Lampiris maakt gasprijs los van olie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Bron: De Tijd - 4 november 2008

Lampiris maakt gasprijs los van olie

ENERGIE Belgische leverancier stopt gasafnamecontract met Distrigas en gaat in zee met Nederlands Eneco

-- (tijd) - De energieleverancier Lampiris koppelt zijn aardgascontracten los van de olieprijs en zal rekening houden met vraag en aanbod op de gasmarkt. De nieuwe tariefformule zou - op basis van historische cijfers - in 95 procent van de gevallen goedkoper moeten zijn dan de koppeling aan de olieprijs. De formule is mogelijk omdat Lampiris Distrigas als gasbevoorrader heeft vervangen door het Nederlandse Eneco.

Omdat de grootste aardgasinvoerder Distrigas de markt domineert, lijken alle tariefformules van de bedrijven die gas aanbieden aan gezinnen op elkaar. 'De gascontracten van Distrigas zijn gekoppeld aan de olieprijs en alle gasleveranciers nemen daarom de olieprijs op in hun tariefformule. Wij stappen daar nu van af', zegt Bruno Vanderschueren, een van de twee oprichters van Lampiris.

Lampiris zei zijn contract met Distrigas op en koopt voortaan zijn gas in bij het Nederlandse Eneco, in ons land bekend als de overnemer van Air Energy. Daardoor kan het andere tariefformules aanbieden. 'Vanaf januari is onze gasprijs afhankelijk van de evolutie van de Nederlandse gasbeurs TTF', zegt Vanderschueren.

'We kunnen voortaan ook gebruikmaken van ondergrondse gasopslagplaatsen. Zo kunnen we in de warme zomermaanden goedkoop gas aankopen en het op de koude piekmomenten, wanneer gas duurder is, leveren', zegt Vanderschueren.

Aardgas is om historische redenen gekoppeld aan de olieprijs omdat het oorspronkelijk als een minderwaardig bijproduct van oliewinning werd beschouwd en in sommige gevallen zijn olie en gas perfect substitueerbare producten.

'Maar die redenering gaat minder op. Vraag en aanbod van aardgas verschilt steeds meer dan die van olie. Bovendien is de piek van de olieproductie veel sneller in zicht dan het moment waarop de gasvoorraden wereldwijd beginnen uitgeput te raken', zegt Bruno Venanzi, medeoprichter en gedelegeerd bestuurder van Lampiris.

Of de loskoppeling van de olieprijs aardgas goedkoper zal maken voor de verbruikers hangt af an de evolutie van zowel de olieprijs als de prijs op de gasmarkten. Vanderschueren denkt van wel. 'We hebben veel historische gegevens doorgenomen en in 95 procent van de gevallen is de loskoppeling van de olieprijs goedkoper', zegt Vanderschueren.

Vlaamse markt

Lampiris verwacht met het nieuwe gasaanbod zijn doorbraak op de Vlaamse markt te versnellen. De energieleverancier telt door een politiek van lage aardgasprijzen en goedkope groene stroom ruim 80.000 elektriciteits- en 40.000 gasklanten. Maar die bevinden zich vooral in Walloniƫ en Brussel. Volgend jaar hoopt de stroomleverancier ook in Vlaanderen door te breken. 'Omdat we geen grote mediacampagnes voeren, zijn we in Vlaanderen nog te weinig bekend', zegt Venanzi.

Om de inkoop van groene stroom veilig te stellen start Lampiris zelf stroomproductie op. Het bedrijf onderzoekt wind-, waterkracht-, en warmtekrachtkoppelingsprojecten. Daarvoor werkt Lampiris aan een kapitaalronde van 10 miljoen. 'Een aantal energiebedrijven en investeerders hebben interesse in een minderheidsparticipatie', zegt Vanderschueren.

Lampiris rondt dit jaar de kaap van 100 miljoen euro omzet en verwacht met winst af te sluiten.DA

Reacties

Toch positief nieuws ... denk ik.
Ik ben eens benieuwd volgend jaar.

Vreemd verhaal,
Eneco is geen partij die rechtreeks gas ter beschikking heeft.
Eneco koopt zijn gas in bij Gasterra.

Gasterra koopt in via gekoppelde prijzen en die van de vrije markt.
Je mag er van uit gaan dat Eneco als tussenpersoon ook wel geld wil zien bij de doorverkoop aan Lampiris.

http://prive.eneco.nl/producten_en_tarieven/tarieven/tarieven_gas.asp

http://www.gasterra.nl/nieuws/Pages/Aardgasbussen.aspx

Voordeel van de gasbellen die leeg raken is dat Gasterra op goedkope momenten kan inkopen en vervolgens de lege bronnen kan vullen met goedkoop gas.
En Nederland zit wat dit betreft in een goede positie, veel opslagcapaciteit en een groot distributienet voor de verdeling in Europa.