalen van 75 naar 65C, met een verminderd verbruik, ook de waakvlam hadden wij iets lager geschroefd (pas op niet mee overdrijven), de pomp had 3 standen, die hebben we van max naar stand 2 gezet. de pomp bleff namelijk 15 min na branden doordraaien, bij de maximale stand werden onze radiatoren zelfs koud.

MarcelVM,het is niet zo dat ik de watertemperatuur van de ketel moet instellen om de warmte binnen te regelen,het is inderdaad zo dat we overal thermostatische kranen hebben.
Bijkomend vraagje:kan er op iedere ketel een WAR aangesloten worden en zou ik hiermee gebaat zijn?andere tips?
bedankt voor de reacties en de nuttige tips.

Een WAR gaat zoals je waarschijnlijk wel weet de vertrektemperatuur van je verwarmingscircuit regelen. Dit kan je op twee manieren doen: de ketel laten moduleren zodat het water dat hieruit komt direct de juiste temperatuur heeft, of de ketel op een vaste temperatuur laten werken en dit "heet" water mengen met kouder retour water.

Het zuinigste systeem is waarschijnlijk het eerste, maar dit vereist dat de keteltemperatuur instelbaar is door de WAR. Indien je ketel dus enkel een mogelijkheid heeft om een temperatuur in te stellen op de ketel met bvb een draaiknop, zal een WAR op de eerste manier vrij moeilijk worden denk ik.

Dan is er natuurlijk nog de tweede manier mogelijk, waarbij de WAR dus in feite de mengkraan zal aansturen op basis van de gewenste vertrektemperatuur naar je radiatoren.

Of je gebaat zal zijn met een WAR hangt dus af van de mogelijkheden van je ketel. Volgens mij zal een WAR op de tweede manier niet echt veel bezuinigingen teweegbrengen. WAR rechtstreeks op de ketel lijkt mij vooral nuttig te zijn bij condenserende ketels, al hebben zo ook een (geringe?) invloed op niet condenserende modulerende ketels.

mvg,

Toon

Beste Kat & Nico,

ik ben nog een stap verdergegaan, en onze keteltemperatuur staat nu op 35°C, maar ook dag & nacht. Vorig jaar was het altijd 55, behalve de écht koude dagen, dan was het 60°C. Sinds nu exact een jaar hou ik ook alle dagen de meterstanden bij, + de temperatuur van de website van het KMI. Dan komt de statisticus in mij wakker, en als ik een model maak om de buitentemperatuur in rekening te brengen met het aardgasverbruik, dan zie ik dat ik statistisch minder verbruik dan vorige jaar, en we krijgen het hier éven warm. Sinds zaterdag staat de ketel wel op 40°, maar dat zou morgen weer naar 35 moeten kunnen gaan.

Franky,

zolang je het warm genoeg krijgt en je ketel staat niet continu te pendelen is dit ok.

wij hebben ook ons vermogen gesoerd van 24 naar 18 kW.

toch ook even rekenen en de zaken eens omdraaien: vorig jaar was ons verbruik op de koudste dag 14 m³ of zo een 140 kWh. bij een continu draaiende ketel heb je dan maar 5,8 kW nodig, bij de helft van de tijd op en de helft af 12 kW. Het gaat hier om de koudste dag.

Maarten