Radiator blijft warm

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallo iedereen,

Ik heb een vraag omtrent mijn cv-installatie.

* Het gebeurt dat de verwarmingsketel (merk Vaillant, type AtmoVit, recent) opwarmt alhoewel de kamerthermostaat geen warmte vraagt.

* De nachttemperatuur is ingesteld op 10 graden. Maar een aantal radiatoren (altijd dezelfde drie) voelen 's morgens, voor het inschakelen van de dagtemperatuur toch lauw aan.

* Anderzijds is het zo dat als ik de kraan van deze radiatoren dichtdraai, en de thermostaat vraagt warmte, ze toch nog lichtjes opwarmen.

De kranen van al de radiatoren wil ik sowieso vervangen door thermostatische kranen, maar zal dit specifiek probleem hiermee opgelost zijn?

Ik veronderstel dat de kranen van die drie bepaalde radiatoren niet meer goed sluiten. Dus nieuwe kranen zouden dit kunnen oplossen. Maar dan is er nog altijd de vraag hoe het komt dat de brander soms "zomaar" opwarmt en warm water rondstuurt in de leidingen. En als 's nachts de temperatuur zo laag is ingeschakeld zodat de thermostaat geen warmte vraagt, maar de verwarmingsketel warmt toch op, dan zullen de radiatoren met thermostatische kranen die op, ik zeg maar wat, stand 3 staan ook weer opwarmen?

Kan iemand mij een antwoord geven? Alvast bedankt!

Dirk

Reacties

Uw kranen lekken , zoveel is duidelijk.

Als u de volledige kraan vervangt door een nieuwe , met of zonder thermostaatkraan dan worden uw radiators niet meer warm of lauw , tenzij het binnenshuis serieus begint te vriezen dan gaat de vorstbeveiliging zijn werk doen.

Rik

p.s. Als u de huidige kranen uit mekaar schroeft (eerst water aflaten ) dan kan u mogelijk vuil vinden tussen de afsluiting en na reiniging werkt het mogelijk terug.

wordt de ketel op temperatuur gehouden?

Marc, ik snap de vraag niet goed. Bedoel je of de ketel op zich in een warme of koude plaats staat of bedoel je of de ketel de watertemperatuur constant houdt?

De ketel staat in de kelder, dus dat zal wel niet ongewoon zijn.

De watertemperatuur is ingesteld om pakweg 60 graden, maar is het niet zo dat de ketel normaal maar opwarmt als er warmte gevraagd wordt door de thermostaat én het water in de CV-leidingen onder de ingestelde watertemperatuur daalt?

Of bedoel je dat de ketel los van de thermostaat zelfstandig in werking kan treden wanneer de watertemperatuur te laag wordt? En hoe kan ik nagaan welk systeem juist van toepassing is?

Dirk

En hoe kan ik dat nagaan

staan de kranen dicht en toch warm worden,is het zoals rik zegd,kranen kapot of vuil
maar waarom komt er dan warm water,zet uw thermostaat eens helemaal af savonds,want het kan zijn dat uw kamer kouder word dan 10graden,en dan slaat hij aan natuurlijk
de pomp moet draaien voor u warmte krijgt,en normaal word uw pomp gestuurd door de thermostaat
nog een mogentlijk staat uw verwarming lager dan uw radiatoren kan er een natuurlijk proces plaats vinden warm water stijgt,en kan uw radiatoren op een zekere warmte brengen,
bij mij is dat zo
schreef het aleens op het forum

Hoe is uw verwarmingsketel ingesteld:
- blijft de watertemperatuur steeds op niveau, enkel door een aquastaat geregeld? Of zakt de watertemperatiur als de er geen warmte wordt gevraagd en de ketel stilvalt?
- Valt de circulatiepomp stil als er geen warmte wordt gevraagd, of gebeurt de regeling door een geautomatiseerde driewegenkraan? Deze zou ook kunnen lekken.
- Als er geen antiretourkraan op de leiding staat (fluevalve) kan, gelijk hoger gezegd, het warm water in de leiding stijgen en zo toch circuleren als er een kraan openstaat; Als alle kranen gesloten zijn dan zijn ze zeker ondicht.

Als je vloerverwarming hebt is het mogelijk dat je verdeler niet hydraulisch neutraal is.
Geen vvw. dan mogelijk je driewegklep lek.

Controleer of je ketel veel op warm water aanslaat.

Pierre,

Dat zijn nogal moeilijke vragen voor mij. Ik vermoed dat de ketel het water min of meer op temperatuur houdt. Hoe is het anders te verklaren dat de ketel soms aanslaat zonder dat de kamerthermostaat warmte vraagt?
Voor zover ik weet valt de circulatiepomp stil als er geen warmte wordt gevraagd.
Met het plaatsen van thermostatische kranen zal dat warmworden van de radiatoren opgelost zijn vermoed ik (als ze natuurlijk niet te hoog staan). Maar wat de ketel betreft: wat is het voordeligst: dat de ketel zijn temperatuur constant houdt, of dat de watertemperatuur telkens zakt? En hoe kan voor één van de systemen gekozen worden?

Chathanky,
Ik heb geen vloerverwarming en wat het aanslaan van de ketel betreft: zie hierboven.

Dirk,
Dit is een van de eerste bezuinigingmaatregeln die ik 25 jaten geleden reeds genomen had op mijn mazoutketel die nog dateerde van 1973: de kamerthermostaat beveelt rechtstreeks een relai die de elektrische stroom naar de ketel op- of afzet, zodat de watertemperatuur vanzelf zakt in de tussenperiodes. Natuurlijk vraagt het terug opwarmen ook energie, maar die is altijd kleiner dan het op temperatuur houden van het water bij middel van een aquastaat. De installateur heeft dat toen, op mijn aanwijzigen, zo veranderd. Het zou me echter verwonderen dat een recente ketel dat niet automatisch doet. Als er geen anti-retourkraan is voorzien, kan het steeds gebeuren dat het warm water van de ketel door verschil in soortelijk gewicht omhoog gaat, voor het minste dat er een radiator open staat of niet goed afsluit.
Welke waterverwarmer hebt u? is die in de ketel geïntegreerd? In dat geval zal de ketel gaan branden als de watertemperatuur in de boiler onder een bepaalde grens komt. In dat geval kunt u beter een timer op de boiler zetten, zodat die enkel gaat werken juist vooraleer u het warm water meestal gebruikt. In de zomer en in de tussenseizoenen, wanneer de verwarming maar sporadisch moet werken, maakt dat een zeer groot verschil in verbruik. Het minste verbruik voor warm water hebt u natuurlijk met een geiser.

Pierre,

Voor alle duidelijkheid: het betreft een verwarmingsketel die uitsluitend voor de centrale verwarming wordt gebruikt; er is geen sprake van een boiler voor sanitair gebruik, alhoewel deze ketel de mogelijkheid heeft om ook sanitair water te verwarmen. Het betreft een recente ketel: Vaillant AtmoVit (aardgas).

Dirk,
Rechtuit gezegd, wij hebben iets gelijkaardigs aan de hand met onze nieuwe installatie, maar dan in het zeer klein. Het circuit dat afzonderlijk de badkamer op de verdieping zou moeten bevoorraden, wordt ook soms lauw tot aan de basis van de radiator, ook al staan de thermostaat en de thermostatische kraan uit, evenals de afzonderlijke circulatiepomp. Ik moet er nog mijn installateur over spreken, maar dat is verre van dramatisch. Ik veronderstel dat het vertrek van het hulpcircuit en de circulatiepomp niet hermetisch afsluiten en dat er zo warmtecontaminatie optreedt zonder dat er veel circulatie ontstaat. Misschien de vorstvrije stand van de thermostatische kraan? Ik kan het fenomeen bij mij ook niet nader thuiswijzen.

dirk
het is duidelijk dat de instellateur de stroom ni juist heeft aangesloten.de atmovit heeft een aansluiting voor de thermostaaten voor de pomp.de thermostaat laat u ketel opspringenen de ketel laat pomp draaien.als de keelop temp blijft treed er natuurlijke cirkulatie op. gewoon de stroom veranderen en alles is opgelost

Dank voor de antwoorden!
Ik snap wel niet wat er juist bedoeld wordt met het veranderen van de stroom - ik ben een leek in het vak - maar ik leg het zeker voor aan de installateur. Hopelijk is het daarmee inderdaad opgelost!

dirk
de thermostaat moet in de ketel aan de voorziene klemmen aagesloten worden (3en4..brugje ni vergeten er uit te halen)
de pomp moet ook in de keten aan de voorziene klemmen aangesloten worden (opletten dat je ze niet aan de boilerpomp aansluit)
groetjes