Keuze verwarming

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Beste forumleden,

We plannen een LEW. Isolatie vloer 16 cm eps, muur 15 cm mw, dak wss 30 cm isofloc, 3-voudige beglazing, balansventilatie met wtw, redelijk compact (1 kleine uitsprong) en goed luchtdicht.

Zover zijn we al. De keuze van verwarming is een ander paar mouwen. Opties die voor ons overblijven:
1) condenserende mazoutketel --> goedkopere installatie, duurder in verbruik???
2) pelletketel --> duurder dan vorige???, goedkoper in verbruik.
3) combiketel hout, pellets of houtvergassingsketel.

Op dit moment gaat onze voorkeur uit naar optie 3 omdat we goedkoop (of gratis) aan hout geraken. Heb gelezen dat hier dan een buffervat moet worden op aangesloten icm zonnepanelen, sww in doorstroom (friswaterstation). Hoe kies je dan de grote van de boiler?
500 l + 10 m² panelen, 800 l + 12 m² panelen, 1000 l + 15 m² panelen, ...
Zo'n installatie kost al wat geld. Combiketel kost snel 10000 €, heb er ook al gezien van 5 à 6000 €. Zijn die ook goed?
vb [url]http://www.lbge.be/details.asplanguage=NL&productID=189567#[/url]
Buffervat 800 l + 12 m² kost 8 à 9000 €.

Veel vragen maar hopelijk kunnen jullie helpen. Alvast bedankt.

Reacties

Dirk, alle onderhandelingen met jou zijn begonnen in context van zelfbouw, toen was er geen sprake dat je een eigen zaak zou opstarten. Als je zelf een finoven realiseert/metselt dan kan je wat meer spenderen aan regeling en kleppen.
Ondertussen ben ik in contact gekomen met andere finovenbouwers/kachelbouwers die gezien de beperkte warmtevraag van de woning andere voorstellen hebben gedaan(zelfs door u gekend en geprezen) dan een zware finoven,
dwz. lichtere finovens en inderdaad ook zware finovens met andere types warmtewisselaar, tegelkachel, grundofens zelfs voorstel om CV-kachel te plaatsen versus lage warmtevraag en bestaande wandverwarming in de dezelfde ruimte. Door al deze uiteenlopende informatie van vakmensen in hetzelfde vakgebied en waarvan er bij zijn die zelfbouw toestaan, ben ik gaan twijfelen wat betreft het type ,,toestel,, kwaliteit/prijs. Ik vind het toch normaal dat ik mij daarover informeer via het forum om voor- en nadelen af te wegen en door deze informatie trachten de juiste beslissing te nemen. Oplossingen tussen 4000€ 13000€ die volgens deze vakmensen bijna hetzelfde resultaat afleveren, is toch een zéér groot verschil. Maar dat ,,bijna,, dat wil ik volledig onderzoeken. Het gaat nog altijd over heel veel geld om maximaal 3 a 4 stères te stoken in een 2-liter woning voor ruimteverwarming en SWW.
Mon

Mon Jansegers schreef: “Dirk, alle onderhandelingen met jou zijn begonnen in context van zelfbouw, toen was er geen sprake dat je een eigen zaak zou opstarten”

Dat is volledig onwaar. Je onderhandelingen met mij zijn NIET begonnen in context van zelfbouw en er was WEL DEGELIJK sprake van het opstarten van een eigen bedrijf.

Hier volgen de bewijzen:

1) In je eerste e-mail (van 23 maart 2007) aan mezelf schrijf je: “Wat mijn probleem betreft, ik ben op zoek naar een ,,toestel,, dat mijn woning verwarmt op basis van brandstof ,,hout,, en zorgt voor het verwarmen van het sanitair water… Ik denk aan toestellen zoals de MAXIFLAM van CTM, Normatherm, Palazetti, Brunner ... Dirk, jouw oordeel graag...” In de hele e-mail gaat het totaal niet over zelfbouw!

2) Verder was je wel degelijk volledig op de hoogte van mijn plannen om met een nieuw soort finoven naar buiten te komen. Ik heb dat immers op het ecologieforum (waar je mij privé contacteerde) regelmatig genoeg herhaald. Dat moet je dus zeker gelezen hebben, omdat je (op 24 maart 2007 om 15u47) naar mij schrijft dat je “al mijn bijdragen” op het ecologieforum gelezen had. Bovendien had ik je, enkele uren voordien (op 24 maart 2007 om 12u18) het volgende geschreven: “…Ik weet veel over finovens en krijg in dat opzicht veel vragen om raad. OOK BEN IK BEZIG MET DE ONTWIKKELING VAN EEN SPECIALE FINOVEN ALS TOTAALOPLOSSING, maar tastbare resultaten zijn nog niet voor binnenkort. Je hebt zoveel begrijpelijke vragen en opmerkingen dat het me beter lijkt dat ik eens langs kom bij jou. Eens naar iets kunnen kijken of iets concreet kunnen aanduiden is vaak meer waard dan alleen veel woorden van op een afstand…” En reeds bij het eerste bezoek bij jou thuis vermeldde ik de richtprijs van 10.000 euro voor mijn toekomstige kachel. Wat je vrouw veel te veel vond…

Dirk Bauwens

Dirk, meerdere mensen hier op het forum en bezoekers van de ,,openhuizendag 2007,,weten zeer goed dat het steeds mijn bedoeling is geweest om zelf een finoven te bouwen. Ik wil de namen van deze mensen hier op het forum niet publiceren omdat het niet de bedoeling is op dit forum ruzie te maken en er zo maar buitenstaanders bij te betrekken. Waarom je dit forum wil gebruiken om je grieven kenbaar te maken is mij niet duidelijk. Geef gewoon toe dat je niet meer geinteresseerd bent in een doe-het-zelf finoven omdat je inderdaad BEZIG bent met een eigen zaak, en daar heb ik begrip voor. Het oprichten van een zaak kwam tijdens onze eerste gesprekken niet ter sprake. Het ,,brainstormen,, over je eigen zaak EN super finoven is tijdens het verder verloop van onze gesprekken tot stand gekomen. Het oprichten van je zaak is bij mijn weten ook nog niet officiel gerealiseerd. Je spreekt wel over ,,ervaren, metingen, bezoekdagen etc,, einde dit jaar...
Mijn vrouw, ikzelf en waren erbij toen jij mijn zoon hoorde zeggen dat hij akkoord gaat om de oven zelf te metselen. Een kostprijs voor materialen van +/- 5000€ heb je toen geciteerd.
Ik heb nooit beweerd dat een kostprijs van 10.000€(zonder afwerkijng) teveel is voor een doorsnee woning voor verwarming en SWW maar wel voor onze woning met zijn lage warmtevraag en laag waterverbruik.
Mon

In het licht van wat Mon hierboven allemaal beweert, plaats ik hieronder een exacte copie van een volledig bericht dat ik op 2 mei 2006 op het ecologieforum plaatste. Hier komt het:

“Misschien is het nodig om mijn standpunt nog wat te verduidelijken. Het ligt absoluut niet in mijn bedoeling om de gewone uitleg, opmerkingen enz. met betrekking tot finovens te stoppen. Wanneer ik op iets kan antwoorden, wil ik dat graag blijven doen. Met alles wat ik op dit forum en dat van DTA reeds geschreven heb, is een goed werkende finoven te maken. Men moet dan wel wat opzoekwerk verrichten en informatie aaneen plakken. Dat is niet zo eenvoudig, maar wel mogelijk. Wie snel een standaard finoven wil bouwen, kan bij DTA de werkmap over de gemetselde finoven bestellen. Dat is een goed functionerende finoven, veel beter dan gelijk welke gewone houtkachel. De finovens waar ik nu mee bezig ben, kan men best een nieuwe generatie noemen. Het is de bedoeling dat daarin nieuwe kennis wordt gecombineerd met het oude, bewezen tegenstroomprincipe. Waardoor een kachel ontstaat die veelzijdiger is, nog zuiniger is in gebruik, nog schoner in uitstoot en die ook achteraf kan uitgebreid worden met optionele accessoires. Zodat de finoven steeds meer kan ingezet worden als algemene energieleverancier. Al deze ideeën moeten echter uitgetest en eventueel aangepast worden. Daar kruipt ongelooflijk veel ontwikkelingstijd in. Het zou dus naïef of dwaas kunnen genoemd worden wanneer al die ontwikkelingen zomaar openbaar zouden gemaakt worden. Dan trekt men vooral twee soorten mensen aan: enerzijds mensen die alles voor niks willen, die alles veel te duur vinden, die alles gratis willen copiëren, die het normaal vinden dat iedereen hun gratis komt helpen, raad komt geven enz.; anderzijds mensen die begrijpen dat er geld te verdienen valt met de ideëen van een ander. Dat is ook niet de bedoeling.”

Dirk Bauwens

Dirk, ik beweer niks, ik zeg alléén de waarheid. Dit is mijn laatste tussenkomst i.v.m. deze situatie. Niemand heeft wat aan deze toestand.
Mon

Leuk heren al die problemen.
Lost u die aub in privémailtjes op. Als dat tenminste ooit lukt ...
Dirk.
Hoe kom ik aan meer informatie over die revolutionaire kachel.
Waar, wanneer is die revolutionaire kachel te zien ?
Groeten,
Gerard de Jonge

Juist,

Om op deze site te gaan duelleren, lijkt mij niet de bedoeling.

Intresse is gewekt in deze geweldige finoven.

Ben benieuwd waar hij te bewonderen is, of beter wanneer!?

Ik ben tevens benieuwd of deze finoven voldoet aan de reeds geldende eisen.

ik noem maar eens de:

ingangsdatum 01-07-2007

EN 13240:2001 — 1.7.2005 1.7.2007
Met vaste brandstof gestookte ruimteverwarmingen — Eisen en
beproevingsmethoden
EN 13240:2001/A2:2004 1.7.2005 1.7.2007
EN 13240:2001/AC:2006 1.1.2007 1.1.2007
EN 13240:2001/A2:2004/AC:2006 1.1.2007 1.1.2007

Maar ja ernstige twijfel krijg ik als ik dit soort berichten lees:

04-10-2007 14:30 IP: logged Dirk Bauwens

Aan Dirk,

Wanneer men alle factoren, die invloed hebben op het werkelijke rendement van een kachel, in rekening zou brengen, dan zou men zien dat men met een gemiddelde finoven ongeveer 2 maal meer nuttige warmte haalt uit hout dan met de gemiddelde houtkachel. Dat is in overeenstemming met de getuigenissen uit de praktijk.

Het plaatje met rendementsverkaring vermeldt niets anders dan de momentwaarde van één ogenblik. De bureau's die certifiëren gebruiken uiteindelijk corrupte methodes omdat die geen rekening houden met de echte toepassing in de praktijk.

Dirk Bauwens

........................................................

Ik hoop dat, de uitvinding van de heer Dirk Bauwens voldoet aan de reeds geldende eisen.

Ook hoop ik, dat hij begrijpt met wat voor soort mensen hij hier en op andere forums communiceert.

En dit benauwd mij ten zeerste.

Op dit forum maar ook op bijv. het ecologieforum zijn zeer veel mensen aktief die een warm hart hebben voor het milieu / ecologie / op zoek is naar een energie besparing. Een groot deel is in hart en nieren een echte doe hetzelver, welk niet snel 10.000 euro uitgeeft voor een kachel.

Ik zie deze forums als middel om kennis uit te wisselen. Het enige wat ik lees van Dirk Bauwens is zijn voorliefde voor finovens, en het tegenstroom principe.

Echter wat voor waarde wordt hier door d.b. toegevoegd? ik weet het niet, het enige wat ik hier en daar lees is informatie wat je overal kan lezen.

Geeft U (aan u heer Bauwens) iets bloot nee, tenminste ik weet niet waar.

Het is eigenlijk op elk forum hetzelfde, een ordinaire ruzie die over de hoofden van de lezer wordt uitgevochten.

Ik vind het jammer heel jammer,

wat ik nog beroerder vind is dat de franstaligen zullen smullen bij bijv het volgende forum:
http://forums.futura-sciences.com/habitat-bioclimatique-isolation-chauffage/91738-construction-realiste-dun-poele-de-masse-305.html

Zij kunnen wel open communiceren, zij helpen elkaar wel met tips en raad, jammer dat wij nederlandstaligen het niet kunnen.............

Gerard schreef: “Leuk heren al die problemen. Lost u die aub in privémailtjes op...”

Gerard, vreemd dat je wel geïnteresseerd bent in mijn kachels, maar niet in of ik eerlijk ben of niet.

Wist je dat topkachels kunnen ontwikkelen en eerlijk zijn erg veel met elkaar te maken heeft?

Dirk Bauwens

Roderick,

Dergelijke kritiek leveren is erg goedkoop. Bovendien heb ik jou nooit weten bijdragen aan bijvoorbeeld het ecologieforum. Van mij kan dat alleszins niet gezegd worden. Niettegenstaande 16 maanden afwezigheid zie ik dat ik daar nog steeds met ruime voorsprong de nummer één ben wat het aantal bijdragen betreft. Hetzelfde geldt trouwens voor het verwarmingsforum van de 12 Ambachten.

Ik stel dus voor dat je eerst zelf wat doet en pas daarna aan kritiek gaat denken.

Dirk Bauwens

Goedkoop, inderdaad dat is een romantische bouquetreeks ook.

Dirk, jij profileert je zelf als de professor van de finovens.

Als je een commercieel succes wilt maken van je kachel, ben je op deze manier echt op de juiste weg ga zo door.....

ik zelf heb zeer veel bijdragen geleverd aan het ecologieforum, dat jij het aantal berichten telt dat jij hebt geschreven,zegt eigenlijk al wel genoeg...

Ik ben de trotse bezitter van een grote volwassen masonry volgens amerikaans model heatkit.com / pyromasse incl koppeling naar mijn cv installatie. misschien dat je me berichten nu wel kunt vinden....

over mijn systeem en mijn kennis, ben ik via pm zeer veel benaderd, meerdere mensen hebben de boel mogen bekijken en hebben mallen van mij gebruikt.

Ik denk dat je de laatste 3 jaar een erg mooie sluier hebt gelegd omtrent jouw project... en daar is het kort en wel dan ook bij gebleven.

Antwoorden geef je niet op mijn kritsche vragen, welke naar mijn mening niet goedkoop overkomen.

- Keuringseisen?
- Model (bezichtigen / foto's / principe?)
- voor alle doe het zelfers, geef dan eens een echte tip waar wij dan rekening mee moeten houden.

Heikki Hyytiainen, Fetze Tigchelaar, Norbert Senf, Marcus Flynn en Peter Bergh zijn jouw al voorgegaan, hebben een mooi succesvol bedrijf neergezet, dit hebben zij niet gedaan door hun "toekomstige" klanten in en grote mist wolk te zetten. In tegendeel, deze pioneers delen hun informatie...

Keuze verwarming:

Niet iedereen zal je aan je vinger krijgen Dirk.
Een Rols Royce staat ook bekend al 1 van de comfortabelste handgemaakte auto`s van het heel al te zijn, maar ja niet iedereen wil een Rols.

Ik geloof best dat jij een goede kachel kan bouwen maar als je op deze toon de kachel aan de man wil brengen loop ik echt de winkel uit om elders te gaan shoppen.

Op het ecologieforum heb ik ook gezien dat de vriendschap van een colega kachelbouwer over is omgegaan naar vijandschap.
Heel jammer, van elkaar kun je leren iets wat je in je eigen gezin ook toepast en ik hoop ook dat dit op een vredenlievende wijze gaat dan wat ik zo nu en dan van jou lees.
Je mag best je idealen verkondigen maar het kan ook te ver gaan waardoor je het tegengestelde bereikt.

Dit is niet geschreven om je een hak te zetten Dirk, ik heb ook de goede kanten gezien van jou en hoop dat je die weer kunt oprakelen.
Kritiek krijgt iedereen op zijn tijd en of dit terecht of onterecht is daar moet je ook mee kunnen leven.

Dat het hier in het persoonlijke sfeer wordt getrokken door sommigen vind ik ook te ver gaan. Het zal wel een zwaktebod zijn.

Gelieve jullie keuze hier te posten.
Mon

zo wat 3,5jaar later ... is die oven/kachel nu al beschikbaar??

Of blijft een finoven momenteel mijn beste optie?