stookolietank uit gebruik -> legen?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.

Wat doen jullie bij overschakelen van stookolie - mazout naar gas of pellets?
Ik zou graag zoveel mogelijk opgebruiken, maardan zit ik wel een tijdje zonder verwarming. De rest zou ik laten uitpompen en de tank vullen met water, zodat deze later eventueel weer gebruikt kan worden voor stookolie.
Het is een betonnen tank van 10j oud.

Reacties

Gert, volgens de Vlarem-wetgeving dient de tank gesaneerd te worden. Vullen met water zou ik nooit doen! Als je de tank terug wilt gebruiken dient dit water afgevoerd te worden als afvalstof!
Reinigen door een erkende firma is een verplichting!

inderdaad... reinigen is verplicht en dient te gebeuren door een erkende firma. hiervoor moeten zij een attest afleveren dat je dan weer moet binnenbrengen bij het gemeentehuis.(tenminste zo was dat bij ons toen we ons vat lieten verwijderen) bij verkoop van je huis is dat heel belangrijk dat het in orde is!

ik dacht zelfs dat verwijderen verplicht was indien je het langer dan ... jaar niet gebruikt maar daar ben ik niet zeker van.

h
wie gaat zeggen dat ik hem een jaar niet gebruik

Op de bouwbeurs BIS van Gent vroeg ik uitleg aan All-clean en Tank-service (8930 Menen).
Deze laatste kuist niet enkel de mazouttank, maar kan er ook een degelijke regenwaterput van maken.
Na de grondige reiniging wordt er een duurzame polyestercoating aangebracht. Deze dure coating gebruikt men ook voor zwembaden.
Voor een mazouttank van 5000l kost dit ongeveer 2000 euro all in. Dit is zo'n 1000 euro meer dan het uitpompen en reinigen. Alle attesten worden ook bezorgd.

Blijkbaar bestaan er wel grote plastiekzakken die in de tank worden aangebracht. Ze hechten zich aan de wand vast doordat de firma de ruimte tussen de zak en tankwand luchtledig trekt. De firma zelf is wel niet tevreden over de duurzaamheid ervan en raadt de coating meer aan.

Als de weersomstandigheden in de toekomstig grilliger worden (langdurige droogtes met periodes van heftige regenbuien?) dan kan die investering van 1000 euro goud waard zijn. Ik verhoog de capaciteit van 7000l tot 12000 liter regenwater, m.i.een redelijke buffer.

Tjah,
het saneren is wel een enorme prijs, als je niet zeker bent dat je binnen een paar jaar opnieuw met stookolie gaat werken...
Vullen met regenwater zal ik dan niet doen. Het ombouwen naar regenwaterput lijkt me momenteel ook niet nodig, zit nooit zonder.

in de straat bij mij heeft iemand al jarenterug zijn ketel uitgekuist
en gewoon met rubson om daken dicht te maken ingesmeerd,heb hem toen nog gevraagd,gaat dat geen problemen geven reuk of wat anders
hij zei me toen over tien jaar mag u terug komen zien en ruiken,ik garandeer u dat het gewoon in orde zal zijn
en die man heeft heel zijn leven in de scheeps werven gewerkt,en met zulke produkten,ik denk dat hij er toch wel wat van afwist
spijtig genoeg kan ik het hem niet meer vragen de man is dood
deze oplossing kost niet veel natuurlijk,als men het zelf doet,wat bijna iedereen kan

nee, maar als uw tank vergund ligt kan u dit niet doen! u heeft deze attesten echt wel nodig bij verkoop van uw huis. ook binnen 20-30-40 jaar... de notaris moet dit onderzoeken

ik ben eens gestopt bij de nieuwe bewoners en hen geinformeerd,over die tank als regen put
word nog gewoon gebruikt en het water is nog goed volgens hem
zijn vrouw wast er altijd nog mee als er iets aan moest zijn dan zou ik het direct van haar horen zegde hij
en hij woonde er nu al bijna zes jaar,dan denk ik dat ze al zeker,een jaar of tien meegaat