budget- én energievriendelijke nieuwbouw

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Mijneheren

Vooreerst wil ik jullie hartelijk danken. Als leek heb ik de voorbije dagen uren leesplezier beleefd met het nalezen van talrijke vraagstaarten.

Mijn beweegreden hiertoe is devolgende:
Wij zijn een jong koppel dat begin 2009 een budgetvriendelijke LEW van 9.35m op 9m met een verdieping en daarop een zadeldak van 45° wil laten uitvoeren.
Mijn partner is kersvers afgestudeerd architect en mist nog ervaring. Daardoor liggen kamerindeling, compactheid en oriëntatie al wel vast, maar tasten we qua uitvoering nog wat in het duister.

In de eerste plaats stelt zich de vraag of we best TRADITIONEEL bouwen of een HSB. Vooral qua thermische inertie overwegen we toch snelbouwstenen, omdat zo goed als vast staat dat we (ooit) een speksteenkachel zullen plaatsen, vermist we over hout uit eigen bos beschikken.

Daarnaast vragen we ons af in welke mate onze woning een LEW moet worden. Als maatstaf leen ik hiervoor graag Rene's financieel-economische filterbril, en dit m.b.t.:
- isolatie
- isolerende vensters
- verwarmingsysteem
- ventilatiesysteem

We zijn er van overtuigd dat een goede isolatieschil in combinatie met de daarop afgestemde meest rendabele verwarming, de (financiële) prioriteit moet krijgen. Vloer-, keuken-, badkamerafwerkingen mogen omwille van ons beperkt budget nog een jaar of twee op zich laten wachten.

Ik weet dat er heel wat jonge nieuwbouwers met een open-woonplan, die meer dan de wettelijke minima willen halen, zich dezelfde vraag stellen: MOCHT U VAN NUL KUNNEN BEGINNEN, WAT RAADT U DAN AAN?

Om niet in het ijle te gaan redeneren, specifieer ik hieronder onze situatie:
- halfopen bebouwing van 84m² (9.35m * 9m)
- living en keuken staan in contact via eetkamer, die op haar beurt via een vide en open trap de bureauruimte/overloop op de eerste verdieping bij het woongebeuren betrekt. De leefvertrekken bedragen dus 85m² of 284m³, met glasopp: 21.5m² naar ZW, 27m² naar ZO en 22.5m² naar NO.
- overige kamers binnen beschermd volume:
Berging (7.5m² of 19m³)
Slaapkamer (16m² of 40m³, met ramen: 2m² ZW, 2m² NW)
Badkamer (13.5m² of 34m³, met raam: 2m² NO)
Zolderverdieping, wordt mss 2 extra slk (70 m² of 160m³)

Reacties mbt isolatie, verwarming... zijn zeer welkom en leerrijk.

PS: Alle maten zijn gebaseerd op het huidige plan met:
- 9cm baksteen
- 2cm spouw
- 2*7cm isolatiemateriaal (best PURplaten zeker?)
- 14cm snelbouw

Reacties

Robin,

Met 2x7cm PUR heb je al een goed geïsoleerde woning, stukken beter dan de huidige norm.

Denk ook aan:
- de isolatie in het dak (wat zeker even belangrijk is) en dampscherm.
- isolatie in de vloer.
- koudebrug onderbreking van de muur aansluiting/betonplaat.
- goede luchtdichting van het huis.

Beste Robin,

Alles hangt er volgens mij van af hoeveel je bereid bent
zelf te doen.
In functie daarvan zal de keuze van bouwsysteem een
bepaalde richting uitgaan.

Wij hebben gekozen voor de volgende zaken :
(zie ook enkele foto's :
http://picasaweb.google.be/hans.vanh/Niveau1?
authkey=6nALHyvobnE# )
-betonplaat : staalvezelbeton (moet ge geen dubbele netten
kunnen binden)
-binnenmuren in silicaatsteen (lijmen : niet nodig te
kunnen metsen)
-buitenmuren in Euromac2-elementen (isolerende verloren
bekisting, gericht op doe-het-zelvers)
-elektra, water, ventilatie e.d. : eventueel via firma's
zoals Sack, Selfmatic, Ruban, ... : gericht op doe-het-
zelvers

Een LEW gaat ook samen met een eenvoudige en compacte
bouwvorm : bespaart ook.

Binnenbepleistering : leem kun je zelf doen

Vrienden hebben HSB volledig zelf gedaan en dat is goed
gelukt.

Het bovenstaande allemaal gedaan zonder voorgaande
bouwervaring.

Voor uw dakisolatie zou ik papiervlokken of vlaswol aanraden. Beiden bufferen temperatuurverschillen tussen binnen en buiten veel langer tov de traditionele materialen (glas- en rotswol). Het duurt veel langer vooraleer in de zomer de warmte van buiten er door is met als gevolg koelere kamers onder dak (en ook de rest van het huis in zekere mate).

Bij papiervlokken is de buffercapaciteit ongeveer 8x beter dan de traditionele materialen, bij vlaswol is dit 4x. Het eerste is wel duurder dan het 2de en er wordt aangeraden om het te laten plaatsen (werkuren). Vlaswol darentegen is makkelijk zelf te plaatsen (en het prikt niet!) en is goedkoper.
De isolerende waarde op zich van beide materialen zijn zowat hetzelfde als die van glas- en rotswol maar dus wel een veel hogere buffercapaciteit.
Je moet bij beide wel nog zelf een dampscherm plaatsen maar dat kan bij een zadeldak geen probleem zijn. Voordeel van beide materialen is ook dat ze vochtregulerend werken (beter voor het binneklimaat) als je een specifiek dampscherm neemt. Ik dacht Proclima of zoiets (wij hebben jammer genoeg gewoon een van PE genomen wat de vochtregulerende werking teniet doet).

Wij hebben vlaswol genomen en zijn er wreed kontent van. Onze zolder is zelfs (op de berging na) de koelste plek in onze woning bij warm weer...

Balansventilatie (systeem D) ook ni vergeten als je zo energiezuinig mogelijk wil zijn. Bij ons komen er nu in deze koude tijd geen ramen meer open voor verluchting en ook geen verse koud ebuitenlucht via roosterkes en dergelijke. Alles via de warmtewisselaar van de BV.
Een BV is ook relatief eenvoudig zelf te plaatsen, spaart ook weer werkuren uit.

Om je muurisolatie koudebrugvrij op je vloerisolatie te laten aansluiten kan je als eerste laag een isolerende steen zoals bv Porotherm gebruiken. Ik weet ni zeker of dit bij traditioneel gaat maar bij HSB gaat het zeker. Jammer genoeg voor mij persoonlijk kende ik het ni toen wij begonnen bouwen anders had ik het zeker gedaan...

Je kan ook 3-dubbel glas overwegen. Mischien nu nog ni zo rendabel maar een raam gaat zeer lang mee normaal gezien en wij hebben het dus gedaan. In ruil hebben we de rolluiken weg gelaten. Klassieke rolluikkasten zijn (zeer) moeilijk koudebrugvrij te maken.

robin,

"MOCHT U VAN NUL KUNNEN BEGINNEN, WAT RAADT U DAN AAN?": dan raad ik enkel passiefhuis aan.

snel wat opmerkingen:
Budgetvriendelijk: je gaat geen kleine woning bouwen :Alles bij elkaar 230m2 als ik je goed begrijp: Wil je echt budget vriendelijk bouwen: bouw kleiner (eerste regel in budgetvriendelijk bouwen).
Je zit met 70m2 glas op gelijkvloers: ben je zeker dat je en budgetvriendelijk wil bouwen en energiezuinig? Dergelijke opp glas is geen van beide.

Ik ben zeer verwonderd dat jij hier dit neer schrijft en niet je partner de architect.
Ik zeg dit omdat ik vind dat je een woning op een 'niet' architecten manier benadert. Je somt wat opp en ruimtes op en doet een gooi naar wat isolatiematerialen.
(Begrijp me niet verkeerd, dit is geen verwijt) Ik zeg dit omdat een woning een totaal concept moet zijn voor mij. Alles moet in elkaar passen. Je begint daarom niet met een plan en zorgt dan dat het toevallig nog binnen budget en energievriendelijkheid past. Je maakt eerst een lijstje van je eisen, verwachtingen en kwaliteiten die je aan de woning wil geven. En pas dan maak je een plan dat daaraan voldoet. Niet omgekeerd.

ik zou daarom zeggen: gooi dat bestaande plan weg (ook al heb je daaraan al gewroet): maak een lijstje van je eisen maak een nieuw plan dat daaraan voldoet. Eventueel met een extra architect als hulp.
Misschien kom je op hetzelfde plan uit:maar dan ben je zeker dat het past binnen je verwachtingen.

Ik schrijf dit allemaal vooral omdat je vragen geen pasklaar antwoord hebben. Je kan hier op een forum wat grove richtlijnen krijgen maar voor het echte werk heb je een architect nodig.

Walter

Walter
Bedankt voor je snelle reactie!

Je hebt overschot van gelijk als je zegt dat budgetvriendelijk bouwen begint bij de COMPACTHEID.

Vanuit die optiek zijn we wel degelijk vertrokken: het initieel plan had (maar) een bewoonbare oppervlakte van 160m². Voor ons beiden zou dat aan onze comforteisen voldoen. Wat de toekomst brengen zal, staat nog niet vast, maar we hopen op gezinsuitbreiding. In de optiek "beter ineens genoeg plaatscomfort voorzien dan te vervallen in Vlaamse koterij" zijn we tot de 160m² dagelijkse gebruiksoppervlakte gekomen + de 80m² onder 't dak, die we nu eerst gebruiken als wasplaats en logeerkamer en over pakweg 5 jaar omvormen tot 2 volwaardige kinderkamers.

Samen met die (toekomstige) nood aan meer plaats, moeten we ook de minder ideale oriëntatie in beschouwing nemen:
we willen ramen in de voorgevel omwille van de warmtewinsten door de zuiderzon, die in de zijgevel laten de aangename westezon 's avonds diep in't huis dringen, en de ramen op 't noord(oosten) zorgen voor het contact met de ruime achtertuin. Dat deze erg grote raamoppervlakten de energiezuinigheid en kostprijs negatief beïnvloeden, beseften we al bij het begin van het ontwerp. Het is onze - noem het slechte - persoonlijke keuze van ruimte- en woonbeleving.

Laten we dus stellen dat de grote ruimten en glasoppervlakten hier weliswaar een zwakte, doch een vaststaand feit zijn, gebaseerd op het "vooropgestelde lijstje van eisen, verwachtingen en kwaliteiten die we aan onze woning willen geven".

Om die zwakke schakel af te zwakken (of beter: te verstevigen), zouden we dus best houten ramen met 3-dubbele BEGLAZING voorzien? Iemand trouwens een idee hoeveel die kosten? Glas was iets van een 140€/m², kan dat? En het schrijnwerk U 0,9 / 0,8 / 0,7 ...?

Wat de ISOLATIE betreft: ik doe niet echt een gooi. We hebben wel degelijk bepaalde diktes en materialen voorzien, met erg hoge isolatiewaarden om de raam-zwakte op te vangen:
* muuropbouw: baksteen 9cm - luchtspouw 2.5cm - 2x7cm Eurowall (0.023 W/mK; U = 0.17) - snelbouw 14cm (0.26 W/mK; U = 1.9) - pleister 1.5cm.
* vloer: PEfolie - betonplaat - luchtdichtingsfolie - uitvulling - 2x8cm Eurofloor (0.023 W/mK) langs weerszijden omgeven door PEfolie - dekvloer - gepolierde chape
* dak: dakpan - onderdakfolie - 2x8cm Powerroof (0.024 W/mK) - dampscherm.
Zoals jullie merken is al de isolatie gebaseerd op het aanbod van 1 bepaald (niet zo goedkoop) merk. Kent er iemand andere (lees: goedkopere) merken met een gering verschil aan lambdawaarden?

Door het niet vermelden van de isolatiediktes wilde ik de 'je bent goed bezig'-reacties vermijden. Misschien ben ik wel te goed bezig, want de kostprijs heb ik nog niet (komt er weldra aan).
Ik wou weten of iemand al meer fieldwork had verricht naar de kosten-baten bij een 'open woning' van isolatie al dan niet in combinatie met een bepaalde verwarmingssystemen of vensterisolatiewaarden.

@ Digital overdose:

Merci voor de VLASWOL-tip! Ik ga daar eens wat meer technische info over opsnorren.

Over de preciese werking en rendementen van die BALANSVENTILATIE wou ik mij morgen op de Hout En Groen Wonen-beurs laten informeren...

Dus nu lekker slapen, mss tot morgen people!

Robin,

ook een gezin met 2-3 kinderen kan wonen op 160m2; ik denk dat alleen dat we in Vlaanderen denken dat het meer moet zijn. In de rest van Europa lukt dat overal.

nog wat opmerkingen:
"die in de zijgevel laten de aangename westezon 's avonds diep in't huis dringen"
=> in de zomer zorgt westenzon voor oververhitting; in de winter is die er nauwelijks (want zon staat al zeer laag).

Je vraag is dus eerder: ik wil een zeer grote woning bouwen met zeer veel glas en hoe zorg ik nu dat dit nog budget en energievriendelijk kan? Het antwoord hierop : dat kan niet. Je kan enkel de schade nog wat beperken.
Om een voorbeeld te geven: mijn zus en schoonbroer gaan een passiefhuis bouwen, een 120m2 groot(ik moet nog eens vragen wat hun budget juist is, maar het wordt in ieder geval veel 'low-cost'). Dat noem ik budget en energievriendelijk.

Dus om de schade te beperken:
- verplicht 3-voudig glas (een 60 Euro extra/m2 tov u1.1)
- neem zoveel mogelijk vaste ramen: een vast raam 3-voudig kost ongeveer zoveel als een opengaand met 2-voudig glas
- budget vriendelijk: eenvoudige gas installatie met radiatoren.
- gooi PUR uit je budget: voor zelfde isolatiewaardes isoleren minerale wollen beter
- zelf de handen uit de mouwen steken helpt natuurlijk
- geplaatst zijn papiervlokken veelal de goedkoopste dakisolatie.
- geen schuifdeuren wegens niet luchtdicht (en ook duur)
- als je goed rekent kan je snelbouw nemen van 10cm ipv 14cm
- een goed architect zorgt dat overspanningen nooit te groot worden zodat die steeds goedkoop uitgevoerd kunnen worden.

en nog veel meer...
Ga ook eens langs bij VIBE: zij screenen je plannen voor een vrij laag bedrag.

Walter

Passiefhuis kan ik alleen maar aanraden; we gaan er zelf een bouwen
(2009). Het is tijdens ons ontwerp dat we ook zijn gaan beseffen dat
duurzaamheid en energiebewustheid begint met een compacte woning; iets
wat idd niet iedereen logisch vindt.

Over advies inwinnen bij VIBE ben ik veel minder enthousiast ... Om te
beginnen al amper bereid om een afspraak vast te leggen; voor wie meer
informatie wil over ecologische bouwmaterialen of bouwsystemen lijkt het
mij logisch om hiervoor VIBE aan te spreken, niet het passiefhuisplatform.
Toch? Ook op onze (naar onze mening toch) gerichte vragen kregen we
steeds antwoorden als "dat kan u in die technische fiche vinden" (niet dus
...), of antwoorden die totaal naast de kwestie waren.

Ik wil VIBE zeker niet afbreken: denk dat ze zeker een belangrijke rol
kunnen spelen. Mede door sites als die van VIBE ben ik zelf veel
'ecologiebewuster' beginnen denken. Maar aan hun klantvriendelijkheid valt
zeker te werken ...

Gert,

ivm vibe:ben je bij hen langs geweest ivm hun 'bouwadvies'?

Walter

@ Walter
we zijn idd langsgeweest.

We hebben vandaag op de Hout En Groen Wonen-beurs interessante gesprekken gevoerd met o.a. VIBE en maken een dezer weken waarschijnlijk een afspraak om de plannen te screenen.

Ook de noodzaak van 3-voudig GLAS (in vaste raamkaders) is me vandaag bijgebleven.
Meer aangewezen lijkt me het alternatieve dubbelglassysteem met de Heat-folie (€140,00/m²), omwille van de mogelijk erg lage zontoetreding. Iemand hier al ervaring mee?

Qua ISOLATIE gaf Rik in een andere vraagstaartvolgende diktes als richtlijn:
- muren: 12cm PUR (U = 0.23) of 15cm MW (U = 0.24)
- vloer: 10cm XPS (U = 0.34)
- dak: 20cm MW (U = 0.18)
Ik onthoud nu dat ik voor 't dak papiervlokken moet overwegen, tenzij ik zelf 't plaats, want dan wordt "t vlaswol.

Walter,

ik begrijp je uitspraak "gooi PUR uit je budget: voor zelfde isolatiewaardes isoleren minerale wollen beter" niet goed.
Ik heb hier als richtlijnen:
lambda MW = 0.036
lambda PUR = 0.028
Ik heb dan toch meer MW dan PUR nodig om eenzelfde U-waarde te bekomen, niet? bv: 15cm PUR = U 0.19 = 19cm MW.

Ik ga binnenkort ook eens de prijzen per m² per cm isolatiemateriaal, met de lambdawaarden en U-waarden bij, in een excelleke gieten om een volledig overzicht te krijgen. Kan ik dat dan ook hier ergens uploaden?

Dat was een lapsus:
gooi PUR uit je budget:" voor zelfde isolatiewaardes isoleren minerale wollen beter"
=> moest zijn: voor zelfde isolatiewaarde is MW goedkoper.

Nog wat rap een paar opmerkingen:
Als Rik die isolatiewaardes neerschrijft, ga die er van uit dat je 'normale' hoeveelheden glas in een woning gebruikt. Niet 3xmeer zoals wat jullie van plan zijn. Dit om te zeggen dat je naar het totaal plaatje moet kijken. Jullie zouden bij die isolatie nog een toeslag moeten rekenen omwille van het vele glas (al maar half open bouwen ook wel wat goed). Met de isolatiewaardes van Rik zou je zo wat onder de K30 moeten duiken (wat het einddoel moet zijn, niet de isolatiewaardes zijn het doel).

"Meer aangewezen lijkt me het alternatieve dubbelglassysteem met de Heat-folie (€140,00/m²), omwille van de mogelijk erg lage zontoetreding. Iemand hier al ervaring mee?"
Lage toetredings factor: eigenlijk houd je dan de zon (en licht) buiten: waarom wil je dan al dat glas?
Zelf lijkt me die richtprijs voor systeem waarnaar je verwijst nog duurder dan 3 voudig glas; ik moet ook zeggen ik ken het niet.

Walter

Robin, momenteel zijn wij bezig een gelijkaardige woning aan het zetten (half-open, keuken in verbinding met living, vide, 9,5 * 9 vloeroppervlakte, ...). Wij zijn echter volledig onderkelderd en hebben geen dak.
Wij hebben gekozen voor een passieve woning.

Altijd welkom om eens te passeren.

Robin,

wil je budgetvriendelijk werken: zeker geen pur in vloer en dak - er zijn veel goedkopere en betere oplossingen. Mss heb je dan wel enkele cm isolatie meer nodig, maar eens dat je het uitrekent, zit je daar niets meer mee in. Bijvoorbeeld:

- EPS in de vloer - zeer makelijk zelf te leggen
- cellulose in het dak - zeer goede en goedkope dakisolatie bij grote diktes (18cm en meer)

Ook belangrijk: maak geen te grote overspanningen, niet te veel uitsparingen, ... kortom, zorg dat je ontwerp eenvoudig blijft qua constructie. Eens dat je buiten de standaard begint te werken, wordt het gauw duur.

Betreft 3-dubbel glas: de passiefhuiskaders zijn erg duur, en ik vrees dat het ontbetaalbaar wordt als ik jouw glasoppervlakte bezie (ik ken jouw budget wel niet). Uit ervaring kan ik zeggen dat een passiefhuisraam 50% of meer duurder is dan een aluminiumraam. De passiehuisramen in PVC zijn wel heel wat goedkoper dan houten en hout-alu ramen. Ik vrees daarom, als je echt jouw glasopp. wenst te behouden, dat je vlug gewone 1.1 ramen zult kiezen - louter om budgettaire redenen. Dit maakt dat je muur met 14cm pur ongeveer 10 keer beter geïsoleerd zal zijn dan je ramen. En aangezien je een groot glasopp. hebt, ... zal een zeer goede LEW (K25 of minder) een zeer grote uitdaging zijn. Een passiefhuis zal zeer moeilijk realiseerbaar zijn, wss zelfs onmogelijk, als je de ramen op het noorden wenst te behouden. Mogelijkheid is wel gebruik te maken van een wintertuin op het noorden, als buffer. Maar dit is ook niet goedkoop, maar kan wel later aangepland worden (spreiding van kosten - bijvoorbeeld na 5 jaar, beter fiscaal regime).

O ja, Vlamingen hebben heel erg bang te klein te moeten wonen, maar als je creatief omspringt met ruimtes, plaatsen van kasten, enzoverder, kun je compact wonen en toch het gevoel hebben om ruim te wonen. Wij hopen ooit een gezin te hebben van 5 personen, en zullen moeten wonen op 150m² woonoppervlakte (inclusief slaapkamers, berging, wc, badkamer). 165 m² was wel beter geweest, maar dat ging niet. Het vraagt wel wat denkwerk, maar voor een architect moet dit een uitdaging zijn (bijvoorbeeld: heb je een hal nodig? maak er een berging van, zonder dat het opvalt dat het een berging is; een deel van de WC is bij ons BIB -hier staan enkel de boeken met essays die je op 5 minuten gelezen hebt ; de traptredes bij ons kun je openklappen en gebruiken om je schoenen in te verbergen - trap staat naast de deur,...). Wees creatief, en ga op zoek naar voorbeeldwoningen en ideeën.

Beste,

Als je van die "blauwe isolatie platen" gaat gebruiken om te isoleren moet je ze zeker en vast in twee lagen plaatsen en overlappend.
ZEER BELANGIJK.
Heb namelijk mijn garage net geisoleerd met een enkel plaatje bij een temperatuur van ongeveer 17 graden.
Eerst binnenmuur gezet en dan geisoleerd.
Alles netjes aansluitend.
Nu is het echter nog maar een graad of 4 en zijn de platen zichtbaar gekrompen.
Overal zit er ongeveer 3mm tussen.
De groeven zijn nog wel dicht maar toch.
Dus als je deze platen gebruikt zeker overlappen.
Daarom is rotswol al beter.

Verder de basis regels respecteren.
- Isoleren
- Ventileren
- en dan genieten van jullie mooie huisje.

Veel succes met de bouw.

Groeten

Robin,
Walter,

"Qua ISOLATIE gaf Rik in een andere vraagstaartvolgende diktes als richtlijn:
- muren: 12cm PUR (U = 0.23) of 15cm MW (U = 0.24)
- vloer: 10cm XPS (U = 0.34)
- dak: 20cm MW (U = 0.18)
"
Dat zal ik hebben gegeven ivm een LEW, zo te zien aan de U-waarden.
Eigenaardig is dat bij Robins openingsbericht zowat iedereen het direct over concrete isolatieraadgevingen en zo begint te hebben. Totaal onnuttig.
Ik deel Walters reactie dat je moet beginnen bij wat je wil bereiken, maar dat kan wel met een voorliggend voorontwerp, en compactheid is niet de heilige koe.
Het beglazings % en de zonnewinsten zijn veel belangrijker inzake verwarmingsenergiebehoefte, en de beoogde installaties zijn dat niet minder inzake het verwarmingsenergieverbruik.
Isolatie stem je af op dat geheel. Niet omgekeerd.

Rik

Robin,

Ben ook aan het bouwen en mocht het je helpen mag je altijd mijn
materiaallijst & prijzen inzien, al zijn we nog maar aan het dak beland..

Zoals hierboven aangehaald duwen de fransjes aan de woning de kostprijs
de hoogte in. Het isolatiemateriaal maar in beperkte mate.

Pur zou ik zeker vermijden in muren & dak. Zorg dat je woning kan ademen
langs muren & dak. draagt bij tot goede vochthuishouding zonder dure
toestellen.

Vergeet ook niet dat die isolatiewaardes slechts theoretische waarden zijn.
Krimpen, spleten tussen platen en aan ramen & deuren,... Om pur-platen
correct te steken in muren heb je zeker 3 x meer tijd nodig om het goed te
doen. Dus eerst een goed aansluitende isolatielaag gebruiken tegen muur,
daarna elke plaat afkitten met tape of ja, pur-schuim..

Voor drievoudig glas in de ramen moet je niet twijfelen, wij betalen 1234
euro meer voor 76 m2 glas tov 1.1. Profielen zijn aluminium met gemid. Uf
1.4 (Schüco 75SI) én vergeet niet: een TIS-spacer (thermal isulated spacer of
ook warm edge genoemd). Enfin.. prijs is toch 33.500 ex btw. (aan
zuidkant ramen 3 meter hoog, 10 meter breed).

In de muren hebben we 10 cm buitengevel, 5 cm spouw, 15 cm Rockfit 434
geschrankt, 20 cm Sillicaatsteen (= enertie), pleister.

In het dak wordt 25 cm cellulose voorzien. vloer pur 12 cm. totale k-
waarde geschat op k29 (alleenstaande woning).

Grootste prijsbepalende factor (na de hoekjes & kantjes..): onderhandelen
(zeker op ruwbouw & ramen). De verschillen zijn veeeel groter dan de kost
van de isolatie.. en vergeet niet referenties af te gaan van het laatste jaar.
zeer belangrijk.

Veel succes!
Mike.