ramen nog beter isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik was gewoon aan het denken.

Isoleren doen we vandaag doorgaans met stilstaande lucht. Voor zover ik weet wordt elke natuurlijke migratie van warme naar koude lucht door isolatie tegengegaan door middel van een materiaal waarin lucht stil staat.

Anderzijds gebeurt er ook reflectie, dmv spiegelende materialen, bv. achter radiatoren, maar dat is enkel voor stralingswarmte, dacht ik.

Maar hoe zou je nu de isolerende prestaties van een groot glasoppervlak tijdens de nacht kunnen vergroten door middel van iets in de vorm van een gordijn?

Ik denk onder meer aan het materiaal dat gebruikt wordt in ruimtepakken. Of zou er nog een andere methode bestaan?

Reacties

Om in de "ruimtesfeer" te blijven , er is hier eens een discussie geweest over een nieuw superisolatie materiaal "aerogel", zie http://www.bondbeterleefmilieu.be/agora/view.php?bn=bbl_lag&key=1145557663&first=&last= ? Misschien kunt ge daar een gordijn van maken? En in die thread eens navragen of de gebruikers er nog steeds tevreden van zijn?

Wouter

Je kan er op maat gezaagde verandadakplaten voorzetten, dan heb je een ,,kastenfenster,, als je de voegen goed luchtdicht kunt dichtmaken. De verandaplaat moet minstens op 10cm afstand van de bestaande beglazing(U-1.1) geplaatst worden, zo uitgevoerd ( verandaplaat=U-1.1) kom je iets minder goed uit dan een passiefhuis raam.
Mon

Ja, Mon, het oog wil ook wat

Ik zoek een iets makkelijker oplossing en ook iets esthetischer.

Maar misschien zoek ik wel een heel nieuwe benadering van de idee om warme lucht te verhinderen richting koude lucht te gaan. Zonder stilstaande lucht.

Iemand?

Karl, het kan ook met gewoon dubbel U-1.1. Als je gordijnen gebruikt, lijkt het me toch dat je de verandaplaat niet ziet. Het hangt af van het tijdsstip dat de woning bezet is. Tijdens de winter vertrek je 's morgens in het donker en kom je terug in het donker.Als je uit gaat werken natuurlijk.
Mon

Met standaard goed sluitende isolerende gordijnen met dichte omkasting bovenaan kan je het warmteverlies door je ramen met 30 % verminderen. De warme kamerlucht kan dan moeilijk bij het raam komen waardoor de circulatie langs het raam van lucht van boven naar beneden zowat stilvalt.
Ik denk dat het aanbrengen van een reflecterende folie op de achterzijde van het gordijn ook een kleine bijdrage kan leveren, echter niet zeker van.

inderdaad een reeel probleem waar de architecten bijna geen of weinig aandacht aan besteden Er is een zeer goede estetische oplossing en dat is een voorzetraam langs de binnenzijde met een luchtspouw van 10 cm dus maw eerst dubbele beglazing met een bepaalde k waarde (afhankelijk van budget) en dan een wegneembare of verschuifbare voorzet raam (moet kunnen gereinigd worden) met een spouw van 10cm en goed afgedicht om luchtcirculatie te voorkomen.De oude gebouwen in Oostenrijk en balkanlanden hadden DIKKE muren en DUBBELE ramen met 30cm afstand (toen bestond er nog geen isolatie materiaal zoals NU))en dat isoleert prima zowel in de winter als in de zomer!!!
dit is goed toepasbaar bij nieuwbouw, anders de goedkoopste en efficiente oplossing is zoals Bert zegt: goede aansluitende dikke gordijnen (ik woon in een glazen huis (zuidkant gericht)sinds 22jaar ,ik weet waarover ik praat)

als de ramen niet te groot zijn: voorzetraam met fijne aluminiumkader beplakt met mousse en die in de bestaande kasten stuktuur plaatsen en eventueel wegneembaar in de zomer t'is ten slotte maar 4 maand koud
alles heeft zijn voor en nadeel!
graag reactie positief en negatief

Noodoplossing die ik toepaste:
Ik woonde +-5 jaren in de sta-caravan. Tijdens de winterperiode kleefde ik langs de buitenzijde bubblefolie met kleefband over de ramen.
Het effect daarvan is spectaculair.
OK, dit is echt maar voor tijdelijke of voor noodsituaties, maar het effect voor de minimale prijs is vond ik wel spectaculair.
Dit systeem kan je dus mijn inziens ook in noodsituaties toeapassen op een oud niet geisoleerd glasraam om de winter wat comfortabeler door te komen.

Enig nadeel: de belemmderde zichtbaarheid door dat raam.

Weet iemand wat het resultaat naar extra isolatie is van de rolgordijnen van veluxramen.
Dit systeem lijkt me het beste afgesloten gordijn dat momenteel op de markt is.

Je zou naast het dubbelglas ook nog een plastic of glazen venster voor kunnen plaatsen. Vroeger werd dit veelvuldig gedaan. Naast thermische isolatie levert het ook geluidsisolatie op.

Geen Spaceloft gebruiken (van Aspen Aerogels) want dat spul is nogal stoffig en vrij stijf. Het zal zeer moeilijk zijn om daar een gordijn van te maken.

Verwar spaceloft ook niet met aerogel, aerogel is een onderdeel van spaceloft. Pure aerogel is trouwens een nogal doorzichtige, quasi transparante, vaste stof.

Peter,

Met een centimeterlaagje stilstaande lucht bij gesloten Velux-rolgordijn kan je 0,13 m²K/W toevoegen aan de 1/Ug warmteweerstand van de beglazing.
Dus een tot 1/(0,13+1/Ug) verbeterde Ug waarde.
En dan maar weer verder met nog Uf erbij tot de verbeterde Uw voor het hele venster.

Rik

een niet wetenschappelijk onderbouwde ervaring: als ik 's morgen het verduisteringsgordijn van de velux op de kamer van mijn dochter opendoen, komt er een vlaag koude lucht binnen. ik zou dus denken dat zo'n gordijn wel wat koude tegenhoud.

Tine

Rik

Reken ik goed dat een Velux Ug 3 naar Ug 2,15 gaat en een Ug1,7 naar 1,4?

Voor het eerste is dat dan een verbetering van 30%.

Dat maakt zo'n rolgordijn wel de moeite.

mvg

Alain

Alain,

Dat zijn dan de door het rolgordijn verbeterde Ug waarden op enkel het beglaasde deel, uiteraard.
Voor het kader heb je een Uf (hout bijvoorgeeld Uf=1,6).

Je moet dan nog beide waarden in hun oppervlakteaandeel in de totale vensteroppervlakte rekenen, en nog rekening houden met de afstandhouders.

Je kan ook de vereenvoudigde bepaling doen met de tabel van het derde item in http://www.rikvanrossen.be/nl_news-2008-2009.php

Groeten,

Rik

Rik

Met dank voor de tabel.

Jammer genoeg staan er geen waarden in >2,5, ze mogen dan wel niet meer geplaatst worden, ze staan nog op veel plaatsen. Is handig om het verschil te bepalen.

Wat is trouwens de afmeting van het "referentievenster" 1mx1m?

Alain,

Slim van je dat je hebt uitgevogeld dat die tabel (bewerking van deze van de norm NBN B62-002) gebaseerd is op een 'referentievenster'.
Wel, dat is dus gemiddeld 2m² per dagopening en met daarbij voor komende verhoudingen van afstandhouderlengte tot glasoppervlakte.
Er zit een automatische overschakeling in van de glas/kader verhouding 80/20 % naar 70/30 % , naar gelang Uf > of < dan Ug.