geluidsisolatie paal windmolen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hoi,

Ik heb naast mijn huis een windmolen staan op een paal van 13 meter.

Deze paal is een oude verlichtingspaal van op de autostrade.
Hij is 6-kantig en heeft een inspectieluik beneden.

Van zodra mijn windmolen begint te draaien begint deze paal te zoemen.
Da molen zelf is dan nog stil.
Het ganse holle geheel wordt eigelijk een soort van klankkast.

Ik zoek nu een oplossing om van de resonantie af te komen op een zo gooedkoop en makkelijk mogelijke manier.

Heeft hier iemand een idee voor?

Momenteel heb ik de onderste meter opgevuld met glaswol maar dit heeft niet het gewenste resultaat.

Ik zou iets moeten hebben waar ik de paal mee kan vol doen, zonder dat de paal zijn buigzaamheid verliest..

Ik dacht aan pu maar dat gaat mij wat veel kosten denk ik.

alvast bedankt voor de tips.

groeten Tim Keersmakers

Reacties

Vullen met argex of zand ?

Tim, gewoon uit nieuwsgierigheid en interesse, welk type en opbrengst, en heb je daarvoor een vergunning kunnen krijgen ?

Hoi,

Hoe is de windturbine gemonteerd op de paal ? Is het mogelijk de bevestiging trilingsdempend uit te voeren ? dan pak je het probleem aan bij de bron.

Je moet hiervoor zorgen dar er geen 'harde' verbinding is tussen de turbine en de paal. Een paar stevige rubbers tussen de verbindingselementen kan wonderen doen...

mvg,

Luc

Een doelstreffende oplossing is de paal te bekleden met een ILLDEM anti-dreun folie of ISOTUBE leiding-geluidsisolatie. Het type folie is afhankelijk van de materiaaldikte van de paal.
Nadeel: de ILLDEM anti-dreun folie en de ISOTUBE isolatie zijn niet 100% UV bestendig.
Dit kan opgelost worden door deze bijkomend af te dekken met een UV bestendig materiaal.

Groeten
Walter

Goed idee Walter Zorg dat dit materiaal ongeveer anderhalf x zo dik is als het metaal.

Je kan het misschien aan de binnenkant plakken.

Bij merford gorinchem nl verkopen ze deze producten.

Tim, gewoon uit nieuwsgierigheid en interesse, welk type en opbrengst, en heb je daarvoor een vergunning kunnen krijgen ?

Ik heb eens een documentaire gezien over windmolens die na een aantal draaiuren gewoon uit elkaar "spatten" owv de continue microtrillingen in de paal. De beelden zijn vrij spectaculair: de paal plooide in een spiraalvormige beweging samen. Sindsdien worden de palen van windwolens speciaal ontworpen om met die spanningen om te gaan. Ik zou, na het zien van die documentaire, nooit zelf een 13m hoge windmolen in mijn tuin durven plaatsen. Tenzij je rekening hebt gehouden met dit fenomeen...

Ik hoop dat het geluid niet hetzelfde is als de microtrillingen waarvan sprake.

Naar verwachting is de zoem die u hoort een resonantie die past bij de lengte van de holle pijp en het geluid dat de molen genereert bij een bepaalde draaisnelheid. Men noemt dit wel het orgelpijp-effect. Door de lengte van de pijp te veranderen verstem je de bijpassende resonantie. Door plaatsing van schot in de pijp op een bepaalde hoogte verander je de pijplengte en dus de bijpassende toon. Kies de plek zo dat de zoem verdwijnt. Lijkt me de moeite waard om te proberen, onder het motto: baat het niet het schaadt niet en kost bijna niks.
De vulling met glaswol kon niet werken omdat dat doorblaasdaar is en dus de lengte van de pijp niet verandert. Het neemt wel de reflectie enigzins weg maar alleen bij de midden- en hoge tonen. De gehoorde zoem zal een lage toon zijn.
De adviezen over ontdreuningsmaterialen gaan er van uit dat de mantel van de pijp het geluid afstraalt. Dat zal maar zeer ten dele het geval zijn. Het haalt in ieder geval niet de oorzaak weg.

Veel succes,
Jan Kramer
adviseur bij de Nederlandse Stichting Geluidshinder (www.nsg.nl)

zoals hierboven beschreven is dit inderdaad resonatie is een heel gekent fenomeen in de raffinaderijen op de affakelingstorens, waar aan de achterkant en ventex ontstaat door de wind. dit kan je oplossen door versteveningen aan te brengen zoals een slang rond en stuk tak.Paal kan zelfs afknakken door de resonatie Veel sucses
Erik