oude bakstenen en cement beschermen

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Ik heb een oude woning van het jaar 1930. De muren zijn iets breder dan nu waarbij de spouw niet is opgevuld met isolatie. De bakstenen zijn gevoegd met een beige opgelegde voeg. Sommige bakstenen brokkelen vanbuiten af. Het bovengedeelte van de muur is bezet met cement van toen. Ik ben op zoek naar een doorschijnend produkt die de stenen en het cement beschermen tegen het verder afbrokkelen, waterafstotend is maar toch dampopen.
Ik heb al nagevraagd naar een milieuvriendelijk produkt maar dit zou hiervoor niet bestaan.
Heeft er iemand hetzelfde probleem gehad en een oplossing gevonden?
Mieke

Reacties

Ik heb hetzelfde probleem maar nog geen oplossing.
Ik heb iets gevonden over epoxy impregneer, maar
ben niet zeker of dit het juiste product is...

Op mijn voorgevel bevinden zich cement(beton) beeldjes
die enorm zijn ingevreten door (zure?) regen!

Dus ook ik had graag een oplossing geweten

http://www.ftbrestoration.com/home_nl.html

daar hebben ze er producten voor, maar of ze milieuvriendelijk zijn weet ik niet.
Ze maken zelf hun produkten, heb er al mee gewerkt, maar ik gebruik ze in de meubelrestauratie.
Het produkt dat zij maken om mergel mee te verharden, gebruik ik voor rot hout terug hard te maken
Ze zijn misschien wel niet de goedkoopste, maar het is wel kwaliteit.
Weet wel niet of ze leveren aan particulieren.

Als je gewoon een waterafstotende laag wilt (dampopen)
dan kan je best gewoon kaleien.

Walter,

Ethylortohosilicaat (hoofdbestanddeel van de steenverstevigers op de website die je doorgaf) is geen onschuldig product. Of het echt milieugevaarlijk (bio-accumulatie en dergelijke) is weet ik niet maar het is in ieder geval niet gezond voor de mens.

Vroeger raadde ik voor dit probleem het volgende aan:

Eerst impregneren met een harsoplossing van acryllaathars in een solvent. Om goed en héél diep in te dringen zou die maar +- 10% hars en de rest (dus 90%) solvent moeten bevatten.
Dit is heden wel in tegenstelling met de EU-reglementen op de uitstoot van vluchtige organisatie stoffen omdat die voor deze sterk verdunde primers met zulke solventuitstoot niet meer toelaten.

(Ondanks vele beweringen heb ik tot heden nog geen enkel watergedragen product gevonden dat tot twee centimeter diep een identiek verhardend effect vertonen als het solventproduct.)

Na het uitdrogen kon men met een gelijkkleurig cementproduct de uitgeholde voegen stevig opvoegen.

Ethylorthosilicaat zoals hier vernoemd heb ik geen ervaring mee, maar wel met octylsilaanderivaten. Arbeidsgeneeskundig heb ik met wateremulsie van ditlaatste nooit problemen ondervonden (ik werk daarmee van voor 1988).

Indien je na uitdroging van bovenvermelde harsoplossing een micro-emulsie in water van een octylsilaanderivaat toepast krijg je een waterafstotende laag bovenop de verstevigde laag en het geheel is dan voor zeker meer dan 20 jaren beschermd.

Enig probleem is en blijft de VOS wetgeving op de uitstoot van solventproducten (zelfs al zijn die onschadelijk voor mens en milieu) voor het eersgenoemde product.

(P.S.: Ik wou een solventprimer maken maar de leverancier van mijn solventen melde mij dat het natuursolvent DMSO evengoed onder de VOS wetgeving valt als een petroleumproduct zoals white spirit).

Iemand een alternatief voor het solventproduct?

misschien eens kijken of reynchemie iets heeft?
zou zo milieuvriendelijk als mogelijk zijn zonder op de kwaliteit van de producten in te boeten

www.reynchemie.com

ik heb sinds kort een woning aangekocht met een aardige tuin. Achteraan de tuin staan spijtig genoeg een 200 tal bakstenen opgestapeld die ik graag daar weg zou willen hebben. Nu vraag ik me eigenlijk af of deze bakstenen nog bruikbaar zijn voor eventueel een garage bij te bouwen? Ik weet van de vorige eigenaar dat deze bakstenen er toch al een 10 jaar liggen. Ze waren niet beschermd tegen regen en wind. Ze zien er ook veel donkerder uit en brokkelen een beetje. Zijn deze nog bruikbaar om mee te bouwen moest ik ze laten drogen?

Dank bij voorbaat

Als ze een beetje brokkelen, ziet het er niet goed uit.
Verder is het heel eenvoudig te testen: neem 2 stenen, tik met het uiteinde v d ene lichtjes tegen het midden v d andere.
Als het een slechte steen is, zal je een doffe klank horen, en na een drietal tikken, zal hij wschl barsten en breken. Je kan het met versch stenen proberen, maar wschl zal de hele partij v dezelfde kwaliteit zijn, en in het slechtste geval enkel goed genoeg voor het containerpark. Ik ben overigens op zoek naar goede stenen L= 20, B= 10, H= 6.