Luchtdichtheid gastoestellen in passiefhuis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo,

Voor de verwarming van het sanitair warm water in ons passiefhuis denken we eraan om de naverwarming van de zonneboiler met een (gesloten) gasgeiser te doen. Alleen vraag ik me nu af hoe gesloten zo'n geiser eigenlijk wel is. Weet iemand of ik daarmee door de blowerdoor ga geraken?

Bedankt,
Filip

Reacties

een gesloten geiser..is dus echt wel gesloten hoor

Jean,

Klinkt inderdaad een beetje als een domme vraag. Maar: een gesloten gashaard ... is dus echt niet gesloten hoor! Dus vroeg ik me gewoon af: als "bijna" gesloten dan goed genoeg is, waarom zouden fabrikanten van gesloten gastoestellen (geisers, cv-ketels) dan wel de moeite doen om het potdicht af te werken? Voor die enkele passiefhuishuizen die een blowerdoortest moeten doorgeraken? Bovendien ben ik nog niet zoveel passiefhuizen tegengekomen met een gasinstallatie, vandaar dus de lichte achterdocht.

Filip

Wij waren ook aan het twijfelen voor een gasinstallatie in ons PH, maar nergens konden ze ons de nodige garantie geven. Geen gas bij ons dus.

grt

welk lekkage bedoelen jullie dan ?

Lucht voor verbranding naar de binnenruimte ?

Uitlaatgassen naar de binnenruimte ?

Of gewoon de niet goede afdichting gemmaakt in de schil voor de schoorsteen ?

Is er geen natuurlijke ventilatieverplichting bij gastoestellen, ook bij gesloten. Ik dacht dat de gasmeter in elk geval natuurlijk geventileerd moet worden.

Voor een open toestel is wel degelijk een ventilatie eis.
Waar mag een open toestel zijn lucht anders vandaan halen als je mechanische ventilatie defect raakt?

De installatiedelen worden afgeplakt bij een blowerdoor test zo ook een rookgasafvoer van een gesloten ketel.
De constructie wordt getest op luchtdichtheid en niet de installatie.
De doorvoeren van je rga valt wel binnen de test.

Rene,

Ik veronderstel dat de "externe" aansluitingen (zoals rookgasafvoer) luchtdicht aansluiten met de thermische schil (daar kunnen we immers zelf voor zorgen). Met mijn vraag dacht ik vooral aan het inwendige van het toestel: zijn daar ook alle aansluitingen en doorvoeren luchtdicht gemaakt? Er mag dus geen lucht kunnen lekken van binnen de thermische schil naar de verbrandingsruimte (want die staat in verbinding met de schoorsteen, dus met buiten). Waarschijnlijk moeilijke vraag, want afhankelijk van type toestel.

Chathanky,

Rookgasafvoer van een gesloten ketel wordt misschien afgeplakt tijdens een blowerdoor test, maar ook de luchttoevoer (is concentrische buis)? Kan ik mij toch moeilijk voorstellen, want dan zou je met om het even welk toestel door de blowerdoor geraken.

Filip,

In de praktijk ontstaan er volgens mij geen luchtdichtheidsproblemen met gesloten ketels dus het gaat alleen over de blower door test zelf.

We spreken volgens mij over de afdichtingen in de schoorsteen, ter plekke waar de rechte pijp in de 90 graden bocht wordt gestoken boven de ketel.

Rookgas loopt in het buitengedeelte en lucht in het binnengedeelte. Dus het zou dan kunnen gaan lekken op het rookgasgedeelte naar buiten toe via de afdichting ?

Rene,

Ik heb eens een onderdelenlijst bekeken van een combiketel die ik op Internet gevonden heb. De meeste verbindingen (bijvoorbeeld die tussen condensbak en rookgaspijp) zijn met een O-ring afgedicht, daar zijn dus geen problemen te verwachten. Maar zo'n combiketel is ook uitgerust met een ventilator om de rookgassen te helpen evacueren. Als ik het goed begrijp, zuigt zo'n ventilator lucht aan van buiten de ketel (dus van de plaats waarin de ketel staat opgesteld), blaast die in aan de uitlaat van de rookgassen en creert zodoende een onderdruk in de warmtewisselaar die de rookgassen mee naar buiten zuigt. Als dat juist is, vertegenwoordigd die ventilator dus een permanent "gat" in de thermische schil van je huis (eentje dat niet is aangesloten op een warmtewisselaar, en dus een energieverlies betekent), en kan je dus maar beter geen combiketel in een passiefhuis installeren.

Volgens chathanky zou je tijdens de blowerdoor het rookgasafvoerkanaal mogen dichtstoppen, en zodoende toch nog door de test kunnen geraken. Kan iemand dat bevestigen?

http://www.boomerbvba.be/new/images/stories/BD_Bostoen/bostoen_short.pdf

Bij deze test, uitgevoerd in opdracht van Cristophe Debrabander, werden de schoorsteen en alle andere afvoeren duidelijk afgesloten.

Dirk Bauwens

Filip,

Een gesloten gasketel heeft een dubbele pijp. De lucht wordt via de ventilator aangezogen door de binnenste pijp en de rookgassen weggeblazen via de buitenste pijp. Dus lucht komt via de binnenste pijp via buiten en de rookgassen via de buitenste pijp naar buiten.

Volgens mij heeft Christophe zelf ook een pelletkachel in de living.

----------------------------------------------------------
Een gesloten gasketel heeft een dubbele pijp. De lucht wordt via de ventilator aangezogen door de binnenste pijp en de rookgassen weggeblazen via de buitenste pijp. Dus lucht komt via de binnenste pijp via buiten en de rookgassen via de buitenste pijp naar buiten.
-----------------------------------------------------------

Net andersom Rene. De rookgassen worden uitgeblazen in de binnenste buis en aangezogen via de buitenste buis.
Ik mag hopen dat het bij jou ook zo zit.

U heeft gelijk chathanky,

Ik had eerst moeten kijken. Logisch verstand zij mij andersom.

Voor de discussie maakt het echter niet uit.

Waarom de openingen van gastoestellen en van haarden en zo moeten afgesloten worden voor het uitvoeren van een luchtdichtheidstest :
Omdat het de bedoeling is de luchtdichtheid van het GEBOUW OP ZICH te testen en zo te weten of en in welke mate het NIET BEDOELDE verspreide lekken heeft die de effiëntie van het wtw systeem schaden.

De openingen van gastoestellen en haarden zijn BEDOELDE lekken; anders zouden die dingen niet functioneren;
Natuurlijk zijn haarden en niet aangeblazen kachels uit den boze in passiefhuizen.

Rik

In dit geval gaat het om een gesloten gasgeiser Rik.
Zowel aanvoer en afvoer komt rechtstreeks van buiten.

Juist Chathanky. Oorspronkelijk toch. Pas verderop was er ook van andere zaken sprake.

dat klopt allemaal tot nog toe, maar naar ik gehoord heb is er is sprake van een nieuwe reglementering die het afdichten van zulke gaten zou verbieden bij de blowerdoor, want eigenlijk vervals je daarmee het meetresultaat, uiteindelijk blijven die gaten normaliter open!

hans d

bij verbrandingstoestellen die werken op buitenlucht is er een pijp van buiten naar binnen en een pijp van binnen naar buiten (soms zitten die in mekaar). die pijp wordt luchtdicht afgekleefd aan het dampscherm én normaal zit die pijp luchtdicht in het toestel zodat er geen lucht van binnen in het toestel kan en geen verbrande lucht naar binnen kan. dus na afwerking van je gasketel zou daar geen luchtlek meer mogen zijn.
hetzelfde voor de ventilatie: normaal is een toestel voor ventilatie met warmterecuperatie luchtdicht + is het kanalennetwerk als het goed is geinstalleerd ook luchtdicht. in de verliesberekeningen (PHPP en EPB en warmteverlies) wordt altijd rekening gehouden met de ventilatieverliezen, dus die verliezen door ventilatie zitten niet in de "luchtlekken", maar in de ventilatieverliezen van de berekeningen. daarom denk ik dat ook bij ventilatiekanalen de openingen mogen worden dichtgekleefd voor de blowerdoor.

het meest eerlijke is dan misschien wel van de ketel en ventilatietoestel en dergelijke te plaatsen VOOR de test, dan moet je die dakdoorvoeren inderdaad niet afdichten.

maar als ze niet geplaatst zijn voor de test lijkt het mij terecht van ze te mogen afdichten, omdat er nadien toch een luchtdichte binneninstallatie op wordt aangesloten.
MAAR: dat vereist wel de keuze van de juiste installatie én de juiste uitvoering ervan.

groeten,
christophe

Dan zal je ze op de ventilatorunit moeten afdichten Christophe.

De constuctie dient luchtdicht te zijn en de buisaansluitingen zijn normaal altijd bereikbaar.
Mochten er problemen zijn is dit achteraf op te lossen zonder te moeten hakken of breken.

De luchtdichtheidstest wordt toch uitgevoerd als de kritische delen nog (redelijk) bereikbaar zijn voor verbeteringen?