nieuwe isolatiepremie 2009

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Premie van 500 euro voor dakisolatie

BRUSSEL - De Vlaamse overheid geeft vanaf januari 2009 een premie van 500 euro voor dakisolatie. De Vlaamse regering keurde het besluit daarover vrijdag goed, maakten de ministers Hilde Crevits (CD&V), Marino Keulen (Open Vld) en Kathleen Van Brempt (sp.a) zondag bekend. Er is ook een verhoogde premie tot 1.000 euro voor lagere inkomens. Voor de maatregel wordt volgend jaar al 44 miljoen euro voorzien.
Om woningen energiezuiniger te maken, zijn er nu al tal van premies en belastingvoordelen. Maar uit cijfers blijkt dat vooral voor condensatieketels en isolerende beglazing premies worden aangevraagd. Nochtans is de energiebesparing het grootst bij dakisolatie. Door het dak te isoleren bespaart een gezin tot 30 procent op de energiefactuur.

De Vlaamse regering wil nu het isoleren van daken een extra duw in de rug geven. Nu zijn er naar schatting 800.000 woningen zonder dakisolatie. 'Om deze woningen tegen 2020 van een geïsoleerd dak te voorzien, moeten er jaarlijks 60.000 woningen worden aangepakt', zegt minister van Energie Crevits.

Nu al geven de netbeheerders een premie van 4 euro per vierkante meter isolatie. Voor de nieuwe premie is geen afzonderlijke aanvraag nodig: de netbeheerder geeft de gegevens door aan het gewest en de betrokkene krijgt de premie van 500 euro uitbetaald. Mensen met lage inkomens kunnen bovenop deze 500 euro nog een premie van 100, 300 of 500 euro krijgen. Vlaams minister van Wonen Marino Keulen gaat de bestaande woonpremies afstemmen op de nieuwe dakisolatiepremie.

Daarnaast maakt minister van Sociale Economie Van Brempt nog eens 1,4 miljoen euro vrij voor de opleiding van 350 isoleerders. Bij kansarme gezinnen komen er ook meer 'energiescans', waarbij mensen gratis aan huis komen kijken hoe de energiehuishouding beter kan. Minister Van Brempt trekt ook 1 miljoen euro uit om hiervoor 70 voltijdse mensen extra aan te werven in de sociale werkplaatsen en lokale diensteneconomie.

(van website DS)

Reacties

Geachte ,
Ik vind al de berichten over de isolatie premie niet geloofwaardige meer , ik ben mindervalide erkend,maar een inkomen via mutualiteiten,ik heb verleden jaar nieuw dak gelegden geisoleerd erkende aannemer ,kreeg geen belasting vermindering omdat mijn inkomen al te weinig is kreeg van eandis geen premie omdat het blijkbaar niet voldeed aan de norm ,mijn bevinding over isolatie premie is dus 0,0

Karel

had je op dit forum vorig jaar gezocht naar items over premies, dan had je eigenlijk wel verwittigd geweest. We hebben dat onrecht toen meermaals aangeklaagd.
Daarom is Vlaanderen op de proppen gekomen met andere vormen van premies.

Bart

ik was ook verrast over deze nieuwe premie. Als je nu al 4euro per m² en dan nog 500 euro met ook nog eens de 43% aan belastingvermindering krijgt, dan kan je het bijna gratis laten isoleren. Lijkt te mooi om waar te zijn.

Doen of eerder afwachten op de wettekst?

Luc

Het is inderdaad te mooi om waar te zijn. 'Nu moeten mensen die hun dak isoleren meer dan een jaar wachten voor ze hun geld deels terugkrijgen via de belastingen'. 'dakisolatie gaat we lichten uit het pakket isolatiepremies dat via de belastingsaangifte geregeld wordt'.
Dat was het dan...

Zoals hierboven reeds aangegeven: er bestaat een heel stelsel van premies e.d. maar al te dikwijls wordt in de kleine lettertjes toch een reden gevonden om de premie niet te moeten uitkeren.

In Heusden-Zolder is er onlangs een lokaal initiatief geweest waar in een sociale woonwijk met identieke woningen de bewoners voor 50€ hun zolder konden isoleren. Dit zijn initiatieven die een fractie kosten van de subsidies voor bijv. PV en een toprendement hebben.

Eén m² dakisolatie brengt een grotere C02-reductie met zich mee dan één m² PV-paneel!

Bensch kare
ik stond in het zelfde geval;maar er is wel wat veranderd hoor
er zijn nu speciale premies voor mensen die geen belasting betalen
ik liet onlangs een prijs maken om overal isolerend glas te plaatsen
wat gebeurd er nu,ik zou bijna zoveel geld aan subsidie krijgen dan het mij kost
even uitleggen kostprijs 2936 euro
premie 150 euro de meter zou 2850 euro zijn ,maar het bedrag is beperkt tot 2650 euro
dus 2650 euro
dan nog een premie van eandis 10euro de meter is 190 euro
is samen 2840 euro

kijk op deze site
energie sparen
klik rechts subsiedis
dan toelichting voor personen ......
dan toelichting over het renovatieprogramma 2020

er is ook een telefoon nummer 1700 waar u alle inlichtingen kan bekomen
heb er zelf al naar gebeld omdat ik er geen snars van begreep,maar het werd daar toch bevestigd,dat mijn berekening klopt
dus werk aan de winkel zou ik zeggen

Bensch kare

ik heb zojuist nogeens gebeld, en men krijgt wel degentlijk de premie van 150 euro de meter ongeacht het factuur bedrag
maar pas op alleen de premie geld alleen dit jaar,maar ik denk dat facturen van drie jaar terug ook gelden
als ik u was bel direct 1700 en stel de vraag
u zou 8 euro de meter krijgen en u kan dan nog eens 4euro als het een aannemer gedaan heeft krijgen of 2 euro als u het zelf deed van eandis

bart

Nu al geven de netbeheerders een premie van 4 euro per vierkante meter isolatie. Voor de nieuwe premie is geen afzonderlijke aanvraag nodig: de netbeheerder geeft de gegevens door aan het gewest en de betrokkene krijgt de premie van 500 euro uitbetaald. Mensen met lage inkomens kunnen bovenop deze 500 euro nog een premie van 100, 300 of 500 euro krijgen. Vlaams minister van Wonen Marino Keulen gaat de bestaande woonpremies afstemmen op de nieuwe dakisolatiepremie.

waar vind ik meer info over die 100 300 of 500 euro

Voor de mensen die tijdens het jaar 2007-2008 hun dak hebben geïsoleerd. Hebben die ook recht op die nieuwe isolatie premie van 500Euro? Of slaat dit enkel op isolaties tijdens of vanaf het jaar 2009?

De Groeten

weet er iemand wanneer de wetteksten gaan verschijnen?

op de website van minister Hilde Crevits (www.hildecrevits.be) staat het volledige persbericht, meer is op dit ogenblik nog niet bekend.
subsidies en premies werken maar zeer zelden met terugwerkende kracht. de nieuwe premie is enkel geldig wanneer de isolatie geplaatst wordt in 2009. De premie van 8 euro per m² is enkel geldig wanneer geplaatst en betaald in 2008, of daar een verlenging van komt is nog nergens verschenen.

is dit echt voor iedereen, ook als je het zelf doet,want tot hier toe moest je het altijd door een aannemer laten doen,wij waren van plan om volgende maand de zolder te isoleren,maar hoorde gisteren op het nieuws van die premie,waar je daar voor moet zijn zeggen ze er niet bij???
en 500 euro is niet niks,daar kan je weer een hoop andere dingen in je huis van opknappen.

Het is nog maar een voorlopig besluit en het loopt hier al weer over van de vragen.
Onthoud 1 ding: tussen voorlopig besluit en definitief besluit loopt nog een hele weg en kan er nog één en ander veranderen.

Hieronder een voorlopige eigen samenvatting van wat nu bekend is.

groeten
rik

Nieuw vanaf 2009: de Vlaamse dakisolatiepremie

De Vlaamse Regering keurde op 9 november 2008 principieel het ontwerpbesluit goed om een dakisolatiepremie van 500 euro in te voeren vanaf 1 januari 2009. Daarnaast is er nog een verhoogde premie tot 1 000 euro in totaal voor de lagere inkomens.
Het gaat over een ontwerpbesluit en nog niet over een definitief besluit. De informatie die volgt, is dus met enig voorbehoud.

De nieuwe Vlaamse dakisolatiepremie geldt voor zowel doe-het-zelvers als voor zij die werken met een geregistreerd aannemer. Het speelt geen rol of u eigenaar dan wel huurder bent van de woning. Ook wie zijn tweede, derde… woning isoleert, heeft recht op de premie.

Om de Vlaamse dakisolatiepremie te bekomen dient geen afzonderlijke aanvraag te gebeuren. De toekenning van een dakisolatiepremie door de netbeheerder wordt doorgegeven aan de Vlaamse overheid en de betrokkene krijgt 500 euro uitbetaald. Dit betekent dat u moet voldoen aan de voorwaarden voor het verkrijgen van de premie van uw netbeheerder.

Bovenop de premie van 500 euro kunnen sommige aanvragers nog een extra premie krijgen van 100 euro, 300 euro of 500 euro voor een dakisolatie van respectievelijk minstens 50m², meer dan 100 m² of meer dan 150 m². Deze premie wordt automatisch toegekend aan de beschermde klanten van de netbeheerder. Ook wie binnen de inkomens- en kadastraal inkomensgrenzen valt van de verbeteringspremie komt in aanmerking (bruto jaarinkomen van 25.660 euro + 1.340 euro per persoon ten laste en KI van max. 1.200 euro).

Dakisolatie zal uit de Vlaamse renovatiepremie worden gehaald, maar ze zal nog wel meegerekend worden in de minimuminvestering van 10.000 euro die nodig is om in aanmerking te komen voor een renovatiepremie.

- de Vlaamse dakisolatiepremie zal kunnen gecombineerd worden met de federale (Belgische) belastingvermindering voor dakisolatie;
- de Vlaamse dakisolatiepremie zal niet kunnen gecombineerd worden met de Vlaamse renovatiepremie.
- de Vlaamse dakisolatiepremie zal kunnen gecombineerd worden met de Vlaamse premie voor niet belastingbetalers voor zover die maatregel verlengd wordt in 2009.

De nieuwe Vlaamse dakisolatiepremie is vooral goed nieuws voor mensen die niet in aanmerking kwamen voor de Vlaamse renovatiepremie (omdat ze te veel verdienen, of omdat ze meer dan één woning hebben, of omdat ze niet voldoende andere werken uitvoeren om aan het minimum van 10.000 euro facturen te komen).
Het is vooral ook goed nieuws voor doe-het-zelvers (zelfs zij die wel gebruik konden maken van de Vlaamse renovatiepremie)omdat 500 euro wellicht meer is dan de 30% van de kosten die zij via de Vlaamse renovatiepremie kregen.

Het forfaitaire karakter van de Vlaamse dakisolatiepremie is minder gunstig voor mensen die kiezen voor een meer dan standaarddikte van de isolatie, omdat wel de kosten stijgen maar niet de premie.

En laat ons voor de rest nu maar wachten op het definitieve besluit.

groeten

rik

Ik heb ondertussen al wel de vraag gesteld of ze ook geldt voor werken/factuur 2008 waar de premie pas in 2009 wordt aangevraagd.

Als dat niet gebeurd zal er de komende 2 maanden merkelijk minder geïsoleerd worden en dat kan niet de bedoeling zijn. (of gaat er veel schriftvervalsing gebeuren)

Het is inderdaad jammer dat er gradatie is naar isolatiegraad, nu zal er veel het absolute minimum gebeuren. Meestal is het vlot doenbaar om beter te isoleren voor weinig moeite.

Alain

Alain

De premies 2008 van de netbeheerder vereisen een factuurdatum in 2008.
Zelfde systeem wellicht in 2009.
Gezien de Vlaamse premie voor dakisolatie gegeven wordt aan wie een premie krijgt van de netbeheerder, kan ik op dit moment alleen veronderstellen dat de Vlaamse premie zal gegeven worden op facturen vanaf datum 1 januari 2009.
Maar dat zullen we pas definitief weten eenmaal het besluit van de Vlaamse regering definitief is.

Als je met een aannemer werkt, kun je kunt wellicht nog in 2008 isoleren, in 2008 de kosten betalen (zodat je op de aangifte 2009 al de federale belastingkorting kunt vragen) en laten factureren in 2009 om van de Vlaamse premie te genieten.

Doe het zelvers wachten m.i. best nog even om het materiaal aan te kopen.

groeten
rik

Alain

Er is toch nog een "maar" bij vorige post.
Je zult moeten voldoen aan de isolatienormen 2009 van de netbeheerder.
Ik vraag na of die normen in 2009 dezelfde blijven als in 2008.

groeten

rik

voorwaarde kelderisolatie: minimum 3 m²K/W
voorwaarde dakisolatie: minimum 3 m²K/W
voorwaarde muurisolatie: minimum 1,3 m²K/W
voorwaarde vloerisolatie: minimum 1,2 m²K/W
vooor het aangebrachte isolatiemateriaal, enkel van toepassing in bestaande woningen/appartementen

en dan nu volgend vraagje:
wij hebben zonet onze renovatiepremie ontvangen (we hebben reeds voor meer dan 30.000 euro gerenoveerd, dus we hebben de "volle pot" van 10.000 euro kunnen bemachtigen). We horen hierbij dus bij de gelukkigen. Het eerstkomende werk (dec/jan) op het verbouwingsprogramma is ons spiksplinternieuw dak isoleren. Nu vraag ik me af of je ook zal kunnen genieten van die isolatiepremie als men al de renovatiepremie heeft gehad. Indien ja, wordt het heel wat puzzel- en rekenwerk om te zien wat nu ook het voordeligste wordt, zelf doen of eventueel met een geregistreerd aannemer werken en dan nog eens genieten van die belastingsvermindering. Pff... leuk dat het bestaat hoor... maar soms niet steeds even duidelijk.

Wij zouden een nieuw hoogrendementsketel willen plaatsen.Ook willen we de badkamer renoveren en dakisolatie plaatsen. In principe zou men 2650 max. krijgen voor de investering van een nieuw HR aardgasketel. Als je verbouwt voor meer dan 10.000 euro kan je 30% krijgen als je in aanmerking komt voor de renovatiepremie. Ik vraag me af als we dit jaar nog de ketel zouden plaatsen, waardoor de werken in totaal minder dan 10.000 euro bedragen, of je dan ook recht hebt op de renovatiepremie. Mag je de facturen spreiden over meerdere jaren of moet alles in hetzelfde jaar gebeuren zodat de totale kost boven de 10.000 euro komt om van de renovatiepremie te genieten?

Voor de renovatie mag je facturen inbrengen tot 3j geleden.
Dit is juist mijn probleem met de nieuwe isolatiepremie.
In sept 2006 hebben we wegens gezinsuitbreiding onze woning verkocht om een nieuwe (grotere woning) te kunnen kopen.
Er waren zware renovatiekosten aan de woning (oa geen CV, dakisolatie, badkamer, ...)
Die renovatiepremie werd toen gelanceerd maar blijkbaar kon ik er niet van genieten omdat je in de voorbije 3j geen andere woning in je bezit mocht hebben. In sept 2009 (3j na verkoop) kan ik in principe de premie aanvragen, al mijn facturen heb ik zorgvuldig geklasseerd inc. isolatiekosten twv 2000€, in totaal al voor 30.000€
Als ze alle isolatie zaken uit de premie gaan halen zal ik die factuur niet meer kunnen inbrengen.
Die nieuwe premie gaat pas in jan 2009 van kracht, ze gaan mij zien afkomen met mijn factuur uit 2006! Ze hebben me weeral dik bij mijn kl***n. Scheelt ons 600€.
Eerst die idiote regel van geen andere woning in bezit 3j voor de aanvraag van premie, nu dit. Er gaat dit weekend een brief naar de minister om dit aan te kaarten.

Dit is het gevolg van ministers die om de haverklap een premie uitvinden en elkaar (Keulen versus Crevits) vliegen afvangen.
Zelfs voor de woonwinkels / woonwijzers is het moeilijk om alle premies en ontwikkelingen te volgen en burgers correcte info en advies te geven.

cochuyt

mij hoort u geen pff zeggen hoor,heb nooit kunnen genieten van ficaal voordeel of zo
eindelijk een premie waar wij ook van kunnen genieten,laat maar wat papierwerk komen neem ik er graag bij

Die 500 € is een goede zaak, maar ik veronderstel dat de geplaatste isolatie dient aangetoond te worden door middel van de faktuur, (wat weer normaal is), doch wat als de faktuurwaarde van de isolatie lager is dan de 500 € ( 300 € bvb) krijg je dan ook die 500 € of hoe gaat dit in zijn werk gaan, én ontvang je daarbovenop de 4 of 2 €/ m² van de energiemaatschappij!
Eandis geeft nu ook 4 €/m² als je het laat doen, dus iemand die handig is word gestraft omdat hij slechts 2 € per m² terugbetaald word en eigenlijk verplicht is dieper in zijn geldbeugel te gaan voor het werk te laten uitvoeren door derden.

Om de Vlaamse dakisolatiepremie te bekomen dient geen afzonderlijke aanvraag te gebeuren. De toekenning van een dakisolatiepremie door de netbeheerder wordt doorgegeven aan de Vlaamse overheid en de betrokkene krijgt 500 euro uitbetaald. Dit betekent dat u moet voldoen aan de voorwaarden in 2009 voor het verkrijgen van de premie van de netbeheerder. Zoals in een eerdere post aangekondigd hebt ik daarover geïnformeerd bij Eandis. Resultaat:
- Voorwaarden woning: de woning moet minstens 3 jaar aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. (in 2008 was dat nog minstens 10 jaar).
- Voorwaarden isolatie: de normen voor 2009 zullen dezelfde zijn als in 2008 (zie premieformulier). De minimumdikte van nieuwe isolatie hangt af van het soort isolatiemateriaal en zelfs van het merk. Voor rotswol is meestal minstens 12 cm nodig. Dat is meer dan het minimum nodig voor de federale belastingkorting voor dakisolatie en evenveel als het minimum nodig voor de Vlaamse premie voor niet belastingbetalers.

Voor alle andere vragen is het wachten op de definitieve versie van het besluit.
Overigens heb ik het voorlopige besluit van de Vlaamse regering van vorige vrijdag niet teruggevonden in de de (pers)mededelingen daarover.

groeten
rik

ik voel mij niet direct gepakt met de 2 euro van eandis
die 4 euro is om mensen in het werk te zetten denk ik,e, het kost hen ook meer natuurlijk

Hendrik

Zolang er geen besluit is, is alles eigenlijk koffiedik kijken. Eandis kan perfect oudere premiegegevens doorgeven, bv. aanvragen vanaf persbericht of factuurdatum vanaf 18 december of uitvoeringsdatum na 1 januari 2009.

De rest zijn veronderstellingen die misschien plausibel kunnen zijn.

Uitvoering naar na 1 januari 2009 verschuiven is volgens mij het zekerste, de rest is een risico. De aannemers gaan daar wel niet gelukkig mee zijn.

Alain

Alain

Niet helemaal akkoord. Er zijn twee dingen belangrijk:
- wat staat er in het besluit?
- hoe gaat men tewerk bij de netbeheerder?

De premies van de netbeheerder worden toegekend op basis van factuurdatum.

Als er dus in het besluit staat dat de dakisolatiepremie wordt ingevoerd vanaf 1 januari 2009 dan telt die voor dakisolatiewerken met factuurdatum vanaf 1 januari 2009.

Maar, en dat heb ik meteen gezegd, het besluit is nog niet definitief. En dus is niets zeker.

groeten
rik

Hendrik

Er is maar één zaak belangrijk : wat staat er in het besluit.

In het besluit kan perfect staan dat alle premieaanvragen met factuurdatum na 1 november 2008 doorgegeven moeten worden of dat de aanvang van de werken ook na 1 januari 2009 moet liggen.

Vermits het me niet zou verbazen dat het besluit nog moet geschreven worden, kan het alle kanten uitgaan.

Nu nog laten isoleren voor 1 januari 2009 is dus een risico nemen op 500 euro.

mvg

Alain

Alain

Je moet lezen wat er staat:
"De Vlaamse Regering keurde op 9 november 2008 principieel het ontwerpbesluit goed om een dakisolatiepremie van 500 euro in te voeren vanaf 1 januari 2009.
De toekenning van een dakisolatiepremie door de netbeheerder wordt doorgegeven aan de Vlaamse overheid en de betrokkene krijgt 500 euro uitbetaald."

Principiële goedkeuring betekent dat het advies van SERV en MINA-raad nog moet worden ingewonnen. En dus kan er inderdaad nog van alles veranderen.

Alleen heb ik geschreven dat we op basis van wat nu bekend is, logisch kunnen redeneren (omdat we het systeem van de premies van de netbeheerder kennen) dat de dakisolatiepremie zal gelden vanaf factuurdatum 1 januari 2009.

Aanraden om op veilig te spelen en te wachten met de werken is inderdaad .... veilig spelen.
Er zijn ook andere gevallen ... zoals woningen waar de dakisolatie een paar weken geleden al is geplaatst. In dat geval lijkt het me aangeraden om nu "voorschot" te betalen (bruikbaar voor belastingvermindering" en de factuur te laten opmaken na 31 december.

groeten
rik

Weer een premie waar we niets aan hebben? Ik lees dat de premie vooral bedoeld is voor de isolatie oudere woningen.
Voor de daken van die woningen werden lang kepers gebruikt van 6cm. Daar past isolatie tussen maar die voldoet niet aan de gevraagde norm.
Ik wil nog even afwachten maar ik lees dat dezelfde huidige voorwaarden gelden als voor het bekomen van de Eandispremie en dan is minimum 12cm isolatie vereist.
Dus mensen, eerst je dak eens bekijken.

12 cm is nog VEEEEEEL te weinig en is totaal achterhaald !
op dit forum wordt gepleit voor een MINIMALE dakisolatie van 20 cm (0.040 groep) .
daarvoor dien je je bestaande dakkepers van 6 cm dus uit te dikken , iets wat heel vaak gebeurt bij renovaties .
hoe dat moet, vind je uitgebreid in geuren en kleuren op dit forum met de zoekfunctie .
er is dus geen enkele reden om je aan die 6 cm van je dakkepers te houden ;

vriendelijke groeten,
bart humbeeck

Bart

de eerste 10 cm isolatie brengt wel meer reële besparing op dan de laatste 10 cm.

Maar als het kan zonder al te veel meerkosten is 20cm wel aangeraden.

En die kosten van de kepers uit te dikken (timmerwerk) , die horen dus zogezegd bij de isolatiewerken .

Maar kan je die timmerkosten dan ook inbrengen voor de isolatiesubsidies ?

En de kosten van het dampscherm (damprem), komen die ook in aanmerking voor de isolatiesubsidie ? Dat is toch onlosmakelijk verbonden met isolatie ? Het een kan toch niet zonder het ander ?

En als je een isolerend onderdak plaatst, mag je die facturen dan samenvoegen bij de isolatiefacturen voor het bekomen van subsidies ?

Wie weet het antwoord ?

Voor wie meer wil weten over de nieuwe premie, er zijn nog wat ontwerpteksten met uitleg te vinden op

http://vea.helpsyou.be:80/(nv54od45v4fphd45opvhzv45)/direct.aspx?N=173
in het zoekvakje "vlaamse dakisolatiepremie" intikken.

Om in aanmerking te komen voor de isolatiepremie van 500 eur, moet de te isoleren oppervlakte dan meer dan 50m² zijn?
Wij wonen namelijk in een rijwoning met kamers onder dak. Hierdoor is de ongeisoleerde dakoppervlakte (zolder) maar 28m². (het deel van de kamer dat onder het dak valt is reeds geisoleerd...).

Pieter,
"The page cannot be found"

www.vea.helpsyou.be/

Er staat niets nieuws op.
Tot nu toe zijn geen uitvoeringsdetails bekend.
Het is nog niet duidelijk of je een minimum aantal m² moet kopen.
Afwachten.

Rik:

"The page cannot be found" zeg je.

de volledige link:

http://vea.helpsyou.be:80/(nv54od45v4fphd45opvhzv45)/direct
.aspx?N=173

misschien zal je hem volledig moeten kopieren, en dan
plakken in je url venster.

Ik wens mijn vloer van mijn ongebruikte zolder te isoleren met een PUR-isolatie. Om de Eandis-premie te kunnen krijgen dien ik een isolatie-factor van 3m²K/W te behalen of maw 8cm. Heeft iemand een idee wat dat kost voor 8cm/m²?

500 euro dakisolatiepremie vanaf 2009
De Vlaamse Regering keurde principieel het ontwerpbesluit goed dat uitvoering geeft aan de belofte in de Septemberverklaring om een dakisolatiepremie van 500 euro in te voeren vanaf 1 januari 2009. Door het dak te isoleren bespaart een gezin ongeveer 30% per jaar op de energiefactuur. Door de combinatie van verschillende premies wordt een investering van 100 m2 dakisolatie op nauwelijks 3 maanden terugverdiend. Daarnaast is er nog een verhoogde premie tot 1.000 euro in totaal voor de lagere inkomens. Voor deze maatregel wordt in het eerste jaar al 44 miljoen euro voorzien. Tot slot is er nog een reeks aan ondersteunende maatregelen om gezinnen bewust te maken van hun verbruik onder meer door de inzet van energiescans en energiesnoeiers. Deze maatregelen zijn niet alleen goed voor de portemonnee van elk gezin, maar ook voor het milieu én de werkgelegenheid.

"Om tegen 2020 de 800.000 Vlaamse woningen die nog steeds geen dakisolatie hebben, van een geïsoleerd dak te voorzien, dienen jaarlijks naar schatting 60.000 woningen te worden aangepakt. Om de doelstelling te behalen moeten we nog een grote inhaalbeweging doen," stelt minister van Energie Hilde Crevits.

Er is dus onmiskenbaar nood aan een bijkomende inspanning, zeker als rekening wordt gehouden met de beperkte kost en de geringe tijd die nodig is om de kost van de ingreep terug te verdienen.

De nieuwe Vlaamse dakisolatiepremie bedraagt 500 euro.
Ze geldt voor zowel doe-het-zelvers als voor zij die werken met een geregistreerd aannemer. Het speelt geen rol of u eigenaar dan wel huurder bent van de woning. Ook wie zijn tweede, derde… woning isoleert, heeft recht op de premie. Op die manier wordt een stimulans gegeven om ook verhuurwoningen energiezuinig te maken.

Voorbeeld
De isolatie van een dak van 100m² kost bijvoorbeeld 2.000 euro met een geregistreerd aannemer, of 500 euro als doe-het-zelver. De belastingaftrek van 40% levert 800 euro op als met een geregistreerd aannemer wordt gewerkt. De premie van de netbeheerder bedraagt 4 euro/m², of 400 euro in het voorbeeld. Als provincie of gemeente geen premie bijgeven, dient dus nog 800 euro betaald te worden. Na aftrek van de dakisolatiepremie is dit nog slechts 300 euro.

Om de Vlaamse dakisolatiepremie te bekomen dient geen afzonderlijke aanvraag te gebeuren. "De toekenning van een dakisolatiepremie door de netbeheerder wordt doorgegeven aan het gewest en de betrokkene krijgt 500 euro uitbetaald. Er komt dus geen bijkomende administratieve last voor de burgers bij," benadrukt minister Hilde Crevits.

"Het is een door en door duurzame maatregel", stelt minister Hilde Crevits nog. "Economisch wordt geïnvesteerd in jobs bij zowel de reguliere sector als de sociale economie. Sociaal wordt geïnvesteerd in koopkracht voor gezinnen in het algemeen en kansarme gezinnen in het bijzonder. En ecologisch wordt geïnvesteerd voor energiebesparing en tegen klimaatverandering. Met de Vlaamse dakisolatiepremie hoop ik de isolatie van daken een forse duw in de rug te geven, en tot de Vlamingen zeg ik, ‘Doe uw dak dicht!’. Het bespaart een gezin op 20 jaar bijna 20.000 euro."

Bijkomende ondersteuning voor lagere inkomens
"Een slechte isolatie van de woning en een zwak economisch profiel van de bewoners lopen bovendien vaak samen", stelt minister Keulen. Voor deze groep is het tegelijk moeilijker en nodiger om dakisolatie te plaatsen. Zij komen moeilijker rond met hun inkomen en ondervinden dus ook meer last om hun energiefactuur te betalen. Maar de drempel om in dakisolatie te investeren ligt voor hen veel te hoog. "Daarom doen we een extra inspanning voor deze groep van minderbegoede Vlamingen die hun dak willen isoleren", aldus minister Keulen.

Bovenop de premie van 500 euro kan deze sociale doelgroep nog een extra premie krijgen van 100 euro, 300 euro of 500 euro voor een dakisolatie van resp. minstens 50 m², meer dan 100 m² of meer dan 150 m². Deze premie wordt automatisch toegekend aan de beschermde klanten van de energieleveranciers (leefloners, uitkeringsgerechtigden, mensen onder budgetbegeleiding,…). Ook wie binnen de inkomens- en KI-grenzen valt van de verbeteringspremie komt in aanmerking (bruto jaarinkomen van 25.660 euro + 1.340 euro per persoon ten laste en KI van max. 1.200 euro).

"Ik zal de bestaande woonpremies afstemmen op de nieuwe dakisolat

Ik heb ook nog een vraagje over deze premie,

Stel; ik koop 50 m² isolatie (glaswol spijkerflenzen) van 15 cm dik... Rd waarde 3.75 dus voldoende...
Dit kost me in eerste instantie 50 x 5,30 euro (prijs per m²); dus 50 x 5,3 is 265 euro...

Als ik hiervoor een premie aanvraag aan infrax (2 euro per m² voor doe het zelvers, dus 2 x 50 is 100 euro) krijg ik hier bovenop de premie van de vlaamse overheid van 500 euro...?

Dus met andere woorden, ik geef 265 euro uit aan isolatie en ik krijg 600 euro aan premies... Dit lijkt me toch te mooi om waar te zijn, of niet?

Als dit zo is, welke idioot gaat dan NIET isoleren?

Inderdaad, welke idioot gaat dan NIET isoleren...

Wedden dat we binnen 3 jaar nog altijd met 500000+ huizen zitten zonder geïsoleerd dak?

Beste
Als ik nu mijn dak van 200m²zelf isoleer,krijg ik dan 2euro per m² korting plus nog eens 500 euro premie?
En hoeveel bedraagt de minimum dikte voor in aanmerking te komen?
Hartelijk dank voor het antwoord.

De vlaamse isolatiepremie van 500 euro krijg je niet altijd volledig. Ze wordt zo bepaald dat je maximaal je investering terugbetaald krijgt, niet meer. Er direct geld aan verdienen zal dus niet gebeuren. Het is wel zeer waarschijnlijk dat je dus alles terugbetaald krijgt...

mvg,

Toon

Als je hierbij ook nog de belastingsaftrek krijgt, kan je natuurlijk wel heel positieve resultaten bekomen... Was ik in mijn vorige post even vergeten.

mvg,

toon

Soms moet ik toch eerst even verifieren voor ik iets post blijkbaar... De vlaamse premie van 500 euro wordt dus zo bepaald dat nooit meer dan 100% van de investering wordt terugbetaald. Hierbij houdt men ook rekening met de belastingaftrek zo blijkt.

mvg,

Toon

In dit verband had ik een vraagje ?

Te isoleren opp 60 M²
kostprijs voor een doe het zelf aan 12 cm
60m²*ong 7 € = 420 €
we krijgen terug via eandis 2€m² = 120 de rest leg de vlaamse premie bij 300€ kosten voor eigen rekening 0

mogen we dit optimaal benutten door dikkere isolatie te gebruiken ?

ons bovenstaand vb maar nu met isolatie van 18 cm

60m² *11.5 €/m² =690 €
eandis 120 €
vlaamse premie 500€ = totaal 620 €
zelf te betalen 70 €
indien dit is toegestaan kunnen we beter deze premie optimaal benutten
mvg

In dit verband had ik een vraagje ?

Te isoleren opp 60 M²
kostprijs voor een doe het zelf aan 12 cm
60m²*ong 7 € = 420 €
we krijgen terug via eandis 2€m² = 120 de rest leg de vlaamse premie bij 300€ kosten voor eigen rekening 0

mogen we dit optimaal benutten door dikkere isolatie te gebruiken ?

ons bovenstaand vb maar nu met isolatie van 18 cm

60m² *11.5 €/m² =690 €
eandis 120 €
vlaamse premie 500€ = totaal 620 €
zelf te betalen 70 €
indien dit is toegestaan kunnen we beter deze premie optimaal benutten
mvg

Ook ik heb een vraag i.v.m. deze Vlaamse isolatiepremie .
Vorig jaar heb ik mijn dak geïsoleerd met 12cm rotswol en heb hiervoor een premie gekregen van infrax .
Die 12cm vind ik niet voldoende , maar om het financiële plaatje een beetje te spreiden heb ik toen mijn dak niet volledig afgewerkt en was ik van plan om dit of volgend jaar nog eens 12 of 18 cm erbij te steken .
Vraag is nu of ik eventueel aanspraak kan maken op die Vlaamse isolatiepremie , aangezien ik vorig jaar al een premie van infrax gekregen heb en ik begrepen heb dat de formulieren binnengebracht moeten worden bij de netbeheerders .
Ik vermoed dat er nog meer personen zijn die zich dezelfde vraag stellen .
Weet iemand van de forumspecialisten hier een antwoord op ?

MVG