Water in aardgasleidingen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Er werd mij gezegd dat aansluitpunten op aardgasbinnenleidingen, afgesloten op een stop in afwachting dat ze in gebruik worden gesteld (bvb. voor latere aansluiting v/e fornuis), steeds naar boven gericht dienen te worden, want indien je ze naar onderen richt, dan kan er zich water in opstapelen, met roestvorming van het aansluitpunt tot gevolg. Voor veel gebruikte verbruikers zou dit geen rol spelen, want het gas wordt vaak of constant doorgejaagd. Voor weinig gebruikte toestellen (bvb. occasioneel gebruikt reserveaardgasfornuis) zou deze wateropstapelingsfactor dan wél een rol spelen.

Vraagjes:

1.) Klopt deze stelling? Zit er water in aardgasleidingen? Is dat dan condens?

2.) Als dat klopt, dan ga ik ervan uit dat de leiding waarop deze wachtaansluitpunten zijn aangemaakt flink beneden het niveau van de aansluitkraan van de aan te sluiten toestellen dient geplaatst. Want als je een flexibel aansluit tussen de leiding en het toestelaansluitpunt, dan moet die (in de logica van watervorming) recht naar boven worden doorgestoken zonder bochten te maken, om wateropstapeling in de bocht te voorkomen? Klopt deze redenering en zoniet, waarom dan niet?

Reacties

clint

wie heeft jou dat gezegd? iemand die minstens 50 jaar is?

aardgas heeft een dehydraterende werking, normaal zou daar geen water mogen inzitten.
maar lang geleden was dat anders, in steden zoals antwerpen waar een heel uitgebreid gasnet met stadsgas was, werd bij e omschakeling naar aardgas de oude leidingen hergebruikt. vroeger gebruikte men altijd hennep om de schroefdraden te dichten en stadsgas bevatte voldoende vocht om de verbindingen dicht te houden. maar aangezien aardgas uitdroogt, begonnen de leidingen te lekken, en in de jaren 60 van vorige eeuw werd er daarom stoom in de gasleidingen geblazen, deze stoom zorgde voor een voldoende vochtgehalte zodat de hennep niet kon uitdrogen. ik vermoed dat de persoon in kwestie daar naar verwijst. maar die praktijk is al lang verre geschiedenis.
ik heb in elk geval geen weet dat zoiets vandaag nog een rol speelt, ik heb de nodige cursussen dienaangaande gevolgd, en men heeft mij daar nooit iets over verteld.
maar natuurlijk kan er water in de leidingen komen, al is het maar zoals een paar jaar geleden een idioot gas- en waterleiding in z'n woning verwisseld had.

hans d

Bedankt Hans voor je duidelijk antwoord. Aangezien ik mij niet zal wagen aan verwisseling van water- en gasleidingen, betekent dit concreet dat de doorsteekpositie van de verbinding tussen de leiding en de verbruiker totaal geen rol speelt, behalve dan een esthetische...?

Groeten

clint