Kort geheugen van de wereld?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beeld ik het mij nu in of is het echt zo dat velen kort van geheugen zijn in deze wereld of enkel maar op (zeer) korte termijn denken?

Al een tijdje volg ik nu het nieuws over de energiesector op de site 321energy.com en nu de olieprijs op relatief korte tijd serieus gezakt is, lijkt het alsof het ene na het andere project voor alternatieve energie stop gezet wordt of investeerders zich er uit terug trekken.
Dat terwijl amper 5 maand geleden de olieprijs nog op recordhoogte zat en de hele wereld aan't panikeren was over wat ze er aan zouden kunne doen...

Alsof da ni genoeg is, dreigen ook allerhande geplande investeringen om de olieproduktie te doen stijgen of zelfs maar op peil te houden op een laag pitje gezet te worden door die lage prijs. Ik geloof wel ni dat onze toekomst in olie zit maar ik ben ni zo naief om te denken dat we de komende paar jaar ons een tekort gaan kunne veroorloven. Windmolenparken, electrische auto's en nieuwe ontwikkelingen voor zonneenergie zijn immers ni op een paar weken tijd op de markt te brengen, daar gaan we nog een tijdje voor nodig hebben.

Mij lijkt het dat de 'extra tijd' die we nu krijgen door de tijdelijke mindere vraag naar energie als gevolg van de crisis die we nu meemaken (toch 1 positief punt er aan) gewoon verspild wordt door het korte termijn denken van nogal wa hoog geplaatsten bij diverse firma's. Denken die dan alleen maar aan geld 'right here, right now' en ni aan de gelegenheid die zich nu voor doet om de wereld beter klaar te stomen voor wat de toekomst brengt? Over een paar jaar zou het wel eens goe kunne da we ons gaan afvragen waarom we da nu ni hebben gedaan. Let op mijn woorden...

Reacties

Ik let op je woorden, ik zit ook met dit in mijn maag. Gelukkig zijn er enkelen die blijven vechten (tegen de bierkaai?). Kijk eens op http://www.transitie.be . Iets om zeker op te volgen!

Dat men bepaalde energievormen stil leggen is van alle dag, dat men de olie-capiciteit op een laag pitje zet is ook van alle dag, véél olie versus géén vraag is een lage prijs, weinig vraag versus géén olie drijft de prijs weer omhoog. Bij géén vraag en veel aanbod lopen ook de voorraadtanks over, in het verleden (ik meen in de jaren '70) konden de mammoet-tankers hun olie niet kwijt door te weinig vraag en dreven als vooraad-tanks op zee. Maar denk niet dat alles stil staat hoor, de ontwikkelingen naar andere energie-vormen gaan echt wel door, want denk maar niet dat Amerika-Europa en Japan zich kan permiteren dat ze stil komen te staan.

Tja, mensen leren blijkbaar niet zo snel bij...
De economie in ons kapitalistische systeem wordt nog steeds gedreven door
de korte termijnvisie : elk kwartaal moet er meer winst gemaakt worden dan
het vorige, kwestie van de aandeelhouders tevreden te houden.
De wereldwijde crisis van het financiële systeem en ondertussen ook van de
echte economie is door dit streven ontstaan, maar blijkbaar wil men daarom
nog niet die denkwijze zomaar opgeven...
Van sectoren zoals banken, verzekeringen, bouw, auto,... wordt verwacht dat
ze het dit en volgend kwartaal zeker niet zullen halen, maar daarna zal het
wel terug beter gaan zeker (??) ; van een sector zoals die van de energie, en
zeker van de oliegiganten, wordt nog steeds verwacht dat ze steeds hogere
winsten tevoorschijn toveren. Als je dan gaat investeren in de lange termijn,
dan haal je dat natuurlijk niet, want dan gebruike je het geld dat je verdient
hebt terug opnieuw ipv het alls dividend uit te keren aan de aandeelhouders.

Het de olieprijs is vrij eenvoudig te verklaren met de koers van goud. Als de dollar zwak is, is de olie duur, is de dollar sterk (en goud goedkoop), dan is de olie dat ook. Die lawaaimakers in het midden oosten rekenen niet in die waardeloze groene briefjes, ze rekenen in echt geld.

Dat ze met hun zwarte rommel ons leefmilieu compleet kapot helpen, zal hun worst wezen. Het past volledig in de arabische uitbuitingsdoctrine, waar we per abuis allemaal aan vast hangen.

Dit is geen racistisch bedoeld bericht, al vind ik het erg dat ik dit er moet bij zetten, want zo ver is hun macht al.

De reden waarom verschillende investeringen on-hold staan heeft met te maken met de wereldwijde financiële crisis.

Er zijn nog weinig financiële instellingen die kredieten van enige omvang durven geven en als het al gedaan wordt ligt de vergoeding voor die kredieten heel hoog.

En vraag en aanbod speelt uiteraard ook sterk mee.

Wij hebben ook pas geïnvesteerd in een pellet brander voor op de stookolie ketel.
Nu de olieprijs laag staat, heb ik er wel een ander economisch gevoel over. Het extra werk en de plaats die we kwijt zijn wegen bijna niet op tegen de economische winst.
Toch blijft het ecologisch voordeel! Daarom dat we toch doorgaan, maar het gevoel is anders dan moest de stookolie 1€ staan...

Als de economie weer deftig op gang komt, dan denk ik dat ge wel het nut van uwe pelletbrander zult zien. De lage olieprijzen van nu zijn louter het gevolg van de kredietcrisis die volgens mij de opkomende energiecrisis heeft ingehaald en even uitstelt. Ik ben bang dat als we de rekening van de kredietcrisis verwerkt hebben, we de volgende, die van de energiecrisis, wel eens gauw weer gepresenteerd gaan krijgen en dat het dan ni zal stoppen bij 150$/vat.

Uiteraard moet de huidige crisis aangepakt worre maar ik ben ni van mening da we ondertussen de volgende (die velen zowieso zien aankomen) zomaar moeten afwachten zonder de huidige 'extra tijd' te benutten om er wa aan te doen.
Mijn inziens toont het idee van 'eerst het geld' eens te meer aan dat iets fundamenteels als energie ni aan privé firma's overgelaten zou moeten worre.

Met de huidige lage rente en de hoge inflatie is het nu het beste moment om te investeren in energievriendelijke technieken (isolatie, PV panelen, condensatieketel, .....). Of investeer in een houtkachel (speksteen, finn-oven of andere) en plant een bos.

Eens de energiecrisis opnieuw op volle toeren zal draaien zal die investering goed opbrengen.

Heb je geld, dan brengt het nu toch bijna niets op. Spaarboekje, de beurs, .... brengen allemaal minder op dan de inflatie op dit moment. Dus beter nu investeren in iets dat zal opbrengen.

En heb je geen geld, dan is het nu een goed moment om te lenen. Lage rente en de inflatie laat je inkomen stijgen.....

en als je dan nu al je spaarcentjes geïnvesteerd hebt in energievriendelijke technieken val je volgend jaar, als de economische crisis vollop bezig is, zonder werk en kun je je kot met al je energievriendelijke technieken voor een appel en een ei verkopen !!
Niet met oogkleppen oplopen hé.

Ik kan jan zijn redenering toch wel heel goed volgen. Groene Energie is en blijft een goede investering, ook- en vooral nu.
Als de crisis dan echt doorbreekt hoef je je al geen zorgen meer te maken in je energiefactuur. En 'hoef je je kot niet te verkopen voor een appel en een ei'.

Zelfs moest het zover komen dan zal je zeker wel een goede meerwaarde hebben bij de verkoop, wie wil er geen huis kopen waar je nooit meer aan een energiefactuur moet denken.

Iedereen moet natuurlijk zijn eigen rekening maken. Als je geen lening kunt afbetalen of niet zeker bent van je werk moet je natuurlijk niet gaan lenen.
Een beetje gezond verstand gebruiken is altijd aangewezen hé

Jurgen heeft het precies wel goed begrepen.

Beste Jan,

moeilijk om te begrijpen is het niet hé, MAAR :
-wie is er nu nog zeker van zijn werk
-de vastgoed sector geraakt ook in een krisis (kop in Nieuwsblad : "Koopjes in zicht op vastgoedmarkt")
-de kredietcrisis is juist in VS ontstaan door overdreven leningen en vastgoedcrisis.

Wie zich nu zonder spaarcentjes zet of zich tot over zijn oren in de schulden steekt, is kortzichtig met een economisch moeilijk jaar in zicht (misschien het zwaarste jaar van de laatste decennia).

Waarom zouden de grote maatschappijen hun investeringen op een laag peil zetten denk je ??

Als er niemand meer geld uitgeeft, dan komt er pas echt een depressie.

Laat rollen die centen(als je ze hebt)!
En investeren in (een goede keuze van) energiebesparende maatregelen loont vast wel financieel. Wellicht tijdelijk iets minder gezien dalende energieprijzen, maar zodra de economie weer aantrekt dan stijgen die weer. Niemand weet wanneer dat zal zijn, dat is juist.
Maar zelfs als je "je kot zou moeten verkopen" zal een "energiezuinig kot" meer waard zijn (elke koper zal weten dat het gaat over een energiezuinige woning dank zijn het sinds deze maand verplichte energieprestatiecertificaat bij verkoop).

groeten
rik

Volgens mij moet men vooral het economische belang van groene investeringen op de eerste plaats zetten.
Cijfers en het feit dat er iets aan te verdienen valt -> dat snappen de meeste mensen.
De gevolgen voor het milieu zijn voor de mens gewoon niet te vatten. Net zoals dat het heelal met al zijn sterren niet te vatten is. Misschien spijtig maar het is nu eenmaal zo.
Het feit dat je milieuvriendelijk en ecologisch bezig bent heeft je wel een goed gevoel en meer dan dat zou ik er ook niet van verwachten.

Ben momenteel bezig met de voorbereidingen voor een zelfstandige activiteit: Technieker gespecialiseerd in energiebeheer&ecologie; advies en praktische uitvoeringen.

Voor mij geen grote projecten maar kleine maatregelen die alles samengeteld een groot verschil kunnen maken: persluchtlekken zoeken, leidingen isoleren, meetmodules plaatsen,...

Volgens mij kan men de energievoorziening wel overlaten aan de privé-sector als dat coöperatieve bedrijven zijn die niet louter gedreven zijn door financiële winst. Overheidsmonopolies zijn ook geen garantie voor een goede energievoorziening.
De coöperatieve economie kan een belangrijke rol spelen als voortrekker in het ecologisch ondernemen. Coöperaties zijn internationaal de basis van de sociale economie. In Europa zijn er meer dan 267.000 coöperatieve bedrijven met 163 miljoen coöperanten en 5,4 miljoen werknemers die samen werken aan economische en sociale verandering. In België is er een wettelijk statuut, maar staan we in de economie absoluut niet zo ver als in buurlanden als Frankrijk, Spanje, Groot-Brittannië en Italië.
Mens- en milieuvriendelijke erkende coöperaties zijn bedrijven met een maatschappelijk doel. Ze zijn lokaal verankerd, hebben een transparante en democratische structuur, stellen arbeid voor kapitaal en geven voorrang aan activiteiten, producten en productiemethoden die op korte en lange termijn het leefmilieu respecteren. Coöperaties worden opgericht om echt te ondernemen: om samen iets doen. Het zijn bedrijven waar omgeving, klanten en werknemers betrokken zijn, met een hoge tevredenheidsgraad.
Omdat coöperaties een lage instapdrempel hebben, bieden ze de mogelijkheid voor gewone mensen om samen te investeren in maatschappelijke doelen. Tegelijk geeft dat juist een grote stabiliteit voor de onderneming. Coöperaties zijn rendabel, maar de winst is beperkt tot een wettelijk vastgelegd, redelijk percentage. Dat geeft de ruimte om het maatschappelijke doel voorop te zetten. Jammer genoeg zijn coöperaties in België en Vlaanderen nog steeds eilandjes in onze economie. Het coöperatief ondernemen moet door de overheid gezien worden als belangrijkste maatschappelijke ondernemingsvorm.
Utopisch? Het is misschien verwonderlijk, maar het grootste deel van de USA krijgt elektriciteit van een netwerk van coöperatieve elektriciteitsbedrijven: Touchstone Energy.

@ Karl: opnieuw een ongefundeerde uithaal naar 'die olie-verkopers'. Laten we maar even aan het feit voorbijgaan dat wij die olie willen en er veel geld voor willen betalen. Wij zijn het die verslaafd zijn aan olie, en wij zijn het die deze verslaving in de hand werken. Milieu is voor olie-exporterende landen van minder belang, exact hetzelfde voor ons, die die olie maar lustig opstoken.

Als je drugsverslaafd bent kan je ook moeilijk de schuld bij de dealer leggen.

Ik zie niet in hoe energiezuinige maatregelen in je woningen een slecht idee kunnen zijn. Als er een depressie komt (en die verwacht ik wel) dan zit je ofwel beschut en ingedekt tegen zware energieprijzen als je je huis houdt ofwel verkoop je je huis en dat gaat heus wel meer waard zijn dan een huis zonder energiebesparende maatregelen. Want maak je geen illusies, als er een depressie komt, zal dit komen door de energiecrisis.

Hallo, als er een depressie komt, zullen er zoveel huizen op de markt komen dat ook de vastgoedsector in elkaar zakt, want er zullen geen kopers zijn.
Misschien zullen de prijzen van de huizen met energiezuinige maatregelen "beter" in de markt liggen maar de prijs zal hoe dan ook een koopje zijn.