koud op slaapkamers

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wie weet waarom er al 40 jaar berekend wordt dat een slaapkamer op 18 graden berekend wordt terwijl wij er al een gebruiken als studeer kamer,en altijd de electra kachel er bij moet.zo krom zijn ze in NL?Dat is in andere landen wel beter.daar heb je bv 21 graden op een kinder kamer-cq slaapkamer.

Reacties

Een slaapkamer hoeft zelfs geen 18 graden te zijn. Een studeerkamer natuurlijk wel.

Al lijkt mij 18 graden een mooi compromis tussen de 2 functies: slapen en studeren.

Evt kan je een stralingskachel recht boven de studeerplek monteren, zodat alleen de werkplek opgewarmd wordt.

De kans dat je met -10 aan het studeren bent is in Nederland ook niet zo groot Toch?

Juist, tenzij het -10°C is staat er wel genoeg vermogen geïnstalleerd om het biji mildere buitentemperatuur tot 20 of 21 °C in die studeerslaapkamer te brengen.
Maar dan wordt het weer een kwestie van regeling (ook in de andere plaatsen, en) dan vooral in deze waar de thermostaat staat.

Als je meerdere radiatoren in de woonkamer staan kun je er een dicht zetten of wat knijpen. Zo krijgt de slaapkamer in verhouding meer vermogen.

Vaak krijg je zonder kunstgrepen de slaapkamer wel op temperatuur, echter als je de radiator op de slaap/studeerkamer pas open zet als je er gebruik van gaat maken ben je te laat, de kamer heeft wat tijd nodig om op temperatuur te komen.

Zoals Chathanky zegt:

"de kamer heeft wat tijd nodig om op temperatuur te komen"

We krijgen dan eigenlijk hetzelfde probleem als in de badkamer. We gebruiken de ruimte maar 2 keer per dag een half uur, maar moeten toch veel langer verwarmen op de verwarming de kans te geven de kamer op temperatuur te krijgen.

De slaapkamer wordt zo een warme kamer, die altijd gestookt wordt. Een tijdgestuurde radiatorthermostaat kan een oplossing zijn, maar een opwarmtijd van 2 uur zal toch blijven.

Luchtverwarming en stralingsverwarming kan een oplossing geven omdat deze sneller werken en minder energie nodig hebben, omdat de verwarming kortstondig nodig is.

als een woning een beetje behoorlijk geïsoleerd wordt - en ik dacht dat de normen in nederland een stuk strenger zijn dan deze in belgie - heb je nauwelijks nog iets nodig in de slaapkamer, bij mij daalt de t° in de slaapkamer nooit onder de 18°, zonder enige verwarming.
en om van 18 naar 20 of 21° te gaan volstaat de eigen lichaamswarmte, de computer aan laten staan en het licht te laten branden

hans

Hans,

Gezien de opmerking van de vraagsteller denk ik niet dat deze een woning bezit, die minstens 18 graden heeft op de slaapkamer. Anders zou het voor hem geen probleem zijn.

Moet ik hieruit opmaken dat u adviseert zijn kompleet huis te isoleren om het op de slaapkamer wel meer als 18 graden te laten worden ?

natuurlijk, en dat zal ook de rest van z'n woning ten goede komen!
vergeet niet dat vele jaren geleden het energieforum werd opgestart om energiezuinig bouwen en verbouwen te stimuleren en mensen een mogelijke bron van informatie te verschaffen en ook de mogelijkheid raad te vragen bij de meer ervaren deelnemers. en ik weet dat het forum langzaamaan aan het weg glijden is van z'n oorspronkelijke "missie" door eindeloos gezwets over nauwelijks ter zake doende onderwerpen, maar het blijft de initiële bedoeling van het forum.

hans d

Hans

je hebt gelijk dat passieve huizen de ideale woonsten zijn.

Maar bij een opendeurdag van zo'n passiefhuis merkte ik aan de eigenaar op dat als de klimaatopwarming zich voltrekt, het huis slecht gepositioneerd was. Het stond namelijk vlakbij de Schelde.
Dit werd in 2006 vanzelfsprekend nog weggelachen. Maar dat ongeloof zal binnen 20 jaar wel plaats maken voor ongerustheid.

Als de zee stijgt kunnen de stromen het water niet afvoeren zonder zelf te stijgen.
Zelfs met 1 à 2 overstromingen op 10 jaar zal een houten passiefhuis er slechter voorstaan dan een stenen, want er zal meer schade zijn en de natte isolatie verliest zijn eigenschappen.

Ik wil maar aanduiden dat we de kijk op de wereld iets ruimer moet houden, dan het louter isolerende aspect van een woning of het zetten van een speksteenkachel.

Bij wat Chathanky, René en Hans Delannoye opmerken, en bij de oorspronkelijke vraag blijvend, zeg ik dan :

ALS een lijf (met of zonder de lamp aan) niet volstaat voor verwarming van slaapkamers, isoleer dan eerst beter en doe die verwarming dan vervolgens DECENTRAAL of ELEKTRISCH en zonder er vloerverwarming in te steken.

lucvt schrijft :

"Ik wil maar aanduiden dat we de kijk op de wereld iets ruimer moet houden, dan het louter isolerende aspect van een woning of het zetten van een speksteenkachel."

Of dan het stoken met pellets.
Als je het hier bekijkt, gaat het gros van de berichten over zulke zaken.
Het moet zijn dat de voornaamste bekommernis is om onanfhankelijk te worden van de klassieke energieverdelers.

Zelfs nog vroeger klant, van Worldonline (latere Scarlet) voor internet, en van NetNet (eveneeens het latere Scarlet) voor telefonie.
Het Scarlet dat spijts virusbeveiliging en internetsecurity zelf mijn mailbox bespamde en bevuilde met Viagra en andere brol.
En toen alles eens plat lag en na twee weken nog niet was opgelost, gaf ik de brui aan dat soort onafhankelijkheid.

Vlakbij de Dender, maar toch 9 m. hoger.
Wel vlak onder de Belgacom mast met GSM; dat kan veel erger zijn, want sindsien heb ik vaak tinnitus.

lucvt

ik ben geen architect hoor en heb ook geen ambities in die richting.
en ik weet wel dat ik of wij in ons eentje niet de klimaatopwarming zullen tegengaan, zelfs niet met een 0 energieverbruik, maar ik, kan me dan in elk geval troosten dat ik geprobeerd heb.
warmte terugkaatsen naar de ruimte is niet simpel denk ik, want dat wolkendek dat ons beschermt tegen de zon, zal ook dat terugkaatsen tegenwerken. trouwens, dat klinkt weer heel high-tech en zal dus veel centen en energiekosten alvorens het zover is, en dus ook geen goed idee.
ik vind dat we van dat denken van 'het helpt toch geen moer' afmoeten.
ik besef best dat deze trein niet meer te stoppen is, maar als iedereen z'n steentje bijdraagt zal de catastrofe misschien iets beter te dragen zijn en zullen we i.p.v. met 150 km per uur met maar 50 km per uur tegen de muur rijden. en zijn de overlevingskansen groter.

ik blijf in elk geval hopen dat het bewustzijn groeit, en al ben ik geen voorstander van banden laten leeglopen van SUV's, het bewijst toch dat er nog mensen aan het nadenken zijn, al vind ik persoonlijk dit soort acties niet echt nuttig en/of zinvol.

hans d

Lucvct,

Kan zijn man, maar ik zit hier toch nogal wat meters boven de Dender (zojuist gecheckt : Dender = 12 m en hier 18 m.), heb door de Koepoort nog nooit water weten lopen en zal het beslist niet meer meemaken. Après moi le déluge. Maar ik denk er sterk aan om met mijn tinnitus uit te wijken.
In jouw plaats zou ik me ook meer bekommeren om het GSM-mastodontengevaar en om de mooie landwegen die (waar er nog zijn voor wandelaars) door aanstellerige modderfiguren met SUVs en quads kapotgereden worden.

Rik