Beste optie voor verwarming cq warm tapwater

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Goedemorgen mensen,

Ik volg reeds geruime tijd jullie forum en hoop dat jullie mij kunnen helpen met het volgende.

Ik ben gestart met het bouwen van mijn eigen huis, beg. gr. 120 m2, 1e verd. 96 m2 + zolder 96 m2. Beg .gr vloer heeft een rc van 4.0, voor de fundering heb ik ps-bekisting gebruikt, mijn gevels worden totaal 39 cm dik waarvan de binnenmuur 14 cm porotherm, gevelsteen word een oude klampsteen van ca 8 cm, spouw is 17 cm dik. Denk dat resol beste optie is voor de spouwisolatie? Dakelementen hebben ook een Rc van 4.0

Ik krijg geen gasaansluiting, moet een wtw-balansventilatie toepassen van de gemeente (EPN-norm)en op de beg.gr. vloer wil ik graag vloerverwarming. Wat zou nou de beste optie zijn: Zonneboiler voor tapwater + pelletkachel voor cv, of deze combinatie met een extra buffervat voor de cv. Of kan ik beter een warmtepomp nemen voor deze configuratie? Misschien zijn er nog andere opties? Hoop dat jullie me verder kunnen helpen.

Vincent

Reacties

... mijn eigen huis, beg. gr. 120 m2, 1e verd. 96 m2 + zolder 96 m2. Beg .gr vloer heeft een rc van 4.0, voor de fundering heb ik ps-bekisting gebruikt...Ik krijg geen gasaansluiting, moet een wtw-balansventilatie toepassen van de gemeente (EPN-norm)en op de beg.gr. vloer wil ik graag vloerverwarming."

Je zit dus in Nederland.
Goed, maar wat is de aan de buitenomgeving grenzende lengte (P) van die vloer op begane grond ?
Alleen met A/P bij je Rc = 4 kan je de U-waarde ervan weten.

".., mijn gevels worden totaal 39 cm dik waarvan de binnenmuur 14 cm porotherm, gevelsteen word een oude klampsteen van ca 8 cm, spouw is 17 cm dik. Denk dat resol beste optie is voor de spouwisolatie? ".

Ik denk dat MW de beste èn goedkoopste optie is.

De beste en goedkoopste optie voor je cv hangt af van het vermogen dat je nodig hebt in de living-keuken e.a. ruimten op de begane grond.
Je slaapkamers hoef je hopelijk niet (meer) te verwarmen.

Heb je niet de keuze van ventilatiesysteem ?

Rik

Als je kijkt naar de mogelijkheden van vloerverwarming kijkt zou een cv-ketel overbodig kunnen zijn. Denk dan aan elektrische
vloerverwarming van bv. Speedheat. Als je dan groene stroom gebruikt en een boiler voor warm water ben je milieubewust voorzien van alle gemakken. Energieverbruik en aanschaf valt enorm mee en iedere kamer is apart te regelen d.m.v. aparte thermostaten. Dus in ieder geval de moeite waard om eens te onderzoeken. Ik ben er zelf erg tevreden over. Succes met de bouw!

Mijn beg.gr is 12 x 10 meter bij 2.7 mtr. hoog, U-vormige woonkamer/open keuken met in het midden de entreehal. Isolatiewaarde van MW is beter dan Resol? Het ventilatiesysteem kan ik nog bepalen als het maar een is met WTW.

Met Elektrische vloerverwarming ben ik een beetje bang voor het verbruik, indien als hoofdverwarming gebruikt. Voor de slaapkamers boven is het misschien wel een optie, hoeft daar voor mij toch niet warm te zijn. Had graag een open haard gewild maar dacht met een pelletkachel 2 vliegen in een klap te slaan indien gebruikt met een warmtewisselaar voor de vloerverwarming.

Vincent

MW is de lambdawaarde wel hoger dan van resol, maar met evenwaardigbe Rc (= wat grotere dikte) is het vooral bij rotswol de beste èn goedkoopste optie, omdat dit zich goed tegenaansluitend laat plaatsen.

Heb je dan 44 m buitenomtrek (vrijstaande woning) of niet ?

vincent

als je toch een open haard wilt is een pelletkachel niet zon slechte optie. Je zou die op vloervewarming aan kunnen sluiten en tevens op je boilervat. Kun je (later) ook nog zonnecollectoren toevoegen anders slaat de pelletkachel ook s zomers aan en dat geeft weer teveel warmte

een saey kali mini cv is een goed optie, is goed terug te regelen dus geen oververhitting. en in NL goed verkrijgbaar.

In badkamer electrische vloeverwarming en evt op slaapkamers een radiator (voor nood)

Al met al denk ik niet goedkoper in aanschaf dan een cv ketel op gas maar als je toch al een open haard wilt ook zeker niet duurder

Verbruik 20-40% lager

MvG Arnold

Vincent,

Gezien ik met een beperkte gevelbreedte zit (7m) en een passiefhuis mijn voorkeur wegdraagt, heb ik ook lange tijd aan resolschuim gedacht. Door de lage lambda-waarde kun je de muurdikte immers beperken. Maar uiteindelijk zal ik toch gaan voor glaswol, en wel omdat ik zo mijn twijfels heb bij de praktische kant. Resolschuim moet je immers absoluut droog houden tijdens het plaatsen. Tenzij je die plaatsing zelf doet, lijkt me dat in de "dagelijkse bouwpraktijk" moeilijk te garanderen. Bovendien heb je ook een luchtspouw nodig (volgens de Kingspan brochure 4cm in Nederland en 3cm in België), en met glaswol kan je gewoon werken met volledige spouwvulling. Dat compenseert al een beetje.

Meer info over resol trouwens in deze thread:
http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1209478684&replies=0

Filip

Ja, het is een vrijstaande woning, omtrek 44 m. Zonnecollectoren/zonneboiler wilde ik sowieso al aanschaffen en misschien dat ik gelijk ook een AWW buis in de grond laat leggen aangezien ze binnenkort toch komen graven voor de drainagebuizen in de tuin. Zouden die Resolplaten echt zo gevoelig zijn voor vocht ondanks dat je bovenkanten steeds zal afdekken?

Vincent

Vincent,

Goed,de U-waarde van je vloer op begane grond is dan 0,178 W/m²K.
Met een 6 cm dikke en 60 cm hoge verticale randisolatie in XPS wordt die 0,141 W/m²K.

Rik

Vincent,

Wat de vochtgevoeligheid van resolplaten betreft, kan je misschien volgende artikels eens doorlezen als achtergrond:
http://www.dakweb.nl/rh/99-3/99-3-26.htm
http://www.dakweb.nl/roofs/99-6/99-6-16.htm
http://www.dakweb.nl/roofs/00-1/00-1-10.htm
en http://www.dakweb.nl/rh/97-6/97-6-26.htm

Wat AWW betreft: misschien ook eens de discussies nalezen hieromtrent op dit forum. Ik was eerst ook enthousiast, maar gezien de hoge grondwaterstand in mijn gemeente en na wat negatieve ervaringen te hebben gelezen, zal het bij mij toch een BWW worden (dus met lucht-glycol warmtewisselaar op de ventilatie en glycol-gevulde lus in de bodem).

Filip