is isoleren in dit geval nuttig ?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik zit met een dillema.

Achteraan ons huis is de badkamer aangebouwd. Met 1 zijde is de badkamer dus aan ons huis aangebouwd. 2 zijden zijn vrij van aanbouw en vormen zo een deel van de achtergevel van de woning. Aan de vierde zijde is een deel van de woning van de buren aangebouwd (+- 6m), de rest van die zijde (+- 3m) maakt deel uit van de afscheiding tussen mijn tuin en die van mijn buur. Ik zou de gevels van die aanbouw willen isoleren. Ik kan dit niet doen aan het stuk van +- 3m.
Binnenin de badkamer is het opvallend kouder dan in de rest van het huis(ondanks een goede dakisolatie).
Ik zou dit probleem willen verhelpen door de gevels te isoleren.

Om het kort te verwoorden:
Zie het als een langwerpig rechthoekig gebouw (9x3m) waarvan de gevels volledig geïsoleerd moeten worden, maar 1 van de korte zijden (zuidgericht) kan niet geïsoleerd worden.
Heeft het dan nog nut om dit gebouw te isoleren ?
Wie kan me dit vertellen ?

Alvast bedankt voor jullie mening !
Groeten, Anthony

Reacties

Ik zit ongeveer met hetzelfde probleem, al is de aanbouw niet zo lang. Er zijn een aantal zaken te beschouwen.

1) Hoe goed is de goede dakisolatie? Vroeger beschouwde men 6 cm een goede dakisolatie, maar goed is pas vanaf 12 cm PUR of 15 cm rotswol. Als je minder hebt, dan is het alleszins nuttig om te kijken wat je daar eerst kan aan doen.

2) Hoe zit het met de ventilatie? Een badkamer moet goed verlucht worden, en zo gaat vaak erg veel warmte verloren. Je mag isoleren zoveel je wil, maar als je je ramen continu moet open zetten om te verluchten zal isolatie dus niet zoveel nut meer hebben.

Het blijft dus zowiezo een aanbouw zonder veel contact met verwarmde ruimtes, het is dus altijd moeilijk om hier een warme ruimte van te maken. Bij ons gaan we dit wellicht oplossen door deze volledig uit te breken en alle zijden (vloer, plafond, muren) opnieuw te isoleren. Zonder twijfel een drastische oplossing, maar een badkamer is natuurlijk wel een belangrijke ruimte.

leveranciers zoals Rockwool en isover beweren dat het isoleren van enkele muren inderdaad nuttig is. Bij die muren verminder je het E-verlies. Risico loopt je wel dat een koude wand condensatie gaat aantrekken.

Je moet je isolatie ook goed aanbrengen ttz de helft van je dak slecht isoleren zodat de koude lucht vanonder de pannen en achte de isolatie je zolder op kan heeft geen zin.

Isoleren van enkele muren is altijd nuttig.
Risico dat een koude wand condensatie "gaat aantrekken" bestaat niet als je aan de warme zijde een dampscherm aanbrengt.

Het gaat hier bij vraagsteller Anthony niet om aanbrengen van dakisolatie.

Rik,

je opmerking over het niet bestaan van condensatie op een koude muur als je een dampscherm aanbrengt begrijp ik toch niet helemaal.
Stel dat je drie warme muren en één koude muur hebt, dan zal ingeval van condensatie dit toch gebeuren tegen de koude muur, neen? En hoe verhelpt het dampscherm dit dan?

mvg,

Toon

Toon,

Met een dampscherm verhinder je dat er damp (vochtige lucht) achter je isolatie komt. Het is die vochtige lucht die botst met de koude muur en gaat condenseren.

Bert,

het is juist dat een dampscherm damp verhindert van erdoor te dringen.

Maar stel dat je een niet geïsoleerde en dus koude muur hebt met enkel een dampscherm aan de binnenkant met hierove een bepleistering (een dampscherm als binnenafwerking is ook maar gek . Dan zal er toch condensatie optreden tegen de pleisterlaag, binnenin je ruimte? Dit zorgt toch ook voor schimmels, want dit is net de situatie die ik zelf voorheb op mijn huurappartement.

mvg,

Toon

Juist Toon,

Daar heb je gelijk in.

Ik snap nu wat je bedoelt, had mss wat te rap over de vraagstaart gelezen.

Als je een heel deel geisoleerde muren hebt en ene niet dan zal het vocht zich op de koudste plek laten condenseren, in dit geval het niet geisoleerde deel. Een dampscherm zal hier dus inderdaad niet veel aan helpen aangezien er geen isolatie achter zit.

Het zou dus wel kunnen dat het merendeel van het vocht op de koude niet geisoleerde muur gaat neerslaan, in grotere hoeveelheden dan het anders zou doen moest geen enekele muur geisoleerd zijn omdat het dan op alle muren voorkomt.

Isolatie zal dus zeker helpen om energie te sparen maar zou mss een andere probleem kunnen veroorzaken. Een groter contrast tussen warm en koud.

Isolatie moet dus zoveel mogelijk op elkaar afgestemd zijn en in verhouding staan.

Toon,

Ik bedoelde niet je (veronderstelde) geval van 3 warme muren en 1 koude muur, maar het geval (bij de vraagsteller) van een koude buitenmuur met daarvóór en aan de binnenkant een andere wand die de isolatie bevat.
Zoals de andere antwoorden ook al aangaven, volstaat het niet om niets anders dan een dampscherm aan te brengen tegen een koude muur zonder isolatie;
Wel volstaat het om aan de WARME ZIJDE van de isolatie een dampscherm aan te brengen, om geen condensatie te hebben aan de koude zijde en dus de koude buitenmuur.

Rik

Ik had (blijkbaar foutief) niet door dat de vraagsteller met een extra binnenwand wilde isoleren. My bad...

Bedankt voor de opklaringen.

mvg,

Toon