vloerverwarming en radiatoren op één circuit

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Ik heb vloerverwarming laten installeren met op de badkamer en slaapkamer radiatoren die op hetzelfde circuit van de vvw draaien. Nu staat mijn thermostaat in de living en als het daar warm genoeg is slaat natuurlijk de verwarming af zodat er in badkamer en slaapkamer ook geen warmte uit de radiatoren te krijgen is. Logisch natuurlijk, maar wat doe je als je in de badkamer dan toch warmte wil ? Is vloerverwarming en radiatoren op één circuit gewoon een slecht systeem en heb ik de verkeerde keuze gemaakt ?
Iemand dezelfde ervaring of tips ?

Steven

Reacties

verkeerde keuze
je had een mengkraan moeten zetten voor de vvw..de radiatoren op een andere kring,met th in je badkamer

Op de site "Wand/vloerverwarming" heb ik dit probleem reeds behandeld. Ik heb wel vvw in de badkamer en geen radiatoren. Mijn zoon op het eerste verdiep heeft beiden, met een afzonderlijk circuit maar daar heeft men dan ook een afzonderlijke circulatiepomp nodig. In dit tussenseizoen heeft hij zijn tweede circuit nog niet in gebruik gehad.
Het probleem is natuurlijk dat de vvw in de living en de badkamerverwarming niet op hetzelfde ogenblik moeten werken. Ik heb ondervonden dat de vvw zulke vertraging heeft dat de temperatuur te hoog gaat nadat de thermostaat heeft afgeslaan. Ik werk dus (voorlopig) op een ingestelde tijdsduur. Op dit ogenblik is dat van 15 tot 18 uur. De opgeslagen warmte in de muren dient dan als vliegwiel.
De vloerverming in de badkamer bij ons zal de badkamertemeratuur wel langer doen aanhouden dan radiatoren (grote inertie in de vloer). Ge kunt altijd eerst proberen met een bijkomende snelwerkende elektrische verwarming. De verwarming speciaal voor de badkamer doen aanslaan zal volgens mij meer energie verbruiken dan de nodige elektrische bijverwarming.

Steven

't is altijd wat met die domme CV sysytemen

Pierre zegt : De verwarming speciaal voor de badkamer doen aanslaan zal volgens mij meer energie verbruiken dan de nodige elektrische bijverwarming.

En gelijk heeft hij, ik hab al jaren elektrische verwarming met één thermostaat per kamer ( van comfort gesproken ... ) en stook sinds 3 winers met een speksteenkachel ( nog stukken beter ) maar dat elektrische verwarming het op den duur ging halen in kostprijs ten opzichte van mazout en gas wist ik al lang en daarom koos ik daar ook voor

Als ik u was plaatste is een elektrisch straalkacheltje van een 2000 Watt dat kost je amper 25 € want binnen een paar jaar wordt elektrische verwarming ongetwijfeld de goedkoopste en milieuvriendelijkste verwarming uit zonne-energie !! met 0% CO 2 uitstoot want je moet eens naar de volgende reportage van 50 min kijken om te begrijpen welke industriele REVOLUTIE ( en niet evolutie ) er binnen de 5 jaar op ons afkomt in verband met zonne-energie

Op deze site niets doen (er komt natuurlijk eerst een reclamespotje ) dan klkken op in 200 % kijken

http://player.omroep.nl/?aflID=8122928

Ulrik

Ulrik,
Als bijverwarming kan elektriciteit soms interessant zijn omdat de opwarming snel gaat en als ze niet te lang moet werken. Om ecologisch verantwoord te zijn als verwarming van gans een huis, zou men moeten kunnen overstappen op een warmtepomp, waarvan het rendement ongeveer driemaal beter is, maar wel een zeer goed geïsoleerd huis veronderstelt. In euro uitgedrukt is de globale winst praktisch onbestaande, maar de winst in CO2-uitstoot ligr zeer hoog.

Voor de rest belanden we hier in een andere discussie (item nucleaire elektriciteitcentrales).
Ik heb de reportage van 50 minutenj aandachtig bekeken. Het betoog van de heer Scheer heeft mij bijlange niet kunnen overtuigen:
- Hij maakt iedereen belachelijk die niet met hem akkoord gaat!
- Hij zegt dat de zonne-elektriciteit nu reeds rendabel is. Maar wel met een subsidie van 0,50 euro per opgewekte kWh! In België worden deze groenstroomcertificaten van 0,45 € per kWh betaald door de andere elektriciteitverbruikers van dezelfde stroomverdeler.
- Hij rept met geen woord over de problemen van stroomverdeling en opslag. Deze groenestroomopwekking is juist mogelijk omdat de individuele producteurs aan een belangrijk stroomnet hangen waar de productie uitgevlakt wordt en waar bij afwezigheid van zon stroom kan worden aangekocht, voor zover er nog voldoende centrales bestaan die deze stroom kunnen leveren.

De techniek staat natuurlijk niet stil. En het is een schitterend idee dat de Golfstaten grote installaties zouden bouwen rond de Middellandse Zee om het zeewater op zonne-energie te ontzilten, en om later waterstof aan te maken. Zo kunnen ze hun kapitalen nuttig investeren en hun dure olie aan het buitenland verkopen.

Ulrik,
Ik laat alleen mijn gezond verstand werken, want ik ben niet genoeg specialist om te kunnen uitrekenen hoeveel regelvermogen (als reserve of als algemene pot voor alle afzonderlijke stroomopwekkers waar de stroom geharmoniseerd wordt) er nodig blijft naargelang het aandeel van groene energie omhoog gaat. Hebt u soms een idee welke studies dit onderwerp behandelen?
Hebt u ook enig idee hoeveel investeringen deze omslag zal vereisen? En hoeveel tijd?

Pierre

Het zal zeker minder (energie) kosten om aparte elektrische vloerverwarming aan te leggen dan de aanpassingen door te voeren die je al bedacht hebt. Denk maar eens aan de volgende voordelen:
Lagere investering, minder energiekosten, betere temperatuurregeling per vertrek, klokthermostaat stelt tijd in wanneer de vloer warm moet zijn (dus bijv. alleen 's ochtends en 's avonds een paar uur)
Het systeem draait los van CV met alle voordelen in voor- en najaar als CV nog niet aan staat.
Kortom snelle opwarming en alleen daar verbruik waar nodig,dus minder energieverspilling.
Ik zelf heb nu enkele jaren Speedheat in gebruik en ben nu een stuk minder bang voor de energierekening!

beste,
ik heb vloerverwarming op de benedenverdieping en radiatoren in de kamers en de badkamer .
op de radiatoren heb ik termostaatkranen die ik tweemaal per dag kan sturen bvb de badkamer s'morgens en s'avonds of even verhogen overdag.
ik vind dit idiaal omdat elke ruimte apart geregeld kan worden.
voor dit systeem heb je wel een extra circulatiepomp nodig
maar het geeft je dan wel veel komfort.
de kranen kosten ongeveer 40 euro