Gashaard toch goedkoper dan CV.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

IK heb vandaag eens het gasverbruik gemeten wanneer mijn CV aanstaat voor 1 uur in de woonkamer en idem voor mijn gashaard.
Resultaat CV :
Buitentemp : +- 1 graad
Binnentemp 19u30 20 graden
Binnentemp 20u30 21 graden
Verbruik : 1,72 m³

Resultaat gashaard :
Buitentemp +- 1 graad
Binnentemp 22u10 20 graden
Binnentemp 23u10 21 graden
Verbruik : 0,857 m³

Dus opwarming is blijkbaar hetzelfde maar de gashaard verbruikt wel de helft minder dan de CV.

Reacties

Dit is toch wel een serieus verschil.

Kunnen de ketel, CV-leidingen en radiatoren zoveel energie verspillen?

Ik zou morgen eens de omgekeerde volgorde nemen. Eerst de gashaard en dan pas de CV testen, met dezelfde tijdsinterval.
Misschien was de warmte opgeslagen in de muren de spelbreker?

Karine,

Dat is interessant.
Maar heeft de CV in dat uur ook niet andere ruimtes mee verwarmd? bv. badkamer oid?

Hallo Karine,

Ik vermoed dat de CV installatie niet aan haar normale rendement komt, omdat ze voor een veel hoger vermogen berekend is dan alleen da woonkamer.

In onze huidige situatie, na verbouwing naar LEW, draait er een oude gasketel (ooit "hoogrendements") van 22kW, die enkel twee kleine radiatortjes verwarmt. Het gasverbruik is abnormaal hoog, door de vele brander-starts, vermoed ik. Gelukkig gaan we binnenkort helemaal op biomassa stoken, met een Finoven.

Maar ik denk dat er wel iets te leren valt uit je metingen. Lucvt vroeg zich af: "Kunnen de ketel, CV-leidingen en radiatoren zoveel energie verspillen?" Ik denk dat er inderdaad nogal wat verloren kan gaan, als een CV installatie niet "volmaakt" berekend is. Maar om te besluiten dat gashaarden per definitie meer ecologisch/ zuiniger zijn dan CV lijkt mij te drastisch.

karine en de anderen

jullie vergeten nog een paar aspecten:
- wat voor soort gashaard, en wat voor soort cv-ketel wordt hier vergeleken? want daar kan mogelijk al een groot verschil mee verklaart worden.
- ook niet te vergeten is dat een kachel rechtstreeks verwarmd (en dan waarschijnlijk nog met een belangrijk deel stralingsverwarming) wat voor 1 ruimte zeker een voordeel is.
- als een cv-ketel stil staat moet je hem eerst op temperatuur brengen, inclusief al het water dat erin zit, daarmee ben je ook direct een pak gas kwijt.

maar 1 ding is zeker, als je inderdaad maar 1 ruimte moet verwarmen, en geen warm water maken, zal een kachel quasi altijd beter scoren. maar alqs je dan een tweede kachel nodig hebt om bv. de badkamer te verwarmen, wordt het al een heel ander plaatje.

hans d

Ja er gaat inderdaad wel wat energie verloren tussen gasmeter en radiator zeg maar.

Het plaatje wordt nog aanschouwelijker als je in kWh gaat rekenen ipv. m³ gas. Eén m³ aardgas bevat afgerond 11,5kWh (volgens mijn factuur...).

Op een uur heeft Karine dus verbruikt:
19,8kWh met de CV (10 elektrische radiatoren/convectoren van 2000W 1 uur lang op vol vermogen)

9,8kWh met de gashaard (5 elektrische radiatoren/convectoren)

Let wel ik pleit hier niet voor elektrische verwarming: dit is enkel ter verduidelijking.

Ik heb ooit eens echt moeten overschakelen naar elektrische verwarming na een panne met de CV. Ik was toen blij verrast dat ik toch nog de hele dag 20,5° kon aanhouden in de woonkamer met 1 el. verwarming op 1000W. (was toen wel 9° buiten en 't is geen grote woonkamer)

Veel CV installaties hebben een zeer slecht verdeelrendement.
Waar liggen de buizen ? Vaak op het blote beton, met geen isolatie ERONDER.
Reken maar dat daar veel warmte gewoon verloren gaat terwijl de ketel die toch maar moet produceren.

Rik heeft wel een punt.

In veel berekeningen wordt er geen verlies berekend voor buizen welke binnen de verwarmde schil liggen.

ALs die buizen echter een ruimte doorlopen welke op dat moment geen warmtevraag kennen, dan is er toch een riant verlies.

Dus in situaties dat ketels ver van de warmteafgiftebronnen staan en diverse onverwarmde kamers doorlopen is er wel degelijk een verschil in verbruik in vergelijking met een situatie waar de ketel dicht bij de warmteafgifte bronnen is geplaatst.

Hier zit wel degelijk een voordeel voor decentrale verwarming.

Juist, René.

En het voordeel groeit naarmate de totale warmtevraag van de woning kleiner is (en noodzaak of wenselijkheid tot verwarmen van slaapkamers verdewenen is) : waarom zou je dan nog warmte rondwalsen doorheen buizen naar radiatoraansluitpunten met thermostatische kraan erop, of in een vloerverwarming voor slaapkamers gonbetert ?

Ik vind dat in de EPB de cijfers voor verdelingsrendementen nog veel te gunstig zijn want dat lang niet alles is gezegd met het antwoord op de vraag "liggen buizen of luchtkanalen binen het beschermd volume?". Iedereen zegt immers "ja" als er geen buizen of luchtkanalen doorheen bvb een onverwarmde zolder of een garage lopen. Is daarmee dan de kous af ?
Hoeveel buizen liggen er niet op het blote beton, met isolatie alleen erover en ernaast, en NIET ook ERONDER ?
Hoeveel m² vloerverwarming heeft de daaronder nodige EXTRA isolatie, juist omdat het hier gaat over vloerverwarming ?
Men rekent die isolatie geheel in als isolatie van de vloer, en houdt geen rekening met het feit dat de warmteoverdracht naar de grond (of naar een kruipruimte of kelder) niet is vanaf binnentemperatuur, maar vanaf de werkingstemperatuur van het systeem.
Voor het verschil tussen die beide wordt hier extra verlies geboekt ! Daar denken de vv-adepten gewoon niet aan.
Niet dat ik iets tegen vv heb.
Wel heb ik iets tegen slordig rekenen en tegen het volgen van veronderstelingen, loze theorie en blinde dogma's.
Het is bewezen dat vv-systemen gewoon meer verbruiken dan systemen met radiatoren en/of convectoren, ondanks het verschillende temperatuurregime.

Rik

Het plaatje wordt nog aanschouwelijker als je in kWh gaat rekenen ipv. m³ gas. Eén m³ aardgas bevat afgerond 11,5kWh (volgens mijn factuur...).

waar komt die stijging vandaan,een instalateur vertelde mij
over 30 of 40 jaar terug,werd er van uitggegaan dat gas 7.4kwhopbracht en mazout 9.2kwh
nu zie ik die waarde steeds maar steigen tegen over mazout
terwijl ik nooit anders geweten heb dat mazout,minstens 1kwh hoger lag dan gas
lobby werk of zie ik het verkeerd,maar als ik mijn huis vergelijk met dat van mijn kinderen;en hun gas rekening zie houd ik het toch bij mazout
terwijl zij condenserende ketels hebben,en als ik bij hen moest wonen het toch een graad of twee warmer zou moeten zijn
ik ben dan nog de hele dag thuis en zij gaan werken,en mijn zoon verwarmd zeker niet meer dan nodig is

marcel

er is rijk en arm aardgas, en van alles daar tussenin. daarom ook wordt gas vandaag niet meer per m³ maar per kWh afgerekend.
die 1.5 is rijk aardgas, in antwerpen zit aardgas meestal tussen 9.5 en 10 kWh/Nm³.
40 jaar geleden? dat was waarschijnlijk nog stadsgas, dat was inderdaad veel armer.
vandaag worden gassen gemengd om een min of meer homogeen mengsel te krijgen, want gassen van verschillende oorsprong (nederland, noorwegen, algerije, rusland,...) hebben een verschillend calorisch vermogen.

hans d

Daarom zou het ook een standaard waarde moeten hebben.
In Nederland wordt het gas binnen de gestelde grenzen gehouden. (voor Nederland Slochterenkwaliteit)
Als je vandaag 10kw/m3 krijgt en morgen 13kw/m3 dat vindt je cv ketel niet fijn en de huidige ketels zijn daar ook niet goed af te stellen.

Je kunt best per kwh gaan bemeteren/verekenen echter de gasmeter ziet geen verschil tussen de verschillende gassoorten. Zelfs lucht ziet de balgenmeter voor gas aan bij wijze van spreken. Het probleem blijft zo gehandhaafd.

De verekening is puur om dat Jullie "graag" per kwh betalen maar het komt op hetzelfde neer.

Dacht je dat wij in Nederland enkel gas uit Groningen kregen?

Elke leverancier koopt in op de vrije markt tegenwoordig en gas komt net als in Belgie overal vandaan.
De calorische waarde wordt aangemaakt om een constante waarde te geven.

Een gasketel wordt afgesteld op een gasluchtmengsel, als de waarde van het gas schommelt heeft dit invloed op de uitstoot van je rookgassen en je ketelrendement. Het zou om die reden wel handig zijn dat ook Belgie een standaard zou hebben en niet met een schommelende calorische waarde blijven zitten. De reden om in de zomer gas met een kleinere verbrandingswaarde te transporteren dan in de winter is een crime voor je gasapperatuur en het milieu.

Ook wij kennen een correctiewaarde op de gasrekening, de kwaliteit wordt in de gaten gehouden en kan enkele procenten afwijken.

Hoe houden jullie de gemiddelde waarde dan bij? De gasmeter zal puur debiet meten en geen calorische waarde. Ergens moet de waarde bij jullie ook bij gehouden worden.
Verekenen kan zowel in m3 als in kwh, dus verre van onzin.

Als die kraan in Rusland dicht gaat hebben ook wij een probleem Hans, dit vanwegen de verplichtingen van de vrije markt. Een deel van ons gas komt uit Groningen en de Noordzee en Waddenzee. Echter een groot deel is voor het buitenland. De gasbedrijven kopen ook in voor de Nederlandse markt.

"dat is de nederlandse situatie, in belgie is dat anders, ook daarom dat je nederlandse ketels niet in belgie mag plaatsen."

Voor de Nederlandse markt bestemde ketels bedoel je zeker.
Er zijn zat ketels die onaangepast met of zonder gewijzigde typenaam voor export naar jullie toe gaan.
Zeker als de bestemming is in gebieden waar het gas over een komt.
Enige aanpassingen voor ander gas is vaak ventilatorsnelheid en de gasluchtmengsel aanpassen. De onderdelen zijn verders identiek.
Slechts zelden zal een gasblok of ventilator moeten worden aangepast om aan het type gas te voldoen.