speksteenkachel...stof in huis

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

hallo,

Begin 2007 zijn we aan de verbouwingen begonnen van ons huis waar ook plaats vrijgemaakt werd voor een speksteenkachel(3ton tervervanging van inbouwcassette).Mijn vrouw merkte al snel op dat er merkelijk meer stof in huis aanwezig was dan voor de verbouwing. Ik dacht dat de verbouwing hiervoor verantwoordelijk was en dat na verloop van tijd de stof wel zou minderen. Ondertussen is het stookseizoen weer begonnen en is er ook weer merkelijk meer stof aanwezig waaruit ik concludeer dat de kachel de grote boosdoener is ondanks het feit dat dit een van de vele pluspunten is die de verkopers aanhalen. Ook mijn zus(valkia) merkt op dat sinds ze haar speksteenkachel heeft er merkelijk meer stof in huis aanwezig is. Zijn hier nog mensen waar dit fenomeen zich heeft voorgedaan? Oplossingen?

mvg
Jan

Reacties

raar, je zou toch denken dat straling minder stof doet opwaaien dan convectie.

misschien stof van roet / houtstof / zand aan hout?

dat opwaaien van stof gebeurd dat niet bij het opstoken,want als men stookt trekt de kachel toch continu lucht naar zich toe om de verbranding te maken,en ik denk zelfs redelijk wat.
en dat brengt stof in beweging volgens mij
is maar een gedacht e hoor

Dag Jan,

Bedoelt u gewoon stof, of bvb assen uit de kachel ?

Indien mogelijk vul ik al wel de kachel enkele uren op voorhand en tracht ik het aantal keren dat ik bijvul te minimaliseren zodat het deurtje niet te dikwijls open moet.
Eventuele tips : Als ik op voorhand vul open ik even de schouwklep zodat er trek is, en als ik bijvul tijdens het stoken schuif ik de aslade (meestal) dicht zodat er voldoende schouwtrek is en er zo weinig mogelijk stof/assen in de woonkamer komen.

raf, zo doe ik het ook.

Er is niet meer stof in huis volgens mij, in ons geval trekt de kachel het stof aan dat al elders in de woonkamer ligt. Voor en opzij van de kachel ligt meer stof en op andere plaatsen ligt juist weer minder stof na het plaatsen van de kachel.
Ach, 's avonds een keer met de stofzuiger rond en het stof is weer verdwenen.

Raf,

Al je tips die je formuleerde heb ik reeds geprobeerd maar het resultaat blijft uit

Bart,

Inderdaad, eens met de stofzuiger er door en het is opgelost maar waar ik meer problemen mee heb is dat Tulikivi dit als een verkoopsargument hanteerd nl. ik citeer:Deze stralingswarmte biedt overigens vele gezondheidsvoordelen, in het bijzonder voor mensen met astma. Nu, ik ben blij dat ik geen astma-lijder ben maar als dit een argument is dat je over de streep heeft gehaald om over te gaan tot aankoop van deze kachel....

In ieder geval heb ik nu veel meer stof dan toen ik met mijn inbouwcassette stookte die de ganse dag door brandde en voorzien was van ventilators.

voor de rest ben ik een tevreden kachelgebruiker

groetjes
Jan

Tja de verkoopsargumenten van Tulikivi moet ge natuurlijk met een dikke korrel zout nemen hé...
Men heeft ons ook een spiegel aanbevolen om achter de kachel te plaatsen wat de warmte zou reflecteren, wat nadien onterecht blijkt...zotte kosten.

groeten
Raf

Jan,

Ik denk dat het lijkt alsof je meer stof hebt net omdat de kachel het niet rondblaast. Het blijft nu gewoon liggen en je ziet het veel beter dan als het rondgeblazen wordt.
Voordeel is dat je gewoon even kan vegen om het weg te nemen, stof uit de lucht halen is veel moeilijker.

Dus toch een voordeel voor astmapatiënten

Ook nog even zeggen dat de meeste stofzuigers niet geschikt zijn om stof weg te nemen. Ze blazen het gewoon weer uit maar dan in fijnere deeltjes. Aangezien het een tijdje duurt voor die weer overal neervallen lijkt het even of het stof weg is.

Vergeet niet wat voor luchtcirculatie er aanwezig is tijdens het branden van de kachel waar je eigenlijk geen zicht op hebt. De kachel neemt tijdens het stoken +/- de inhoud van de kamer aan zuurstof waarin de kachel staat en moet verwarmen. Dat is een luchtverplaatsing die niet onderkend moet worden, want die zelfde m3 moet je ook aanvoeren van elders. Als men door de kamer loopt waait er al stof op, en als op dat moment de kachel brand en dus zuurstof aanzuigd wordt dat stof naar de kachel toegetrokken waarvan een deel door de aslade deur de kachel in gaat en een deel voor of nabij de kachel neervalt.

Beste,

In dit gesprek ontbreekt de uitleg van één persoon.

Groetjes,
Dirk Leekens