Ik wordt er zo moedeloos van...

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Zijn er hier nog mensen die er zo moedeloos van worden...?

Je doet al die inspanningen om milieu-bewust te leven en je buur smoddert er maar op los.

Elke morgen 16km door de koude naar het werk fietsen terwijl er elders een diknek met zijn Cayenne 3 keer op en af naar Brussel rijdt...

Jij maar overal spaarlampen plaatsen en dan zien dat op "Winterland" in Hasselt een week voordat het evenement begint overal grote spots het geheel staan te verlichten...

Enz...

Reacties

Ik naai me daar ook over op, maar dat heeft weinig zin. Denk maar aan het geld dat je bespaart, daar kun je je dan een super de luxe fiets van kopen

Ben schreef: “Je doet al die inspanningen om milieu-bewust te leven en je buur smoddert er maar op los…”

Tja, het zou toevallig ook best kunnen dat die persoon met zijn Cayenne je werkgever is, of Al Gore, of de minister van milieu, of iemand met een groothandel in spaarlampen, of een Tulikivi dealer, of iemand die in windmolens, warmtepompen of zonneboilersystemen handelt, of iemand met 5 kW aan PV-panelen op zijn dak omdat dat via de nodige kunstgrepen zo’n interessante investering is, enz. enz.

Als je elke morgen 16 km door de koude naar je werk moet fietsen zul je daar wel je redenen voor hebben. En hebben die dan echt alleen te maken met milieubewust leven?

Dirk Bauwens

Diee Cayenne brengt dan goed op voor de schatkist (grootste deel van diesel en benzine gaat naar de schatkist). Het geld dat de buurman steekt in de brandstof voor zijn SUV zal hij minder uit kunnen geven aan nog meer vervuilende dingen.

Nu zit het hem toch wel mis met het overheidsbeleid. Op TV hoor je bijna niets van hoe je het beter kunt doen. Je moet zelf actief op zoek (enkel voor ons freaks dus).

Voorts zou de overheid goederen die zeer slecht scoren op milieuvlak gewoon verbieden zoals electro alles wat geen A is. Of men zou bij verkoop de geschatte kosten aan Elektriciteitsverbruik per jaar moeten meegeven. bvb plasmascherm van 1000 W, 3 uur gebruik per dag kost 200 € op jaar basis.

Een ex-Shell topman zei onlangs dat men alle wagens boven 8 l/100 km zou moeten verbieden.

Ik "moet" niet naar het werk fietsen hoor. Ik kan evengoed mijn Ibiza pakken die in de garage staat. Spijtig genoeg is zonder auto leven nog net een stap té ver voor mij, maar ik doe mijn best. Als ie in de garage blijft staan kost ie mij enkel geld en belast ik het milieu niet Voor het geld moet ik het niet laten want ik denk dat mijn fietsmateriaal mij meer kost

En het wordt inderdaad tijd dat de overheid (de overheden) eens gaan beginnen denken aan onze aardkloot i.p.v. alleen hun imago en hun portemonnee... Ze zullen onpopulaire beslissingen moeten nemen, maar de mensen op zich veranderen anders toch niet.

Maarja, dat zie ik de komende jaren (eeuwen?) toch nog niet gebeuren...

Zwijgt, jong, het kan altijd nog erger!

Zo rijdt onze buurman niet alleen met zowel een VW Touareg als een 4.2 liter Jaguar XK. Bovendien heeft hij een verwarmd openluchtzwembad waaruit je (ook tijdens winteravonden) de dampen ziet stijgen. De enkele tientallen tuinspots staan zo goed als 365/365 dagen en 24/24 uur te branden. De verandadeur staat overdag altijd open (voor de honden), zodat de verwarming dit permanent dient op te halen. Enz... Enz...

En wij maar milieubewust proberen te leven... Inderdaad om soms moedeloos van te worden!

mooi voorbeeld, swa, hoe je voor weinig geld het milieu aan je laars kan lappen. Van de energie voor dat zwembad gaar er maar weinig naar de staat, van die brandstof van die Cayenne gaat toch nog meer dan de helft.

Het zou uiteraard beter zijn dat de staat de taksen op brandstoffen zou gebruiken voor milieu-investeringen...

Maar neen, daarmee gooien ze hun dikke Mercedessen en SUV's vol waarin ze worden rondgereden en worden hun vliegreisjes naar het buitenland (God weet waarom allemaal) mee betaald.

De overheid zou een voorbeeld moeten zijn maar in tegenstelling daarvan verkwisten ze ons geld en krijgen waarschijnlijk hier en daar nog een mooi extraatje van de multinationals om energie-besparende voorstellen te onderdrukken.

ik ben het ook wel moe,

vertelde aan schoonbroer van vervang die 10 halogeenlampjes van 50watt door ledspotjes.

en zijn staande lamp van 200 a300 watt door zo een kleurlamp op leds van het gekende merk ph.

opmerking van hem: en gij uwen boterham aan verdienen zekers.

hij weet dak ik er volop met bezig ben maar wist niet dat ik er niet in handel.

ik hem uitgelegd dat het voor zjn centen te sparen was!

dan als opmerking: 120 euro voor die lamp daar kan ik mijn staande lamp een paar jaar mee doen branden.

allee kortom ben het echt moe aant worden om mensen beter met energie te leren omspringen

allen

er is een simpele oplossing, doe wat je vindt dat je moet doen, de anderen kunnen de pot op.
overigens zijn er altijd meer mensen die beginnen op te letten, al was het maar vanwege hun portemonnee!
ik doe m'n best en probeer m'n omgeving ook aan te zetten tot bewust verbruiken, en die die niet willen moeten hun plan maar trekken, daar probeer me daarv niet druk in te maken, slecht voor hard en humeur

hans d

maar wie wil er al leds licht in huis,want het licht is voor mij niet het dat
als er warmerlicht komt wil ik ze ook

vandaag in krant: voorstel van bouwsector in nederland om een ''vrije voet' voor energieverbruik in te stellen.

voorbeeld: een energieonzuinig huis kost nu 180 euro per maand aan energie en een energiezuinig huishouden is 130 kwijt.

Door een ''belastingvrije'' voet van bijv. 2000 kWh in te stellen is het zuinige huishouden straks nog 50 euro kwijt en het onzuinige 300.

Nu zullen er zijn die zeggen: zielig voor arme mensjes in oude slecht geisoleerde huizen. Maar ja het plan is dan, naisolatie en dubbel glas worden gesubsidieerd alsmede zonneboilers en spaarlampen.

De ''extra'' kwh kosten dan bijv. 40 cent en de eerste 2000 kwh zijn 5 cent. Nu is alles bijv. 20 cent.

Concreet is elke bespaarde kWh dan in 1x dubbel zoveel waard voor de bewoner.

Idee op zich is niet slecht (al gaat dat met die subsidie natuurlijk nooit goed werken)

Mvg Arnold

'Je moet andermans rekening niet maken' is een wijs gezegde.

Ik ben zaterdagavond naar de Cocoon beurs geweest en daar zat Patricia Ceysens om 19u in een dienstwagen te wachten aan een ander paleis voor één of andere conferentie met allemaal CD-nummerplaten. Nog aan het werk zaterdagavond van 19u tot in de vroege uurtjes. Denk maar aan de late nachtelijke onderhandelingen tot een stuk in de ochtend.

Die mensen leven en werken in hun auto. Er wordt daar te makkelijk op geschoten. Milieubewust leven begint bij jezelf. Vijf jaar geleden was het nog een dooddoener... Vandaag de dag is het het meest gehypete onderwerp in de media en voor de politiek.

Van vandaag op morgen gaan we er niet komen. Denk maar aan autorally's voor het plezier, formule 1, vliegtuigreizen, abnormale luxehotels, voetbalstadia met megalampen, erop losconsumeren met nieuwe elektronica gadgets om de haverklap of nieuwe meubels van Ikea en dergelijke...

Deze consumptiemaatschappij staat op zijn hoogtepunt met veel wegwerpspullen-winkels.

De grote vraag is waar je de grens gaat trekken? Maar met de tijd voel ik dat de mentaliteit toch grondig aan het veranderen is, deels uit economische noodzaak en deels uit bewustwording.

Rome is niet op één dag gebouwd...

Het is voor veel mensen een kwestie van prioriteiten en keuzes maken. Niet iedereen is er even gedreven mee bezig.
Wijzelf bouwen een lage energie woning en vinden het belangrijk dat onze woning zo weinig mogelijk energie gebruikt. (veel isolatie, zonneboiler, spaarlampen)
We rijden wel met een grote wagen die ongeveer 10 liter/100km verbruikt. Ik heb wel bewust voor een roetfilter gekozen.
Ik doe niet veel kilometers, dus ik vervuil minder dan mensen die veel kilometers doen met een kleinere wagen.
Het is wat geven en nemen.
Sommige mensen zijn fier op hun klein aftands ford fiestatje en zagen op suvs. Maar hun fiestatje heeft geen roetfilter en ze rijden 100000 kilometer per jaar, hun dak is niet geisoleerd en het is altijd 25 graden in hun huis. tja, dan zijn die mensen misschien ook overtuigd dat ze weinig energie verbruiken.

Ik denk dat je ook moet bedenken, dat de mensen die wat meer energie verbruiken dan jij, misschien moedeloos worden van andere dingen, waar jij dan helemaal geen rekening houdt.
Er zijn mensen die 'moedeloos' worden van het feit dat iedereen stemt voor traditionele partijen, terwijl zij zo hard geloven in een andere partij. Of mensen die 'moedeloos' worden om dat iedereen windows gebruikt ipv linux, of mensen die 'moedeloos' worden omdat er zoveel mensen voor premies en uitkeringen zijn terwijl die net de belastingen om laag willen,... 1000 voorbeelden.

Misschien ergert je buurman zich wel heel erg aan een hele boel overtuigingen waar jij totaal tegen in gaat,

Hoop doet leven...

Obama's toespraak van vandaag (om weer wat minder moedeloos te worden):

President-elect Obama promises “new chapter” on climate change

Zie:

http://change.gov/newsroom/entry/president_elect_obama_promises_new_chapter_on_climate_change/

Dirk

Een belastingvrije voet, die resulteert in een duidelijk (en flink)
kostenverschil tussen een zuinig en onzuinig gevoerd huishouden, daar ben
ik voor. Zeker als die zodanig gedimensioneerd wordt dat we ook werkelijk
geprikkeld worden tot actie.
Dat zou denk ik ook wel iets van de frustratie wegnemen dat 'anderen maar
ongestraft kunnen verspillen'.

Helaas zijn we in NL niet echt in staat om goede subsidie regelingen te
bedenken. Teveel verstrengelde belangen. Dan zie ik liever via belasting een
extra stimulans. Bijvoorbeeld door twee of meer schijven. Zodat je beneden
een tamelijk ambitieus niveau niets betaald, daarboven tot bijv. 2000 kw een
beetje en daarboven tamelijk veel. Dan kun je zelf bekijken op welke manier
je gaat besparen en wordt gedragsverandering net zozeer gesubsidieerd via
belastingen als bijv. zonnepanelen.

Max

Ik zou zeggen, het IS erg! Maar erger je er alstublieft niet (teveel) aan, het brengt niet op.
Volgens mij is een positieve benadering veel beter. Doe wat je kunt doen, iedereen moet voor zich de afweging maken wat hij of zij nodig, haalbaar en wenselijk vindt.

Onze maatschappij is nu eenmaal sinds de jaren 50 gericht op consumeren, hoe meer hoe beter. Nu zitten we dus met het overgrote deel van de bevolking die opgegroeid is met die mentaliteit. We zijn niet meer tevreden met "genoeg", zolang er "nog meer" bestaat moeten we daar naar streven.

Om die mentaliteit om te buigen is heel wat tijd nodig. Natuurlijk kunnen dwingende omstandigheden (economische recessie, energiecrisis, ....) het proces wel iets versnellen.

En wat kunnen wij kleine mensjes daaraan veranderen? Om te beginnen voor onze eigen deur vegen. Dat wil zeggen, zelf doen wat je kunt. En in mijn beleving is dat zeker voordeliger dan de massa te volgen (kijk ook maar eens op de blog van "Low Impact Man").
En door zelf je best te doen geef je het goede voorbeeld aan iedereen in je omgeving, leg je een beetje meer gewicht in de schaal...

Toen ik bijna 2 jaar geleden met mijn vouwfiets begon te rijden (fiets - trein - fiets) was ik nog een zonderling. Zo'n rare pipo op zo'n klein fietsje. Nu zie ik meer en meer mensen met vouwfietsen op de trein en op weg van en naar het station. Veel mensen durven niet als eerste zo'n stap zetten. Ze vinden het raar, ongewoon, .... en de mens is nog steeds een kuddedier. Als er een paar zijn die het goede voorbeeld tonen zullen er wel veel volgen.

En er zullen natuurlijk nog wel van die holbewoners zijn die met hun SUV blijven rijden en halogeenlampen in hun tuin laten schijnen, de buitenlucht verwarmen, ..... Maar ik hoop dat die binnen 10 a 15 jaar in de minderheid zullen zijn.

Hey, Bart Vermeers?

En wij maken kleine verplaatsingen te voet of met de fiets, en grote met het openbaar vervoer!

Nou jij weer...

Hey, Bart Vermeers?

En wij maken kleine verplaatsingen te voet of met de fiets, en grote met het openbaar vervoer of met de Ford Fiesta waar jij zo smalend over spreekt, ofwel mijn oude aftandse ofwel de nieuwe van mijn vrouw, beiden verbruiken 4.4L/100km!

We wonen ook in een LEW.

Nou jij weer...

Ik kon me er tot voor kort ook enorm druk in maken maar daar ben ik van af gestapt (hoewel ik me soms nog laat vangen). Nu ben ik meer Hans D z'n mening toe gedaan: ik tracht m'n best te doen, probeer mensen van het nut ervan te overtuigen da ook te doen mor willen ze ni, dan is't mor zo. Ik ga dan ni verder zagen over wat ze dan wel of beter ni zouden doen mor steek ook mijn 'wie ni horen wil, moet voelen'-mening niet onder stoelen of banken.
Familie, vrienden of collega's die bv. met een SUV rond toeren moeten bij mij ni komen klagen dat de naft duur wordt. Die zeg ik simpelweg dat ze dan zo'n auto (waarvan ge op voorhand weet dat die meer dan gemiddeld verbruikt) dan mor ni hadden moeten kopen. Idem voor mensen die klagen dat de stookkosten zo hoog zijn geworre terwijl ze liever jaarlijks een paar keer op reis gaan ipv hun huis eens wa deftiger te isoleren. Of voor mensen die denken teveel aan electriciteit te betalen terwijl de hele woonkamer vol halogeenspots hangt en ze dagelijks (vaak nog in de daguren) een droogkast draaien...
Van mij dus geen gezaag meer (tenzij ik me eens ni in bedwang kan houden) over hun in mijn ogen foute keuzes. Maar ook geen sympathie als ze met de resultaten daarvan geconfronteerd worden.

Druk maken heeft toch geen zin zolang we met 3 diep gewortelde zaken blijven zitten die alleen door de hele maatschappij veranderd kunne worre:

1. De opvatting da we met z'n allen aan het milieu moeten werken maar dat da als ge veel geld hebt, minder het geval moet zijn. Talrijk zijn de vele hypocrieten die hun bezorgdheid uiten maar ondertussen mor op doen omdat ze toch het geld hebben. Goei voorbeeld: prins Laurent (niks tegen de man persoonlijk, er zijn er nog genoeg) die zogenaamd enorm bekommerd is, zelfs boomkes in de woestijn wil gaan planten mor ondertussen wel in dikke en snelle bakken rond host.

2. Ons idee over 'vrijheid' da momenteel overeen komt met eender wat kunnen doen wat ook maar in ons op komt en mogelijk is. De vele auto's die rondrijden maar te veel zijn voor wat de bestuurders ervan werkelijk nodig hebben zijn daar ook weer een uitstekend voorbeeld van. Maar bijvoorbeeld ook de vele groter dan ooit TV's die momenteel verkocht worden, voetbalvelden die in de winter verwarmd worre om toch mor op een deftige grasmat te kunne spelen zelfs al vriest het -10, enz... We doen maar op want ja, een mens mag toch iets hebben en het is er dus why not heh? Daar beperkingen opleggen zou recht tegen onze vrijheid indruisen en da kan ni.
We vergeten daarbij wel dat als puntje bij paaltje komt, de natuur ons steeds de baas zal blijven en vroeg of laat de rekening presenteert.

3. De zelfgenoegzaamheid van vele mensen. Als ze enkele spaarlampkes hebben gedraaid, denken ze al heel wa gedaan te hebben. Een paar km's minder met de SUV rijden is ook al heel wa... En die zelfgenoegzaamheid vaak in combinatie met vergelijken natuurlijk. 'Ik heb dit gedaan terwijl mijn buren da ni hebben gedaan, dus ik heb m'n best al genoeg gedaan...'

Zolang die zaken ni veranderen, dan zal je steeds als ne weirdo of freak bekeken worden als je je er in druk maakt. Da's mijn ervaring toch... Dus ik hou het tegenwoordig maar bij 'wie ni horen wil moet voelen'.

Om er nog even een positieve noot aan toe te voegen, ik merk dat er toch veel mensen rondlopen die bereid zijn om stappen in de goeie richting te zetten. Die ergens wel beseffen dat het de foute kant uitgaat met onze maatschappij.

Maar dikwijls weten ze niet hoe ze het kunnen aanpakken. En dan kunnen wij (ervaringsdeskundigen) hen een handje helpen. tips geven, voorbeelden aanhalen, ....

Dat zie je bijvoorbeeld duidelijk in de klimaatwijken die nu weer van start gegaan zijn. Ze willen iets doen aan hun energieverbruik, uit milieubewustzijn of omwille van hun budget. Maar ze weten niet waar ze moeten beginnen.

Zo zit ik met iemand in mijn wijk die 2 electrische boilers heeft staan. 1 ervan wordt infeite alleen maar gebruikt als er eens iemand komt logeren maar die staat wel het ganse jaar aan. Voor de meesten op dit forum zal dat overkomen als een ongelofelijke verspilling. Maar die mensen zijn zich daar niet van bewust, ze beseffen de impact niet van dat toestel.

Dus wees de helpende hand, stel je kennis en ervaring ter beschikking van zij die het willen. En maak je niet druk over zij die volle gas in de afgrond willen rijden, daar verspil je best geen energie aan. Da's infeite ook energieverspilling, steek die energie en tijd beter in opbouwen.

Pol,

juist dezelfde ervaring, begin niet over veranderingen want de meesten stijgeren dan.

Ook reacties als er rijden al meer dan 100 jaar auto's rond en er gebeuren toch geen rampen.

De milieuboodschap moet anders komen vooral positiever.
bvb op de school van onze kinderen doet men mee met de wolletruien dag: de school gaat hierin heel ver 5°C minder die dag in de klaslokalen. Lijkt fantastisch maar is eigenlijk de verkeerde boodschap. Want hier lijkt het dat je moet lijden/kou hebben om iets milieuvriendelijks te doen.
Zet je de verwarming het ganse jaar door 0,25°C minder dan voelt niemand iets en doe je veel veel meer.

Maarten

Wat een reacties allemaal

Ik ben dus niet de enige zo te zien en wordt er al iets minder moedeloos van...

Al heb ik me gisterenavond toch weer zitten opwinden toen ik langs het fel verlichtte "Winterland" in Hasselt fietste. (wat nog steeds niet open is en waar bovendien ook nog een leuke onoverdekte buitenschaatbaan komt.

Ben,

nu verbruiken niet alle types lichten evenveel, als het metaalhalides zijn, verbruiken ze zelfs een pak minder dan spaarlampen.

Halogeen is natuurlijk wat anders.

Maarten

Ben,

Ik berijp je reactie en het is idd om moedeloos van te worden.

De meeste mensen doen maar gewoon en het kan hen geen barst schelen. En iemand die met een Cayenne op baan gaat nog veel minder. Want als de brandstof stijgt in prijs zal die het ook niet laten om te rijden, geld genoeg. De kleine man zal mss wel al minderen, niet uit milieu overtuiging maar uit geldgebrek.

Heb me er ook al suf over zitten opjagen maar deze mensen zul je nu eenmaal altijd hebben.

Blijkbaar is de helft van België landbouwer of boswachter want ze rijden allemaal met een jeep of SUV.

Nuja, ik doe mijn best en mijn omgeving weet dat.

Ik dring ze niets op maar als ze je overal tegenkomen met een fiets zie ik het als "ha, zie je wel dat het ook met de fiets kan".

Het leukste is dan wel dat je die Cayenne lekker voorbij rijd terwijl die in de file staat en er een half uur over doet voor 5km en ik met mijn fiets 11 min.

Ik begrijp alle reacties hier maar bedenk dan gewoon dat wij (energiebewuste mensen) de pioniers zijn die de anderen het lichtend pad tonen. Dit zal sowieso niet snel opgelost worden. Kijk naar Duitsland waar ze decennia voorsprong hebben op ons, daar is in feite nog niks bereikt als je naar de statistieken kijkt van energieverbruik. Maar dat is het punt niet. We moeten tonen dat het werkt, dat het zinvol is, dat het niet enkel voor freaks is. Energiebewust leven moet gewoon mainstream worden, zo mainstream dat er niet meer over gepraat hoeft te worden. Wat wij allemaal vandaag aan energie besparen heeft geen enkel effect op het verbruik op wereldniveau, maar tonen dat het wel kan en werkt heeft wel effect en is op zich dus vele malen belangrijker dan de besparing zelf. Ga eens naar ontwikkelde landen buiten Europa zoals de VS, Canada, Zuid-Korea, Japan, Australië, Zuid-Afrika, UAE, enz... en je zult zien dat er ten eerste niemand een bal om geeft en ten tweede een totaal gebrek aan kennis heerst. Enkele beglazing en niks van isolatie is quasi overal ter wereld (zowel in warme als koude regio's) de norm.

 

Daarom ook mijn zeer onpopulair standpunt: Bouw die passiefhuizen toch gewoon lekker met XPS, PUR, PIR, massief en wat nog allemaal. Gewoon om te tonen dat het kan en niet duur of afwijkend hoeft te zijn. Eens de keuze voor energiezuinigheid een evidentie geworden is moeten (kunnen) we overschakelen op ecologische materialen. Als de bouwheer te vinden is voor bio-eco, geweldig, maar als hij aarzelt dan zijn alle alternatieven goed om hem over de streep te trekken, want zijn passiefhuis zal veer meer indruk maken (en dus effect hebben) op anderen dan moest hij gekozen hebben voor bio-eco LEW of traditioneel.

 

In dezelfde gedachtengang kan het mij ook geen bal schelen wat Al Gore of een minister van energie verbruikt. Hetzelfde geldt met het per truck vervoeren van goedkopere bouwmaterialen uit Duitsland. Ik ben zelf naar de Passivhaustagung in Nuernberg gevlogen omdat mij dat goed uitkwam. Ik voel mij daar niet schuldig over.

 

Het is makkelijk om de moed te verliezen als je rond je kijkt maar tegelijk zie je overal lichtpuntjes van verandering. De trein is vertrokken, nu moeten we hem op snelheid brengen en aan de wereld (of je buurman) laten zien zodat het effect ervan reëel en tastbaar wordt. Morsen we onderweg met energie en ecologie dan is dat maar zo. In deze vind ik dat het doel (universele aanvaarding van energiebewust leven) de middelen heiligt.

@ adiabatic

de stepping-stone theorie , ... vooor de eerste maal in een positief daglicht geplaatst...   :-)

bart a

Tja, en alles is relatief.

Beter een vegetariër in een auto dan een vleeseter op de fiets zeggen ze wel eens.

Dat de vleesindustrie een ongelooflijke belasting legt op onze aardbol wordt wel eens vergeten. Ik zeg niet dat iedereen per se vegetariër moet worden, maar een paar veggie dagen inlassen zou ook een enorme verbetering betekenen. Eén veggie dag per week op grote schaal zou bvb een gigantisch verschil maken.

Enfin, om maar te zeggen dat er via heel veel manieren heel veel kan bereikt worden...