Condens

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

ik heb vochtige muren in de slaapkamer van mijn zoon ,deze slaapt wel altijd met de venster en deur toe (het is wel degelijk condens ! (test gedaan met aluminiumfolie tegen de muur enkele dagen en de buitenzijde werd vochtig)
overdag staat de venster open (voormiddag ) wat kan ik doen ? (ik heb al 2 vochtfreters geplaatst bizon)

Reacties

Karel schrijft:
> ik heb vochtige muren in de slaapkamer van mijn zoon ,deze slaapt wel altijd met de venster en deur toe (het is wel degelijk condens ! (test gedaan met aluminiumfolie tegen de muur enkele dagen en de buitenzijde werd vochtig)
> overdag staat de venster open (voormiddag ) wat kan ik doen ? (ik heb al 2 vochtfreters geplaatst bizon)

de kamer verwarmen, nog meer verluchten, ook 's nachts

Walter

Waanneer de buitenzijde (kant muur) vochtig wordt dan is de oorzaak niet condens (dan zou de binnenkant nat worden).
Vochtprobleem in de muur: Is het een spouwmuur?Opstijgend vocht? Lekkende dakgoot op binnenmuur?
In ieder geval een minimum aan continue verluchting nodig.

Condens - voelbaar vocht op muren = zeer hoge vochtigheid in de kamer en/of koude binnenmuren.

Heb je het % luchtvochtigheid al met een hygrometer getest?

Is er tussen de buitenmuur en de binnenmuur isolatie?

Ligt die slaapkamer aan de buitenzijde van het huis of tussen twee kamers in?

Zijn de muren beschilderd met afwasbare verf of bekleed met vinyl? Maw kunnen ze vocht opnemen?

Kan er zon binnenschijnen? Wat is de temperatuur van die slaapkamer? Welk soort glas heb je in de ramen?

Zonder correcte gegevens kun je m.i. de oorzaak niet achterhalen.

Je vochtvreters zijn maar een kleine hulp.
Een elektrisch apparaat (ça 75watt verbruik per uur) neemt meer dan het tienvoud aan vocht uit de lucht. Aankoopprijs ça 160 euro.

Verluchten doe je het best 's morgens vroeg en/of 's avonds laat omdat de buitenlucht dan koud en bijgevolg droog is (rijm of dauw = ontvochtigen van de buitenlucht).

Het heeft dus geen zin om een ganse dag te verluchten, want dan worden de muren koud en verhoogt de kans op condens. Elke morgen een kwartiertje de slaapkamerramen openzetten zou moeten volstaan als de oorzaak weggenomen wordt.

groetjes

Luc

Bij het kortstondig intensief ventileren (een uur per dag raam open bvb) is het mogelijk dat het vochtprobleem niet opgelost geraakt. Het vocht kan namelijk ook opgenomen worden door gordijnen, meubelen, lakens op het bed en dergelijke meer. Bij intensief ventileren zal de vochtige lucht naar buiten "vliegen", maar het vocht in de meubelen en dergelijke kan er niet zo snel uit.

Gevolg is dat als de raam gesloten wordt, het vocht zal migreren vanuit lakens en meubels naar de lucht. Hierdoor kan er terug condensatie optreden tegen de muren.

Wij hebben hetzelfde probleem voor op ons appartement, en ventileerden twee uur per dag (twee groten ramen open), en dit lostte het probleem niet op. In de loop van volgende week zal er dan ook permanente ventilatie voorzien worden dmv roosters boven de ramen. Als het verluchten van de kamer het probleem dus niet oplost, is dit een tweede mogelijkheid...

mvg,

Toon