Spouwmuurisolatie bij dampdichte buitenmuren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Blijkbaar zijn er weinig bedrijven die het wagen om de spouw op te vullen bij dampdichte buitenmuren.
Aangezien ik waarschijnlijk zelf met deze situatie te maken heb (geverfde buitenmuren) vraag ik mij af welke mogelijkheden er hier zijn.

Er bestaan toch dampopen isolatiematerialen (zoals bv minerale wollen), kan dit dan geen oplossing zijn? Ik heb trouwens ook nogal grote dakoverhangen, waardoor de muren nagenoeg droog blijven zelfs tijdens de zwaarste buien. Vormt dit dan nog steeds een probleem?

Reacties

met een dampdichte muur kan de baksteen bevriezen.
Ben je zeker van dat je verf dampdicht is?

Denk dat het probleem bij minerale wol is dat als het nat word, dat het zijn isolatiewaarde verliest en samenkoekt.

Er is misschien een kleine kans dat SLS20 wel zou gaan in de muur.
Maar dat is weer zo'n produkt dat alleeen nog in duitsland te krijgen is (weinig aanmaak van - is een restprodukt)
Nochtans ooit eens ergens gelezen dat er in Wallonie ook nog ergens was te verkrijgen. (ik dacht via ecobati)

"met een dampdichte muur kan de baksteen bevriezen."

Van elke bakstenen muur bevriest de baksteen, bij vorst.
Het probleem bestaan alleen maar als de baksteen
- regenvocht veel te lang vast houdt
- aan de buitenkant zeer dampremmend is (geglazuurd, bvb)

Het probleem dat je aan minerale wol in een spouwmuur toeschrijft (bij doorslag van regenvocht) bestaat normaal niet wanneer het buitenspouwblad ook weer kan uitdrogen.
Het bestaat dus wanneer het via de voegen regenvocht opneemt, maar door bvb een geglazuurde steen niet snel genoeg kan afgeven.

De porositeit van de baksteen is van belang.

Rik

En met een geverfde muur de dampOPENheid van de verf

Rik,

Bedankt voor de info, maar allemaal goed en wel in theorie. Ik ken echter het verleden niet:
- hoeveel lagen verf, en welk type?
- heb wel enkele van de originele bakstenen ((creme)witte handvormstenen, ca 1.92 g/cc), hoe poreus?

Zijn er methoden om er achter te komen hoe dampopen/dicht mijn muren zijn?

Porositeit van de baksteen : kan je ook zelf nagaan door baksteen in een emmer water te houden : zuigt die snel op (goed poreus) of erg traag (weinig poreus) ?
Weeg ook de baksteen : ervoor (droog) en erna (geheel verzadigd)
Proef in situ is niet doenbaar zoniet veel te duur.
Het type van de verf is belangrijk en kan geanalyseerd worden op een monster; breek er dus een uit.

Had hetzelfde probleem. uiteindelijk is er een verfspecialist langsgekomen (betaald door de firma die ging inspuiten) die heeft vastgesteld dat de verf niet dampopen was.

Een mogelijk alternatief zijn volgens mij EPS-korrels vermits die zelf dampopen zijn en dus het vocht kunnen afvoeren (volgens de verkoper toch). Ik weet wel niet of je garantie gaat krijgen.

Het is ook belangrijk om na te gaan dat er niet te veel rommel in de spouwmuur zit omdat je daar koudebruggen en waterophoping kan krijgen, zeker als je je spouwmuren opspuit.

Uiteindelijk heb ik besloten om buitenisolatie te zetten. Het is wel een stuk duurder, maar het lost het meeste van de problemen met koudebruggen op. Verder moet ik dan ook de gevel niet meer verven de volgende jaren, wat toch ook een kostenbesparing is.

Momenteel is de isolatie geplaatst, en het comfortverschil binnen is reeds enorm. Voorlopig dus nog een gelukkige klant.

Sven

Sven D,

"Had hetzelfde probleem. uiteindelijk is er een verfspecialist langsgekomen (betaald door de firma die ging inspuiten) die heeft vastgesteld dat de verf niet dampopen was.
Een mogelijk alternatief zijn volgens mij EPS-korrels vermits die zelf dampopen zijn en dus het vocht kunnen afvoeren (volgens de verkoper toch)."

Die verkoper heeft dus verkocht. Heb jij die geloofd ?
EPS korrels die het vocht kunnen afvoeren, vind ik sterk !
Hoe en waar naartoe, daar achter die niet dampopen verf ?

Rik

Rik,

De EPS-korrels zijn op zichzelf natuurlijk waterdicht, maar als ze ingespoten worden is er tussen de bolletjes vrije ruimte waar het vocht zich kan verspreiden (en afgevoerd worden). De bolletjes zijn wel aan elkaar gekleefd om het uitzakken te verhinderen, maar volgens de producenten zou dit geen belemmering vormen voor het vochttransport. Ik twee firma's gecontacteerd in Nederland, en beiden schenen dit verhaal te bevestigen. Spijtig genoeg is er nog niet veel onderzoek naar dergelijke fenomenen gebeurd, dus het blijft een risico. Mijn persoonlijke mening hierover is dat indien er weinig vocht in de muur gaat (goede verluchting binnen, verflaag buiten die water grotendeels buiten houdt) dat de kans op problemen beperkt gaat zijn en dat vochtplekken eerder gaan komen door bouwafval in de spouwen, dan door je dampdichte verf.

Laat me duidelijk zijn. Dit is mijn persoonlijke visie, en niet het advies van een expert. Ik denk trouwens dat deze laatste, met de huidige kennis op dit gebied, niet zou mogen aanraden dit te doen.

Sven

Beste Bert ea,

Vooreerst, SLS-20F is nog wel verkrijgbaar, da's reeds geruime tijd geleden dat er een leveringsprobleem was. De fabrikant geeft zelfs goede ondersteuning.

Het dampopen zijn van de muur is niet alleen belangrijk voor vocht van buitenzijde, maar ook voor vocht van binnenzijde. Dit vocht komt ook door de muur. Bij een dampdichte laag (verf/glazuur/...) langs buitenzijde kan dit vocht altijd via de spouw 'balanceren'. Indien je gaat isoleren (stilstaande lucht) dan komt dit vocht in de 'gevulde' spouw en gaat condenseren tegen de binnenzijde (spouwzijde) van de gevelsteen (koudste punt) en je hebt condens IN het isolatiemateriaal. Dat probleem zal zich voordoen met SLS, rotswol, glaswol, EPS korrels, ... . Producten die het vocht niet vasthouden (MW, EPS korrels, ...) zullen het condensvocht naar beneden afleiden en meestal krijg je daar problemen omdat de spouw vol mortelresten zit en/of dat er geen membraam zit.

Poreuze stenen kunnen ook zo hun probleem geven. Omdat er voorheen veel warmteverlies was, zullen de stenen niet bevriezen - simpelweg omdat de buitenste steen te warm is. Indien je gaat isoleren, en de stenen zijn vochtig/nat, dan komt het vriespunt plots 'in' de steen te liggen en gaat die steen 'chippen'.

Ik zie maar enkele mogelijkheden. Een ervan is om de gevel te laten zandstralen en daarna dampopen gevelverf (zijn ze nu wel allemaal) erop.

SLS voor in de spouw en jezelf goed voorbereiden op 3 zaken: stof, stof en stof.

hoi,

Is er iemand die mij met raad en daad kan bijstaan voor het naisoleren van mijn spouw.
Mijn huis is geverfd maar is volgens de verfspecialist ademend , dus ik vermoed dat er geen probleem is met het naisoleren.
Graag had ik dit gedaan met PUR. Heeft er hier iemand ervaring mee die dit al heeft laten doen.Is het echt een comfort verrijking of heeft iemand hier al negatieve ervaring mee gehad

Mvg. alain

Dag

Bij mij hebben ze de werken vorige week gedaan ( spouw +/-7 cm)

De werken op zich zelf zijn vlot verlopen

Je moet echter op voorhand alle openingen zorgvuldig afstoppen ( rolluiken, ventilatieroosters, rooster dampkap enz.)

De voegen dienen in goede staat te zijn ( muurrvoegen en de voegen van de ramen)

De boorgaten zijn praktisch niet meer zichtbaar

Wat de toegevoegde waarde betreft kan ik nog geen uitspraak doen want ik was de laaste dagen bijna niet thuis

Ik heb opgemerkt dat de gebruikte PUR een eel hogere densiteit heeft dat die diegene je aantreft in de spuitbussen

Vandaar een veel grotere massa en veel minder goede isolatiewaarde dan opgegeven volgens mij.

Voor mij hadden ze voor een spouw van +/6 cm een Rd van 1.67 cm opgegeven wat zou moeten overeenkomen met U 0.6

Ik betijfel sterk dat deze waardes worden gehaald

Ik heb niet de indruk dat ik het huis sneller kan verwarmen dan vroeger maar ik heb wel de indruk dat het minder snel afkoeld

Er zijn echter zoveel factoren ( temp buiten, aantal dagen dat ik thuis ben en verwarm) die constant veranderen.

Daarom is het nog te vroeg om mij uit te spreken. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Voorlopig ben ik te tevreden

Mvg

Luc

Beste Alain,

Waar vind je zo'n verfspecialist? Ik zou mijn muren ook willen laten onderzoeken op dampdichtheid, maar ben nog niet van plan om dadelijk de muren te laten volspuiten (zal iets voor volgend jaar worden).

Indien niet mogelijk zal het inderdaad nodig zijn het huis te zandstralen, maar dat probeer ik toch te vermijden.

@ Luc verhanneman :

"Voor mij hadden ze voor een spouw van +/6 cm een Rd van 1.67 cm opgegeven wat zou moeten overeenkomen met U 0.6
Ik betijfel sterk dat deze waardes worden gehaald"

Je muur van voorheen had ook al een U-waarde.
Met de bijkomende weerstand van de vervanging van de lucht in die spouw door een weerstand Rd = 1,67 voor de spouwvulling, haal je waarschijnlijk ca. U = 0,48 W/m²K

Rik