gewone wasmachine of AA+ kopen???

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Hallokes iedereen.

Ik zit met het volgende.
Mijn wasmachine is aan vervanging toe. Gezond verstand zegt me dat ik moet kiezen voor een energiezuinige AA+. Lijkt me logisch. Maar wat als ik die energievriendelijke machine op een (zonne)boiler aansluit? Heb ik dan iets aan die energiezuinigheid van die dure machine? Of kan ik beter geld besparen op de aankoop en een gewone (goedkopere) machine kopen?
Want ik veronderstel dat het motortje en het pompje van beide machines even veel verbruiken? (aub verbeter me als ik mis ben)
Groetjes

Reacties

Energiezuinig is altijd beter, motor kan ook energiezuinig
zijn als er een gelijkstroommotor gebruikt wordt. En de
machine centrifugeert misschien ook op een hoger toerental
waardoor de was er droger uitkomt. Maar ook op
waterverbruik en wasmiddel kan een energiezuinige machine
besparen. En wat dacht je van een langere levens duur, dit
is ook een besparing.
Er valt wel nog meer te besparen als je op een zonneboiler
aansluit. Maar dan heb je een premix element nodig.
Hierover is een uitgebreid topic te vinden op dit forum.

Dag Gino,
Daar heb je wel een punt. Maar als je ziet dat er machines zijn die ook 7kg verwerken en zwieren op 1400 tr, en die dan 250 euro goedkoper zijn, dan heb ik dat geld van die premix toch al terug. Wat ik echter ook niet begrijp is dat er veel mensen zeggen dat de duurdere toestellen borstelloze motoren hebben en dat dat beter is. Nu deze machine hier is 18 jaar oud en is de goedkoopste die ik toen kon vinden, en daar zit ook een inductiemotortje in. Als ik dan kijk dat een Mie.. (als ik hier merken mag noemen) met ingebouwde hotfil tegen en zelf over de 1000€ gaat, dan moet ik toch wel even slikken.
Dus volgens jou kan ik beter een duurdere Bos.. nemen dan een goedkopere AE. ?

Wat is nu het beste merk of toestel dat ik kan aanschaffen rekening houdend dat hij op een boiler aangesloten gaat worden?

Jan, Als u het goed geteste toestel van Candy pakt bent u 400 Euro kwijt(dit toestel heeft de voorkeur van milieuverenigingen)

Deze gebruikt bij een was op 30 graden 0.35 kWh.

Het heeft helemaal geen zin om deze ook nog eens op warm water te zetten, want wat kunnen ze hierop dan nog besparen ?

ALs we hier een voorschakelapparaat als een Aquamix op moeten zetten duurt het 20 jaar voordat we het apparaat terugverdiend hebben.

@ rene

0,35kWh voor een wasbeurt op 30°??? Met hoveel l. water werkt dit toestel dan? Ik ben hier niet zo goed in, maar iets zegt mij dat water verwarmen van pak 15° nar 30° voor +/- 45l meer dan 0,35kWh. Ik veronderstel dat een motor 450W is en dat die motor toch gemakkelijk minimaal een uurtje draaid. Dus kom ik al uit op een motorverbruik van 0,45kWh. Ofwel sla ik de bal weer helemaal mis, ofwel klopt het niet dat dat toestel zo zuinig is.

Jan,

Hier de link:

http://www.top10.hier.nu/topten/top10.jsp?cid=43

Nu u het zegt heb ik ook de berekening gemaakt en moet ik inderdaad zeggen dat er op het eerste gezicht iets niet klopt.

Maar gelukkig hebben wij een tijd lang een logboek bijgehouden en de waarde klopt toch echt. We hebben gemeten met een Conrad 3000 en deze hadden wij eigenlijk al bijgekocht om een andere meter te controlen welk we ook niet vertrouwden. Achteraf gaven ze beide hetzelfde aan.

Dus de truk zit in de gebruikte waterhoeveelheid of een lagere temperatuur of beide.

De was is trouwens altijd schoon.

@rene

ik heb eens op die link gekeken. Daar zie ik staan:
0,168kWh per kg was. dus 0,168*7= 1,176 kwh volgens mij
komt daar ook nog eens bij
7,8l per kg per wasbeurt dus 7,5*7=54l per wasbeurt.
laat nu nog dat de spoelbeurt met koud water de helft ervan is dus 27l warm water van 15° naar 30° maakt 450Kcal. dat je nodig hebt om enkel op te warmen. jammer genoeg kan ik je dat niet in maar ik ga proberen.
450kCa*4186=1883700Joule = 1883,7kJ
1883,7/3600=0.523
dus als mijn berekeningen kloppen dan heb je al 0,523kWh nodig om enkel het water op te warmen. (Nogmaals als het spoelwater de helf is van het totaalverbruik)
Daar moetje dan nog het verbruik van de motor bij tellen.
Indien ik hier een kemel geschoten heb, had ik het graag op een beleefde manier geweten. ik ben in deze cijfertjes ook niet echt goed.

Jan,

Ik weet niet hoe het met jullie wasmachine zit maar die van ons gebruikt maar enkele liters warm water (max 10l denk ik) voor het wassen zelf. Tijdens het wassen komt het water nauwlijks tot aan het glas van de deur van de wasmachiene. Ook neemt hij voor het wassen maar 1 keer warm water, voor het spoelen wordt dit enkele keren weggepomt en vervangen met nieuw koud water dat niet opgewarmd wordt. Voor het spoelen is veel meer water nodig dan voor het wassen zelf en dit hoeft niet warm te zijn.

Dus dit lijkt mij te verklaren waarom het verbruik zo laag kan zijn.

Grz,

Ronny

@ ronny

ik wil jou redenering best wel aannemen, maar volgens die site hoger vermeld staat duidelijk 0,168kWh per kg was.
Dis met gezond verstand genomen 6 (of 7kg) x 0.168 = 1,00kWh
ook al neemt hij maar 10 liter warm water. je mag ook niet vergeten dat hoe meer kleren er ook meer warmte moet toegevoegd worden. Het vermogen van dat warm water hangt niet enkel af van de hoeveelheid water, maar vooral van de tijd die de machine nodig heeft om op de gewenste temp. te komen. nl koudwatertemp. kleding temp. warmteverlies machine.
op 1 of andere manier kan ik er mij niet van de gedachte ontdoen dat het klopt dat een wasmachinen maar een 0,5kWh zou verbruiken zonder toevoeging van warm water. Als je andere draadjes volgt over de vaatwasser dan zie je al dat het moeilijk is om deze op een goede 0,5kWh te krijgen MET toevoeging van heet water. Trouwens iedereen zegt in die draadjes dat de besparing van hotfil op een wasmachine groter is dan op een vaatwasser.

De gegevens van de link is inderdaad per kg opgegeven.
Dit maakt de eerlijke vergelijking tussen een 5 en een 7kg wasmachine.

Als ik o psites kijk zoals budgethouse.nl ect. dan zie ik daar echt wel staan 1,00kWh en meer.
Zelfs de A+ van Miele die meer dan 1000€ kost zit boven de 1kWh.
Ik blijf het moeilijk vinden dat er een wasmachine om en bij de 0,5kWh verbruikt per wasbeurt.

wassen op 30°: water (en toestel+inhoud)ongeveer 15 graden opwarmen.
wassen op 60°: water 45° opwarmen dus 3 x meer verbruik.

Een was op 30° heeft hier een gemeten verbruik van minder dan 0,4 kWh, eentje op 50° zit rond de 0,65kWh, en warmer wassen...heeft weinig zin dus weet ik niet...

Toch een onderwerp welke veel mensen interesseerd.

Voor de beeldvorming: onze oude wasmachine een Bosch gebruikte 0.65 kWh bij 30 graden. Deze was 12 jaar oud.
Gemeten met dezelfde meter.

Die verbruiken welke aangegeven worden zijn altijd bij hogere watertemperaturen.

Wij hadden zelf nog twijfels bij het merk, maar de goedkeuring van stichting natuur en milieu en de lage prijs gaf voor ons de doorslag.

De zgn betere merken zijn 2-3 keer zo duur, dus als die van ons 6 jaar meegaat dan zijn we al tevreden.

Nieuwe wonderwasmachine zorgt voor ecologische revolutie

Binnenkort komt er een revolutionaire wasmachine op de markt: ze gebruikt slechts drie glazen water per wasbeurt. Ze heeft niet alleen 98% minder water nodig dan een traditionele machine, ze verbruikt ook veel minder energie en maakt bovendien een droogtoestel (‘droogkast’) overbodig. Het geheim van de nieuwe wasmachine zit in speciale plastic korrels die meedraaien met de was en het vuil opnemen. De korrels zijn herbruikbaar. Het procédé is een uitvinding van een Britse prof aan de universiteit van Leeds. De wasmachine wordt nu in zijn definitieve vorm gegoten en gebouwd door het bedrijf Xeros.

Wanneer te koop?

De wasmachine van Xeros komt in de loop van volgend jaar op de Britse markt daarna komt de rest van Europa aan de beurt maar een datum voor verkoop in ons land is er uiteraard nog niet de prijs zou niet merkelijk hoger liggen dan voor een degelijke klassieke wasmachine critici twijfelen eraan of de huisgezinnen iets zien in een wasmachine die praktisch zonder water wast ze betwijfelen ook of de ‘wonderkorrels’ wel micro-organismen uit de vuile was kunnen halen.

Wonderkorrels

Korrels of blokjes van een halve centimeter gemaakt van een synthetisch polymeer (voorlopig niet nader gepreciseerd) ze maken samen met het wasmiddel het vuil los van de kleren en nemen bovendien het vuil op toch zijn ze herbruikbaar, tot 100 wasbeurten voorlopig geen mededeling over hun kostprijs.

Hoe werkt de nieuwe wasmachine?

De was wordt op de gebruikelijke manier in de trommel gestopt.

Achteraan de machine zit een voorraad wonderkorrels. De korrels (bijna 20 kilo) worden geleidelijk bij de was gevoegd en draaien mee in de trommel.

Drie glazen water, waaraan een wasmiddel is toegevoegd, volstaan. Het water wordt opgewarmd.

Het water, het detergent en de wonderblokjes maken alle vuil los, zelfs de hardnekkige vlekken van lippenstift. De korrels nemen het vuil op Het zwieren van de was is bijna overbodig.

Tot slot wordt onderin het trommelhuis een klep geopend en worden de korrels opgevangen.

Giga-besparing

Per dag verbruikt de Belg gemiddeld 110 liter water daarvan gaat 17 liter naar de was dat is 170 miljoen liter per dag voor België als ieder Belgisch huisgezin de nieuwe machine zou gebruiken levert dat een besparing van 166 miljoen liter per dag op.

bron:http://www.hbvl.be/she/huis_en_tuin/article.asp?art={da8e646c-fab0-46da-bb61-7a88237d9df8}

rene
dit lees ik op de site die van de top10

p 4: Let bij aankoop van een nieuwe wasdroger op het energieverbruik. Bedenk daarbij: goedkoop is duurkoop. De extra kosten voor een A-label wasdroger verdien je altijd terug! In veel winkels staan voornamelijk wasdrogers met energielabel C. Die kosten 200 tot 500 euro. Met de White Knight CL473 – de goedkoopste wasdroger met A label – verdien je de extra kosten binnen een jaar terug. Je moet dan wel gebruik maken van het speciale nachtprogramma van 8 uur, want de snellere programma’s op deze machine kosten meer energie. De Blomberg TKF1350 en AEG Electrolux T59840 drogen de was sneller en zijn nog zuiniger dan de White Knight. Omdat de aanschafprijs een stuk hoger is duurt het bij deze drogers vijf tot zeven jaar voordat je de hogere prijs hebt terugverdiend.

er staat, verdien je de extra kosten binnen een jaar terug. Je moet dan wel gebruik maken van het speciale nachtprogramma van 8 uur

en dat is nu juist iets wat volgens mij niet klopt,want hoe goedkoper de electriek hoe langer de terug verdien tijd
en ik ga er toch van uit dat,men de toestellen op de zelfde voorwaarde test,de ene niet met nachttarief en de andere met dag tarief

als ik dat lees vraag ik me af hoe ernstig is men daar bezig

en gino

ik vraag mij af hoe die korrels verwijderd worden want zij kruipen toch tussen het wasgoed er is zelfs was dat als een bol in elkaarkruipt lakens bv,en hoe dan met zo weinig water dat men kan dat kan uitspoelen
en hoe hoeg is dat maschien,als dat 20 kilo langs ondere moet opvangen,want het zullen geen ijzeren stukkejes zijn maar veel luchtiger en dus volume veel groter

dit stel ik mij in vraag als moderne huisvader die ook iets kent van de was doen,of is die 20 kilo mischien 2 kilo
dan is het al wat anders natuurlijk
intussen op die site gekeken,20kilo plastiek korrels dat moet een hele hoop zijn
hoe groot is die trommel dan als hij al vol zit met wasgoed,want 10liter water erbij word opgenomen door de was en de rest tussen door
en dan hangt er nog een bak waar de korrels inzitten 20 kilo
en onderaan worden hij opgevangen 20kilo
dat wasmaschiene moet abnormaal groot worden
en sterk gemaakt voor die trommel die bijna 20kilo gewicht meer moet gragen,dan een gewone maschiene,dus ook een sterkere moter om hem te doen gragen

ik hoop dat dit weer geen zoeen van die berichten is,want er zijn zo alveel van die wondermiddeltjes uitgevonden
om te poetsen en da was te doen

gisteren nog een test gezien op holland van een was produkt dat grote reclame maakt, waardeloos voor wat het echt dient

mischien zie ik het te zwart,wat ik nogal gemakkelijk heb
kijk maar naar mijn reacties op cv branders 108 % rendement
wat men ook steeds maar blijf aanhalen ,ook door stielmannen

weet nie of deze al aan bod geweest is
www.topten.be