schaduw op zonnepanelen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Schaduw op zonnepanelen zou nefast zijn. Maar aan een schouw of een uitbouw bij je buren kan je niks veranderen ... ook al plaats je de panelen daar op je dak waar ze er het minste hinder van ondervinden.

Is er eventueel toch een manier om de vermindering van rendement te beperken? Zodat de je nog steeds 80% opbrengst hebt als 80% van de panelen volledig in de zon liggen?

En ook: wie zijn de beste prijs/kwaliteit aannemers voor de plaatsing van pv-panelen in de streek rondom Scherpenheuvel?

Reacties

O ja,
is Suntechnics / IZEN een goede aannemer prijs/kwaliteit?

masterwork bvba uit genk? Ik ben er in ieder geval heel tevreden van.

Grtn. Louis

Je kan met twee omvormers werken ipv één. Je splitst je panelen dus in twee gedeelten.
Als er schaduw valt op het ene gedeelte, zal het andere gedeelte hier geen enkele hinder van ondervinden.
Als je alle panelen aan elkaar verbindt zal de schaduwvlek de doorstroming van elektriciteit hinderen en het het gehele rendement naar beneden halen.

Ik vraag me af of het werken met meerdere stringen in plaats van omvormers ook een oplossing zou kunnen zijn.

Twee strings met een omvormer werkt inderdaad ook. Wel voor zorgen dat alle beschaduwde panelen in de zelfde string liggen (de twee strings bestaan elk uit een aantal in serie geschakelde panelen. De strings zelf worden parallel geschakeld).

Izen heeft onze panelen geplaats. Vakmensen, sympathiek, goede uitleg enzo... . De verkoper vond ik sympathiegewijs wat minder, maar hij kende zijn vak wel.

twee strings op 1 omvormer kan, maar zou binnenkort niet meer mogen vertelde mijn vertegenwoordiger.
Het hangt af van het aantal ampere dat je terugstuurt naar het net. Dit zou niet hoger mogen zijn dan 16A.

Anders moet je meerdere omvormers gebruiken.
Hij heeft me een email gestuurt hiervan van iemand van de VREG. Ik heb het daar ook nagevraagd en het klopt daadwerkelijk.

De vraag was alleen wanneer het van start zou gaan en of het ook met terugwerkende kracht zal werken (en ze vermoeden van wel).

Grtn. Louis

Onze installatie is 3400 watt piek. Daarmee komen we niet aan 16 ampère - eerder een 13 à 14 max bij 230 volt. Een istallatie die in strings is opgesplist hoeft niet persé meer dan 16A te leveren.

Bert,

Als die 2 strings nog altijd op 1 omvormer zitten, dan kan die wel meer dan 16A leveren (afhankelijk van hoeveel panelen je erop aansluit hé). Tenzij het een omvormer is die multiphase aansluiting heeft dan kan je de inputstrings en phaseuitgangen egaal verdelen en die worden bij mij weten niet bij particulieren geplaatst. De kostprijs van zo een ding ligt boven de 6000 EUR.

3400Wp is ongeveer een 18 panelen schat ik. Dat kan volgens mij wel met 1 omvormer.

18 panelen worden traditioneel op 1 omvormer en 1 string gezet. Als het gaat om panelen van 200 Watt, dan kom je aan 3600Wpiek. Gedeeld door 230 V, geeft 15.6 Ampere. Dus dat kan nog net.
Wat ook kan is op één omvormer 2 strings plaatsen, maar rendementsgewijs ben je dan beter met 2x10 panelen. Dat geeft dan weer 17.4 Ampere, en is dus iets teveel. Ook panelen van 190 W komen daar iets boven. Ik ken nog wel een leverancier die er nog staan heeft van 170Watt. heb wel geen idee hoeveel...

Met twee strings (waarvan 1 niet beschaduwd) is de kans wel groot dat je rendement veel beter is dan 1 beschaduwde string.
Mvg, Kurt