koeling in passiefkantoren en scholen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik ben een student in het vierde jaar bouwkunde en voor mijn eindwerk ben ik op zoek naar meer informatie omtrent koeling in passiefscholen en kantoren, meer bepaald naar de koellasten in dergelijke gebouwen, maar ook naar info over koellasten in gewone kantoor -en schoolgebouwen (E100, K45).
Mocht iemand meer info (of een site of dergelijke) omtrent koeling in kantoor -en schoolgebouwen hebben, zou dit een grote hulp zijn voor mij.

Stijn

Reacties

Stijn,

ik weet niet of je daarrond veel info gaat vinden. Echt veel passiefkantoren en scholen zijn er in België nog niet.

Het concept 'passief' ligt vaak ook al vast op voorhand en achteraf wordt er via een dynamische simulatie nagezien of het zomercomfort bereikt wordt.

Persoonlijk vind ik dat scholen en kantoren econmischer in laagenergie uitgevoerd moeten worden, maar ja.

Hier vind je een oudere discussie daarrond

http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1216198896&first=&last=

Hier vind je wat info over passiefscholen (maar bitter weinig over koellasten)

Zoek ook eens in google Nederland op ISSO en GTO

Veel succes,

Geert

Stijn,

zoals Geert schrijft, weinig info over, je zou kunnen gebinnen met info over Passiefkantoren en scholen op te zoeken (havengebouw Gent, ...)
site van studiebureau, VDK, cenergie, ...

koellasten in kantoor komen hoofdzakelijk van mensen, computers, plat dak (groot en zwart) en grote ramen

mensen : kan je weinig aan veranderen
computers : computers kiezen met laag verbruik, vb laptops
plat dak : uitvoeren als groendak, zonnepanelen, keien, witte dakbedekking, ...
ramen : zonnewering, aan buitenzijde ofwel vast opgesteld ofwel gestuurd door centraal systeem is beste oplossing

het wegwerken van koellast kan door klassieke airco (lucht, of koelplafond, koelbalken, ...) ofwel door meer recente technieken : nachtkoeling aan verhoogd debiet, betonkernactivering, ...

Stefan

"mensen : kan je weinig aan veranderen
computers : computers kiezen met laag verbruik, vb laptops"

Dat is het net. Waar je in ontwerp een gebouw ontwerpt voor 1 persoon per 15m², is dit na ingebruikname gestegen tot 1 persoon per 10m² of meer.

Computers: wie kan je garanderen dat men morgen in een bepaald lokaal niet dubbel zo veel computers nodig heeft ? Of nog erger, laptop + desktop.

Je moet dus op voorhand ruim rekenen en je systeem tegelijkertijd zeer flexibel maken, lokaal per lokaal. Dit staat haaks op het concept dat je in een passiefgebouw een 'simpele' installatie hebt en dat je alles via de ventilatie kan regelen.

Grondbuizen, nachtkoeling,... allemaal zeer sympathiek (en allemaal al met veel plezier zitten dimensioneren), maar deze systemen zijn zeer statisch.
Een koelgroep niet .

Bij passiefkantoren zit je ook met een vervelend gegeven: je verwarmingsvermogen ligt rond de 10W/m² en laat dat nu net de warmtelast van je werknemers zijn. Je verwarmt dus je gebouw in principe met je werknemers bij die ene dag dat het -8°C is.
De rest van de lasten (licht 13 W/m², computers 10-20 W/m²) moet je wegkoelen. De rest van het jaar (als het geen _9°C is) heb je teveel warmtelasten.

Conclusie: alles kan bij passiefkantoren. Alleen moet je je afvragen of je niet beter kiest voor laagenergie (minder koelproblemen) en je minkost van een passieve schil en drievoudig glas in een flexibel HVAC systeem steekt.

Geert

Stijn,

ik denk dat je hengelt naar een studiereisje naar Duitsland of Denemarken.
Probeer in contact te komen met buitenlandse ervaringen. In Belgie/Vlaanderen zijn de ervaringen te jong.

Walter

In Gent heeft men als ik me niet vergis in het natuurdomein Bourgoyen/Ossemeersen een educatief centrum (+/_ als een school ?) passief uitgevoerd . Misschien daar eens gaan navragen ?

alvast bedankt voor de reacties.

Momenteel ben ik bezig met een passiefkantoorgebouw in te geven TRNSYS om daarmee dan simulaties te maken, zoals geert Bellens vernoemde. Mijn eindwerkpartner is bezig met hetzelfde gebouw in de PHPP-software in te geven. Het eigenlijke doel van ons eindwerk is om een kengetal te kunnen plakken op energieverbruik voor koeling bij passieve kantoren en scholen, net zoals er een kengetal is voor verwarming (<15kWh/m²)

Als ik goed begrepen heb, is het probleem van verwarming in een kantoorgebouw opgelost door te bouwen volgens de passiefhuisstandaard, maar creeert dit tegelijkertijd een nieuw probleem, namelijk meer kans op oververhitting door de aanwezige toestellen en personen, waardoor de energievraag voor koeling zal toenemen. Misschien is het daarom ook interessant om eens een vergelijking te maken tussen koellasten van een passiefkantoor (waar als koelsysteem gewerkt wordt met nachtventilatie en grondbuizen) en van een laag energiekantoor (waar een HVAC-unit wordt gebruikt)...

Stijn

Stijn,

zeker interessant. Probeer ook een realistische kostprijs te vinden voor beide scenario's. Niet eenvoudig...

Geert

Volgens mij wordt de interne warmtelast van kantoren hier overschat.

Neem 10w/m2 voor verlichting maar die draait maar 8 uur per dag en met een daglichtschakeling kun je daar nog 30% op besparen. Met HF++ verlichting kun je nog 20% besparen dus Zou 6 w/m2 reeel zijn

Met energiezuinige pc's en normale bezettinggraad (denk aan hallen, spreekkamers, aerchief etc) kom je dan misschien aan nog eens 10 watt, dus 16 watt per m2, en dat gedurende 8 uur. En niet in weekeinde meestal.

Een groter probleem is de piekbelasting. Combinatie veel volk, zon op ramen (verlichting uit...), pc's aan.

Die piek vang je niet af met een grondbuis dus zul je altijd actieve koeling moeten installeren (al is het maar een paar kw).

Mvg Arnold

"Als ik goed begrepen heb, is het probleem van verwarming in een kantoorgebouw opgelost door te bouwen volgens de passiefhuisstandaard,...."

Opgelost ?
Je zal net een probleem gecreëerd hebben !

"...maar creeert dit tegelijkertijd een nieuw probleem, namelijk meer kans op oververhitting door de aanwezige toestellen en personen, waardoor de energievraag voor koeling zal toenemen."

Een understatement .

Het probleem van hedendaagse kantoorgebouwen zijn de warmtelasten : zonnewarmte ook, jawel, maar vooral de interne warmtewinsten.
Opake wanden isoleren tot PH standaard, OK voor de wintersituatie. Maar die is kort, hoor.
Zonnewering en free cooling horen de oplossing te zijn.
"Passiefkantoren" is nep en geleuter.

Rik

@ Stijn :

"Momenteel ben ik bezig met een passiefkantoorgebouw in te geven TRNSYS om daarmee dan simulaties te maken, zoals geert Bellens vernoemde. Mijn eindwerkpartner is bezig met hetzelfde gebouw in de PHPP-software in te geven. Het eigenlijke doel van ons eindwerk is om een kengetal te kunnen plakken op energieverbruik voor koeling bij passieve kantoren en scholen, net zoals er een kengetal is voor verwarming (<15kWh/m²)"

Waarom doe je het niet met EN ISO 13790 ?
Dan krijg je meteen een uitkomst voor verwarming èn voor koeling.

Rik