Enorm veel condensatie in badkamer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik had eens een vraagje, wij hebben een oud huis gerenoveerd waardoor de badkamer helemaal nieuw is eigenlijk.
Nu als wij douchen staan de muren kletsnat, het water drupt echt naar beneden. Ook in onze koepel (in de badkamer) hangen altijd druppels, waardoor ook constant onze vloer nat is van de (dikke) druppels die naar beneden vallen.

We dachten eerst dat het was omdat die muren inderdaad heel erg koud hebben en we daar ook nog geen verwarming hebben. Nu ondertussen hebben we een verwarming geplaatst maar die staat ook enkel op als we douchen en de muren blijven nog steeds nat staan.
Als we de raam op klikstand zetten is het precies wel beter maar dat is best wel frisjes en ook zonde om de raam open te laten staan en ondertussen de verwarming aan.

Heeft er iemand raad? we hebben ook al gemerkt dat er kleine vlekjes op de tegels komen, we dachten hier aan schimmel? ook als we binnen komen in de badkamer ruikt het er echt vochtig...

Groetjes
Els

Reacties

Els, het sporadisch opwarmen van de koude muren is niet voldoende, je zal continu moeten verwarmen(basisverwarming), je kan een ventilator inbouwen in de muur of venster
die bij gebruik van de badkamer automatisch werkt en daardoor de verzadigde vochtige lucht naar buiten stuurt. De koepel kan je bijisoleren door de opening in het plafond dicht te maken met een isolerende verandaplaat (u-1.1)en luchtdicht maken met een isolatiestrip.
Mon

Iets vergeten, je kan de ventilator ook in het plafond inbouwen.
Mon

Condensatie is op 3 manieren bestrijdbaar :
1. beter isoleren
2. beter ventileren
3. meer verwarmen
In die volgorde ook combineerbaar.

Als ik het goed begrepen heb is de woning reeds gerenoveerd en afgewerkt. Ik denk niet dat er buiten het plat dak(omgekeerd dak) nog veel kan geisoleerd worden.
Mon

Ja het plat dak is geisoleerd, de muren en onder de vloer zit pu-schuim.

Dus met een verwarming die continu warmte geeft zou het normaal ook al beter moeten zijn?

Met alleen verwarmen word de hoogte van je vochtgehalte in de lucht alleen maar hoger, dan verwijnt het vocht van je muren maar zit het in de lucht.

Met (beter) isoleren pak je het probleem niet aan, die vochtige lucht moet ergens weg, dus niet alleen verwarmen maar ook goed ventileren.

Beter meer ventileren voor een goede luchtkwaliteit, dan altijd vochtige lucht en meer kans op schimmels ed.
Ook niet goed voor je gezondheid natuurlijk.

vergeet niet dat ventilatie zowel afvoer als aanvoer is van lucht, dus ventilator plaatsen maar ook rooster in deur om verse lucht aan te voeren, anders krijg je géén stroming en zal je probleem blijven bestaan.

Wij verwarmen de badkamer alleen als ze gebruikt wordt.
Gevolg is dat ook bij ons het vocht langs de muren druipt na een douche of bad.

Wij hebben dit opgelost door een buisventilator in het plafond te plaatsen. Vaak schakelt men zo'n ventilator gelijk met het licht, wij hebben dat bewust niet gedaan.
Wij hebben hem op een aparte schakelaar laten aansluiten zodat we zelf bepalen wanneer we hem opzetten.

Opzetten doen we na een douche of bad als de ruimte niet meer warm moet zijn. Het duurt wel minstens een uur voor het vocht weer weg is.

Als beter isoleren reeds is gedaan, is beter ventileren de eerste prioriteit, vóór meer verwarmen.

Wat ook goed helpt, is de doucheruimte zelf afsluiten van de rest van de badkamer, zodat het vocht alleen in de douche ruimte zelf blijft.

Bijv. door doorzichtige douchedeur.

Verwarmen en ventileren zullen de rest wel doen.

Wij hebben een woning gekocht en hebben hetzelfde probleem maar dan in het hele huis....badkamer, keuken, living, hall boven en dressing boven, overal kleine plasjes. Veertien dagen geleden hebben we alle koepels schoongemaakt en we zitten terug met hetzelde probleem. Ook de ramenkozijnen (aluminium) vertonen condensantie. Ik herinner mij dat vroeger bij ons thuis er gaatjes en gootjes waren in het raamkozijn waar constant water in stond maar deze ramen hebben dit niet. Verwarmen en ventileren doen we genoeg. We kunnen toch heel het huis niet terug isoleren? Iemand raad? Naar het schijnt bestaat er een soort strip om de koepel af te plakken?

goele

om condensatie te vermijden is er maar 1 oplossing, de oorzaken wegnemen, en dat zijn koudebruggen en/of gebrek aan ventilatie.
verwarmen brengt zeker geen oplossing, integendeel.

die gootjes en gaatjes is iets van vroeger, langs daar kon condens weg, maar tegelijkertijd ook de warmte.

laat je verder niks wijsmaken, al die trukjes kosten gewoonlijk een hoop geld en brengen op termijn niks.

ventileren doen we genoeg zeg jij, maar kan jij even omschrijven hoe je dat doet? want mogelijk doe je dat niet op een adequate manier.

hans d

De gaten moeten je ook niet te groot maken Hans.
1 tot 1,5 mm is voldoende als je de gootjes regelmatig reinigt.
Toch zal Els verder moeten kijken om het probleem op te lossen. Enkel glas en ook dubbel of isolatieglas houd je ook niet droog in de winter ook met een goede ventilatie.
Na het gebruik van de badkamer zal de lucht in iedergeval na 10 tot 15 minuten weer op peil moeten zijn. De muren, spiegels en ramen zullen dan nog niet droog zijn.

Voor een ouderwetse ventilator is het nog even doorventileren voor een moderne kan het niveau weer wat omlaag om de ruimte droog te houden.
Hoe snel de natte muren drogen hangt mede af hoe warm de ruimte is. Bij een onverwarmde badkamer kan dit in de winter lang duren.

ventolator met hygrostaat met afdekklep plaatsen
verbruikt toch niet meer dan nodig is
men zal het niet oplossen zonder dat het energie gaat kosten
en met zulke ventilator heeft men geen omziens om op of af te zetten
is het vochtig sprint hij op is het droog springt hij af

Hoe wij dat doen, het volgende;
ventilatie in raam open, na het douchen en je eigen te hebben afgedroogd, vloer droog trekken, muren-spiegel- kozijn en deur met de zelfde handdoek droog maken, raam open zetten en de deur open, binnen een 1/2uur is alles droog, raam dicht ventilatie blijft open en de deur dicht, en er komt géén vocht terug, dit alles zonder enige verwarming.

En de handoek hang je uit in de badkamer natuurlijk.

De badkamer drogen na gebruik is een goede disipline Willem.

Hoe wij dat doen, het volgende;
ventilatie in raam open, na het douchen en je eigen te hebben afgedroogd, vloer droog trekken, muren-spiegel- kozijn en deur met de zelfde handdoek droog maken, raam open zetten en de deur open, binnen een 1/2uur is alles droog, raam dicht ventilatie blijft open en de deur dicht, en er komt géén vocht terug, dit alles zonder enige verwarming.

en als u dan met kinderen zit die allemaal op verschillende uren een bad of douche nemen
,staat de ganse dag de venster open,en moeten zij telkens gans de badkamer op drogen
gaat dat gebeuren
u bent mischien met zen tweetjes,kan u samen in bad ,en moet u maar één keer de badkamer drogen
dan is het te doen,maar met een huishouden?
met een ventilator aan de bron boven bad of douch word er al direct veel vochtige lucht naar buiten gezogen ,en zal het probleem veeel kleiner zijn

nog een idee,geen tegels maar kurk of zo tegen de muur

marcelvm, ik praat ook alleen voor me zelf, hoe wij het hier doen. Uit het verhaal van Els maak ik niet op dat zij kinderen hebben, het is tenslotte een probleem waar zij mee zit(ten), en daar reageer ik op. Ik heb géén bad, en zou dat ook niet willen, en douchen doen we wanneer het ons uit komt, de ene keer s'ochtends, de andere keer s'avonds. Wij zijn met z'n tweeën, dus de tijd aan ons ons eigen. Een ventilator is een hele goeie optie, als je maar afvoer naar buiten en via de deur inlaat. 1á2cm deur inkorten bv. In de douche hebben we twee kastplanken waar handdoeken-washandjes etc. leggen en altijd kurkdroog.