solatubes

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Aan alle geïnteresseerden
onlangs "kreeg" ik 2 35cm (14") solatubes. Eéntje ervan zou ik willen plaatsen in een stukje dak van mijn garage en de 10 glasdals die er nu steken in de muur langs die zijde (ZW-kant) terug dichtmetsen. Mijn vraag: geeft zo'n solatube minstens evenveel licht dan de glasdals? (volgens de fabrikant geeft een solatube evenveel licht dan een lichtkoepel met een 3x grotere oppervlakte)
De andere wil ik gebruiken om in mijn badkamer beneden (3op 3m-geen rechtstreeks daglicht)daglicht binnen te halen; dit gebeurt dan via het plat dak op de eerste verdieping dat eveneens ZW-georiënteerd is. Dit impliceert het gebruik van 'verlengbuizen'. Waar kan ik deze vinden?
Heeft iemand antwoorden op deze vragen en/of reeds ervaringen (isolatie-geluid...)met deze solatubes?
bedankt

Reacties

Ik heb zelf een solartube gekocht bij Mecolin in Holland. Daar kost een rond 500mm maar 325 euro. Er zit een uittrekbare buis bij van 3 meter lengte wat erg handig is.

Het geeft een prima licht en op www.mecolin.nl kun je ook veel info vinden. Ze zijn geloof ik zelf verdeler van deze in Belgie.

Misschien is dit iets voor u?

hallo!

heeft iemand cijfergegevens omtrent de U-waarde of k-waarde van daglichtsystemen (solatube, sunpipe, andere). ik kan me al inbeelden dat deze afhankelijk zullen zijn van de gebruikte lengte en diameter van de buis...

alvast dank,

Levien

Hallo,

Wie kan mij het verschil uitleggen tussen de solatube,sunpipe en de skytube?
buiten dat ze sterk in prijs verschillen.

ralf

Beste,

Ik wist via deze website van het bestaan van Solartubes af. Nu had ik gisteren een kennis over de vloer die graag een koepel ging steken in zijn plat dak. Ik stelde hem echter deze oplossing voor, hij was wel geïnteresseerd, maar we vragen ons af, wie in België verdeeld deze producten (liefst in West-Vlaanderen) en wie doet de installatie of moet deze zelf uitgevoerd worden?

Alvast bedankt voor jullie hulp,

Maarten

Wij hebben onze solatube gekocht bij het brugs dakcentrum als ik mij goed herinner. Installatie hebben we zelf gedaan. Er zit een deftige handleiding bij en moeilijk is het niet.

hoi, ik kreeg net volgend dealeradres van de importateur technicomlight.nl:
Techcomlight is de importeur van de Solatube en werken met verdelers over Belgie.
De verdeler Solatube bij u in de buurt is:

Holvoet
Huttegemstraat 56
8580 Avelgem
056-64 40 51

hoi, ik kreeg net volgend dealeradres van de importateur technicomlight.nl:
Techcomlight is de importeur van de Solatube en werken met verdelers over Belgie.
De verdeler Solatube bij u in de buurt is:

Holvoet
Huttegemstraat 56
8580 Avelgem
056-64 40 51

hallo,

Zijn solatubes, sunpipes (ea merken) ook nuttig als er geen direct zonlicht invalt? Werken ze dus ook als ze volledig in de schaduw liggen (diffuus licht?)?

Hallo,
Wij hebben een kantoor gelegen op de benedenverdieping van ons huis. Vooraan vensters, achteraan zitten we onder het terras en de speelkamer. Oplossing zou solatubes zijn.
Heeft iemand hiermee ervaring + adres verdelers in de buurt van Leuven.

ik heb verdeler gevonden Mawipex in Schoten
Mawipex België

Brechtsebaan 36 UNIT 8
B-2900 Schoten

Beste mensen,

Laat even van te voren weten dat ik iemand ben die binnenkort werkt voor solatube.
Er mag gedacht worden dat dit een verkopers praatje is, maar kiest zoek de informatie die ik hier neer plaats zelf eventueel even op.

Waarom solatube? Sunpipes kunnen ook.

Dit is inderdaad waar, en als u liever prijs tegenover kwaliteit heeft... Ja dan is Sunpipes de oplossing voor je.

Solatubes hebben echter prisma's in de koepel, die ook laag gevallen licht transporteren naar beneden. Dit hebben andere aanbieders niet. Nou klinkt dat heel spannend maar wat houd dat nou in?

Prisma's zorgen er niet alleen voor dat er laag gevallen licht naar beneden gaat, het filtert ook UV straling wat slecht is voor verkleuring van bijvoorbeeld uw tapijt. Daarnaast filtert het ook infra-rode straling. Wat voor warmte zorgt. (Dus het huis blijft lekker koel zomers!!).

Daarnaast heeft solatube een reflectie buis met een reflectie waarde van 99.7%, nou zag ik de vraag over de lichtopbrengst.

Laat wel weten dat met 99.7% reflectie je slechts een verlies hebt van 0.3% per weerkaatsing.

Laten we stellen dat je 20 weerkaatsingen hebt vanaf je inkom, tot de uitval van het licht.

20 x 0.3 is een verlies van 6%

Nemen we nu een ander merk wat inderdaad goedkoper is, met een reflectie van 97% (als je dat zo leest is dat heel veel natuurlijk).

Maar je praat over een verlies van 3%!!!

20 x 3 is een verlies van 60% van al het licht!

Dan worden op die sites leuke tests gedaan op een vol zomerse dag om 2 uur middags, maar je wilt ook in de morgen en begin avond van je licht genieten.

Dit zijn die kleine verschillen die eigenlijk maar 1 bericht hebben.

Wat wilt u liever? Een goedkoper product met "iets" minder licht opbrengst.

Of een wat duurder product met de "hoogste" licht opbrengst.

De keus is aan jou, voor ieder die nog wat meer informatie nodig heeft. Stuurt u mij gerust een email met de vraag en ik zal deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Groetjes,

Ruud.

ruud

inderdaad verkoperpraatjes.
zoals je weet is het forum niet bedoeld voor commerciële doeleinden, gelieve u daar dan ook van te onthouden.
we kunnen hier nu een paar dagen zitten leuteren over de voor en nadelen van de verschillende merken, maar laat ik dit zeggen, het BRE in engeland heeft een aantal systemen met elkaar vergeleken, waaronder sunpipe 230mm en solartube 250mm (naast een aantal andere merken die gewoon belachelijk slecht scoorden), en daar kwam de sunpipe 230mmm iets beter uit dan de solatube 250mm (toch net iets groter) bij volle zon, en merkelijk beter (5%) bij betrokken hemel.
dus, ik zou kiezen voor een wat minder duur product met een iets grotere opbrengst....

hans

Als je een verkoopsadres wenst van sunpipe dan kun je mailen naar:
info@sunpipe.be

Voilà nu heb ik het evenwicht hersteld. Ik ben geen verkoper en geen zelfstandige. Het is gewoon de balans op nul brengen.

aan allen,

weeral 6 jaar terug heb ik deze vraagstaart opgestart.
Vandaag de dag heb ik 4 solatubes weeral enkele jaartjes in gebruik; 1 250mm exemplaar met extractieeenheid in de badkamer beneden (met een buis van 2,5 m tot op het platte dak op de eerste verdieping!) en 3 solatubes van 350mm met de standaard lengte van buizen.
Mijn ervaringen:
1) onder de solatube in de badkamer staat al jaren een plant die het uitstekend doet! In het begin ging ik telkens terug naar de badkamer 'om het licht uit te doen'!
2)ik zie wel stilletjesaan een 'vergeling' optreden van de koepeltjes maar dit gaat niet gepaard met een (merkbare) minderopbrengst van licht;
3)alhoewel ze klein zijn, laten ze toch nog wel wat warmte door in de zomer bij volle zonlicht;
4)als het regent, hoor je duidelijk de regendruppels er op neervallen, denkelijk versterkt door de buis zelf;
5) Al bij al zijn mijn ervaringen ermee positief en zou ik ze zeker weer terug plaatsen (of.........Hans, sunpipes als ik die toen had gekend);
6)Ik kreeg onlangs een link toegestuurd van Veluxramen die op een dergelijk principe werken:
http://www.livios.be/nl/_build/_newz/x_pres_/detail.aspx?id=801&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter-2008-week46-nl

vriendelijke groeten,

Eric

PS: ik heb ondertussen wel al een aantal forumgenoten hier over de vloer gehad om 'mijn exemplaren' live te komen bewonderen.

eric

solatubes werken ook hoor, net zoals een aantal andere merken.
een aantal merken scoren bijzonder slecht, vooral die types die met flexibele buizen werken. en ik ben er absoluut zeker van dat je, alhoewel volgens de aangehaalde test een sunpipe net iets meer geeft, je dat enkel kan meten, met het blote oog merk je dat niet.

ruud

"ik werk nog niet voor solatube", dat is natuurlijk lariekoek, je werkt er binnenkort wel.
je geeft ook geen antwoord, je probeert concurrerende merken onderuit te halen, dat is iets heel anders.

voel ik me aangevallen? met een opmerking als " als u liever prijs tegenover kwaliteit heeft... Ja dan is Sunpipes de oplossing voor je. " mag ik dat wel stellen.

trouwens 2 mensen van sunpipe die posten? heb er maar eentje gezien.
overigens wil ik je er op wijzen dat ik nooit solutube afgebroken hebt, wat jij - ten onrechte - wel met andere merken, in casu sunpipe probeert te doen.
als ik informatie geef probeer ik dat zo neutraal mogelijk te doen, en probeer het noemen van merknamen te vermijden of probeer een opsomming te geven van wat op de markt courant aanwezig is. en zeker geen andere merken af te breken zonder goede argumenten.
de betere daglichtsystemen gebruiken allemaal buizen die boven de 98% reflectie zitten (solatube, sunpipe, lightway, thalys,..) lightway haalt zelfs 99.8%.
verder merk ik net dat er nog een foutje in je redenatie zit, na 20 reflectie's met 99.7% verlies je 5.83%, met 20 a 97% verlies je 45.62% (en geen 60%).

hans d

Ik heb een uitbouw van 4.50 x 2.50 en daar wil ik een solatupe plaatsen. Welke maat zou hiervoor het meest geschikt zijn 25 cm of 35 cm. Ik wil de tupe in het midden van de ruimte plaatsen. Graag advies.

RUUD, je wordt zeker en v&ast een topverkoper hoor, zeker als je het verkoopspraatje start met de zin zoals je ze hier gestart hebt :

"Dit is inderdaad waar, en als u liever prijs tegenover kwaliteit heeft... Ja dan is Sunpipes de oplossing voor je."

Zo doen topverkopers dat .......

laat even weten dat ik geen verkoper ben, ik werk niet eens voor hun.

Maar goed doe wat je wilt. Ik heb die informatie in privé opgezocht en in privé gepost.

Hans die 2de van sunpipe zit in zen email adres. Houd je pijltje eens op zen post-naam en kijk onderin je infobalk.

Wat dan ook, ieder zijn of haar opinie.

Ik kan hier ook wel verkopers tactieken gaan posten die andere merken hebben om solatube onderuit te halen maar daar komt de consument vanzelf achter.

Al met al, sunpipe is geen slecht merk. Maar waarom hebben ze een meting gedaan van 1 uur? en niet gemiddeld over een jaar?

Zoek dat zelf maar uit want als ik het nu vertel telt het niet meer.

Groetjes, en succes met wat wie ook kiest. Als het resultaat er maar is.

Groetjes ruud.

gedaan, maar wil hier niet verder over hameren.

Iedereen kent de websites en heeft zijn of haar keus.

Kunnen hier wel heel lang over door praten hans, maar daar heeft niemand iets aan.

groetjes.

Goedemiddag allen,

Mijn ouders hebben een paar maanden geleden een huis in Brasschaat (Antwerpen) gekocht.
Ik vind soms dat er in de woonkamer te weinig ligt binnenkomt.
Met veel interesse heb ik deze topic gelezen en hier en daar al wat opzoekingswerk verricht.

1.Zijn er (rond Antwerpen) winkels, particulieren waar ik zo'n solatube / sunpipe eens in werking kan zien?
Je hoort en leest zoveel ... maar wil alles zelf met mijn eigen ogen bekijken.

2.Ook qua prijzen zie ik enorm veel verschil. Sommigen maken gewag van €500, andere weer €1500-€2000 ... wat dus een enorm verschil is.

Kan iemand me hier wat opheldering over brengen?

Alvast hartelijk bedankt.

Heb vandaag een nieuwe Velux lichttunnel ontvangen. Ik ben bij de gelukkige winnaars van de wedstrijd. Ik geloof dat deze op dit forum werd aangekondigd. Met dank aan diegene die het berichtte.

Ik ben wel verrast door de grootte van het dakvenster (zo'n 50 op 50cm). Dit kon ik niet terugvinden op het internet en deel het hierbij maar mee.

Ik weet niet of de andere merken sunpipe, solartube,..van dezelfde grootorde zijn?

Heeft iemand een idee over de waarde van deze prijs?

Gr

luc

Hans

misschien een terechte opmerking, maar je kent het spreekwoord over het gegeven paard.

Ik dacht dat het venster kleiner was en met mijn zonnepanelen op het dak wordt de plaatsing wellicht een probleem.

gr

luc

Ik vind het jammer te merken dat geen van beide de moeite doet om een link te posten naar de bewuste test.

Bedoelen jullie deze?
http://www.lightupmyroom.co.uk/docs/bre-report-248038.pdf

Als jullie deze bedoelen, en als ik hem goed heb gelezen (maar check aub zelf), scoort de Solalighting solatube optiview op alle vlakken beter dan de Monodraught sunpipe, niet?

(en in dat geval, Ruud, wat verkoperspraatjes betreft?)

Amaai, zo'n concurrentieslag ... dat het met die reflectiebuizen moet, heb ik al door, alleen vraag ik me af of dit systeem op een plat dak KAN, gezien je met - hoe kort ze ook mag wezen - een buis zit. Dus mijn vraag: zijn solatubes-sunpipes-... mogelijk/effeciënt/esthetisch (hangt er m.a.w. geen buis door uw plafond naar beneden) voor een bijgebouw met een plat dak??
Zo niet, wat zou ik dan best doen (ik heb het niet zo voor koepels)?

Groeten
Bart

Bart,

ik heb nu momenteel 4 solatubes ZELF geplaatst (wel laten afwerken door dakwerker want mijn dakbekleding is rephanol en dat moet gelijmd worden)en ze zitten alle 4 in een plat dak. Je kan de meegeleverde buizen ofwel een stuk in elkaar schuiven totdat je de gewenste lengte hebt (dit is het geval wanneer je met de standaard buislengte niet zou toekomen) ofwel zaag je de buis op de gewenste lengte en werk je het geheel aan de binnenkant of met het meegeleverde binnenstuk.

groeten,

Eric

Hoi Eric-27,

Waar heb je de solatubes gekocht en hoe bevallen ze? Geven ze veel geluid/lawaai bij regen? Heb je er misschien foto's van?

groeten,

Menno

Ik vind dit een beetje raar, als je wil weten waar je die dingen kan kopen, ga je toch gewoon naar www.solatube.be

Als je wil vergelijken dien je bij de fabricanten de testresultaten van hun systemen op te vragen. Let wel op wie de test heeft gedaan. Liefst een onafhankelijke gereputeerde organisatie en niet de fabrikant of invoerder zelf. (objectiviteit)

Ik heb zlef gekozen voor de SOLATUBE wat niet het zelfde is als de solaRtube, en ik ben erg tevreden.

Aan allen,

 

Ik probeer al bijna een jaar om aan een daglichtsysteem te komen. Ik had gelezen dat solarspot beter zou zijn dan solatube.  Het heeft 6 maanden geduurd vooraleer ik via de invoerder Plastiek Van Wouwe in Deurne, een prijs te pakken had via een plaatser aangeduid door Plastiek Van Wouwe. En die is dan dubbel zo duur dan wanneer ik zelf prijs heb gevraagd daar. Mawipex in Schoten, de verdeler van Solatube, die ook niet plaatst, gaf verschillende plaatsers op. Awel, ze komen geen van allemaal ! Systemen kopen is geen probleem ! Overal zelfs on-line allemaal geen probleem. Binnen zouden we het zelf nog wel aankunnen maar wij hebben een dak van 35% met sneldek en dat zien we niet zo zitten. Wij wonen in Beveren-Waas.

Weet iemand hier raad op ?

Hoe zijn jullie aan die plaatsers geraakt ? Of welke firma verkoopt bv solatube en plaatst ze ook !

Klein detail : wij hebben heel slechte ervaringen met firma's die met aparte plaatsers werken. Als er iets verkeerd loopt geven ze mekaar de schuld en zelf ben je dan de dupe .

vriendelijke groeten

Folla Jenny

jenny.folla@telenet.be

 Beste Eric,

Eerst even duidelijk stellen dat ik de verantwoordelijke ben voor Solatubes België en Luxemburg.

Het is niet de bedoeling hier reclame te maken enkel info te verstrekken. Alle info over Solatube: 

prestaties, instructies, verkoopadressen, etc vindt je op www.solatube.nl

De Solatube is recentelijk door Grontmij getest op Uwaarde (isolatie) G waarde warmtetoetreding, geluidsisolatie,

lichtopbrengst etc... Deze tests zijn onafhankelijk gebeurd en gecertificeerd.

MVG

Voor plaatsers in je buurt kan je me contacteren op 476/810590

Beste Jenny,
Eerst even duidelijk stellen dat ik de verantwoordelijke ben voor Solatubes België en Luxemburg.
Het is niet de bedoeling hier reclame te maken enkel info te verstrekken. Alle info over Solatube: 
prestaties, instructies, verkoopadressen, etc vindt je op www.solatube.nl
De Solatube is recentelijk door Grontmij getest op Uwaarde (isolatie) G waarde warmtetoetreding, geluidsisolatie,
lichtopbrengst etc... Deze tests zijn onafhankelijk gebeurd en gecertificeerd.
MVG

Voor plaatsers kan je me bellen op 0476/810590

Dank u voor uw reactie.

 

De site van Solatube ken ik nu bijna van buiten. Wij hadden eerst  eerder gedacht solarspot omdat uit een test bleek dat die beter zou zijn ..... ( typ in google : vergelijkende test SOLARSPOT - SOLATUBE ) Aankoop van een grote 53 cm, alle materialen kwam op 2282 eur +21%btw  en geplaatst  op 3996 eur + 6%. btw.

Dat leek ons een onwaarschijnlijkr prijs. We hebben goede ervaringen met ons veluxraam en omdat solatube van velux is, zijn we nu toch weer aan het denken om solatube te plaatsen. ......

 

Het is heel moeilijk om als leek te beslissen welk systeem het beste is. Je hoort en leest zo veel.......

Hetgene wij willen is ZO LICHT MOGELIJK, dus het systeem met het meeste licht....

Maar met de prijzen  die we van de solarspot gekregen hebben zetten we al een half terras, (want we willen er 2, één grote en één van 35 cm ). Als het dan zoveel geld moet kosten ,lenen we beter een beetje bij een zetten we een gesloten terras....

 

Als het voor u goed is bel ik U maandagavond

 

M vr gr

Jenny

 Geen probleem ik verwacht u telefoontje. Solatube is niet van Velux maar de originele uitvinder van het dachtlichtsysteem

dat uit Australië komt.

MVG

Paul 

 

frederik

klopt, dat is één van de testen, want er bestaat er ook eentje waar sunpipe beter uitkomt dan solatube :-) alleen heeft die ooit op mijn computer gestaan maar ik vind hem niet meer. ik herinner me nog wel dat ze daar op een gelijkaardige manier gemeten hebben en dat de sunpipe daar merkelijk beter scoorde bij overtrokken hemel, en bij heldere hemel de solatube een ietsje beter was. op het net staat deze test bij mijn weten niet, heb er me in elk geval al eens rot achter gezocht.

de reden waarom de solatube er vermoedelijk wat beter uitkomt is omdat de grote sunpipes (53 cm en groter) een gewone ronde koepel hebben zonder reflector, en soalttube ook die kleine prisma's gebruikt op hun diffusor. de kleinere sunpipes hebben dan weer een speciale koepel die het lage licht beter zou opvangen. 

maar er is nog iets, als ik het goed begrepen heb wordt er in die test op 1 plaats mooi in het midden gemeten, en eigenlijk is dat niet representatief, je zou over een groter oppervlak moeten meten. want spotlicht mag dan wel een mooi effect hebben, voor het oogcomfort is dat zeker niet aan te raden. waarmee ik niet wil zeggen dat de ene of de andere op dat gebied beter scoort, ik heb er geen flauw idee van.

wat de buizen betreft is er bij de bekendste merken weinig verschil, het zit hem m.i. vooral in de koepels en de diffusors.

hans d

 

 

 

jenny

nog niet geprobeerd deze zelf te plaatsen? voorde dakdoorvoer heb je natuurlijk een vakman nodig, maar de rest is echt niet zo moeilijk.

hans d

Paul,  Is dat telefoon nr juist ???

Ik krijg steeds  '' dit nr is niet toegekend ''  staat daar niet ergens een typfoutje ???

 

gr

Jenny  

jenny

voor die prijs wil ik er wel elke dag eentje komen zetten, die typ had zeker niet veel goesting. ik heb prijzen gevonden al naargelang de producent van 654,- tot 1750.- (solarspot, prijslijst 2005) voor een 530m prijzen excl. btw.

ik heb ook even de door jou genoemde test doorgenomen. hier werd op verschillende punten gemeten, wat correcter is (zie ook mijn reactie van gisteren). maar er werd gemeten bij +/- 62.000 lux, en dat is een heldere dag (geen volle zon). maar het kritische punt is de winter met bv 20 a 30.000 lux. want het is daar dat de lichtopbrengst echt belangrijk wordt. helaas word geeft deze test daar geen uitsluitsel over.

hans d

 

 0473 81 05 90

Hrtelijk dank voor je reactie Hans,

 

Ik had ook al zo een vermoeden dat die prijs nogal hoog was. Ze vergeten dat de prijslijsten op het net te vinden zijn en dat je gewoon kan zien hoeveel winst zo iemand dan opstrijkt.

Heb jij solatube ?  En ben je er tevreden over?

Zou je het  mensen aanraden ???  zo van   niet of slecht ,of eerder van zeker doen ??

 

gr

Jenny

paul

voor zover mij bekent zit het originele patent met nr 5.099.622 bij een brit, Stephen M. Sutton en is gedateerd 22 november 1988. 

Lightpipes, mirror-finish aluminium tubes that carry sunlight and daylight from the rooftop down to the ceiling below, were invented and patented by an Englishman, Stephen Sutton, nearly 17 years ago in Australia. The technology then moved to the USA. There are now more than 10 companies making variations on the original design. xxxx first imported lightpipes from Canada in 1996 but quickly saw the potential for this energy-free system of natural lighting and developed the range to 10 sizes, from 230 mm to 2 m diameter. xxxx has filed more than eight patent applications, including Diamond dome xxxx and Square xxx; sales account for more than 90% of the lightpipes sold in the UK — over 25 000 systems per year. Other makes are mainly imported from the USA and Australia.

eigenlijk kan dus niemand zeggen dat hij de originele uitvinder is, behalve mr. Sutton, maar ik weet niet of die nog leeft.

hans d

 Beste Hans,

Wie de uitivnder is doet niets af van de kwaliteit, maar ik zal dit natrekken.

Ik ga de prijzen hier niet op het forum zetten, maar geef deze graag aan de geintresseerden. 

Ik heb zelf twee Solatubes in mijn woning en ben zeer tevreden, alle mensen die ik ken die er hebben zijn 

tot hiertoe zeer enthousiast en tevreden.

MVG

Paul

 

 

paul

ik ken vele mensen met sunpipes, solartubes, lightway's, solarspot, tru-lite en noem maar op die daar allemaal zeer enthousiast en tevreden over zijn, en het merk doet daar echt niet ter zake, behalve dan voor jou die dit forum handig gebruikt om jou product te plaatsen.

onlangs nog over de U- en G-waarde. ik herinner me nog dat solatube aankwam draven met een U waarde van 0.6 W/m²K, toen ik me daar fel tegen verzet heb, omdat zulke waardes onzin zijn, komen jullie ineens weer met een nieuwe test en een waarde die 2 keer slechter is, maar nog altijd ongeloofwaardig als je het mij vraagt.

ik wil overigens wel eens graag die testresultaten, met alle parameters zien.

hans d

 

 Beste Hans,

Ik heb reeds gezegd en herhaal dat ik vaststel dat er behoeft is aan informatei en die geef ik omdat ik erover beschik.Overigens ga naar www.solatube.be en je vindt deze. Als er problemen zijn met de aankoop en plaatsing of prijzen kan ik helpen. Ik wens hier geen publiciteit te maken.

Als je vraagt naar de manier van testen : hierbij : De systemen zijn getest door GRONTMIJ op volledig onafhankelijke basis en de certificaten kunnen op simple vraag worden bezorgt. pbeerten@techcomlight.be  De reflectiegraad is ook

gecertificeerd, sommige producenten vermelden waarden maar kunnen geen certificaten voorleggen. 

De Solatube daglichtsystemen zijn in hun geheel getest. Bij veel daglichtproducten wordt de U-waarde van het transparante deel (bijv. het glas) en van de constructie (bijv. de kozijnen) apart opgegeven. Bij Solatube is dat niet het geval, de opgave geldt voor het complete systeem.

 

TypeDiameterU-waarde LTA-waardeg-waardeLichtopbrengstGeluidisolatieSolatube 160 DSØ 25 cm 1,3 W/m²K HR++ glas 58% 61% 522 - 2208 lumen* 41 dBSolatube 290 DSØ 35 cm 1,3 W/m²K HR++ glas 57% 62% 1079 - 4502 lumen* 38 dB
Bron: onderzoek Grontmij Technical Management.
* Bron: Solatube Lumen Output Tables, version 4.1-7/05.

 

De Solatube systemen zijn compleet gemonteerd in een laboratorium, inclusief dakopstand, koepel, reflecterende lichtbuis en dubbelwandige plafondplaat. Vervolgens zijn de waardes voor de EPC-berekeningen bepaald. Techcomlight is hiermee de eerste leverancier die deze waardes van de daglichtbuizen heeft laten vaststellen door een gerenommeerd Nederlands instituut.  

MVG

Paul

 Jenny, bel me even ik kan je referenties opgeven. Vanwege privacy doe ik dit niet op het forum sorry er was een typefout in mijn nummer geslopen. 0473/810590

Met vriendelijke groeten,

Paul

ik bel je straks.

Jenny

beste paul

ik ben absoluut geïnteresseerd in die test, want ik vind de resultaten erg vreemd. met een heel simpele lineaire transmissieverliesberekening kom ik eerder op waardes in de buurt van 2.3 W/m²K. en dan heb ik nog geen rekening gehouden met de lineaire koudebrug van het aluminium, al kan die doordat de buis zo dun is misschien wel meevallen. en ik weet ook wel dat er nog wat factoren zijn die meespelen, maar dat het eindresultaat zo'n verschil geeft???

heeft misschien met de meetmethode te maken, uiteindelijk hebben in nederland geteste ventilatietoestellen rendementen van 96%, terwijl die, als je ze elders testen eerder rond de 70% zitten.

overigens vind ik het toch wel sterk, eerst had de solatube 0.6, dan 1.3, hoe is dat te verklaren? of was die 0.6 berekend door een chinese universiteit?

er is dus zeker nog behoefte aan informatie, dus ik zou graag die testresultaten inkijken, je mag ze dus graag naar me mailen.

hans d

Ben me aan het orieteren voor licht in mijn woonkamer. Boven woonkamer is plat dak, ruimte is ongeveer 24m2. Hoe weet ik of ikk door het dak een gat kan maken? Heb ik daar een constructeur voor nodig?

Verder wil ik weten welke solartube (daar gaat roch mijn voorkeur naar uit) is nodig heb (grootte van solartube of moet ik kiezen voor meerdere kleinereO.

Daarnaast wil ik ongeveer weten wat het mij ongeveer gaat kosten.

Wie kan mij helpen?

 

Mvg Evert.

evert

met als enige gegeven de oppervlakte kan niemand daar een ernstig antwoord op formuleren.  daarvoor zijn er meer gegevens nodig, zoals:

wat voor soort dak heb je?

hoe liggen de verhoudingen van de ruimte, hoogte, breedte, diepte?

waar staan er ramen, en hoe groot zijn die?

hoe is de indeling van de ruimte?

wat wens je te bereiken met de daglichtbuizen?

etc.

hans d

Beste Evert,

Ik ben de verantwoordelijke voor Solatube in België en Luxemburg. Best is een dakwerker te raadplegen voor de installatie alhoewel een handige doehetzelver er ook wel in slaagt. Op de website www.solatube.be vindt je een uitgebreidde documentatie.

De toegepaste Solatube ( niet Solartube) is afhankelijk van de ruimte. De 35 cm is best voor ruimtes van meer dan 9m²

ALs je mij een mail of telefoontje geeft kan ik je naar de beste en dichtsbijzijnde dealer en installateur verwijzen.

MVG

Paul Beerten

0473/810590 of pbeerten@solatube.be

 

beste paul

er is al meermaals naar verwezen dat reclame niet op prijs wordt gesteld, gelieve je daar dan ook aan te houden.  het staat overigens ook in de voorwaarden tot deelname.  het staat je uiteraard vrij de vraagstellers direct via mail te contacteren.  als iedereen hier explicieit reclame gaat beginnen maken, wordt het binnen de kortste keer een zootje, en het is niet het eerste forum dat daar aan ten onder gaat.

groetjes

hans

dag Hans, ik ben het 100 % met je eens dat we reclame moeten bannen maar dan wel helemaal.

Mogen bedrijven betrokken met PH beweren dat PH niet duurder is dan gewone bouwwijzen .

Tijdens de opendeur dagen voor PH zag ik erg veel reclame voor PH bedrijven maar daar las ik geen reactie op.