terug verdien zonneinstalatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

wat is het beste als je een zonneenergiecentrale op je dak wil plaatsen
een tweevoudige meter of gewoon een enkelvoudige?

hoe wordt het verrekend?
als ik bv 1500 kWh dag heb
en 1500kWh dal
en mijn systeem levert 3000 kWh dag?

Reacties

Verrekening gaat in jouw voorbeeld als volgt:

Dagmeter: 1500kWh - 3000kWh = -1500kWh dus geen verbruik = geen kosten
Dalmeter: 1500kWh verbruik - OkWh = 15OOkWh verbruik.

Je leverancier gaat je dus 1500kWh daltarief verbruik aanrekenen verminderd met je gratis kWh waarop je recht hebt.

In praktijk moet je er natuurlijk rekening mee houden dat een deel van je productie op daltarief zal geproduceerd worden (zaterdag en zondag en in de zomer 's morgens vroeg en 's avonds laat).

"Overproductie" zal dus minder efficiënt terugverdienen. Je ontvangt op je overgeproduceerde elektriciteit nog wel je GSC-vergoeding maar gaat die dus niet in mindering zien komen van je elektriciteitsrekening.

Hopelijk is het zo duidelijk.

Zie ook op andere plaatsen op dit forum.

Hangt af van:
1) wat is jullie gebruikelijk (D) dag- en (N)nachtverbruik,
2) wat is jullie vermoedelijke opbrengt van de PV's en
3) hoeveel kW heb je gratis per jaar (in de toekomst): aantal personen + 1 x 100 kW gratis

(1D+1N) - (2) - (3) gratis kW = (4)

Indien 2 groter is dan 1D => enkelvoudige meter laten plaatsen.
Indien 4 (resterende te betalen kW) kleiner is dan pakweg 2.000 kW => schakel over op Ecopower. Aangezien zij geen jaarlijks vast bedrag aanrekenen zijn zij steeds het goedkoopst.

En uiteraard: zorgen dat je elektriciteitsverkbruik zo laag mogelijk is.

"Indien 2 groter is dan 1D => enkelvoudige meter laten plaatsen."
Klopt niet helemaal want ongeveer 2/7 van je PV-opbrengst gaat van je nachttarief af.

bedankt voor deze info

ik had al beantwoord maar blijkbaar staat mijn antwoord hier niet dus nog een keer

ik zal mijn vriendin vanaf nu overdag de was laten doen en niet meer in de daluren

maar kunnen we nu echt niets doen aan deze diefstal van kwh???

"wat is het beste"

Aangezien het hier nog steeds eenn milieugerelateerd forum is, is er in die zin maar één antwoord: dat je verbruikt terwijl je produceert, zodat je zinloos transport zo veel mogelijk (en dito verliezen) vermijdt.

En nog: er is geen enkele maatschappij die met dubbeltarieftellers werkt en 100 % groene stroom aan een redelijke perijs verkoopt.

enkelvoudige dus

Dat is natuurlijk ook een kromme redenering, Jan. Ik heb nog een dubbele teller uit mijn electrabel-verleden. Ik ben nu al enkele jaren een zeer tevreden klant bij Ecopower, maar waarom zou ik mijn dubbele teller laten vervangen hebben????
Ecopower maakt idd geen verschil tussen dag en nacht maar ik had ook geen enkel nadeel van deze dubbele teller. En nodeloos vervangen is ook niet echt ecologisch!

Recent is mijn situatie nu wel veranderd door de installatie van een PV-systeem. Ik heb een bescheiden installatie laten plaatsen en ga nu een jaartje afwachten of ik meer ga produceren (op weekdagen!) dan mijn dagtarief en dan zal ik eventueel mijn teller laten vervangen door een enkelvoudige.

ik ben maar eens gaan opzoeken bij ecopower
dit gevonden

Als uw PV-panelen produceren, draait uw meter terug. Dat betekent dat u evenveel verdient aan opgewekte elektriciteit als wat u zou moeten betalen bij verbruik.
De meter gaat nooit 'onder' nul. Als u meer elektriciteit produceert dan u verbruikt, dan beschouwt de netbeheerder dat als een nulstand. Voor die extra kilowatturen wordt u niet vergoed.
Bij een enkelvoudige meter is dit verhaal simpel.
Bij een dag/nachtmeter gaat het als volgt. Uw dagmeter meet uw dagverbruik tijdens de weekdagen. Uw nachtmeter meet uw verbruik tijdens het weekend en 's nachts. Het ogenblik waarop uw zonnepanelen elektriciteit produceren, bepaalt welke meter terugdraait. Als de panelen in het weekend goed produceren, draait uw nachtmeter terug. Voor de afrekening wordt naar beide meters apart gekeken. Wat op een dagmeter 'te veel' zou zijn geproduceerd, kan nooit in mindering worden gebracht op een nachtmeter en vice versa.

Een voorbeeld:
U verbruikt 1000 kWh/jaar, waarvan 600 via de dagmeter en 400 via de nachtmeter.
U produceert 600 met uw PV-panelen kWh/jaar; 450 kWh via de dagmeter geregistreerd en 150 kWh via de nachtmeter.
Uw eindstanden en dus ook uw factuur wordt berekend aan:
600 - 450 = 150 kWh dag en
400 - 150 = 250 kWh nacht.

Of nog:
U verbruikt 1200 kWh/jaar waarvan 1000 via de dagmeter en 200 via de nachtmeter.
U produceert 800 kWh/jaar waarvan 560 via de dagmeter en 240 via de nachtmeter.
Uw eindstanden zijn:
1000 - 560 = 420 kWh dag en
200 - 240 = 0 kWh nacht. 40 kWh werden geproduceerd en kunnen niet worden vergoed. De meter draait niet onder nul.

dus veranderen van meter is de enigste optie

Veranderen van meter? Hoeft m.i. niet. Integendeel!

Noteer regelmatig de stand van je dag en nachtteller.

Je PV-installatie zal 5 op 7 dagen de dagteller doen terugdraaien. Je loopt het risico dat die dagteller na een jaar een lagere tellerstand zal tonen. Die winst verlies je. Compenseer dit op voorhand door overdag, tijdens de weekdagen, meer elektriciteit te benutten!
Bijvoorbeeld door de warmwaterboiler overdag te doen warmen met een klok.

Het doel is de dagteller te stabiliseren. op de stand van de vorige opmeting.

De gratis kwh dat een gezin krijgt (400kwh voor drie gezinsleden) krijg je aan een vaste prijs van 170euro per 1000 kwh, ongeacht of je dagteller nu al dan niet op nul bleed staan. Als je enkel de nachtteller hebt doen lopen tijdens het jaar, krijg je in feite een equivalent van 766 kwh aan nachttarief!
Je zou moeten gek zijn om je nachtteller te laten vervangen!

Voor ecopower-klanten geldt deze bovenstaande redenering niet. Je verliest dus eigenlijk een equivalent van 766 min 400 zijnde 366kwh aan nachttarief. Maar dat wordt meestal ruimschoots gecompenseerd doordat ecopower geen abonnementsgeld vraagt.

Sorry dat er geen gemakkelijker antwoord kan worden gegeven.

Lucvt,

Als ik je goed begrijp zeg je dat je sowieso die korting krijgt?

Stel ik ga 500kWh in min op dag; 500 vooruit op dag...

dat ik die korting sowieso krijg?

Maar niet bij Ecopower?

Indien je toch vervangt, vraag je beter een 3-fasige compteur aan, kost bij Eandis 45Eur meer. Laat je toe later bij te plaatsen bv. voor Elektrische auto. Uiteraard moet zekeringkast worden omgebouwd en gekeurd.

Ter info: bij Infrax kost nachtteller uitschakelen slechts 65 EUR ipv 165EUR bij EAndis.

Jeroen

Nog een bedenking:

Heb je dan uiteindelijk toch een enkelvoudige meter...

DAN blijft het toch ecologischer te wassen inn de daluren.

Indien je dit niet doet, belast je extra de capaciteit overdag én geef je de voorstanders van kernernergie een argument!

Jeroen

Jeroen

je voorbeeld is wat ver gezocht maar je zal in uw voorbeeld geen euro aan elektriciteit moeten betalen. Je hebt enkel 500 kwh nachttarief ter waarde van ongeveer 50 euro (aan .10 euro).

je krijgt je gratis kwh aan 0.17euro per kwh. Stel dat je gezin uit twee bestaat, dan kan je 300 kwh x 0.17 zijnde 51 euro, gratis krijgen.

50 min 51 is nul euro of min 1 euro? (Ik denk niet dat de electriciteitsleverancier die 1 euro zal aftrekken van het vaste abonnementsgeld. Bij ecopower hebben ze geen abonnementsgeld)

Reeds 1.5 jaar hebben we PV liggen. In januarie is dus onze 1ste afrekening na een vol jaar groene stroom productie. Onze dag/nachtteller en onze verbruik tijdens dag en nacht goed in het oog houdend zal ik waarschijnlijk zo goed als geen verbruik bij dag hebben en ongeveer 100kwh op de nachtteller.

Voor ik voorgaande gesprekjes las was ik er echter van overtuigd mijn gratis electriciteit (600kwh) te verliezen doordat ik er geen 600 verbruikt heb.???

We zijn klant bij nuon. Maar als in dit bovenstaande hier allemaal lees zou ik dus beter af zijn bij ecopower?

Kan ik er zeker van zijn dat ik zowiezo de gratis electriciteit kreeg zelfs als er geen verbruikt heb?? Dus moet ik mijn verbruik niet opdrijven zodat ik +-600 verbruikt heb ??

Da's nu ook een kromme redenering!

Je moet toch niet gaan verbruiken wat je niet nodig hebt omdat je een te grote instalatie op je dak gezet hebt. Je zou ten andere bedrogen kunnen uitkomen één van de volgende jaren met zo'n logica. We hebben dit jaar een zeer goed zonnejaar gehad, onze instalatie heeft ook 15% meer opgebracht dan verwacht.

Wat je andere punt betreft heb je gelijk denk ik. Ecopower rekent geen vaste kosten aan en is dus voor kleine verbruikers het goedkoopste. En als je PV-eigenaar bent zul je sowieso een kleine verbruiker zijn.

Met 'verbruik wat opdrijven' wilde ik nu ook weer niet zeggen dat we moedwillig lichten zouden laten branden natuurlijk. Maar bvb de warmtepomp uit onze reeds 5 jaar overbodige airco (van voor onze energiebewuste periode)gebruiken om bij te verwarmen en zo de gasfactuur lichtjes laten zakken. Het zou toch beter zijn geweest dan die 500 gratis kWh niet te gebruiken?!

Maar gelukkig las ik jullie leerrijke gesprekken die ons wat meer duidelijkheid van de afrekeningsfactuur gaf. Merci daarvoor.

Wat onze installatie betreft, zou ik niet durven stellen dat die te groot is. De kinderen zijn nu nog kleuter maar zullen waarschijnlijk wat extra gaan verbruiken later.
En natuurlijk de 15% extra productie groene energie was mooi meegenomen.

Dat klinkt al een stuk beter.

Sorry voor de verkeerde interpretatie

Geen sorry nodig hoor!

Wat ik wel net las bij andere mailtjes was dat ik toch best een minimunverbruik van 600kWh zal hebben want anders ben ik die zowiezo kwijt. Zie volgende info (van Rik en Lucvt)

18-10-2008 19:54 IP: logged rik

@lucvt

vroeger werden de gratis kWh afgetrokken van het dagtarief. Tegenwoordig wordt het verrekend op het totaal verbruik. Dus in uw voorbeeld krijg je 400 kWh gratis; ook al is uw dagverbruik maar 100 kWh (zie vreg: http://www.vreg.be/nl/04_prive/06_energiefactuur/05_elektriciteit.asp en document van BELPV: http://www.solar-future.be/nieuwsbrief/belpv/2008-04.pdf )

rik

Alle nu alleen nog wachten op de afrekening.

Mvg.