Wat bepaalt de prijs van ecopower

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

De prijs van een 1 kWh elektriciteit Ecopower kost vandaag 0.17 eurocent. Dit is voor vele consumenten net iets goedkoper dan de andere grotere elektriciteitsproducenten.
Ik vraag mij af waarop deze prijs gebaseerd is en wat er kan verwacht worden in de toekomst. Want stel nu dat aardgas en steenkool in de toekomst flink duurder worden, en de opwekking van conventionele elektriciteit daardoor ook, zal ecopower zijn prijzen dan min of meer onafhankelijk hiervan laten evolueren (wind en zon blijven kostenloos) of zal het toch de dominante speler op de markt, Elektrabel blijven volgen en dus ook in dat geval duurder worden, net zoals dit het geval is met Nuon, Luminus en andere? Heeft iemand hier inzicht in?

Reacties

aangezien de prijs op de algemene vergadering bepaald wordt en heel veel van de aandeelhouders ook klant zijn bij ecopower denk ik dat de prijzen enkel verhoogt zullen worden als dit niet anders kan. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan gestegen loonkosten van het personeel.

Peter

Wind en Zon blijven 'kosteloos'.

Ja, maar vooraleer wind en zon electriciteit produceren moet er ook eerst geinvesteerd worden in de installaties.

Verder is ook ecopower afhankelijk van variabele kosten: bv distributiekosten, bijdrage VREG, taksen,...

Om als bedrijf verder te kunnen blijven bestaan, zullen deze kosten ook moeten doorverrekend worden aan de afnemers van de electriciteit.

Beste Peter,

De prijs wordt NIET op de algemene vergadering bepaald.
De prijs wordt beplaald door de wet van vraag en aanbod zoals alle andere produkten. Economisch gezien is Ecopower een marktspeler zoals alle andere doch met meer een sociale visie.

Indien Ecopower zich ook groene stroom certificaten laat uitbetalen betaalt de belastingbetaler ook mee aan deze 0,17 euro/kwh.

niet de belastingbetaler, maar de stroomverbruiker, Marc S.

die prijs van 0,17 € is alles behalve door hen bepaald

een groot deel van die prijs gaat naar distributie en wordt vastgelegd door de intercommunale's = politiek

als ik mij niet vergis is aandeel in prijs die voor energie staat lagen dan 50% van het totaal

Stefan

Ik heb het nog eens nagekeken en het klopt: de netbeheerder koopt de groene stroom certificaten en hun klanten, wij dus, betalen op het einde voor de groene stroom productie.

En wat is nu eigenlijk je punt Marc?

Om de puntjes op de i te zetten:

alle elektriciteitsleveranciers moeten een bepaalde hoeveelheid groene stroomcertificaten kunnen voorleggen. Doen ze dat niet, dan betalen ze een boete.Groene stroomproducenten kunnen dus hun certificaten aan de leveranciers verkopen. Die rekenen dat natuurlijk door aan de consumenten.
Wie zijn certificaten niet verkocht krijgt op de vrije markt, kan ze ook aan gegarandeerde prijzen kwijt bij de distributienetbeheerders. Dat gebeurt vooral met de groene stroomcertificaten van PV-panelen omdat de gegarandeerde waarde (450 euro/MWh hoger is dan de marktwaarde van GSC die ongeveer 110 euro/MWh is nu). De gegarandeerde waarde voor wind, water, ... ligt onder de marktwaarde momenteel.

Wat is mijn punt?
1 KWh bij Ecopower kost 0,17 euro. Zonder 0,11 euro wind-GSC kost deze KWh 0,28 Euro .. op een erg populistische manier bij wijze van spreken dan. Ga met de effectieve prijs de markt op en je moet al heeel erg groen zijn voor je hier instapt.

Mijn punt is; ik heb er geen probleem mee dat een groot gedeeltje van het NMBS ticketje betaald word door de belastingbetaler. Stel je voor dat deze reizigers ook nog bij in de ochtendfile staan. Er bestaat trouwens nergens een openbaar vervoer systeem dat niet voor een gedeelte door de overheid betaald word.
Ik heb er ook geen probleem mee dat een bepaalde regio wat meer belastingsgeld krijgt om zijn economie op te pompen. Je wil dan wel na een tijdje resultaat zien.

Ik heb er zelfs geen probleem mee dat PV systemen voor 0,45 euro/KWh en andere groene energien voor 0,11 euro/KWh worden vergoed, maar moet dit nu voor de volgende 20 jaar.

Zijn de GSC's die de duurzame energie sector in beweging hebben gezet deze nu niet in slaap aan't wiegen. Niemand in de duurzame energie sector heeft er belang bij om hun producten aan competitieve prijzen te verkopen omdat 'iemand anders' toch betaald voor de verliezen.

Het systeem met GSC heeft als opzet ruimte te creëren voor de introductie van hernieuwbare energietechnologieën, zoals men dat in de voorbije decennia gedaan heeft of nog doet voor kernenergie en daarvoor voor steenkool, gas en aardolie. Naar alle verwachting zal er een moment komen in de komende 20 jaar dat de energieprijs zo zal gestegen zijn dat zelfs fotovoltaïsche installaties geen GSC meer nodig hebben (door de dalende prijs van de installatie en/of de stijgende prijs van fysieke grijze stroom). Het spreekt vanzelf dat er evaluatiemomenten komen waarbij de hoogte van de boete voor het gebrek aan groene stroom bij de leveranciers en de gegarandeerde waarde van de GSC per technologie opnieuw worden bepaald.