Condensatieketel mazout

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er hier mensen/installateurs die ervaring hebben met
een condensatieketel op mazout?
Ik heb al vernomen dat je er geen gewone mazout kan indoen,
maar enkel zwavelvrije/arme mazout.

Zou een oude ketel willen vervangen door een condenserende
mazoutketel, aangezien gas niet tot de mogelijkheden
behoort.

Iemand raad, ervaringen, problemen....

Alvast bedankt,

11221

Reacties

ik heb er geen ervaring bij maar heb wel ergens gelezen dat bij een condenserende gasinstallatie 3 eenheden waterdamp en bij een mazout 1 eenheid waterdamp gerecupereerd kunnen worden tijdens het condenseren.
Dit zou te maken hebben met de hoeveelheid waterdamp in de rookgassen en de aard van de brandstof.
Is je binneninstallatie geschikt om condenserend te werken zoniet zal je niet veel voordeel halen uit het condenseren, of misschien anders geformuleerd zal je afschrijvingsperiode voor de meerkost beduidend hoger zijn.

Is je binneninstallatie geschikt om condenserend te werken zoniet zal je niet veel voordeel halen uit het condenseren, of misschien anders geformuleerd zal je afschrijvingsperiode voor de meerkost beduidend hoger zijn.

geld dit ook niet voor gas

Het rendement van een condenserende ketel ligt sowieso hoger dan dat van een gewone ketel.
Maar inderdaad, als je werkt lage temperatuur in je warmtedistributienet ga je pas echt condenseren en nog meer voordeel eruit halen.

Is een pelletketel geen alternatief ?

Het is inderdaad zo dat je een condenserende mazoutketel best op zwavelarme mazout laat werken. Ik dacht ook gehoord te hebben dat de meeste mazout van tegenwoordig wel degelijk zwavelarm is. Dit is trouwens een reden waarom condenserende mazoutketels iets later gekomen zijn dan condenserende gasketels: zwavelarme mazout was nog niet algemeen beschikbaar.

Om zeker te spelen kan je toch best even bij enkele leveranciers van mazout navragen of het wel degelijk zwavelarm is, anders kan je wel eens problemen krijgen.

En de opmerkingen over het nut van een condenserende ketel vergeet je ook best niet: als een ketel niet condenseert, is zijn rendement niet beter dan dat van een niet condenserende variant. Het kan soms zelfs zijn (door de verschillende constructies) dat de niet condenserende in dat geval een iets hoger rendement haalt. Concreet neem je best enkel een condenserende ketel indien je verwarming op redelijk lage temperatuur kan werken (in de buurt van 50graden).

Ook de afstelling van de brander (lees: het gehalte CO2 in de uitlaatgassen). Dit heeft immers ook een vrij grote invloed op de condensatietemperatuur (bij een concentratie van 2% is deze temp ongeveer 25 graden, bij een concentratie van 13% is de temp ongeveer 47 graden). Als de branden dus niet goed afgesteld is, kan de condensatietemperatuur nog lager dan 47 graden komen te liggen.

Het theoretisch mogelijke extra rendement door condensatie met stookolie is overigens 6%, praktisch is dit eerder 5%. Maar nogmaals, dit voordeel zal je enkel hebben als je ook werkelijk op een lage temperatuur kan werken.

mvg,

Toon

11221

Ik las ooit een artikel over de nieuwe Oertli-mazoutketel, waarbij het probleem van zwavelzuur opgelost werd door die zwavelresten na te verbranden.

Andere condenserende verwarmingsketels zouden wel nog zwavelarme mazout nodig hebben. Ik kan dit artikel echter niet terugvinden.

Ikzelf koos ervoor om mijn mazoutketel door een condenserende gasketel te vervangen, voornamelijk omdat mijn ondergrondse mazouttank nu al 21 jaar oud is en ik het financiële risico op lekken niet wens te dragen.
De bodemsanering is niet ingedekt door een brandverzekering en een eventuele vervuiling kan je een fortuin kosten of het grondwater voor meerdere jaren ondrinkbaar maken. Dit lijkt me ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden.

mvg

Luc
PS (Ben je bang om je bloot te geven? De meesten laten anonieme onpersoonlijke vraagstellers links liggen)

"Ook de afstelling van de brander (lees: het gehalte CO2 in de uitlaatgassen). Dit heeft immers ook een vrij grote invloed op de condensatietemperatuur (bij een concentratie van 2% is deze temp ongeveer 25 graden, bij een concentratie van 13% is de temp ongeveer 47 graden). Als de branden dus niet goed afgesteld is, kan de condensatietemperatuur nog lager dan 47 graden komen te liggen."

Spelen met je luchtovermaat bedoel je?
Dit heeft ongeacht het condenseren invloed op je rendement.
De luchtovermaat moet je binnen de grenzen altijd beperken dit heeft weinig te maken met een wel of niet condenserende ketel. Bij een niet condenserende mazoutketel doet het evengoed afbreuk aan je rendement.

Een co2 van 2% is wel belachelijk laag.

chathanky,

het is inderdaad de luchtovermaat waar ik op doelde. Dit heeft inderdaad ook invloed op het verbrandingsrendement op zich, los van het al dan niet condenseren. Voor een condenserende ketel is het dus extra van belang om een correct CO2 gehalte te bekomen, omdat je anders een lager verbrandingsrendement hebt, en minder kan condenseren.

2% is inderdaad extreem, maar het was maar om aan te tonen dat er een vrij grote invloed is op de condensatietemperatuur. Tussen 2 en 13% verloopt die immers ongeveer lineair, wat wil zeggen dat je bij 10% uitkomt op een temperatuur van ongeveer 41° ipv 47.

mvg,

Toon